Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Alternatif Makro Modeller: Yeni Klasik İktisat

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Alternatif Makro Modeller: Yeni Klasik İktisat"— Sunum transkripti:

1 Alternatif Makro Modeller: Yeni Klasik İktisat
Yrd. Doç. Dr. Akın Usupbeyli

2 Alternatif Makro Modeller: Yeni Klasik İktisat
Temsilciler; Muth, Lucas, Wallace, Sargent Beklentiler rasyoneldir. Bu sebeple diğer adları Rasyonel Beklentiler Okulu’dur. Mevcut bilgilerin doğru(rasyonel) olarak yorumlandığını savunurlar. Monetaristler gibi ücretlerin ve fiyatların esnek olduğunu kabul ederler. Ancak beklentiler adaptif değil rasyoneldir. Ekonomik bireyler tam bilgiyi doğru olarak kullanırlar.

3 Alternatif Makro Modeller: Yeni Klasik İktisat
Klasik ekol takipçileridir ancak tam istidama değil doğal büyüme oranını ve doğal işsizliği savunurlar. (monetaristler gibi) Firma yanılma teorisini ortaya atmıştırlar. Bu teoriye göre firmalar kısa dönemde fiyatlar genel seviyesindeki artışı hatalı analiz edip, sadece kendi ürettiği malın fiyatında bir artış olarak algılayıp, fiyatlar genel seviyesi artınca üretimlerini arttırırlar.(sinyal algılama sorunu) Bu yüzden SRAS pozitif eğimlidir. Ancak bu yanılgı uzun dönemde ortadan kalkar. LRAS bu yüzden dikeydir.

4 Alternatif Makro Modeller: Yeni Klasik İktisat
Lucas’a göre istihdam ve çıktı düzeyi üzerinde etkili olabilecek politikalar ancak öngörülmeyen/şok politikalardır. Otoriteler önceden bir politika açıklarlarsa, ekonomik bireyler buna karşı önlemlerini alacaklar ve istenilen sonuca ulaşılamayacaktır. Bu yüzden Lucas “en iyi politika politikasızlıktır.” demiştir. Buna politika ilintisizliği de denir.

5 Alternatif Makro Modeller: Yeni Klasik İktisat
Lucas kritiği: Lucas özellikle neokeynesyenlerin kullandığı ekonomik ve ekonometrik modellerin beklentileri dışlamasını eleştirir. Ayrıca önceki dönemlere uygulanan modellerin günümüze uygulanmasının beklentiler değiştiği için başarılı olamayacağını savunur.

6 Alternatif Makro Modeller: Yeni Klasik İktisat
Hoş olmayan monetaristik aritmetik: . Sargent ve N. Wallece’a göre bir ekonomide Merkez Bankası enflasyonu düşürmek amacıyla sıkı para politikası uyguluyorsa, buna karşı hükümet genişleyici maliye politikası ile bütçe açığı veriyor ve borcunu borçlanarak kapatıyor ise borç stoku bir noktadan sonra sürdürülemez hale gelir. Hoş olmayan monetaristik aritmetik olarak adlandırdıkları bu durumda, iç borçlanmanın sürekli olarak yükselmesi faiz yükünü artırmakta, borç yükü adeta bir kar topuna dönüşmekte ve borçların ödenmesi için para arzı artırılmakta sonuçta ekonomi enflasyon ile yüz yüze gelmektedir.

7 Alternatif Makro Modeller: Yeni Klasik İktisat
Hoş olmayan monetaristik durumun olduğu bir ekonomide, MB’nin başlangıçtaki enflasyondan daha yüksek bir enflasyona yol açmasına sebep olur. Söz konusu durumda başlangıçta para politikası baskınken daha sonra maliye politikası baskın çıkar ve buna “mali baskınlık problemi” denir.

8 Alternatif Makro Modeller: Yeni Klasik İktisat
1929 krizinin sebebinin kriz beklentisine giren hisse senedi sahiplerinin panik halinde hisse senetlerini satmalarıyla olduğunu iddia ederler. Bu hareketin rasyonel bir hareket olduğunu söylerler. Emek arz ve talebi reel ücretin bir fonksiyonudur.

9 Alternatif Makro Modeller: Yeni Klasik İktisat
Philips eğrisi analizinin hem kısa hem de uzun dönemde geçersiz olduğunu savunurlar. Dolayısıyla uygulanan politika beklenen bir politika ise hem kısa hem de uzun dönem Philips eğrisi dikeydir. Dışlama etkisinin varlığına inanırlar.

10 Alternatif Makro Modeller: Yeni Klasik İktisat
Lucas arz eğrisi denklemi; Y= Yn + a(P-Pe) “a” katsayısı ekonomik birimlerin fiyatlar genel seviyesini doğru tahmin edememe katsayısıdır. Yanılmayı gösterir. Monetaristler ve Yeni Keynesyenler, Lucas arz doğrusunu benimsemişlerdir.


"Alternatif Makro Modeller: Yeni Klasik İktisat" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları