Causes of Persistent Dizziness in Elderly Patients in Primary Care

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
C HILDHOOD N ONSPECIFIC A BDOMINAL P AIN IN F AMILY P RACTICE I NCIDENCE, A SSOCIATED F ACTORS, AND M ANAGEMENT M ARIEKE J. G IETELING, MD; Y VONNE L ISMAN.
Advertisements

HEMODİYALİZDE KALİTE ANKETİ Kriter belirleme ve mevcut durum
Prof.Dr.Şaban EREN Yasar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi
İLKNUR ERDEM HEMŞİRE TSK ETİMESGUT ASKER HASTANESİ
OLGU SUNUMU.
DEPRESYON VE ANKSİYETE BOZUKLUKLARI Dr. Mehmet KONYA
Hastane İşletmeciliği Uzmanı GATA Organ Nakli Koordinatörü
200 Yataklı Bir Hastanede Acil Servise Aynı Şikâyetle Tekrar Başvuran Hasta Sayısı ve Hastaneye Tekrar Yatış Oranları Hakan SOYSAL.
DEREBUCAK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
Kobi Tanımı 150 kişiden daha az çalışanı olan kurumlar
İKİNCİ BASAMAK SAĞLIK KURULUŞLARINDA ACİL SERVİSLERİN GÜNCEL DURUMU
Tıp Fakültesi Birinci ve İkinci Sınıf Öğrencilerinin Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Yöntemleri Hakkında Bilgi, Tutum ve Davranış Farklılıkları  Hazırlayanlar:
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
Uzm.Dr.Sedat Yıldız Isparta
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
Diferansiyel Denklemler
HASTANELER ARASI NAKİLLER
ANİ İŞİTME KAYBI Dr.Hasan MERCAN.
AİLE HEKİMLİĞİNDE SAĞLIK OKURYAZARLIĞI
ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARI ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI Haziran 2001.
Nurhak Merkez Sağlık Ocağına Başvuranlarda Proteinüri Risk Faktörleri
Dr. Meltem Atalay Doç. Dr. M. Cavidan Arar
BİRİNCİ BASAMAKTA KOMPLİKE OLMAYAN VULVOVAJİNAL KANDİDİAZİS İÇİN TEDAVİ GÜVENLİĞİ VE HASTA TERCİHLERİ DR.SELMA AYDIN.
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
DİYABETİK HASTA TAKİBİ VE DİYABETİK AYAK
Bebek ve çocuk İzlemlerİ
Tahir Atik, Caner Turan, E.Ulaş Saz
Multivitamin Use and the Risk of Mortality and Cancer Incidence
ACİL SERVİSTE NONTRAVMATİK BAŞ AĞRILARI
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
GERİATRİK HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE AKUPUNKTURUN YERİ
ÇOK YÖNLÜ GERİATRİK DEĞERLENDİRME
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı
KÜTAHYA HALK SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Tıp Fakültesi 1 ve 4. Sınıflar Arasında Gözlük/Lens Kullanımı ve Öğrencilerin Lazer Göz Ameliyatına Bakış Açısı Hazırlayanlar*; Hatice Hancı, İsmail Tarduş,
EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ NEDEN ? NASIL?
Acil Serviste Geriatrik Hastaya Yaklaşım
Yrd. Doç. Dr. Yasemİn ÇAYIR
Saldırgan/Psikiyatrik Hastada Triyaj
1 BİRİNCİ BASAMAKTA SPOR YAPACAK ÇOCUĞA YAKLAŞIM Dr. Ömer EŞKİ Toros Sağlık Ocağı ADANA-2007 Mevcut Durumun Saptanması.
Güzel DİŞCİGİL, Ayfer GEMALMAZ, Serpil DEMİRAĞ, Okay BAŞAK
1 Kapsamlı Sağlık Bakımı Prof. Zekeriya Aktürk Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi.
DOĞUM VE SAĞLIK: DOĞUM SAYISI SAĞLIK DURUMUNU ETKİLİYOR MU ? Amaç Annelik kadının varoluşunda ona bahşedilen bir duygudur. Anneliğin birçok getirisi olduğu.
Bir bölme işleminde bölen 8,Bölüm 7, kalan 1ise bölünen Kaçtır?
Dr. Hayati ÇAKIR Didim 112 Acil Sağlık İstasyonu / AYDIN Ekim 2010 / 15. PRATİSYEN HEKİM KONGRESİ METABOLİK SENDROM.
BİRİNCİ BASAMAKTA ALLERJİK HASTALARA YAKLAŞIM Dr Hamit Işıkalp 15. PRATİSYEN HEKİMLİK KONGRESİ 27 – 31 EKİM 2010 ANTALYA GENEL BAKIŞ KLİNİĞİ HASTANIN DEĞERLENDİRİLMESİ.
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNDE DEPRESYON BELİRTİLERİ TAŞIMA DURUMU
YaşlılıkPsikiyatrisi
GİRİŞ BULGULAR YÖNTEM SONUÇ
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
YAŞLIDA ANAMNEZ VE FİZİK MUAYENE
Doç.Dr. Naim NUR CÜTF Halk Sağlığı A.D
GRUP HAŞ… TOPLUMDA İLK YARDIM BİLİNCİ. Bakanlık aşamasında tıkandı… Huzur evinde kalan yaşlı bireylerde depresif semptomlar ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi.
GRUP TESTOSTERON Öğretim Üyesi : Doç. Dr. Haşim BOYACI
Diferansiyel Denklemler
Uluslarası Katılımlı 1. Ulusal Aile Hekimliği Günleri
ACİL SERVİS HİZMETLERİNDE ADLİ RAPOR UYGULAMALARI MODEL FORM ÖNERİSİ
KÜTAHYA HALK SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Dünya ve Türkiye’de Psikiyatrik Hastalıklarda Tamamlayıcı ve Alternatif Tedavilerin Yaygınlığına Genel Bir Bakış Ümit Avşar1, Memet Işık1, Ümmü Zeynep.
ANAMNEZ ALMA Yrd. Doç. Dr. Pembe Hare Yiğitoğlu Çeto
SAĞLIK HİZMETLERİNİN ÖRGÜTLENMESİ
Ayaktan Tedavilerde Ödeme
Dr. Sencer KAYA Aile Hekimliği AD Giriş Proton pompa inhibitörleri (PPI) çoğunlukla zararsız görülseler de diyare, interstisyal nefrit, pnömoni,
Outcomes Among Patients Discharged From the Emergency Department With a Diagnosis of Peripheral Vertigo Clare L. Atzema, MD, MSc,1,2,4,5 Keerat Grewal,
Araş. Gör. Dr. N. Emel ELVERİCİ ARDIÇ
Arş.Gör.Dr. Abdullah Kaan KURT
Arş. Gör. Dr. Ayşegül ÖZSALİH YILMAZ
Volume 6 Issue:2 February,2017 Arş.Gör. Dr. Merve BULUT ADAŞ
İnt.dr.Emrah patat ktü tıp fakültesi aile hekimliği stajı
Sunum transkripti:

