UÇUŞA ELVERİŞLİLİK SERTİFİKASYONU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ İZİN ve DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Advertisements

T.C. AFYONKARAHİSAR VALİLİĞİ. Her ilde Valilik bünyesinde “İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlükleri”, 04/03/2010 tarihli ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak.
GENEL SHY-6A HAVA TAKSİ İŞLETMELERİ RUHSAT AKIŞ DİYAGRAMI
GENEL SHY-6A TİCARİ HAVA TAŞIMA İŞLETMELERİ RUHSAT AKIŞ DİYAGRAMI
* SİHAGÜVDER * HAVALİMANLARI GÜVENLİK MEMURLARI DERNEĞİ STRATEJİ GELİŞTİRME KURULU
Standart ve Akreditasyon Daire Başkanlığı
Bürokrasinin Azaltılması ve Vatandaş Odaklı Hizmet Sunumu Çalışmaları
TW TR 2008-IB-EN-02 Emisyon Kontrolünün Geliştirilmesi - Bileşen 2 © Thomas Seegers – Fotolia Katarina Mareckova, Ankara.
“Küçükçekmece Perakende Balık Pazarı’nda AB Standartlarının Uygulanması” Projesi
Grup 8: YÖK Koordinasyon Oturumu Uluslararası öğrenci ve öğretim üyesi hareketliliğinde YÖK’ün işlev ve kurumsallığı– 37 Sorun Uluslararası öğrenci ve.
KASIM 2013 UMEDER 2. SRC ÇALIŞTAYI.
ULUSAL MESLEKİ YETERLİLİK SİSTEMİ (UMYS) AÇISINDAN ECVETİN ÖNEMİ
TÜRKİYE’DE UÇUŞA ELVERİŞLİLİK ÇALIŞMALARI VE ÖNERİLER
BÜLENT DURLANIK BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI
TRABZON KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜ
ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ
İÇ KONTROL SİSTEMİ ve KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Istanbul / TURKEY.
T.C. ANKARA KALKINMA AJANSI DOĞRUDAN FAALİYET DESTEK PROGRAMI-2010 ANKARA İLİ SEKTÖREL REKABET ANALİZİ FİZİBİLİTE PROJESİ ANKARA TİCARET ODASI 15 NİSAN.
ISLAHÇI HAKLARI BAŞVURUSU VE UYGULAMALARI
TÜRKİYE YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ HAZIRLAMA ÇALIŞMALARI
T.C. Yükseköğretim Kurulu Prof. Dr. Hasan MANDAL Bologna Uzmanı BOLOGNA SÜRECİ 2014 ve SONRASI DÖNEMİ (YAYILIM, UYGULAMA, SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK, TANINMA) 22.
OTO KAZA SİGORTALARI - HİZMET KALİTE İYİLEŞTİRME
ENERJİ VERİMLİLİĞİ DANIŞMANLIK (EVD) ŞİRKETLERİ
Plan Program Dairesi Başkanlığı Görev Tanımları Genel Müdürlüğümüzün yıllık bütçesini, yatırım programlarını hazırlamak ve uygulanmasını sağlamak, Genel.
TEHLİKELİ MADDELERİN HAVAYOLU İLE TAŞINMASI
RAYLI SİSTEMLER VE HAVA ARAÇLARI EMNİYET SERTİFİKASYONU BENZERLİKLERİ
Biyosidal Ürünlerin İmalat Yerleri Hakkında Taslak Yönetmelik
Dış Ticaret Mevzuatı 2 İthalat Şekil ve Esasları Dr. Dilek Seymen
SİVİL HAVACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (SHGM)
Hizmetiçi Eğitim Programı Kasım 2012, Antalya
SIVILAŞTIRILMIŞ PETROL GAZLARI (LPG) PİYASASINDA UYGULANACAK TEKNİK DÜZENLEMELER HAKKINDA YÖNETMELİK 5 Haziran 2007 tarihli ve sayılı Resmi Gazetede.
