Durgunluk ve Maliye Politikası

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Deflasyonist ve Enflasyonist Açık
Advertisements

DEVLET VE MİLLİ GELİR.
POST KEYNESYEN İKTİSAT
KAYITDIŞI EKONOMİ VE BOYUTLARI
Toplam Arz, Toplam Talep ve Ekonomik Denge*
Maliye Politikası II.
FAİZ ORANI DAVRANIŞI.
Otomatik Stabilizatör, Enflasyon ve Maliye Politikası
Toplam Arz, Toplam Talep ve Ekonomik Denge*
DERSTE ÖĞRENİLECEKLER
POST KEYNESYEN YAKLAŞIM
Bölüm 29 Açık Ekonomi Makroiktisadı
MAKROEKONOMİ”YE GİRİŞ
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
BÜTÇE AÇIKLARI.
TA-TT SORULARI.
ARZ YÖNLÜ İKTİSAT.
MALİYE POLİTİKASININ DOĞUŞU
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
KAMU HARCAMALARI ve GELİRLERİ
2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu.
Toplam Talep ve Toplam Arz.
MALİYE POLİTİKASI.
MONETARİZM 1955 ile 1965 yılları arasında Milton Friedman ve arkadaşları tarafından kurulmuş ve geliştirilmiştir. Amaç ; gözden düşen miktar teorisini.
Makro İktisat İktisadi Analiz
MAKROEKONOMİK ANALİZ 2 YATIRIM Doç. Dr. Yeşim Kuştepeli.
Ünite 4 GELİR ve ÜCRET DÜZEYİNİN BELİRLENMESİ:TOPLAM TALEP-TOPLAM ARZ (AD-AS) MODELİ.
REEL KONJONKTÜR TEORİSİ
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
PARA TEORİSİ VE PARA POLİTİKASI
Mal piyasalarında denge
İSTİHDAM HACMİNİ VE MİLLİ GELİRİ BELİRLEYEN DEĞİŞKENLER
MAKRO EKONOMİ POLİTİKALARI VE TARIM SEKTÖRÜ İLİŞKİLERİ
Klasik iktisadi yaklaşım
Makro İktisatta Temel Kavramlar
MAKRO EKONOMİYE GENEL BAKIŞ
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
TÜKETİMİ DİĞER ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Tasarruflar, Yatırım Harcamaları ve Finansal Sistem
Devlet borçlanması-3.Hafta
 4. Hafta: Bütçe ve Faiz Dışı Denge  Yasama organının, yürütme organına, gelir toplama ve harcama yapma konusunda yetki verdiği ayrıntılı olarak hazırlanmış.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Toplam çıktı Bir ekonomide belirli bir dönemde üretilen (arz edilen) toplam mal ve hizmet miktarıdır. toplam gelir Belirli bir dönemde üretim faktörlerinin.
Mali Alan ve İhtiyari Maliye Politikası: Küresel Kriz Sürecinde Türkiye Örneği Erhan USTA Müsteşar Yardımcısı 14 Ekim Ulusal İktisat Sempozyumu,
Para Politikası Etki Kanalları
Bölüm 45 Ekonomik Hayattaki Konjonktürel Dalgalanmalar
MAKRO EKONOMİYE GİRİŞ VE TEMEL KAVRAMLAR
MAKROEKONOMİYE GİRİŞ Oya Cesur Demir.
Milli Gelir ve Fiyatların Genel Düzeyi: Toplam Talep ve Toplam Arz
MAKRO İKTİSAT II BÖLÜM 13-2 TOPLAM ARZ VE TOPLAM TALEP: MAKRO DENGE
ENFLASYON.
SORU ÖRNEKLERİ.
İKTİSAT POLİTİKALARI VE EKONOMİK İSTİKRAR
MODERN KONJONKTÜR TEORİLERİ
CASE FAIR OSTER Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft.
Toplam Arz, Toplam Talep ve Ekonomik Denge*
İçerik PARA (PARANIN ÖZELLİKLERİ, FONKSİYONLARI, ÇEŞİTLERİ, PARANIN KIYMETİNİN ÖLÇÜLMESİ, ENFLASYON, DEFLASYON, DEVELÜASYON, REVALÜASYON, PARA POLİTİKASI)
Faizlerin Belirlenmesi
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
Alternatif Makro Modeller: Yeni Klasik İktisat
Alternatif Makro Modeller: Monetarist İktisat
PARA POLİTİKASI  Para politikasını yürüten Merkez Bankası, kendisini verilen yetkilere dayanarak para arzını denetler ve para piyasasını düzenler. İlke.
S.1. Aşağıdakilerden hangisi klasik makro okul için söylenemez
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
S.1.Aşağıdakilerden hangisi tüketim fonksiyonunu etkileyen değişkenlerden biri değildir? A) Harcanabilir gelir düzeyi B) Enflasyonla ilgili tahminler.
Alternatif Makro Modeller: Keynesyen İktisat
MAKRO İKTİSAT II BÖLÜM 13-2 TOPLAM ARZ VE TOPLAM TALEP: MAKRO DENGE
MAKRO İKTİSAT II BÖLÜM 13-1 TOPLAM ARZ VE TOPLAM TALEP: MAKRO DENGE
Sunum transkripti:

