ENGELLİ OLMAK SUÇ DEĞİL

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ULUTEK A.Ş TEKNOLOJİ GELİŞTİRME
Advertisements

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNE SAĞLANAN DESTEK UNSURLARI
6111 Sayılı Kanunla Yapılan Sigorta Primi Düzenlemeleri
TRABZON ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
GÜNÜMÜZ TÜRKİYE’SİNDE KADIN İSTİHDAMININ DURUMU VE BAZI ÖNERİLER
TÜRKİYE’DE ÇAĞCIL DEMOKRASİ, DEMOKRATİK KÜLTÜR VE OLGUNLUK
İşsizlik Sigortası Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü
Engellilerin Haklarına İlişkin BM Sözleşmesi
Özürlülük Modelleri ve Ülkemizdeki Özürlü Bakışındaki Değişim
ENGELLİLERİN EĞİTİMİ VE İSTİHDAMINDA YENİ PERSPEKTİFLER
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
TRABZON ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ
4734 Sayılı Kanun Madde 10’da Yer Alan “İhale Dışı Bırakılma Durumları”  İle İlgili Sunulacak Belgeler ve Temin Yerleri.
ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ
Yrd. Doç. Dr. İdil Işıl GÜL 9 Kasım 2012, Ayfonkarahisar.
YG-21 Kadın Meclisleri & Ulusal Gençlik Parlamentosu
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANLARI ( ) Özel Politika Gerektiren Grupların İstihdamının Artırılması 24 Aralık 2014.
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ
15 Ekim 2012 Afyonkarahisar ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR.
KESİN HESAP.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 1945 SONRASI İNSAN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-4 Prof. Dr. Doğan Nadi Leblebici Bu Slaytta Esen Çağlar’ın 2007 yılında tepav’da yaptığı.
EĞİTİM HAKKI.
Sosyal Bilgiler EĞİTİM VE ÇALIŞMA HAKKI
DESTEK EĞİTİM ODASI VE ÖZEL EĞİTİM SINIFLARI AÇILMA SÜRECİ VE BU SINIFLARDA DERSE GİRECEK ÖĞRETMENLER Destek eğitim odası: Kaynaştırma uygulamaları yoluyla.
Engellilere Yönelik Toplum Temelli Rehabilitasyon ve Sosyal Model
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
Kütahya Aile ve Sosyal Politikalar
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ.
Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına dair Sözleşme
ÇALIŞMA HAYATINDA RİSK GRUPLARI
Mustafa ÖZÜNLÜ Kamu Yönetimi Bilim Uzmanı Mart 2015 Ürgüp/NEVŞEHİR
EŞİT BİR EĞİTİM İÇİN ENGELSİZ KAMPÜS
ULUSAL VE ULUSLARARASI KURULUŞLAR
Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ MEVZUATI
Eğitim ve Hukuk.
Kamu Hizmetine Giriş. Bu hafta neler var...  Kamu Hizmetine Girişte Anayasal İlkeler  Hizmete Girişte Aranan Genel ve Özel Şartlar  Hizmete Alma Politikası.
ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ
İNSAN HAKLARI İNSAN HAKLARI.
Türk İşçilerin Serbest Dolaşım Hakkı Engellenebilir mi?
BM EHS 12.maddesi ve Türkiye Bir paradigma değişikliği; yardıma muhtaç kişiden, haklara, onura ve özerkliğe sahip eşit yurttaşa.
BEN OLMADAN BENİM ADIMA HİÇ BİR ŞEY! Bağımsız Yaşam hareketinin merkezinde “engelli bireyler” in kendileri vardır. Engelli bireyler, kendi hayatlarına.
Özürlü Öğrenci Birimleri Engelsiz Üniversite Birimleri 17.MAYIS.2010 Prof. Dr. Bülbin Sucuoğlu
Çocuk ve Genç İşçilerle İlgili Özel Düzenlemelere Uy
Eşitlik İlkesini Uygula
ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ SEMİNERİ. EĞİTİM HAKKI Özel gereksinimi ve/veya engeli olan ya da olmayan tüm çocuklar eğitim hakkından yararlanma özgürlüğüne.
BİRLİKTE BAŞARIRIZ Bütünleştirme Kapsamında Eğitim Uygulamaları Haziran 2013.
KAMU HUKUKUNDA ÇOCUK HAKLARI ÇOCUĞUN ANAYASAL TEMEL HAKLARI
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-6
50.Yıl DPB T.C. BAŞBAKANLIK DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞI
Özel Gereksinimli Bireyler için Haklar ve Hizmetler
3. ÜNİTE TÜRKİYE’DE ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ İLE İLGİLİ ÖRGÜTLENME VE MEVZUAT.
YASALAR VE ÖZEL EĞİTİM.
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Eğitim ve Çalışma Hakkı
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
KAYIRMA VE LİYAKAT SİSTEMİ
KARİYER SİSTEMİ.
HUKUKUN KAYNAKLARI Hukukun kaynakları, asıl kaynaklar ve yardımcı kaynaklar olarak ikiye ayrılır. Asıl kaynaklar: Yazılı ve yazısız kaynaklar Yardımcı.
HAZIRLAYANLAR: SELİN AKTÜRK DİLEK AKBULUT
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
VII. Yasama yetkisi Yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisinindir. Bu yetki devredilemez.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ 2019
Sunum transkripti:

