PROBLEM ÇÖZME TEKNİKLERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ETİK KARAR VERME.
Advertisements

Bir Kurumda Öğrenme Merkezi (ÖMer) Nasıl Oluşturulur?
ALPER LAÇİN SERDAR TAŞAN
TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
MODÜL 4 Organizasyon.
Problemi Çözme Adımları
AKREDİTASYON SİSTEMİNDE BALIKESİR SANAYİ ODASININ KALİTE UYGULAMALARI Konya.
ÖZGÜVEN NE DEMEKTİR? Kendine güvenmenin ne anlama geldiği konusunda birçok yanlış görüş vardır ve bunlar özgüven kazanmada insanın önünde engel oluştururlar.Kendi.
Paydaş Analizi Nasıl Yapılır?
TİDE XI. Türkiye İç Denetim Kongresi - 9 Kasım 2007
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
Eğitim İhtiyaçları Değerlendirmesi (TNA)
ÇÖZÜM İYİLEŞTİRME TAKIMI ÇALIŞMA RAPORU Şubat 2012 ANTALYA TAPU VE KADASTRO VIII. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ.
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ BAŞKANLIĞI T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı.
KALİTE Hizmetin sunum standartlarının belirlenmesi, ve hizmete insanlar tarafından duyulan inanç, güven ve memnuniyetinartırılmasıdır.
PROBLEM ÇÖZME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
‘’Yasamak ve Yasatmak için Bilim ’’
BALIK KILÇIĞI.
Takımlar Neden Bu Kadar Popüler Oldu? Onlarca yıl önce W. L. Gore, Volvo ve General Foods gibi firmalar, üretim aşamalarına takımları da dâhil.
TEMEL KALİTE İYİLEŞTİRME ARAÇLARII
STRATEJİK PLANLAMA SABEK A.Ş.
TARTIŞMA YÖNTEMİ.
Yeni alınan deneyimsiz personelin yetiştirilmesi veya
Veri – Bilgi – Karar Kuramları ve Özellikleri
BİLGİSAYAR VE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMİ ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLAMA SÜRECİ
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ ÜST DÜZEY YÖNETİCİ SEMİNERİ 1-2 MART 2003 ANTALYA.
FMEA Failure Mode and Effects Analysis-Hata Türü ve Etkileri Analizi
TANI / TEDAVİ / BAKIM TIBBİ - HEMŞİRELİK - LABORATUVAR HİZMETLERİ 17.Şubat.2013 ENEZ.
Güçlü yönler Zayıf yönler Fırsatlar Tehditler
BİR ÖZEL HASTANEDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN
MODERN YÖNETİM VE ORGANİZASYON
Beyin Fırtınasının Uygulanması Sırasında Dikkat Edilecek Hususlar:
KALİTE ÇEMBERLERİ Yrd. Doç. Dr. Turan SET
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
KALEM TÜKENİR ÖĞRENCİ TÜKENMEZ (TÜKENMİŞ ÖĞRENCİ).
KALİTE ÇEMBERLERİ Aynı mesleki faaliyet içinde olan veya aynı üniteye bağlı olarak çalışan ve sayıları 5-10 kişi arasında değişen gönüllü kişilerin oluşturduğu.
KARAR ALICI OLARAK YÖNETİCİ.
ÖĞRENME GALERİSİ.
PROBLEM ÇÖZME TEKNİKLERİ.
EĞİTİMDE KALİTE ÖDÜLÜ EKİP RAPORU
Balık Kılçığı Tekniği Nedir?
Öğretim yöntemlerinden Balık Kılçığı Tekniği
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİNİN ARAÇ VE TEKNİKLERİ
H.Ö.G.1 PERSONEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. H.Ö.G TEKNİĞİN ÖZELLİKLERİ  EKİP BAZLI  PROJE BAZLI  KATILIMCI  İNNOVATİF  SÜREÇLERE YÖNELİK  ETKİN PLANLAMA.
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
KURUM YAZIŞMALARI II Öğr. Gör. Hakan YILDIZ.
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
7 yeni kalite aracı Doç.Dr. Nihal ERGİNEL 2010.
İş Etüdünün Tanımı Literatürde en fazla kabul edilen ve kullanılan iş etüdü tanımı, İngiliz standartlar Sözlüğü tarafından yapılmıştır: Buna göre İş Etüdü,
SÜREÇ YÖNETİMİNDE PROBLEM ÇÖZME
BBY373 İnsan Kaynakları Yönetimi
YENİKENT AHMET ÇİÇEK TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ ÜST DÜZEY YÖNETİCİ SEMİNERİ 2010 ANKARA Nihat BÜLBÜL.
KALİTE YÖNETİMİNDE KULLANILAN ANALTİK ARAÇLAR
HAZIRLAYAN:AYŞE KERETLİOĞLU YUNUS EMRE TAŞTI
YÖNETİM SÜRECİ VE ÖZELLİKLERİ
Projelerde İLETİŞİM VE PAYDAŞ YÖNETİMİ
YETERLİK VE MODÜL TABLOSU
TAKIMA DAYALI PERFORMANS DEĞERLENDİRME
 Bir projeyi yönetmek üzere görevlendirilen ve projeyi, mümkün olan en yüksek üretkenlik, en düşük belirsizlik ve risk ile yürütmekten sorumlu kişidir.
Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü
PROBLEM ÇÖZME.
Kurumsal Kültür Yapılandırma Projesi
EKİP ÇALIŞMASI Ekip çalışmasının önemini gözeterek meslekler arası işbirliği yapabileceksiniz.
TKY UYGULAMASI.
Matriks Organizasyon Yapısı
Bir Kurumda Öğrenme Merkezi (ÖMer) Nasıl Oluşturulur?
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ayrıca toplam kalite yönetimi (TKY);  sorun belirleme ve çözme,  maliyetleri düşürme,  sürekli kalite geliştirme,  teslimatı hızlandırma,  yeni ürün/hizmet.
Eşgüdümleme ve Kontrol
Sunum transkripti:

