Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Aile Hekimliği

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
E-SAĞLIK VERİLERİ VE ADLİ BİLİŞİM
Advertisements

HASSAS GÖREV Hakan YÜKSEL Mart.
İkinci slayta nasıl geçeceğim yav..? Bi bilen yok mu?
Hastane İşletmeciliği Uzmanı GATA Organ Nakli Koordinatörü
Pratisyen Hekimlerin Hukuksal Sorunları --- Av
BİR UZMANLIK SEÇENEĞİ OLARAK AİLE HEKİMLİĞİ
DOĞUMHANE HİZMETLERİ HOŞGELDİNİZ.
INTERNET TABANLI HASTA KAYDI PAYLAŞIMI VE TELEKONSÜLTASYON PLATFORMU
SAĞLIK BAKANLIĞI EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ
AİLE HEKİMLİĞİNDE SAĞLIK OKURYAZARLIĞI
SAĞLIĞIN TANIMI: KİŞİLERİN, SADECE HASTA OLMAMASI HALİ DEĞİL, BEDENEN, RUHEN VE SOSYAL YÖNDEN TAM BİR İYİLİK HALİDİR. Sağlık Otoriteleri tarafından kabul.
AİLE HEKİMLİĞİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ
Yrd. Doç. Dr. Turan SET Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi AD
Aile Hekimliğinin Tanımı ve Temel İkeleri
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
AİLE HEKİMLİĞİNDE HASTALIKLAR
2. Sağlık hizmetleri.
EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ NEDEN ? NASIL?
ÜNİVERSİTE SAĞLIK MERKEZLERİ ÇALIŞANLARININ ÇALIŞMA KOŞULLARI VE ÖZLÜK HAKLARI Başkan: Dr. Rüştü Güner Raportörler: Dr.Özlem Elçin Dr. Sare Mıhçıokur.
KAPSAMLI SAĞLIK BAKIMI
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Aile hekimliği
26 Kullanım yönetimi. Niçin kullanım yönetimi AraştırmacılarTemel Bulgular Van Dyke (1963)Genel hastanelerde uzun süre yatan hastaların % 40’ının hastane.
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ
Pratisyen Hekimlerin Hukuksal Sorunları  Her ne kadar sağlık hizmeti denildiğinde ilk aklımıza gelen hasta ve hekim ilişkisi olsa da bu ilişkide;  Devlet.
Aile Hekimliğinin Tanımı ve Temel İlkeleri
BİRİNCİ BASAMAKTA KRONİK DERMATOLOJİK YAKINMALAR
OKUL KURALLARIMIZ.  Okul işleyişi,eğitimin kesintiye uğramaması,çocuğumuzun grubuna ve öğretmenine daha kolay ve çabuk uyum sağlaması açısından aşağıda.
BİRİNCİ BASAMAK HEKİMLİĞİ
EVDE HASTA BAKIMI.
AİLE HEKİMLİĞİ TANIMI VE İLKELERİ
Sağlık Bakanlığı Hastanelerinin Yönetim ve Organizasyonu
GRUP SEMPTOM Konu : Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine Başvuran Hasta ve Hasta Yakınlarının Sağlık Hizmetleri Hakkındaki Bilgi ve Yararlanma.
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
Uluslarası Katılımlı 1. Ulusal Aile Hekimliği Günleri
Uzmanlık Eğitiminin Akreditasyonu süreci neden gerekli ?
DESTEK EĞİTİM ODASI Kaynaştırma eğitimine tabi olanlara sunulan bir hizmet Kaynaştırma uygulamalarının bir parçası ve tamamlayıcısı.
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ERZURUM NUMUNE HASTANESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
Kapsamlı Sağlık Bakımı
Aile Hekimliğinin Temel Esasları
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi
Yöneltme/Yerleştirme
SAĞLIK HİZMETLERİNİN ÖRGÜTLENMESİ
Harran Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu
/ 231 Sağlık Hizmetinin Sürekliliği Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Prof. Dr. Zekeriya Aktürk
AİLE HEKİMLİĞİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ
Aile Hekimliğinde Sürekli Sağlık Bakımı
USKAF MAYIS 2016 KOCAELİ Nuh Zafer CANTÜRK Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Başhekimi SAKİD Başkanı SENATURK Başkan Yardımcısı.
Hastane Kullanımındaki Artış - Kalite İlişkisi Hastane Kullanımındaki Artış - Kalite İlişkisi Sakarya KHB Genel Sekreteri Doç Dr Hasan S.SAĞLAM.
1.  2  Afet durumları için uluslar arası bir tıbbi ağı organize etme ihtiyacı bulunmaktadır.  Bu ağda yer alacak sağlık servislerinin çeşitli tıbbi.
ÖZEL EĞİTİMDE KAYNAŞTIRMA UYGULAMARI
Yeni Nesil Laboratuvar
HEMŞİRELİK NEDİR??? DOÇ. DR. SEVİM ÇELİK.
EKİP ÇALIŞMASI Ekip çalışmasının önemini gözeterek meslekler arası işbirliği yapabileceksiniz.
T.C. TEKİRDAĞ VALİLİĞİ Halk Sağlığı Müdürlüğü
Olgularla Diyabette Hedef Değerlere Ulaşma Başarısızlığı Nedenleri
AİLE HEKİMLİĞİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ
DOÇ. DR. GONCA POLAT ARŞ.GÖR.CİHAN ASLAN TIBBİ SOSYAL HİZMET DERSİ
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ E ĞITIM Ş UBE M ÜDÜRLÜĞÜ WWW. ASM. GOV. TR.
SAĞLIK ENFORMASYON YÖNETİMİ 1 DERSİ 5
AİLE HEKİMLİĞİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ
PERİNATOLOJİ NEDİR ? Doç.Dr.Başak Baksu.
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE TEMEL ÖZELLİKLERİ. AMAÇ Bu oturum sonunda katılımcıların; Aile Hekimi ve Aile Hekimliğinin tanımını yaparak bugünkü durumunu.
Abdullah Alper ERTEM Enver AYDOĞAN
HASTA GÜVENLİĞİ KOMİTESİ
Ameliyat sonrası bakım, ameliyattan hemen sonra başlar, hastanede kaldığınız süre boyunca sürer ve gerekli durumlarda taDoktorunuzdan veya diğer sağlık.
İÇERİK Hasta dosyaları arşiv komitelerinin çalışma alanları
Hemşirelik Kayıtları Planlama aşamasında hemşirelik girişimleri saptanırken, bunlardan kimlerin, hangi işlevlerden sorumlu olacağı ve ne zaman yerine.
Klinik Bilgi Sistemleri
Sunum transkripti:

Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Aile Hekimliği SÜREKLİ SAĞLIK BAKIMI Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Aile Hekimliği

Hedefler: Bu dersin sonunda öğrenciler; Amaç: Aile Hekimliğinde sürekli sağlık bakımı hakkında bilgi vermek Hedefler: Bu dersin sonunda öğrenciler; Sürekliliğin tanımını yapabilecek Sürekli bakımın 3 temel özelliğini sayabilecek Sürekli bakımın 5 boyutunu sayabilecek Sürekli bakımın aile hekimliğine sağladığı en az 5 avantajı sayabilecek

Aile hekimliğinin temel prensiplerinden biri bireylere yaş, cinsiyet ve hastalık ayırmaksızın kapsamlı ve sürekli sağlık bakımı sunmaktır.

Süreklilik Nedir? Süreklilik, zaman içinde kesintisiz anlamındadır. Tıbbi bakımda süreklilik ise; bireye tüm yaşamı boyunca, sağlıklı ya da hastalıklı döneminde kesintisiz sağlık hizmetinin aynı sağlık personeli tarafından verilmesidir.

Sürekli bakımın üç temel özelliği 1. Hastalığın belirli bir evresine sınırlı değildir. 2. Sağlıklı dönemlerde sunulması gereken hizmetleri de kapsar. 3. Birey tüm yaşamı boyunca izlenir.

Sürekli bakım, doktor ve hasta açısından farklılık arz eder.