ENGELLİ OLMAK SUÇ DEĞİL

TÜRKİYE NÜFUSUNUN %12.28’si ENGELLİDİR ÜLKEMİZDE 8.5 MİLYON ENGELLİ YAŞAMAKTADIR %58.6’SI ERKEK %41.4’Ü KADIN ENGELLİLERİMİZİN % 36.3’Ü OKUMA YAZMA BİLMEMEKTEDİR. ENGELLİLERİMİZİN %47.55’İ SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA KAYITLI OLUP, %52.45’İ KAYITLI DEĞİLDİR.

BM ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMESİNDE GENEL İLKELER (Madde 3) Kendi seçimlerini yapma özgürlükleri ve bağımsızlıklarını da kapsayacak şekilde, kişilerin insanlık onuru ve bireysel özerkliklerine saygı gösterilmesi; Ayrımcılık yapılmaması; Engellilerin topluma tam ve etkin katılımlarının sağlanması; Farklılıklara saygı gösterilmesi ve engellilerin insan çeşitliliğinin ve insanlığın bir parçası olarak kabul edilmesi; Fırsat eşitliği; Erişilebilirlik; Kadın-erkek eşitliği; Engelli çocukların gelişim kapasitesine ve kendi kimliklerini koruyabilme haklarına saygı duyulması.

ENGELLİ HAKLARI KONUSUNDA YASAL DAYANAKLAR Anayasanın 10 Maddesine ilave edilen (2010 yılı referandumunda ) cümlede pozitif ayrımcılık gereği ''engelliler hakkında alınacak tedbirlerin eşitlik ilkesine aykırı olamayacağı'' ifadesi yer alır. Anayasanın 42. maddesi 8. fıkrası; “Devlet, durumları sebebiyle özel eğitime ihtiyacı olanları topluma yararlı kılacak tedbirleri alır”. Anayasanın 49. maddesi; “Çalışma, herkesin hakkı ve ödevidir.” Anayasanın 50. maddesi 2. fıkrası;'' Bedenî veya ruhî yetersizliği olanların çalışma şartları bakımından özel olarak korunurlar''. Anayasa 70. madde; “Her Türk kamu hizmetlerine girme hakkına sahiptir” . Anayasa 70.Madde 2. fıkra; “Hizmete alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayırım gözetilemez.”

Eğitim İmkanı 5378 Sayılı Engelliler Yasası Madde 15 “Hiçbir gerekçeyle engellilerin eğitim alması engellenemez.Engelli çocuklara, gençlere ve yetişkinlere, özel durumları ve farklılıkları dikkate alınarak, bütünleştirilmiş ortamlarda ve engelli olmayanlarla eşit eğitim imkânı sağlanır.''

Pozitif Ayrımcılık Engellilerle ilgili pozitif ayrımcılık düzenlemelerine en çok iş ve vergi kanunlarında rastlanmaktadır. engelliler için kota uygulaması yanında, engelli işçi çalıştırılması durumunda işveren sigorta paylarının hazine tarafından karşılanması ve işten ayrılmış engelli işçilerin işe yeniden dönüşü, ve erken emeklilik ile ilgili pozitif düzenlemeler Türkiye’de engellilerin istihdama katılımı ile ilgili yapılan araştırmaların sonuçlarına göre engelli nüfusun %78.9’u çalışma hayatına dahil olamamaktadır

Emlak Vergisi Muafiyeti Şehirlerarası Otobüslerde, THY ve TCDD indirim Üniversitede Engelli Öğrencilere burs ve çalışma hakkı, vd.

Türkiye mevzuatında engelliler açısından ayrımcılık içeren düzenlemeler ayrımcılığın açık olarak tanımlanmaması, engelliliğin ayrımcılık temelleri arasında zikredilmemesi de ayrımcı pratikler için zemin yaratmaktadır. Mevzuatta engelliler açısından doğrudan ayrımcı hükümler özellikle mesleklerin düzenlendiği kanunlarda yer almaktadır. 2802 Sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu, 5174 Sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği İle Odalar ve Borsalar Kanunu (Oda ve borsa genel sekreteri)

Kadın Konukevleri Yönetmeliğinin 9 Kadın Konukevleri Yönetmeliğinin 9. maddesinin19 d, e ve g bendindeki hükümler engelli kadınlar için doğrudan ayrımcılık içermektedir. (d)Ruh sağlığı bozuk olan kadınlar, e) Zihinsel özürlü kadınlar, vd. www.kadininstatusu.gov.tr/upload/mce/kadin_konukevleri_yonetmeligi2 Bu yönetmelik belediyeler tarafından kurulan kadın sığınma evlerinin işleyişine ilişkin belgelere de kaynaklık etmektedir

Fiziksel çevre düzenlemelerinin özürlü bireyin kullanımına uygun olmadığını düşünenler, 2010