SİVİL HAVACILIK DENETİMLERİ
ULUSLARARASI SİVİL HAVACILIK KURULUŞLARI
Bilgi Güvenliği Hukuksal Süreçler
2015 YILI TÜRK SAVUNMA SANAYİİ SEKTÖR ÖDÜLLERİ
1 20 EKİM 2004, ANKARA T. Uzm. Deniz YANIK Lisans ve Sözleşmeler Dairesi Başkanlığı TELEKOMÜNİKASYON KURUMU TÜRKİYE’DE TELEKOMÜNİKASYON POLİTİKASI ALANINDA.
2 NCİ BÖLÜM HAVA ARACI MİLLİYETİ VE TESCİL İŞARETLERİ ( ANNEX 7)
T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı
ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ. MÜDÜRLÜĞÜMÜZ FAALİYETLERİ Danışmanlık Niteliğindeki Hizmetler Operasyonel Hizmetler Maddi Destekler.
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanlık Bürosu Müdürlüğü’nün başlıca görevleri arasında; Yönetim Kurulu ve Meclis toplantılarının gündemlerini.
BİRİNCİ BÖLÜM Sağlıkta Kalite Akreditasyon Daire Başkanlığı
Havacılık ve Havayolu İşletmeleri Nasıl Yönetilir ?
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
Yrd. Doç. Dr. M. Dilek AVŞAROĞLU ERKAN
T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
1 T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI ESNAF VE SANATKÂRLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 14 Ocak 2016.
Uçuşa Elverişlilik Dairesi
Sertifikasyon Çalışmaları Genel Bilgilendirme
2016 YILI TÜRK SAVUNMA SANAYİİ SEKTÖR ÖDÜLLERİ Sanayileşme Daire Başkanlığı Hüseyin KILIÇ Sektörel Strateji ve Yatırım Planlama Şube Müdürü.
TÜRK ODA GELİŞTİRME PROJESİ (TOGP)-2 PROJE SONUNDA UZUN DÖNEM ETKİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ 07/02/2008 – TOBB - ANKARA.
BAKANLIK UYGULAMALARI VE MEVZUAT
SHY-66/147 KREDİLENDİRME SHY-66/147 Kredilendirme:  Alınan eğitimin, Ek-1.C Temel Bilgi Gerekliliklerine eşdeğer olduğunun tespit edilmesine istinaden,
ATILIM ÜNİVERSİTESİ SEMİNERİ
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİS PLANI HAZIRLANMASI PROJESİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Güney CAN Uzman Havza Yönetimi.
KOBİ VE KÜMELENME DESTEKLERİ DAİRESİ
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
KOBİ VE KÜMELENME DESTEKLERİ DAİRESİ
Teknopark İstanbul Teknopark İstanbul, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile İstanbul Ticaret Odası (İTO)’nın ana ortaklığında, yerli ve yabancı girişimcilerin.
Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
HAVA TRAFİK KONTROL BÖLÜMÜ
TÜRKİYE YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ HAZIRLAMA ÇALIŞMALARI
Güncelleme Tarihi: Hazırlayan: Pilotaj Bölüm Başkanlığı
TÜTÜN – ALKOL DAİRESİ BAŞKANLIĞI. VİZYON: * Türkiye’de üretilen tütünlerin yurt içi ve dünya tütün kullanımı içindeki payının artırılmasına ve ülkemizin.
Nükleer Güvenlik ve Mevzuat
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