Durgunluk ve Maliye Politikası

Durgunluk Tanımı Toplam arz ile toplam talep arasındaki dengesizlik talep eksikliği şeklinde ortaya çıkmakta, toplam talebin uyardığı üretim düzeyinin o ekonominin üretim kapasitesinin tam olarak kullanımını sağlayamadığı durumda ekonomi eksik istihdamda dengeye gelmektedir. Buna ek olarak para miktarı azalmakta, girişimciler borçlanma yerine borçlarını ödemeyi tercih etmektedirler. Para miktarının azalması toplam talepte azalmaya neden olmaktadır.

Büyük Buhran Nedenleri Keynesyen Görüş; istikrarsızlıkların kaynağı, özel yatırım kararlarındaki istikrarsızlıklardır (Hızlandıran Prensibi). Keynesyenlere göre tüketici talebi olmadığı sürece yatırım yapma kararı alınmayacaktır. Monetarist Görüş; ekonomideki dalgalanmaların temel nedeni para arzındaki istikrarsızlıklardır. Büyük buhranın büyüklük ve süresinin uzunluğu bu dönemde uygulanan yanlış para politikalarıdır.

Maliye Politikası Amaç toplam talepteki yetersizlikleri gidermek olmalıdır. Bu nedenle kamu harcamalarının azaltılması ve/veya vergilerin azaltılması gerekmektedir. Kamu harcamaları açısından doğrudan mal ve hizmet alımına yönelen harcamaların tercih edilmesi gerekmektedir. Yatırım ve cari harcamaların genişletici etkileri aynıdır.

Transfer harcamaları açısından yapılabilecek diğer bir analiz düşük gelir gruplarına yönelecek transfer harcamalarının cari ve yatırım harcamalarından farksız olacağıdır. Zira düşük gelir gruplarının marjinal tüketim eğilimi 1’dir. Hem durgunlukla mücadele açısından hem de gelir dağılımını iyilştirme açısından etkin bir çözüm olabileceğidir. Firmalara yapılacak transferlerin ekonomideki durgunluğu giderme etkisi zayıftır. Çünkü talep yetersizdir.

Kamu gelirleri politikası açısından amaç, kullanılabilir kişisel gelirin artırılması ile özel tüketim ve yatırım harcamalarının artırılmasıdır. Verginin konu itibariyle geniş olması gerektiğidir. Bu açıdan gelir vergileri ile gider vergilerinin en etkin vergiler olduğu söylenebilir. Servet vergileri ise bu anlamda elverişli vergi türü değildir. Gider vergilerinin gelir vergisine göre üstünlüğünün olduğu söylenebilir.

Durgunluk dönemleri borçlanmanın önemli bir yerinin bulunduğu açıktır Durgunluk dönemleri borçlanmanın önemli bir yerinin bulunduğu açıktır. Zira artırılan kamu harcamaları ve azltılan vergiler bütçe açığının finansmanı sorununu ortaya çıkaracaktır. Enflasyonist dönemlere göre borç yönetimi daha kolaydır. Çünkü durgunluk dönemlerinde atıl fonlar mevcuttur ve devlet atıl fonları borç ile toplayıp harcama olarak yeniden ekonomiye sokabilir.

Borçlanmanın özel harcamalar üzerinde en az etki meydana getirecek şekilde gerçekleştirilmelidir. Eğer kişiler ve firmalardan borçlanmada borç verdikleri parayı atıl olarak tuttukları paralardan karşılıyorlarsa toplam talepte bir azalma yerine artış olacaktır. Bankalardan borçlanılması durumunda yine genişletici bir etki oluşacaktır. Merkez Bankasından da borçlanma benzer bir neticeyi ortaya çıkaracaktır.