Zihin Beden Tıbbı Uzm.Dr.Sedat Yıldız Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ORİJİNAL YOGA SİSTEMİ İLE BAŞARIYA GİDEN YOL
Advertisements

NESLİHAN AKÇER PSİKOLOG STRESS & BAŞETME YÖNTEMLERİ
I. Uluslararası Geriatri Kongresi
GERİLİM TİPİ BAŞ AĞRISI
Uzm.Dr.Sedat Yıldız Isparta
Bir Kanser Merkezi Deneyimi MSKCC
HEMİPLEJİ VE TEDAVİ PROGRAMI
ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI
ALKOL Alkollü içkiler, mayalanmış şekerli besinlerden elde edilen aklı, şuuru etkilemek suretiyle sarhoşluk veren maddelerdir.
Web: Yaşasın Hayat.
Sağlam Birey Takibi Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Eylül 2009 Doç. Dr. Zekeriya Aktürk / 10 1.
Nöralterapi Dr.Sedat Yıldız Süleyman Demirel Üniversitesi
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Yard.Doç.Dr.Ü.Seçil BABAOĞLU FTR AD
Kanser tedavisi uygulanan hastaların beslenme durumunun değerlendirilmesi ve takibi- Terminal dönemde beslenme desteği yapılmalı mıdır? Artıları ve eksileri.
Çağdaş Bilimler Merkezi Dershanesi
1 Kapsamlı Sağlık Bakımı Prof. Zekeriya Aktürk Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi.
Yönetimde stres kaynakları
Yönetimde stres kaynakları ve başa çıkma Dr. Alper Engeler
Sedef Hastalığı (PSÖRİAZİS) Prof.Dr. Mustafa ŞENOL
UYKU BOZUKLUKLARI UZM. DR. CAHİT ÖZER KASIM 2000.
T088-S TRES Y ÖNETIMI. 1 Sağlık Farkındalık Programı 2012 Stres yönetimi.
STRES & STRESLE BAŞA ÇIKMA
STRES VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI 1.
SPORUN SAĞLIĞA ETKİLERİ
Düşünceler, inançlar. Placebo etki Kusturucu ilaç gebelik bulantı kusmasını önlemiş.
MADDE YOKSUNLUĞU Doç. Dr. Duran Çakmak.
AKDENİZ ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ
SINAV KAYGISI KAYGI KAYGI; üzüntü, sıkıntı, korku, başarısızlık duygusu, sonucu bilememe ve yargılanma gibi heyecanların birini veya çoğunu içerebilir.
STRES VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI
BÖLÜM 12 Hücresel Bozukluklar (Onkoloji)
Dünya ve Türkiye’de Psikiyatrik Hastalıklarda Tamamlayıcı ve Alternatif Tedavilerin Yaygınlığına Genel Bir Bakış Ümit Avşar1, Memet Işık1, Ümmü Zeynep.
ANEMİ (KANSIZLIK). Vücut dokularında enerji oluşumu için gerekli kimyasal işlemlerde kullanılacak oksijeni taşıyacak yeterlilikte kırmızı kan hücresi.
Figurwell Şirketi Kuruluş: Ana Ürün:e-scan Metabolic - Test 350 Partner:Almanya; Avusturya, İsviçre, İspanya, Avustralya;
Bilimsel Bilgiye Erişim ve Sunma
Şişmanlığın Ortaya Çıkış Nedenleri ve Sağlık Üzerinde Etkileri.
ÇATIŞMA.
YB 207- UĞRAŞ TERAPİSİ FZT. MELİS BAĞKUR.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ AKUPUNKTUR VE TAMAMLAYICI TIP MERKEZİNE 2014 YILINDA BAŞVURAN HASTALARIN ÖZELLİKLERİ   PROF.DR.BANU ÇAYCI GAZİ ÜNİVERSİTESİ TAMAMLAYICI.
Akupunkturla Fibromyalji Tedavisi
STRES VE BAŞ ETME YÖNTEMLERİ
PSİKOTERAPİ.
STRES.
ÖFKE NEDİR? Bireyin haz alma dünyasını engelleyen herhangi bir durum, olay veya kişi ile karşılaştığında oluşan duygudur. İstediğini alamama, haksız davranışlara.
Tedaviler, sağlam kalan beyin dokusunu daha fazla çalıştırmak, kaybedilen bilişsel yetiler nedeni ile ortaya çıkan ek yakınmaları baskılamak, oluşabilecek.
Yaygın anksiyete Bozukluğunun Tedavisi Tahir Özakkaş MD.,PhD Psikiyatrist-Psikoterapist Halk sağlığı Bilim Doktoru 2. Ulusal Hipnoz Kongresi Ekim 2005.
BESİN KİRLİLİĞİ Sağlığınız için sağlıklı ve dengeli beslenmeniz gereklidir. Sağlıklı beslenmek için vücuda alınan besinlerin güvenilir olması gerekir.
Yaygın Anksiyete Bozukluğunun Tedavisi. GENELLEŞMİŞ KAYGI BOZUKLUĞUNDA TEDAVİNİN İKİ AMACI VARDIR; birincisi ortalama kaygı düzeyinin azaltılması ve ikinci.
PSİKOSOSYAL RİSK ETMENLERİ. Amaç; İşyerindeki sağlığa zararlı psikososyal risk etmenleri hakkında bilgi sahibi olmak.
Klinik uygulamalarda hipnoz. TEMEL HİPNOZ KURSU KONULARI (21-33 saat) 1. Hipnoz’un Tanımı 2. Mitler ve Yanlış Anlaşılmalar 3. Hastanın Hazırlanması ve.
Sınav Nedir ? Sınav bir değerlendirme sürecidir Öğrenilen bilgi ve becerilerin düzeyini belirlemek için yapılan ölçme sistemi değerlendirme Sınavın amacı,
SAĞLIKLI YAŞAMIN KORUNMASI Hazırlayan = Yakup Çelik
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
ÇOCUKLUK ÇAĞI KANSERLERİNDE PALYATİF BAKIM
Kekemelik.
Tedavide yaygın olarak kullanılan radyofarmasötikler
Tiroid Kanseri Tedavisi
YOGA VE NEFESİN GÜCÜ.
BAĞIMLILIK YAPICI MADDELER VE ETKİLERİ
Fiziksel hastalıklara ruhsal tepkiler
TIBBİ SOSYAL HİZMET DERSİ
STRES YÖNETİMİ
 Stresi yönetebilmek için önce yöneteceğimiz şeyin ne olduğunu bilmemiz gerekiyor.
YOGA VE NEFES TERAPİSİ KLİNİK UYGULAMA
SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN ZİHİNSEL,DUYGUSAL VE SOSYAL SAĞLIĞIN ERGEN BİREYLER AÇISINDAN ÖNEMİ.
STRES YÖNETİMİ.
STRES YÖNETİMİ.
Sunum transkripti:

Zihin Beden Tıbbı Uzm.Dr.Sedat Yıldız Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Eğirdir/Isparta www.drsedatyildiz.com

Zihin Beden Tedavisi nedir? Zihin Beden Tıbbı (Mind-body medicine) düşüncelerin ve duyguların gücü kullanılarak sağlığın olumlu yönde etkilenmesini amaçlar.

Ne kadar eski? Geleneksel Çin Tıbbı (Traditional Chinese Medicine – TCM), Avurveda Tıbbı gibi birçok eski sağlık sistemi zihin ile beden arasındaki ilişkiye vurgu yapar. Bir çok dönemde araştırmacılar stresin genel sağlığı olumsuz yönde etkilediğini, meditasyon gibi yöntemlerin ise genel sağlığı iyileştirdiğini gözlemlemişlerdir.

Temel düşünce nedir? Zihin Beden Tedavisi tekniklerinde temel olan zihni odaklanmaya teşvik etmek ve odaklanma (konsantrasyon) konusunda zihni eğiterek sağlığı geliştirmektir.

En yaygın kullanılan Zihin Beden Tedavisi teknikleri nelerdir? Biyo Geri Bildirim (Biofeedback) Kognitif Davranışsal Terapi (Cognitive behavioral therapy) Gevşeme Teknikleri

Biyofeedback tedavisi hastalara normal şartlarda istem dışı çalışan bazı vücut fonksiyonlarını belirli sınırlar içinde kontrol edebilme imkanı verir. Bu süreç kan basıncı ve kalp tepe atımı gibi objektif yöntemlerle izlenebilir. Genellikle ağrı tedavisinde kullanılır.

Kognitif Davranışsal Terapi Bu tedavi yöntemi zararlı düşünceleri farketmeyi ve değiştirmeyi sağlar. Seanslar halinde çözüm önerileri, egzersiler ve ev ödevleri ile eğitimli uzmanlar tarafından uygulanır.

Gevşeme Teknikleri Vücut farkındalığı yoluyla eğitim Kas relaksasyonu (kasların ayaktan başa kadar sırayla kasılarak gevşetilmesi) Meditasyon Hipnoz Spiritüel tedaviler

Zihin Beden Tedavisi nasıl çalışır? Fiziksel veya duygusal olarak stres halindeyken başta immün (bağışıklık) sistem olmak üzere bütün vücut sistemleri olumsuz yönde etkilenir ve vücudun bozulan dengesi ile hastalıkları iyileştirme kapasitesi azalır. Tedavinin amacı stres nedeniyle salgılanan hormonları azaltarak vücudun hastalıklarla mücadelesini kolaylaştımaktır.

Zihin Beden Tedavisinin uygulandığı durumlar nelerdir? Kanser Kemoterapinin yan etkileri (bulantı, kusma, ağrı) Yüksek tansiyon Astım Kalp hastalıkları Yeme bozuklukları Uyku bozuklukları Kan şekeri kontrolü Sindirim sitemi sorunları (ülser, irritabl barsak sendromu) Yaygın ağrı (Fibromiyalji) Menapoz semptomları Depresyon veya anksiyete

Sonsöz Zihin Beden tedavisinin hastalıkların tedavisinde tek başına kullanılması için kanıtlar yetersizdir. Zihin Beden tedavileri standart tıbbi bakıma ek olarak uygulanabilecek güvenli yöntemlerdir. Hastalar bu tedavileri aldıkları uzmanların konu ile ilgili yeterliliklerini araştırmalıdırlar.

Kaynaklar University of Maryland Medical Center ( http://www.umm.edu/ ) Beden İle Zihni Dengelemek, Osho (Bhagwan Shree Rajneesh), Butik Yayınları, 2006.