UÇUŞA ELVERİŞLİLİK SERTİFİKASYONU SHGM ÇALIŞMALARI Özcan BAŞOĞLU Daire Başkanı 18 Eylül 2013

U/E Sertifikasyonu nedir? Tip Sertifikası: DOA: POA: ETSO: Özel Uçuş İzni: İlk Uçuşa Elverişlilik: Sürekli Uçuşa Elverişlilik:

"Hedef 2023“ 10. Ulaştırma Şûra kararları Amaç ve Beklentiler "Hedef 2023“ 10. Ulaştırma Şûra kararları - “Hava aracı ve/veya parçası sertifikasyonu”; - “En az 2 tip yerli imalat; Tek/çift motor pervaneli ve Çift motorlu hafif jet uçağı”

İhtiyaçlarının belirlenmesi (Sektör ve Devlet) Amaç ve Beklentiler İhtiyaçlarının belirlenmesi (Sektör ve Devlet) - İnsan Kaynağı - Eğitim - Tesis ve Dokümantasyon Sertifikasyon kabiliyetinin kazanılması - Teknik standartların hazırlanması - Tasarım ve üretimin sertifikalandırılması - Tamir ve Modifikasyon onaylarının ülkemizde yapılması

Ulusal sorumluluklarımızı yerine getirmek Amaç ve Beklentiler Ulusal sorumluluklarımızı yerine getirmek - 2920 sayılı kanun (Türk Sivil Havacılık) - 5431 sayılı kanun (SHGM Teşkilat ve Görevleri) - Diğer mevzuatlar. Uluslararası standartlara tam uyum - ICAO Annex 8’de belirtilen Tasarım Ülkesi ve İmalatçı Ülke sorumluluklarını yerine getirmek - Paydaş kuruluşlarla uyumlu çalışma EASA, FAA, vb.leri

Ulusal Görevlerimiz 2920 ve 5431 sayılı kanunlar çerçevesinde Ülkemizde üretilen hava aracının/parçasının - Sertifikasyon (TC, STC, vb.leri) Uçuşa Elverişlilik standartlarının belirlenmesi, Üretim ve Tasarım Kuruluşlarının Yetkilendirilmesi, - Düzenleme ve denetim yapılması Genel Müdürlüğümüz sorumluluğundadır.

Bu kapsamda EASA Part-21 paralelinde Ulusal Görevlerimiz Bu kapsamda EASA Part-21 paralelinde SHY-21 Yönetmeliği yayımlanmıştır. SHT-21 Talimatı hazırlık çalışmaları tamamlanmış onay sürecinde bulunmaktadır. Permit to Fly (Özel Uçuş İzni) verilmesine yönelik talimat yürürlüktedir. Amatör yapım hava aracı sertifikasyonu - Talimat çalışmaları devam etmektedir.

Uluslararası Sorumluluklarımız EASA ile Working Arrangement (2009) - Part-21, Part-M/145/66/147, OPS, FCL vs. Tip Sertifikası (TC) ve Tamamlayıcı Tip Sertifikası (STC) yayınlanması Post-TC faaliyetleri ETSO onayları Tasarım ve Üretim Organizasyonları

Uluslararası Sorumluluklarımız EASA kuruluş Tüzüğü EC 216/2008 Article 66 (Norveç, İsviçre ve İzlanda örneği) Article 66: Üretim Organizasyon Onayı (POA) EASA adına SHGM DOA ve Tip Sertifikası: EASA tarafından

Ulusal Sertifikasyonun tanınması Uluslararası Tanınma Ulusal Sertifikasyonun tanınması -ICAO USOAP denetimleri -İkili Havacılık Emniyeti Anlaşmaları

Tecrübeler Hürkuş Projesi - TAI/TUSAŞ Hürkuş Projesine destek - Ulusal bir ekip oluşturuldu (SHGM/SSM/STM) - EASA DOA onayı - EASA ile birlikte panel ve toplantılar - Test ve denetimler - PtF (Özel Uçuş İzni) verilmesi - Uçuş Koşulları Onayı; EASA ile birlikte - Tescil, Operasyon vb konular

- Küçük ve büyük ölçekli tamir ve modifikasyon Tecrübeler THY Teknik Part-21 J - Küçük ve büyük ölçekli tamir ve modifikasyon - Genişletilmesi çalışmalar TSI Koltuk ETSO onayı TCI Kabin İçi Sistemler Diğer

İş Birliği ve Çalışmalar SSM ile Protokol - 2011 yılında Protokol imzalandı. - Askeri alandaki tecrübenin sivil sektöre aktarılması - Uzman desteği sağlanması - Mevcut Yerli imkanların kullanımı - Personelin tecrübe ve yeterliliğinin artırılması Çalışmalara başlandı ve devam ediyor.

İş Birliği ve Çalışmalar POA Konusunda Akreditasyon Çalışmaları İhtiyaçların, mevcut imkan ve kabiliyetlerin belirlenmesi ile yol haritasının ortaya konması için gap analizi (EADS alt kuruluşu olan APSYS) Danışmanlık ve personelin yetiştirilmesine yönelik SSM desteği ile yapılan çalışmalar.

TEŞEKKÜRLER