Doktor açısından süreklilik; Kendisine kayıtlı yada bağlı hastaların büyük çoğunluğunu her gün görme derecesidir.

Hasta açısından sürekli bakım; Sağlık sistemi içerisinde aynı hizmet sunucusu ile karşılaşma derecesidir.

Sürekli bakımın 5 boyutu Hizmet sunucusunun sürekliliği Zamanda süreklilik Coğrafi süreklilik Kayıtların sürekliliği (bilginin sürekliliği) Disiplinler arası süreklilik

1. Hizmet sunucusunun sürekliliği Kişinin her başvurusunda aynı hizmet sağlayıcı tarafından değerlendirilme derecesidir

2. Zamanda süreklilik Kadın doğum uzmanı Genel cerrah ... Aile hekimi Gebelikten doğuma kadar Genel cerrah Ameliyat öncesinden sonraki iyileşmeye kadar ... Aile hekimi Tüm yaşam boyunca kesintisiz sağlık hizmeti

3. Coğrafi süreklilik Hekim coğrafi olarak yakın olmalı, ulaşılabilir olmalı Hekim aynı yerde olmalı

4. Kayıtların sürekliliği Bir hastayı gören her hangi bir hizmet sağlayıcısının, hastanın daha önceki hastalıkları ve sağlık hizmet sistemlerine başvuruları hakkında eksiksiz bilgiye erişebilme derecesidir. Kaliteli sağlık bakımı; hastaların zaman içindeki tıbbi problemleri, lokalizasyon ve hastalık epizotları hakkında kayıtların sürekliliğini gerektirir.

5. Disiplinler arası süreklilik Aile hekimi; Yalnızca bir tıbbi problem yada organ sistemi için sağlık hizmeti vermez Hastaların yaşadıkları tıbbi, sosyal ve ailevi problemlerin tümünün yönetiminde rol oynar Multipl problemi olan hastalarda diğer disiplinlerle bakımın koordinasyonun sağlanması ile kişinin bakımındaki sürekliliği sağlar

Sürekli bakımın Aile Hekimliğine sağladığı avantajlar Zamanın daha verimli kullanılması Tanı koymak için yeterince zaman olması Tanının doğruluğunu değerlendirme imkanı olması Sorunların içeriğini tam olarak anlama imkanı olması Zamanın tanı aracı olarak kullanılabilmesi Gereksiz tetkik ve harcamaların azalması Aile hekimi hastayla sürekli ilişkisi olduğundan tanı koyabilecek yeterince zamanı vardır. Hastayla ilişkisinin devamlılığından yararlanan hekim, hastanın tüm sorunlarını bir–iki görüşmede çözümleme zorunluluğunda değildir. Zaman içinde hastayı gözlem şansına sahip olduğundan koyduğu tanının doğruluğunu değerlendirme, olasılıkları tahmin edebilme ve sorunların içeriğini tam olarak anlama imkanı vardır. Genellikle, bütün klinisyenler "bekle ve gör" yaklaşımını tanısal strateji olarak kabul ederler. Zamanı kullanmanın mantıklı yanı, yüksek olasılıklı hastalıkları düşük olasılıklı olanlardan ayırmanın en ekonomik yolu olmasıdır. Hepimizin de bildiği gibi cerrahlar apandisit şüphesi olan bir hastada klinik tablo tam belirginleşene kadar operasyon düşüncesini bir gece boyunca erteleyip hastayı izler. Aile Hekimliği/Genel Pratisyenlik uygulamalarında spontan remisyonun tanı konulmadan gerçekleşmesi nedeniyle zamanın tanı aracı olarak kullanılması yaygındır. Yapılan bir çalışmada tanı konulamamış hastaların %72 'sinin spontan remisyon nedeniyle doktora tekrar başvurması bu yöntemin oldukça yararlı olduğunu desteklemiştir.

Sürekli bakımın Aile Hekimliğine sağladığı avantajlar Hasta hekim arasında daha iyi bir iletişim kurulması Hastanın hekime olan güveninin artması Kronik hastalıkların düzenli takip edilmesi Tedavinin kesintiye uğramaması Sağlık hizmet kalitesinin artması