1. KAZANIM: Türkiye Selçukları döneminde Türklerin siyasal mücadeleleri ve kültürel faaliyetlerinin, Anadolu’nun Türkleşme sürecine katkılarını değerlendirir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AÇLI SEFERLERİ Sedat ALTAŞ.
Advertisements

Türkiye Selçuklu Devleti, Ne zaman ve Nasıl Kuruldu?
Karahanlılar Gazneliler
TÜRKİYE TARİHİ (11-13.YÜZYILLAR).
OĞUZLAR Oğuz adı “ok” kelimesinden gelmektedir. Ok, Türkçede aynı zamanda “kabile” manasındadır. Oğuz adı “ok” kelimesinden gelmektedir. Ok, Türkçede aynı.
RAMAZAN AYHAN
Bunun sebepleri nelerdir?
 BAŞKENTİ-KONSTANTİNOPOLİS  RESMİ DİLİ-LATİNCE  DİNİ-391 yılına kadar Antik Roma Dini, Sonra Ortodoks Hristiyanlığı ve Hristiyanlık  YÖNETİM-OTOKRASİ.
ANADOLU İLK TÜRK BEYLİKLERİ Türkiye Tarihi: Türkiye Tarihi: 1071 yılındaki Malazgirt savaşı veya Büyük Selçuklu Devletinin Anadolu’ya giriş tarihinden.
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
SALTUKLULAR MENGÜCEKLİLER DANİŞMENTLİLER ÇUBUKOĞLULLARI ÇAKA BEYLİĞİ
Tarafından yayınlanmaktadır.
f)Yaka Türkleri (Türkmenistan)
ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİ. İçindekiler Kuruluş Devri Kuruluş Devri Kuruluş Devri Kuruluş Devri Süleyman Şah Dönemi Süleyman Şah Dönemi Süleyman Şah Dönemi.
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ
Neden bu topraklarda yaşıyoruz?
Mondros Ateşkesinden Sonra Kurulan Yararlı Cemiyetler
İLK TÜRK-İSLAM DEVLETLERİ
HAZIRLAYANLAR ERTUGRUL TAŞDEMİR HAKAN PARLAK MEHMET ERGİN
İLK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLERİ
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK 1.KONU ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLMASI
Osmanlı Devleti’nin Kuruluşu
TÜRK TARİHİNE YOLCULUK
Sosyal Bilgiler TÜRKLERİN YENİ YURDU ANADOLU
Hazal Simge Engez 7-A 1413 ÖĞRETMAEN:Aygün BIYIKSIZ
Sosyal Bilgiler BEYLİKLER DÖNEMİ
Nurdan Gül Kökten MALAZGİRT SAVAŞI’NDAN SONRA ANADOLU DA
Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
OSMANLI DEVLETİ KURULUŞ DÖNEMİ.
ZÜHRE NUR PEHLİVAN SABİRE DALKILIÇ YURDANUR TURELİ
HAÇLI SEFERLERİ.
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ
ANADOLU’DA KURULAN İLK TÜRK BEYLİKLERİ
Anadolu’da Kurulan İlk Türk Beylikleri Ve Yaptıklari Eserler
Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ( )
ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLMASI
Büyük selçuklu devletİ
Nuran BOYRAZ Tarih Öğretmeni HAÇLI SEFERLER İ (1096–1270) XI. yy.'ın sonlarından XIII. yy.'ın sonlarına kadar Hıristiyanların güçlenen Müslüman dünyasına.
TÜRK TARİHİ Anadolu'ya İlk Türk Akınları Malazgirt Savaşı
ANADOLUNUN TÜRK YURDU OLMASI
ANADOLU (TÜRKİYE) SELÇUKLU DEVLETİ.
Merhabalar. Bu slayt size hem zevkli eğlenceli bir oyun oynatacak; hem de Anadolu’da kurulan ilk Türk Devletleri hakkında gerekli.
İLK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLERİ İLE İLGİLİ BİLGİLER
ÜNİTE: TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK KONU: OSMANLIDA BİR MERKEZ
İLK TÜRK BEYLİKLERİ ÜNİTE: TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK
Türklerin Yeni Yurdu Anadolu
5.HAFTA ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLMASI 1. 2 Doğu ile Batrı arasında doğal bir köprü görünümünde olan Anadolu, coğrafi konumu, iklimi ve doğal güzellikleriyle.
SOSYAL BILGILER 3.ÜNİTE.  Anadolu daki ilk akınlar 4.yy hunlar ve 6.yy sibirler tarafından yapılmıştır. Ancak bu 2 türk boyunun amacı Anadolu ya yerleşmek.
Türkiye Selçuklu Devleti, Ne zaman ve Nasıl Kuruldu?
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / Anadolu’nun Türk Yurdu Oluşu
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU
OSMANLI TARİHİ KURULUŞ DEVRİ
ANADOLU'DAKİ İLK TÜRK BEYLİKLERİ
KAZANIM DEĞERLENDİRME TESTİ
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLUŞU / Anadolu Beylikleri Dönemi
OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU
YÖREYE ADINI VEREN ÇEPNİ BOYU
YGS PRATİK TARİH DERS NOTLARI -1-.
Bir soru Bir cevap BİLGİ YARIŞMASI
MALAZGİRT SAVAŞI’NDAN SONRA ANADOLU DA
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU / Osmanlı Devleti’nin Hızlı Yükselme Sebepleri.
Anadolu’da kurulan ilk beylikler hangileridir?
Neden bu topraklarda yaşıyoruz?
SELÇUKLU DEVLETİ SİYASÎ TARİH
Büyük Selçuklu Devleti. Büyük Selçuklu Devleti 1037 yılında Devlet haline gelerek bağımsızlığını ilan etmiş, Bağdat kentini başkent yaparak önce Mezopotamya,
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ( ) SEDAT ALTAŞ. Oğuz Türkleri ve Oğuz Adının Anlamı Oğuz: Ok+u+z “Oklar; boylar” anlamına gelir. Oğuz Kağan Destanı'na.
Türkiye(Anadolu) Selçuklu Devleti
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ SİYASÎ TARİH
OSMANLI KURULUŞ.  Osmanlı Devleti’nin Doğuşu  Malazgirt Savaşı’ndan sonra birçok Türk boyu ile beraber Anadolu’ya gelen Kayılar, Türkiye  Selçuklu.
Sunum transkripti:

1. KAZANIM: Türkiye Selçukları döneminde Türklerin siyasal mücadeleleri ve kültürel faaliyetlerinin, Anadolu’nun Türkleşme sürecine katkılarını değerlendirir. Necdet YILMAZ

ANADOLU ANAYURT - Anadoluya ilk Türk akınlarını 4.yüzyılda Hunlar 6.yüzyılda Sibir Türkleri gerçekleştirmiştir.Ancak bu iki Türk boyuda Anadoluya yerleşmeyi düşünmemiştir. -Anadoluyu yurt edinmek için ilk gelen Türkler Oğuzlardır.Oğuzların Anadoluya akınları Çağrı bey tarafından başlatıldı. ll.yüzyılda başlayan bu akınlar Büyük Selçuklularla devam etti.

“ 1048 yılında Erzurum,un Pasinler ovasında Büyük Selçuklu ordusu ve Bizanslılar arasında oldu. Nedeni;Türklerin Anadolu topraklarını ele geçirmek istemesi -Savaşı Türkler kazandı Sonuç;Ani kalesi Türklerin eline geçti. Önemi ; Türklerle Bizanslıların yaptığı ilk savaştır.Türklerin Anadoluyu fetihleri kolaylaşmıştır.” PASİNLER SAVAŞI

MALAZGİRT SAVAŞI “ 1071 yılında Muş,un Malazgirt ovasında Büyük Selçuklu ordusu ve Bizanslılar arasında oldu. Nedeni;Türklerin Anadolu topraklarını yaptıkları akınların önlemek istenmesi Sonuç; Savaşı Türkler Kazandı.”

Önemi ; 1-Anadolunun kapıları Türklere açıldı. 2-Anadoluda ilk Türk beylikleri kuruldu 3-Anadoluda Türk tarihi başladı 4-İslam dünyasına bizansın baskısı sona erdi 5-Bizanslılar Türklere karşı Avrupa devletlerinden yardım istediler. Not ; Tarihçiler bu savaşa vatan kuran savaş diyorlar.”

ANADOLUDA KURULAN İLK TÜRK BEYLİKLERİ

Anadoluda kurulan ilk Türk devletleri SALTUKLULAR; ( ) -Anadoluda kurulan ilk beyliktir. -Erzurum ve civarında kuruldu. -Gürcüler ve Ermenilere karşı başarılı savaşlar yaptılar yılında Anadolu Selçuklu devletine bağlandı

MENGÜCEKLER; ( ) -Mengücek gazi tarafından kuruldu. -Erzincan,Kemah ve Divriği civarında kuruldu. -Gürcüler ve Ermenilere karşı başarılı savaşlar yaptılar yılında Anadolu Selçuklu devletine bağlandı

DANİŞMENTLİLER; ( ) -Danişment gazi tarafından kuruldu. -Amasya,Tokat,Sivas,Çorum,Yozgat ve Malatya civarında kuruldu. -Bizans ve Haçlılara karşı başarılı mücadeleler yaptılar yılında Anadolu Selçuklu devletine bağlandı

ARTUKLULAR; ( ) -Artuk gazi tarafından kuruldu. -Mardin ve Diyarbakır civarında kuruldu. -Haçlılara karşı başarılı mücadeleler yaptılar yılında Karakoyunlular devletine bağlandı

ÇAKA BEYLİĞİ Çaka bey tarafından kuruldu. Çaka bey tarafından kuruldu. İzmir ve çevresinde kurulmuştur. İzmir ve çevresinde kurulmuştur. Türk tarihinde denizcilik faaliyetlerini başlatan ilk beyliktir. Türk tarihinde denizcilik faaliyetlerini başlatan ilk beyliktir. l.nci Kılıç Arslan bu beyliğe son verdi. l.nci Kılıç Arslan bu beyliğe son verdi.

Anadolu,da kurulan bu ilk beylikler, Anadolu,nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasında büyük rol oynamışlardır.

Anadoluda kurulan ilk Türk devletleri ; 1-Bizanslılar,Haçlılar ve gürcülerle mücadele ederek Anadolu,nun Türk yurdu olmasın katkı sağladılar. 2-Türklerin Anadoluya yerleşmesini sağladılar 3-Anadolu,ya pek çok mimari eser yaptılar.Türk kültürünün yerleşmesini sağladılar. 4-Ele geçirdikleri yerlere Türkçe isimler vererek Anadolu,ya TÜRKİYE denmesine katkıda bulundular.

NECDET YILMAZ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ 2008 / ISPARTA ÇALIŞINCA OLUYOR.