PROBLEM ÇÖZME TEKNİKLERİ

PROBLEM NEDİR? Amaçları zedeleyen, bozan, istenilen şartlarda ürün/hizmet sunumunu engelleyen, ürün/hizmetin birbiriyle tutarlı, uyumlu olmasını önleyen olaylara denir. PROBLEM NEDİR?

Bir Problemin Yapısında Neler Vardır? Amaç Karar verici ya da vericiler Kısıtlar En az iki alternatif çözüm

Bilimsel Problem Çözme Basamakları Neler Olmalıdır? Problemi belirle Problemi formüle et Çözüm alternatifler üret Çözümü uygula Sonuçları değerlendir

BEYİN FIRTINASI NEDİR? Fikirlerin, problemlerin, algıların, soruların veya sonuçların bir listesini hazırlamak amacıyla bir ekibin yaratıcı düşüncesini ortaya çıkartmak ve tam katılımı sağlamak için kullanılan tekniktir.

BEYIN FIRTINASI SEANSINDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR Takımın bütün üyeleri teşvik edilmeli, hiç bir düşünce ve fikir atlanmamalıdır, Tartışılmamalı, tartışma seans bitiminde gerçekleştirilmelidir, Takım üyeleri birbirlerinin üzerinde yargı veya kritikte bulunmamalıdır,

Her fikir tam ifade edildiği gibi yazılmalıdır, Bütün fikirler takım üyelerinin görebileceği bir yere yazılmalıdır, Yönlendirilmiş beyin fırtınasında üyeler her turda bir fikir ile yer almalıdırlar.

Çoklu Oylama Nedir? Beyin fırtınası ile belirlenen fikirlerin en önemlilerini takımdaki herkesin eşit katılımına başvurarak tespit etmek için kullanılan tekniktir.

Nominal Grup Tekniği Nedir? Takım üyeleri arasında görüş birliği sağlamak için kullanılan puanlama tekniğidir.

NOMİNAL GRUP TEKNİĞİ

Sebep Sonuç Diyagramı Nedir? Herhangi bir problemi doğuran ya da etkileyen sebep ve faktörleri belirlemek amacıyla kullanılan tekniktir.

