Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HZ.PEYGAMBERİMİZ (S.A.S)’İN SÜNNETİNE GÖRE TİCARET

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HZ.PEYGAMBERİMİZ (S.A.S)’İN SÜNNETİNE GÖRE TİCARET"— Sunum transkripti:

1 HZ.PEYGAMBERİMİZ (S.A.S)’İN SÜNNETİNE GÖRE TİCARET

2 ÖNSÖZ Peygamberimiz(s.a.v) ‘’Müslümanlar, diğer insanlardan ayrı bir ümmettir.’’demiştir.Öyle ise, medenî hayatımızın her meselesinde kendimize has bir değerimiz, bir tarzımız, bir şeklimiz olacaktır. Mü'min ve Müslüman olan herkes, daima meselelerinin İslâm'a göre olanını bilmekle, bilmiyorsa arayıp bulmak ve onu tercih etmek ve onu hayata geçirmekle mükelleftir.

3 PEYGAMBERİMİZE GÖRE TİCARET
Her işin bir usulu olduğu gibi ticaretinde bir usulu vardır(bu usul peygamberimizden gelir).Sadece meslek erbâbı olan tüccarlar değil, her insanın, ticaretle uzaktan yakından ilgisi söz konusudur. Alışveriş, şehirde yaşayanların, memur olanların günlük hayatlarının kaçınılmaz bir parçasını teşkil etmektedir. Yani ticaretle ilgili bir kısım esasların bilinmesi gerekmektedir.

4 TİCARETİ BEŞ ANA UNSUR ALTINDA VERECEĞİZ
İnsan Zaman,mekan Eylem Eşya(meta)

5 İNSAN Alışveriş işinin birinci unsuru, belki de en mühimi insandır. Çünkü, alan da satan da odur. Öyleyse, alışveriş yapacak insan nasıl olmalıdır; onda aranan özellikler nelerdir? Mükellef ve Akıllı Olmak İlim:En azından neyin haram neyin helal olduğunu bilmek. İttika:Hassas,daima dikkatli,Allah korkar olmak. Dürüstlük

6 ZAMANLA VE MEKAN Erkenci Olmak.
Cuma vaktinde ticaret terk edilmelidir. Beş vakit farz namazları vaktinde kılıp, o anda başka şeyle meşgul olmamak. İnsanların rahatça gidiş gelişlerini engelleyecek şekilde yol kenarlarını veya bizzat pazar yerini işgal ederek mal koyup eşya satma yanlıştır.

7 EYLEMLE (BİZZAT TİCARET FİİLİ) İLGİLİ DESTURLAR
Faiz Yasağı:Dinimiz, bütün çeşitleriyle fâizli ticareti şiddetle yasaklar. Alışverişte Yeminden Kaçınmak:Yemin, dinimizde bir delildir, hukukî bir değeri vardır. Yemin delilini kullanan kimseye inanmak gerekir. Bu temel hukukî prensibin bir riski var, insanlar yeminle aldatılabilir.Aldatanlardan olunmamalı ve gerekmedikçe yemin edilmemeli.

8 Alışverişte Borçtan Kaçınmak Resûlüllah (s. a. s
Alışverişte Borçtan Kaçınmak Resûlüllah (s.a.s.), bilhassa maddî bakımdan darlık yaşanan hicretin ilk yıllarında borçlu olarak ölen kimselerin cenaze namazına iştirak etmemiş, borçlanmayı yasaklamış, öyle ki, bir cenaze geldiği zaman Borcu var mı? diye sormuş, şayet varsa namazını kıldırmaktan istinkâf etmiştir. (Nesâî, Cenâiz, 67).Bu yüzden borç konusuna dikkat etmek gerekir.

9 Borç vaktinde ödenmelidir.
Anlayışlı davranmak. Cömert olmak. Şartlara uymak. İşçinin parası peşin olmalı Ölçü ve tartıda hassas olmak, hîleye yer vermemek.

10 Teraziyi Müşteri Lehine Ağır Kılmak:Peygamber Aleyhissalâtü vesselâm, tartıcısına (vezzân): Tart ve (terazinin kefesini müşteri lehine) ağır kıl. diye emretmiştir (Buharî) Paraya Karşı Hırslı Olmamak Resûlüllah (s.a.s.):Dinar ve dirhemin kullarına,lânet edilmiştir.(Tirmizî)

11 İhtikârdan Kaçınmak Hz. Peygamber (s. a
İhtikârdan Kaçınmak Hz. Peygamber (s.a.s),Pazara (satmak üzere) mal sevk eden (kâr eder, helâlinden) rızka kavuşur. İhtikâr yapan (pahalansın da öyle satayım diye malını saklayan), lânete uğrar. (İbn Mâce)

12 Pazarlık Alışverişte İslâm'ın meşru kıldığı bir usûl, pazarlıktır
Pazarlık Alışverişte İslâm'ın meşru kıldığı bir usûl, pazarlıktır. Bunu kurbanlık alımlarında canlı olarak yaşarız. Muhayyerlik Hakkı Malın kusurları gizlenmemelidir.

13 EŞYA Haram Mallar:Müslüman kişi bilecek ki, dinimizin haram kıldığı şeylerin ticareti de, yani alınması da satılması da haramdır,içki ve domuz gibi. Şüpheli Şeyler:Resûlüllah (s.a.s.), mü'minlere sadece haramdan kaçınmayı değil, şüpheli şeylerden de kaçınmayı emretmiştir.

14 TİCARETLE İLGİLİ BAZI HADİSLER
"Ticaretle uğraşanlar kıyamet gününde günahkar olarak dirilecekler. Ancak Allah'tan korkanlar, iyilik yapanlar ve doğru olanlar müstesna." (Tirmizi) "Doğru olan tacir kıyamet günü Arş-ı A'la'nın gölgesi altındadır." (Isbahani) "Malın ayıbını ve fiyatını gizlediler ve yalan söyledilerse, belki karları olur fakat alışverişin bereketini mahvederler. Yalan yemin malı sattırır fakat kazancı mahveder." (Buhari) "Malını satışa arzeden rızka erer, pahalanması için saklayıp bekletenler Allah'ın lanetine uğrar." (Müslim) "Alışverişte yemin, malın harcanmasına, kazancın elden gitmesine sebeptir." (Müslim) "Bir malın kusurunu söylemeden satmak hiç kimseye helal olmaz. Malın bu kusurunu bilene de onu söylememek helal olmaz." (Beyhaki)

15 KAYNAKÇA efendimizin-sunnetine-gore-ticaret-esaslari

16 FURKAN KARAKAŞ /B TEŞEKKÜRLER...


"HZ.PEYGAMBERİMİZ (S.A.S)’İN SÜNNETİNE GÖRE TİCARET" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları