İSLAM DİNİNDE CENAZE DEFNİ ve MEZAR YAPMA HUSUSLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hüsn-ü Zan Su-i Zan.
Advertisements

HZ.PEYGAMBERİMİZ (S.A.S)’İN SÜNNETİNE GÖRE TİCARET
ERKEĞİN HANIMI ÜSTÜNDEKİ HAKLARI
RAMAZAN AYI VE ORUÇ İslam dininde ramazan ayına niçin önem verilmektedir? İmsak, İftar, Sahur, Mukabele, Teravih namazı ve Fitre kavramlarının anlamlarını.
Hz. Peygamber ve İnsanlık Onuru
KOLAYLAŞTIRINIZ, GÜÇLEŞTİRMEYİNİZ. MÜJDELEYİNİZ, NEFRET ETTİRMEYİNİZ.
PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İBADETİ OLARAK ZEKAT
Namazın Vacipleri.
HASED-GIYBET.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
Eylül Sekülerleşip günlük hayatına dini sokmayanlar insanın dirisine ve ölüsüne “din penceresinden” değil, “çıkar penceresinden” bakarlar. İnsanlarla.
İSLAM DİNİNE GÖRE MEZAR İNŞA ETTİRMEK. Ulemanın çoğu tesnim in, yani kabrin üstünün deve hörgücü gibi yapılıp yerden bir karış kadar yükseltilmesinin.
KABİR HAYATI HAKKINDA GENİŞ BİLGİLER !!
4. SINIF 1. ÜNİTE 1.5. SELAMLAŞMA
İlköğretim DKAB Dersi 4. Sınıf 5. Ünite Sunusu
MEDİNE’DE İLK İCRAATLAR
1. Daha önceden cenaze defni yapılmış bir kabre tekrar üzerine yeni bir cenaze defni yapmak için Katolik mezhebine göre 5 yıl geçmesi gerekmektedir.
Hazırlayan: Mustafa YILMAZ Tantavi İÖO DKAB Öğretmeni Eyüp/İstanbul
İSLAMİ TERİMLERİN AÇIKLAMALARI
CAMİYİ TANIYALIM.
Bu Slayt gösterisi www. varolmak. com sitesi tarafından hazırlanmıştır
KABİR HAYATI VE ŞEHİTLİK
Hazırlayan: Mehmet Yener
NAMAZ Görmedin mi? göklerde ve yerde bulunan herşey; güneş, ay, yıldızlar, dağlar, ağaçlar, hayvanlar ve insanların bir çoğu Allah´a hakikaten secde ediyorlar.
Adıyla..
İLAHİ GÖREVLER.
Hz. Muhammed (s.a.v.) Sabırlı ve Cesaretliydi
Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla Hz Muhammed’in Örnek Kişiliğinden Kesitler Aşırılıklar Karşısındaki Tutumu.

Değerler Eğitimi Hoşgörü
4/ KELİMEİTEVHİT VE KELİMEİŞEHADETİ ÖĞRENİYORUM
DEĞERLER EĞİTİMİ DOĞRULUK VE ADİL OLMA.
GÜZEL SÖZ VE DAVRANIŞLAR İLE İLGİLİ HADİS VE AYETLER
Malların Zekât Miktarları Kimlere Zekât Verilmez?
İBADET KONUSUNDA BİLGİLENELİM
Sorumluluk Bilinci.
İhram Telbiye Tavaf Şavt Vakfe Sa’y Şeytan Taşlama
İMANIN VE İSLAM’IN ŞARTLARI
4. İYİLİĞİ EMREDİP KÖTÜLÜĞE ENGEL OLMALIYIZ
Nafile namazlar 1. Teheccüd Namazı (Gece Namazı) 2. İşrak Namazı 3
4. İbadetlere Devamlılığı
- Vefat eden Müslümanın ardından kılınan namazdır.
İTİKADÎ MEZHEPLER İslam dininin ilk dönemlerinde Müslümanlar arasında itikadi konularda herhangi bir şüphe ve farklı düşünce bulunmuyordu.
BİR ANNE YA DA BABANIN ÇOCUĞU İÇİN YAPABİLECEĞİ
3. İYİLİKTE YARIŞMALI VE YARDIMLAŞMALIYIZ
4. İyiliğe Karşılık Beklememek
Rasulullah (sav) buyurdular ki ;
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Hazırlayan: İsmail TÜRKMENOĞLU
4. Kendimize Karşı Sorumluluklarımız :
إِنَّنِي أَنَا اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنَا فَاعْبُدْنِي وَأَقِمِ الصَّلَاةَ لِذِكْرِي İnnenî enallâhu lâ ilâhe illâ ene fa’budnî ve ekımis.
6. Akrabalarımıza Karşı Sorumluluklarımız
CAMİYİ TANIYALIM.
Cenaze Namazı .
Haydar Akın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
HASTALARI ZİYARET ETMEK DİN KÜLTÜRÜ DERSİ Bakalım Peygamber Efendimiz Bu Konu Hakkında Ne Demiş?
3.1. Güzel Söz Söyleyelim 3.2. Güzel Davranışlarda Bulunalım
6/A SINIFI DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ PROJE ÖDEVİ
Değerlendirme Soruları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
HASTALARI ZİYARET ETMEK
HACC ve HACCIN YAPILIŞI
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLÂK BİLGİSİ ÖRETMENİ
HZ. Muhammed’in Hayatı Performans görevi. Peygamberimizin sağlığı korumak ile ilgili örnek almamız gereken sünnetleri KONU.
Sosyal ve kültürel hayat. Peygamberlikten önce Hz. Peygamber’in Mekke şehir devletinde herhangi bir görevi yoktu. O, peygamberlikten önce olduğu gibi,
Bugün neler öğreneceğiz?
HASTALARI ZİYARET ETMEK
ZEKÂT; Kelime anlamı: ‘Artma, çoğalma, arınma ve bereket’
Peygamberimiz Ve Güzellik Zeynep Nur Balki 11/F 5172.
6. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ BİLGİ YARIŞMASI
Sunum transkripti:

İSLAM DİNİNDE CENAZE DEFNİ ve MEZAR YAPMA HUSUSLARI

İslâm dini, hayatında olduğu gibi ölümünde de insana gereken değeri vermiş ve saygıyı göstermiş, öldüğü andan itibaren ona yapılacak muameleyi de belirlemiştir

Toprağa defnedilen insanın en uzun süre bulunacağı yer kabristandır Toprağa defnedilen insanın en uzun süre bulunacağı yer kabristandır. Bu sebeple İslâm dini, kabristanın düzenli ve tertipli yapılmasını, temiz tutulmasını ve yeşillendirilmesini, hayatta bulunan insanların ölülere karşı bir vefa borcu olarak görür.

Buna rağmen dinimiz öncelikle ölünün cesedine değil hatırasına değer verir. Bu konuda Hz. Peygamber "Ölülerinizi hayırla yâd ediniz" (Tirmizi, Cenâiz, 34) buyurur

Kabristana cenaze ile birlikte veya daha sonra ölüyü yâd etmek için çelenk getirerek kabrin üzerine konulması, bid'at olup, gayri müslim lere benzemek amacıyla yapıldığı takdirde ilgilileri manevî sorumlulukla karşı karşıya getireceği açıktır.

Kabir hazırlanırken şu hususlara dikkat edilmelidir

Kabir, bir adam boyu veya göğüs hizasına kadar kazılır Kabir, bir adam boyu veya göğüs hizasına kadar kazılır. Ölüyü daha iyi koruyacağı düşüncesiyle kabir daha derin açılabilir. Toprak sert ise kabrin kıble tarafına bir lahd (oyuk) açılır. Eğer lahd açılmakla toprak göçecek kadar yumuşak olursa o zaman kabrin ortasında ölünün sığacağı kadar bir yer açılır ve oraya defnedilir.

İslâm müçtehid leri ve fakihleri, kabirlerin kireç ve benzeri ile yapılmasının, kendi toprağına ilâve edilerek yükseltilmesinin, üzerine kubbeli bina yapılmasının, taşına övücü veya kadere sitem edici kelimeler yazılmasının caiz olmadığı konusunda hemfikirdirler.

Buna karşılık kabrin, yerden bir-iki karış yükselmesi, şeklinin deve hörgücü gibi olması, kerpiçle yapılması, kabrin baş tarafına bir taş konulması ve ölünün isminin yazılmasında bir sakınca görülmemiştir. Ancak kabrin üstüne mescit gibi bina inşa edilerek buranın mabed edinilmesi hadisle yasaklanmıştır.

Hz. Âîşe (r. a), Resulullah (s. a Hz. Âîşe (r.a), Resulullah (s.a.s)'ın son hastalığında şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: "Allah, Yahudi ve Hıristiyanlara lânet etsin, Onlar, peygamberlerinin kabrini mabed haline getirdiler.

" Hz. Âîşe diyor ki: "Eğer bundan korkulmasaydı, Hz " Hz. Âîşe diyor ki: "Eğer bundan korkulmasaydı, Hz. Peygamberin kabri dışarıdan belli olacak şekilde yapılacaktı" (Buhâri, Cenâiz, 916). Peygamberin ve Hz. Âîşe'nin ifadelerinden; kabrin dış şekli üzerinde titizlikle durulmasının ve bazı yasaklar konmasının sebebinin tevhit inancını korumak ve insanların şirke düşmelerini önlemek olduğu anlaşılmaktadır

Diğer yandan İslâm dini, israfı yasaklamıştır Diğer yandan İslâm dini, israfı yasaklamıştır. İsraf, malın lüzumsuz yere ve ölçüsüz harcanması, sarf edilmesi demektir. Aç, çıplak, ilaçsız, tahsilsiz. eşsiz, işsiz, muhtaç müslüman lara yardım etmek yerine, büyük masraflarla heybetli, süslü ve masraflı kabirlerin bina edilmesi israf sınırları içine girebilir.

Cenaze için namaz kılındıktan sonra cemaatle birlikte yaya veya ihtiyaç olunca araç vasıtasıyla kabristana gidilir. Derince ve uygun boyda açılan kabre cenazeyi gömmek farz-ı kifayedir. Cenazeyi taşıyanlar gibi kabre indirenlerin de; "Bismillah ve ala milleti Resulullah" demeleri müstehabtır.

Ölü, kabirde yüzü kıbleye gelmek şartıyla sağ yanı üzerine yatırılır Ölü, kabirde yüzü kıbleye gelmek şartıyla sağ yanı üzerine yatırılır. Sonra kefenin düğümleri çözülür. Kabrin tahtası dizildikten sonra kürekle veya elle üzerine toprak atılır. Kabrin üstünü biraz yükseltmek mendup tur. Toprak pekişsin diye kabrin üzerine su serpilebilir. Kadınların cenazenin arkasından yürümesi caiz değildir. Ölen birisi için siyah elbise giymek ve kocası için yas tutmakta kadın için caiz değildir.

Allah sabır ve ecir versin, hüküm Allah’ındır Allah sabır ve ecir versin, hüküm Allah’ındır. Allah cennete kavuştursun, gibi sözlerle teselli ve duada bulunmak en uygun davranış olacaktır