SEBEP- SONUÇ DİYAGRAMI Potansiyel sebepler ana gruplara ve alt gruplara ayrılır. Görüntüsünden dolayı buna “Balık Kılçığı” adı da verilir. Personel Ekipman Sonuç Malzeme Metot

KATEGORİ KATEGORİ SONUÇ KATEGORİ KATEGORİ Seviye 2 Alt Sebep Seviye 1

Kuvvet Alan Analizi Nedir? Bir sorunun çözümünü destekleyen ve engelleyen güçlerin ortaya çıkartılarak pozitif etkenlerin güçlendirilmesi negatif etkenlerin yok edilmesi veya zayıflatılması için kullanılan tekniktir.

KUVVET ALAN ANALİZİ + - ÖRNEK SORUN: Toplum Önünde Konuşamamak İDEAL DURUM: Her durumda güvenli, net ve güzel konuşabilmek

AKIŞ NEDİR? ŞEMASI

Bir süreçteki bütün aşamaların grafiksel olarak sembollerle gösterilmesidir.

Benzerlik Diyagramı Nedir? Pek çok fikir, görüş, konu veya faaliyet içinde temel olanları bulmak,onları gruplandırmak ve organize etmeyi amaçlayan tekniktir.

Prosedürlerin hayata geçirilememesi Eğitim Yetersizliği Önceden gerekli eğitimler verilmedi Verilen eğitimler yetersiz kaldı Eğitimden herkes eşit oranda faydalanamadı Prosedürlerin ne işe yaradığı bilinmiyor ISO 9000 anlaşılamadı İşleri kolaylaştıracağına olan inanç eksik Kalite Biriminin Yeterince Tanıtılmaması Kalite biriminin işleri yanlış algılandı Kalite çalışmaları ek bir iş olarak görüldü Kalite birimi çalışanları diğer çalışanlarla yeterince iyi diyalog içinde değil Mekanizma Eksikliği İç denetim eksik Hayata geçmeyen prosedürler için yaptırım yok Prosedürler ilgili birimlerde anlatılmadan dosyalanıyor Motivasyon Yetersizliği Motivasyon eksik Ödül mekanizması yok Düşük ücretler İş yükü fazla Ciddiye alınmıyor Prosedürleri hazırlayanlara gereken önem verilmiyor Yazılım Hatası Prosedürler yeterince açık yazılmıyor İşe uygun prosedürler yazılmadı Prosedürler çok kapsamlı Prosedürler direkt olarak çalışanların katkılarıyla hazırlanmadı Yönetimin İnançsızlığı Yönetim konuya ilgisiz Yönetimin kendisi prosedürlere uymuyor Üst yönetimin desteği yetersiz

İlişki Diyagramı Nedir? Bir grup fikir arasındaki itici güçler ve sonuçlarının incelenmesi amacıyla kullanılan tekniktir.

İLİŞKİ DİYAGRAMI ÖRNEK Bir grup fikir arasında mantık ilişkileri kurarak, sebeplerin ve sonuçların anlaşılmasını sağlayan tekniktir. ÖRNEK  Moral bozukluğu probleminin sebepleri arasındaki ilişki diyagramı 2 Taktir eksikliği G1 Ç2 İTİCİ GÜÇ ANA SEBEP 3 Çalışanların katılmaması, değerlendirilmemesi G3 Ç1 1 Etkin ve adil olmayan yöneticiler G0 Ç4 4 Çalışma arkadaşları arasında sürtüşme G2 Ç1 6 Çalışanların yorgunluğu, bıkkınlığı G4 Ç0 5 Hayal kırıklığına yol açan sistemler/problemler G2 Ç2 SONUÇ

DİYAGRAMI AĞAÇ NEDİR? Belli bir hedefe ulaşmak amacıyla, yapılması gereken işlerin bir haritasını çıkarmaya yarayan tekniktir.