Causes of Persistent Dizziness in Elderly Patients in Primary Care Dr. Gülümser KIR DOĞRU Aile Hekimliği AD.

Giriş Yaşlı hastalarda baş dönmesi sık görülen bir durumdur. 65 yaş üstünde %30 oranında görülürken, 85 yaş üstü hastalarda bu rakam %50 oranına çıkmaktadır. Baş dönmesinin benign yada ciddi çok sayıda nedeni olmakla birlikte %20-40 hastada altta yatan bir neden bulunamamaktadır.

Giriş Baş dönmesi birinci basamakta geniş olarak ele alınabilir. Öyleki 1985-95 yılları arasında Hollandalı aile hekimleri sadece %3 hastayı ilgili branşa yönlendirmiştir. Hastalar özellikle ikinci, üçüncü basamaklar ve acil servislerde tetkik edilmektedir. Bu durum birinci basamağa göre efektif incelenme durumunu engellemektedir.

Giriş Bu çalışmanın amacı;birinci basamakta yaşlı hastalarda baş dönmesi tiplerini ve katkıda bulunan nedenleri belirlemektir.

Metod Çalışmaya 45 aile hekiminin hastaları alınmıştır, haziran 2006 ve ocak 2008 arasında yapılmıştır. 65 yaş üstü ve baş dönmesi olan kişiler seçilmiştir. Çalışmadan görme ,işitme , ileri kognitif bozukluğu olan, tekerlekli sandalye kullanan ve İngilizce bilmeyen hastalar çıkarılmıştır.

Metod Baş dönmesi; dönme hissi, denge kaybı, bayılma hissi, sersemlik, instabilite ve dengesizlik, düşme eğilimi ve göz kararması olarak tanımlanmıştır. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri, alkol- sigara alışkanlıkları, kullandığı ilaçlar, tıbbi geçmişleri, ve baş dönmesinin özellikleri sorgulanmıştır. Mental değerlendirme, yaşam kalitesi ve baş dönmesinin özelliklerini değerlendiren anketler yapılmıştır.(PRIME-MD, PHO, IHI) Tetkikler uluslarası Delphi prosedürüne göre yapıldı.

