16.12.2014 1 Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP. MESLEKÎ YETERLİLİK KURUMU KANUNU, Bir kurumun kuruluşu ve işleyişini belirlemek amacıyla çıkarılmış kanundur. Meslekî.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
Advertisements

İŞKUR Antalya İl Müdürlüğü
AVRUPA YETERLİKLER ÇERÇEVESİ YAŞAM BOYU ÖĞRENME
6111 Sayılı Kanunla Yapılan Sigorta Primi Düzenlemeleri
TRABZON ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ
ÜMRANİYE MESLEKTE BİRLİK
ULUSAL MESLEKİ YETERLİLİK SİSTEMİ (UMYS) AÇISINDAN ECVETİN ÖNEMİ
İŞ KANUNUNDA ÜÇLÜ DANIŞMA KURULU VE EKONOMİK SOSYAL KONSEY AYŞE KÜÇÜK ZİYA AK MEHMET ÜSTBAŞ
Millî Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü
HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAPILAN SİGORTALI VE İŞYERİ BİLDİRİMLERİNİN BAZI KURUMLARA YAPILMASI GEREKEN.
ULUSAL MESLEKİ YETERLİLİK SİSTEMİ, SINAV-BELGELENDİRME VE AKREDİTASYON
BOLOGNA SÜRECİ BİLGİLENDİRMESİ ( ) MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ.
ULUSAL MESLEKİ YETERLİLİK SİSTEMİNİN İŞLEYİŞİ VE
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
TÜRK GÖĞÜS HASTALIKLARI YETERLİK KURULU RESERTİFİKASYON ESASLARI
20 TEMMUZ SAYILI R.G İŞYERİ HEKİMLERİ VE DİĞER SAĞLIK PERSONELİ HK YÖNETMELİK SUNUMU ISG 503.
TÜRKİYE YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ HAZIRLAMA ÇALIŞMALARI
HAYATBOYU ÖĞRENME AVRUPA YETERLİKLER ÇERÇEVESİ ULUSAL MESLEKİ YETERLİLİKLER SİSTEMİ HAYATBOYU ÖĞRENME ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARININ ROLÜ Prof. Dr. Mustafa.
EĞİTİM; Canlılarda davranış değişikliği meydana getirmek için yapılan faaliyetlerdir. Bütün canlılar eğitilebilirler! Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP.
Ankara İl Sağlık Müdürlüğü
Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi / Beceri'10 24 Mayıs 2011.
Mesleki Yeterlilik Kurumu
ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANLARI ( ) İnşaat Sektörü 24 Aralık 2014.
ODALARIMIZ TARAFINDAN YAPILACAK GENEL KURUL TOPLANTILARINA SUNULACAK, YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU İLE EĞİTİM, TEORİK VE PRATİK KURS PROGRAMLARI.
TÜRKİYE YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYÇ)
İSTANBUL ESNAF VE SANATKARLAR ODALARI BİRLİĞİ
MESLEK ANALİZİ ÇALIŞTAYI III 21 – 25 Ocak 2013 Ankara
İSTANBUL ESNAF VE SANATKARLAR ODALARI BİRLİĞİ
Mesleki Yeterlilik Kurumu Ulusal Yeterlilik Sistemi
MEGEP «İş» ve «İnsan» birbirini tamamlayan iki unsurdur. İnsanın yetkin ve mutlu olabilmesi, toplumun ekonomik ve sosyal hayatına katkıda bulunabilmesi.
ULUSAL YETERLİLİK SİSTEMİ KALİTE GÜVENCESİ
ULUSAL MESLEKİ YETERLİLİK SİSTEMİ (UMYS) TR1-LEO Saruhanlı Almış Şentürk ATL, TL, METEM - MESTEKYEN Projesi Ulusal ve uluslararası meslek.
ULUSAL MESLEK STANDARDI Ulusal Meslek Standardı (UMS) bir mesleğin başarı ile icra edilebilmesi için Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından kabul edilen.
ANKARA MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM TANITMA VE YÖNLENDİRME KOMİSYONU
Bayram AKBAŞ MYK Başkanı MÜSİAD Mesleki Eğitimde Yeni Açılımlar Çalıştayı, Şubat 2011/İstanbul MESLEKİ EĞİTİME İLİŞKİN ANAHTAR KAVRAMLAR 1.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI TANITIM SUNUSU
İşbaşı Eğitim Programı İşverenlere Yönelik Bilgilendirme Sunumu
ULUSAL VE ULUSLARARASI KURULUŞLAR
BİRİNCİ BÖLÜM Sağlıkta Kalite Akreditasyon Daire Başkanlığı
ASGARİ ÜCRET 30 ARALIK Yıllık Asgari Ücret Artış Oranları.
MESLEKİ YETERLİLİK MEB ÖZEL EĞİTİM REHBERLİK VE DANIŞMA HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
1 T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI ESNAF VE SANATKÂRLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 14 Ocak 2016.
BURSA ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI (İEP)
TS EN ISO/IEC Personel belgelendirme sertifikalandırma işi yapmak isteyen kurum ve kuruluşların akreditasyon şartlarını içeren uluslararası bir standarttır.
Öğrenme Çıktılarına Dayalı Program Geliştirme Süreci Yrd.Doç.Dr.Ömer Açıkgöz Muş Alparslan Üniversitesi Bologna Uzmanı.
MYK NEDİR ?? Meslek standartlarını temel alarak,teknik ve mesleki alanlarda,ulusal yeterliliklerin esaslarını belirlemek; denetim,ölçme ve değerlendirme,belgelendirme.
#ÇalışmaHayatındaMilliSeferberlik
ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU DİYARBAKIR İL MÜDÜRLÜĞÜ
MESLEKİ YETERLİLİK KURUMU
Hayatta bir tek başarısızlık vardır, o da denememektir.
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
REHBERLİK YÖNETMELİK 2014.
YÜKSEKÖĞRETİM ÜST KURULUŞLARI İLE YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI PERSONELİ GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ YÖNETMELİĞİ ODTÜ – PDB
ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK 15 Mayıs 2013  ÇARŞAMBA RG Sayı :
Mesleki Yeterlilik Kurumu Nedir?
HAZIRLAYANLAR: SELİN AKTÜRK DİLEK AKBULUT
İşbaşı Eğitim Programı İşverenlere Yönelik Bilgilendirme Sunumu
Meslek Haritalama Çalıştayı Hilal DOĞRUÖZ ÖZER
2018 Yılında Uygulanacak Teşvikler ve Yapılacak Diğer Çalışmalar
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın çağrıları sonrasında; işsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılması hedeflerine yönelik olarak,
İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI Isparta Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü
TÜRKİYE YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ HAZIRLAMA ÇALIŞMALARI
2018 Yılında Uygulamaya Konacak Teşvikler ve Yapılacak Diğer Çalışmalar 23 Şubat 2018.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ve TEŞVİK
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
İSTİHDAM TEŞVİKLERİ.
TÜRKİYE İŞ KURUMU.
Sunum transkripti:

Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP

MESLEKÎ YETERLİLİK KURUMU KANUNU, Bir kurumun kuruluşu ve işleyişini belirlemek amacıyla çıkarılmış kanundur. Meslekî Yeterlilik Kurumu; Ulusal ve uluslararası meslek standartlarını temel alarak teknik ve meslek standartlarının ve yeterliliklerin geliştirilmesi, uygulanması ve bunlara ilişkin akreditasyon, yetkilendirme, denetim, ölçme, değerlendirme ve belgelendirmeye ilişkin kural ve faaliyetleri gerçekleştirir. Avrupa Birliği yeterlilik esaslarıyla uyumlu olarak Ulusal Yeterlilik Sistemini kurmak ve işletmek Mesleki Yeterlilik Kurumu(MYK)'nun görevidir Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP

MESLEKÎ YETERLİLİK KURUMU KANUNU Kanun Numarası : 5544 Kabul Tarihi : 21/9/2006 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 7/10/2006 Sayı : Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu Kanunun amacı; ulusal ve uluslararası meslek standartlarını temel alarak, teknik ve meslekî alanlarda ulusal yeterliliklerin esaslarını belirlemek; denetim, ölçme ve değerlendirme, belgelendirme ve sertifikalandırmaya ilişkin faaliyetleri yürütmek için gerekli ulusal yeterlilik sistemini kurmak ve işletmek üzere Meslekî Yeterlilik Kurumunun kurulması, çalışma usûl ve esaslarının belirlenmesi ile ulusal yeterlilik çerçevesiyle ilgili hususların düzenlenmesini sağlamaktır. (2) Tabiplik, diş hekimliği, hemşirelik, ebelik, eczacılık, veterinerlik, mühendislik ve mimarlık meslekleri ile en az lisans düzeyinde öğrenimi gerektiren ve mesleğe giriş şartları kanunla düzenlenmiş olan meslekler bu Kanun kapsamı dışındadır Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP

Ulusal meslekî yeterlilik sistemi: Teknik ve meslekî eğitim standartlarının ve bu standartları temel alan yeterliliklerin geliştirilmesi, uygulanması ve bunlara ilişkin yetkilendirme, denetim, ölçme ve değerlendirme, belgelendirme ve sertifikalandırmaya ilişkin kural ve faaliyetleri, belirleyerek ulusal meslekî yeterlilikleri belirler. Ulusal meslek standartları: Bir mesleğin başarı ile icra edilebilmesi için, kurum tarafından kabul edilen, gerekli bilgi, beceri, tavır ve tutumların neler olduğunu gösteren asgari normları belirler Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP

Kurumun görev ve yetkileri MADDE 4- (1) Kurumun görev ve yetkileri şunlardır: b) Standartları belirlenecek meslekleri belirlemek ve bu standartları hazırlayacak kurum ve kuruluşları tespit etmek. ç) Ulusal meslek standartlarını temel alarak, teknik ve meslekî alanlarda ulusal yeterliliklerin esaslarını belirlemek. d) Ulusal meslekî yeterlilikler alanındaki eğitim ve öğretim kurumlarını ve programlarını akredite edecek kurumları belirlemek Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP

Kurumun görev ve yetkileri MADDE 4- (1) Kurumun görev ve yetkileri şunlardır: e) Sınav ve belgelendirme sistemi kapsamında; yeterliliği belgelendirecek yetkilendirilmiş kurumları belirlemek ve sınavlarda başarılı olanlara sertifika verilmesini sağlamak. g) Ulusal meslekî yeterlilik standartlarını dünyadaki ve teknolojideki gelişmelere uygun olarak geliştirmek, yeterlilik standartlarını yükseltmek ve uluslararası alanda tanınmalarını sağlamak. ğ) Meslekî alan ve sektörler arasındaki yatay ve dikey geçişler için gerekli yeterliliklerin belirlenmesini sağlamak. ı) Hayat boyu öğrenmeyi desteklemek ve teşvik etmek Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP

Genel Kurul MADDE 6- (1) (Değişik: 11/10/ KHK - 665/32 md.) Genel Kurul, Kurumun en üst karar organı olup, aşağıda belirtilen üyelerden oluşur: ö) Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonundan dört üye. Görülüyor ki (ö) fıkrası gereği genel kurula, Esnaf ve Sanatkarı temsilen dört üye katılmaktadır Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP

Sektör komiteleri (2) Sektör komiteleri; Millî Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, meslekle ilgili diğer bakanlıklar, işçi ve işveren kuruluşları, meslek kuruluşları ve Kurumun birer temsilcisinden oluşur. Ayrıca çalışmalara üniversitelerin ilgili bölümlerinden öğretim üyeleri de danışman olarak davet edilebilir Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP

Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP BELGELENDİRMEİŞLEMİBELGELENDİRMEİŞLEMİ

Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP 1. aşama, Meslek Standartlarının ve Yeterliliklerin belirlenmesi, 2. aşama Sınav ve Belgelendirme alt yapısının kurulması, TÜRKAK Akreditasyonunun alınması ve MYK'dan onay alınması.

Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP Sınav ve belgelendirme süreçleri Buradan şöyle bir sonuç da çıkarabiliriz: Yapımı devam eden Eğitim ve Teknoloji Merkezimizi sınav merkezi olarak da değerlendirebiliriz.

Sonuç olarak; Meslekî Yeterlilik Kurumu, belirlenmiş meslek standartlarını yerine getirecek kişilerin ister teknik ister meslekî alanlarda ulusal yeterliliklerinin neler olduğunu kademeli (Seviye) olarak belirler. Meslek standartlarını ve Seviyeleri belirlerken oluşturduğu komiteler aracılığıyla ilgili sektörlerin görüşlerinden de faydalanır. Tabii ki yapılan bu çalışmalarda esas yol gösterici Uluslararası belirlenmiş standartlardır. Böyle yapılmaz ise verilen sertifikaların Uluslararası geçerliliği olmaz. Belirlenmiş Meslek Standartları ve Seviyeler. Belirlenmiş Mesleki Yeterlilikler Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP

Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP Mevcut Durum İle Seviyeleri Karşılaştıracak Olursak

Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP Ayrıca halk arasında Torba Kanun olarak bilinen 6111 sayılı Kanun ile istihdama yönelik olarak yapılan çeşitli değişikliklerde MYK belgeli kişilere özel teşvikler sağlanmıştır tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 6111 sayılı Kanun ile 4447 sayılı Kanun'da yapılan değişiklikle beraber ilave istihdam teşvikini düzenleyen "Geçici 10. Madde" tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP MYK Meslekî Yeterlilik Sertifikası Neden Önemli? Günümüzün iş hayatında bireylerin kendine bir kariyer sağlayabilmesi için bilgi, beceri ve deneyimlerini belgelemeleri istenmektedir. Sertifikasyonlar, tanımı belirlenmiş bir bilgi ve beceri düzeyi için gerekli tecrübe/birikimi ölçüp değerlendiren belgeleme standartlarıdır. Yeterli niteliğe sahip olmadığı halde, “ben yaparım” diyen ve ortaya koyduğu düşük ücret ya da maaş ile yeterli niteliği bertaraf etmeye çalışan kişilerle, nitelikli işgücünü ayırt etmek için bu gereklidir.

Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP İşveren açısından; -Uluslar arası çerçevede yeri olan Meslekî yeterlilik sertifikasına sahip nitelikli işgücü istihdamı, işyeri için bir prestijdir. -İşe alınacak kişinin sahip olduğu sertifika sayesinde taşıması gereken bilgi ve becerilerin önceden bilinmesi, işe uygun olmayan kişinin istihdam edilmesinden kaynaklanan para ve zaman kaybı riskini azaltmaktadır. -Meslekî yeterlilik sertifikasına sahip nitelikli işgücü istihdamının yaygınlaştırılması ile tüketiciye daha kaliteli mal ve hizmet sunulması desteklenmektedir. -Resmi Gazete'de yayımlanan 6111 sayılı Kanun ile 4447 sayılı Kanun'da yapılan değişiklikle beraber ilave istihdam teşvikini düzenleyen Geçici 10. Madde tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir. Bu madde gereğince Meslekî Yeterlilik Kurumu'na (MYK) ait yeterlilik sertifikasına sahip çalışanların sigorta primlerinin işveren hissesinin tamamı ay arasında İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacaktır. Asgari ücret ile çalışan tek bir personel için bile 12 aylık bu rakam 1860 TL ve 48 ay için ise 7440 TL'dir.

Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP Birey açısından; -MYK meslekî yeterlilik sertifikası kanun ve protokollerle belirlenmiş, ulusal ve uluslar arası geçerliliği olan bir sertifikadır. -Üniversite ya da herhangi bir meslek okulundan diploması olmayan kişiler için, meslekî yeterliliğini kanıtlayabileceği belgedir. -Aynı meslek diplomasına sahip meslektaşlar arasında, kişinin farkını ortaya koyabileceği belgedir sayılı Kanun ile 4447 sayılı Kanun'da yapılan değişiklikle, MYK'ya ait yeterlilik sertifikasına sahip çalışanların sigorta primlerinin işveren hissesinin tamamı İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacaktır. Bu açıdan işverenler için, meslekî yeterlilik belgesi olan bireyler diğer adaylara oranla öncelikli olacaklardır. BunlarBunlar

Relativity; Görecelik, gözlemcinin gördüğünün bulunduğu yer ve bakış açısına göre değişeceği anlamına gelmektedir. Escher bu resminde, genel bir görünüm oluşturmak için herhangi bir nesnenin farklı gözlem çerçevelerinden birkaç görünümünü birleştirmenin ne gibi çelişkilere neden olduğunu ortaya koymuş Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP

Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP Neden böyle bir resim gösterdik? Çeşitli kurumlar özellikle de Üniversiteler ve Mimar, Mühendis Odaları MYK’dan şikâyetçiler ve hâlen devam eden mahkemeler var. Sistem Milli Eğitim Temel Kanunu ile çelişmektedir (Eğitim programları ile yeterlikler arasında eşgüdüm olmadığı gibi, 12 yıl zorunlu eğitim gibi). Meslekî Eğitim Kanunu’nu yok saymaktadır. Diplomaların bir önemi kalmayacaktır. Başka bir açıdan da bakarsak, okuma imkânı bulamamış ama yetenekli, kendini geliştirmiş bireylere uzman olma imkânı da sunmaktadır.

Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP TEŞEKKÜRLER