NEDEN- NEDEN AĞAÇ DİYAGRAMI ÖRNEK  NEDEN- NEDEN AĞAÇ DİYAGRAMI HEDEF ARA HEDEFLER ALT HEDEFLER Sık Sık Kırılması Sandalyelerin kötü kaliteli olması Biyomedikal Müh. Becerikli değil Problem Hastanede tekerlekli sandalye yetersizliği Yöntem Belirsiz Servislere geri getirilmemesi Kimin sorumlu Olduğu belli değil Neden Sonuçlardan Habersiz olma Yönetim Önemsemiyor Sorumlu yöneticiler Yetkili değil Neden Şikayetler onlara ulaşmıyor Neden

NASIL-NASIL AĞAÇ DiYAGRAMI ÖRNEK NASIL-NASIL AĞAÇ DiYAGRAMI Metot oluştur Eğit; deneme yap Geri dönüş sistemini oluştur. Çözüm Sonuçları izle Kullanıma hazır tekerlekli sandalye sayısını arttır Metodu iyileştir Tamirciyi tekrar eğit Nasıl? Acil durumlar için stok tut Nasıl?

1.Aşama Hedef belirleyin ÖRNEK  1.Aşama Hedef belirleyin Prosedürleri hayata geçirmek 2. Aşama Ara hedeflerinizi belirtin Hedef Yöntemler-Alt hedefler Prosedürleri hayata geçirmek Personelin eğitilmesi Motivasyonun sağlanması Kalite biriminin tanıtılması Yönetimin desteğinin sağlanması Mekanizma kurulması

3.Aşama Ara hedefleri detaylandırın. Alt Hedef Zorunlu Eğitim Prosedürleri Hayata geçirmek Personelin eğitilmesi Küçük Gruplar Nasıl? Prim Motivasyonun Sağlanması Ödül/ceza Denetim Sıklığı Mekanizma Kurulması Sorumluların Katılımı Yönetimin desteğinin Sağlanması Yönetici Eğitimi Nasıl?

ÖNCELİK MATRİSLERİ NEDİR? Opsiyonların ağırlığını ölçmek, işlerin, konuların veya alternatif ÇÖZÜMLERİN, bilinen kriterlere göre önceliklerini belirlemek için kullanılan tekniktir.

ÖRNEK Önemli haberleri, çalışanlara en iyi şekilde iletmenin yolunu belirleme.   Alternatif Çözümler : 1. Çalışanın evine postala 2. Maaş çekine ekle 3. Kurumda değişik panolara as 4. Bilgisayar aracılığı ile bağlantı kur

BİLİNEN KRİTERLER B : Kabul edilebilirlik C : Uygulama kolaylığı A : Maliyet B : Kabul edilebilirlik C : Uygulama kolaylığı D : Zaman

Kriter Kriter 1 : Eşit ölçüde önemli 5 : Daha fazla önemli 10 : Çok daha fazla önemli 1 / 5 : Daha az önemli 1 / 10 : Çok daha az önemli

A Kriteri : Maliyet Alternatifler Alternatifler 1 : Eşit maliyette 5 : Daha ucuz 10 : Çok daha ucuz 1 / 5 : Daha pahalı 1 / 10 : Çok daha pahalı

B Kriteri : Kabul edilebilirlik Alternatifler Alternatifler 1 : Eşit ölçüde kabul edilebilir 5 : Daha fazla kabul edilebilir 10 : Çok daha fazla kabul edilebilir 1 / 5 : Daha az kabul edilebilir 1 / 10 : Çok daha az kabul edilebilir

C Kriteri : Uygulama Kolaylığı Alternatifler Alternatifler 1 : Uygulaması eşit ölçüde kolay 5 : Uygulaması daha kolay 10 : Uygulaması çok daha kolay 1 / 5 : Uygulaması daha zor 1 / 10 : Uygulaması çok daha zor

D Kriteri : Zaman Alternatifler Alternatifler 1 : Eşit zamanda iletişim sağlar 5 : Daha kısa zamanda iletişim sağlar 10 : Çok daha kısa zamanda iletişim sağlar 1 / 5 : Daha uzun zamanda iletişim sağlar 1 / 10 : Çok daha uzun zamanda iletişim sağlar

Kriterler Alternatifler SONUÇ: 2. Alternatif (maaş çekine ekle ) seçilebilir 4. Alternatif de ( bilgisayar aracılığıyla bağlantı kur ) 2. ye çok yakın değerlendirilmektedir.