Metod Kardiovasküler değerlendirme; nabız, kan basıncı ölçümü, ortostotik hipotansiyon testi, oskültasyon yapılmıştır. Presenkop , çarpıntı, ve eforla baş dönmesi tarifleyen hastalara ekg çekildi. Lokomotor sistem değerlendirmesinde; ön kol, her iki ayak görüntülemesi ve mobilite testi uygulandı.

Metod Nörolojik değerlendirmede; refleks muayenesi, periferal nöropati, Semmes-weinstein monofilament testi yapıldı. Vestibüler değerlendirme; otoskop muayenesi, odiometri ve dix-hall manevrası yapıldı. Ayrıca görme alanı muayenesi yapıldı. Laboratuar olarak hemoglobin ve açlık glukozu değerlendirildi.

Metod Standardize edilmiş bir form oluşturmak üzere aile hekimi, geriatrist, evde bakım hekiminden oluşan ekibin görüşleri alındı. İki aşamalı değerlendirildi. İlk olarak baş dönmesi alt gruplara sınıflandırıldı. İkinci olarak ise baş dönmesi nedenlere göre sınıflandırıldı. Nedenler; ilaç yan etkisi, kvc, iskelet s,metabolik, endokrin, nörolojik, psikiyatrik, vestibüler, görme ve diğer olmak üzere 9 kategoride incelendi. İstatiksel olarak Cohen’s k ,ICC , Landis ve Koch yöntemleri kullanılmıştır.

Sonuç 19 aylık çalışmada 417 katılımcı mevcuttu. Baş dönmesinin günlük yaşama etkisi Dizziness Handicap Inventory skalasına göre yapıldı; 36,3 (SD±19.9)

Sonuç Presenkop en sık görülen tiptir.(%69) Vertigo %41, dengesizlik %40 görülmüştür. %44 hastada 2 ve daha fazla baş dönmesi tipi birden görülmüştür.

Sonuç En sık kardiovasküler nedenlere bağlı baş dönmesi görülmüştür. (%57) Periferal vestibüler hastalıklar (%14), psikiyatrik nedenler(%23) sıklıkta görülmüştür. İlaç yan etkisi ise en sık görülen minor baş dönmesi nedenlerindendir.(%23)

Sonuç %62 hastada 2 ve daha fazla baş dönmesi nedeni bulunmuştur. Kardiovasküler hastalık tanısında; %63 evde bakım hekimi, %35 aile hekimi, %44 geriatrist) İlaç yan etkisi; geriatrist %16, aile hekimi %12, evde bakım hekimi %5 Psikiyatrik hastalık tanısında ; aile hekimi%14, geriatrist %9, evde bakım hekimi %8

Tartışma Baş dönmesi birinci basamakta çok sık görülmesine rağmen tanı amaçlı az miktarda tetkik yapılmaktadır. Diğer çalışmalarda vertigo en sık baş dönmesi tipi olarak bulunmuştur.

Tartışma Birçok çalışmada kvc hastalıklar en sık neden bulunurken bazı çalışmalarda vestibüler sistem hastalıkları en sık neden olarak bulunmuştur. Çalışmada ilaç kullanan hasta sayısı ve kullanılan ilaç miktarı yüksekti, bu durum diğer çalışmalarla sonuç farklılıklarına neden olmaktadır. Tüm bu farklılıklar hasta popülasyonuna bağlı olarak bulunmuştur.

Tartışma Tanı amaçlı sınırlı tetkik imkanı olması çalışmayı kısıtlamıştır. Ayrıca hastalıklarla ilgili branşların katılması uygunmuş gibi görülse de çalışmada özellikle genel yaklaşımda bulunan disiplinler tercih edilmiştir.

Sonuç Baş dönmesinin ve nedenlerinin populasyonda sıklığının bilinmesi yaklaşımda önemlidir. Vestibüler hastalıklar ikinci ve üçüncü basamakta en sık görülen neden olarak görülürken çalışmada da görüldüğü gibi birinci basamakta yaşlılarda kvc hastalıkları en sık baş dönmesi nedenidir.

Sonuç Günlük pratikte baş dönmesi bir çok açıdan değerlendirilmelidir. Birçok neden birinci basamakta tedavi edilebilir; ilaç yan etkisi, depresyon, vb. Nedeni bulunamamış nedenlere yönelik ise ilgili branşlara yönlendirilmelidir.

Kaynak Annals of Family Medicine vol.8, no.3 may/june 2010

Teşekkürler...