Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İhram Telbiye Tavaf Şavt Vakfe Sa’y Şeytan Taşlama

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İhram Telbiye Tavaf Şavt Vakfe Sa’y Şeytan Taşlama"— Sunum transkripti:

1 İhram Telbiye Tavaf Şavt Vakfe Sa’y Şeytan Taşlama
HAC VE UMRE İLE İLGİLİ KAVRAMLAR  İhram Telbiye Tavaf Şavt Vakfe Sa’y Şeytan Taşlama

2 İhram Hac ve Umre ibadetleri yerine getirilirken, başka zamanlarda yapılmasında sakınca olmayan davranışların belirli bir süre için yasak olması demektir. İhram haccın farzlarındandır. İhramlıyken kişinin saç, sakal ve tırnaklarını kesmesi, hayvanlara ve bitkilere zarar vermesi yasaktır.

3 Lebbeyke la şerike leke lebbeyk İnne’l hamde ve’n-nimete leke
Telbiye İbadet sırasında okunan duadır. Bu nedenle hac ve umre ibadetine başlamadan önce bu duanın okunması zorunludur. Lebbeyk Allahümme Lebbeyk Lebbeyke la şerike leke lebbeyk İnne’l hamde ve’n-nimete leke Ve’l mülk, la şerike leke.

4 Emrin başüstüne… Allah’ım, başüstüne… Emrin başüstüne ey ortağı olmayan! Başüstüne… Tek öveceğim sensin, tüm övgülerim sana… Kavuştuğum nimetlerin hepsi senindir. Her şey de senin… Yoktur ortağın senin.

5 Hacer-i Esvet (Siyah Taş)’in bulunduğu
TAVAF Hacer-i Esvet (Siyah Taş)’in bulunduğu yerden başlayarak Kâbe’nin etrafında yedi kez dönmektir. Her bir dönüşe ŞAVT denir.

6 Şavt Hacerü’l Esved taşı hizasından başlayarak Kâbe’nin etrafındaki
bir tam dönüşe şavt denir. Her dönüşte kişi istediği duaları okuyabilir. Toplam yedi şavt bir tavaf eder.

7 Sa'y:  Mekke'de yer alan Safa ve Merve tepeleri arasında yedi kez hızlı adımlarla gidip gelmek şeklinde yapılan ibadettir. Sa'y ibadetine Safa tepesinden başlanır, Safa'dan Merve'ye dört, Merve'den Safa'ya üç defa gidilir.

8

9 Vakfe Arife günü öğle vaktinden bayram sabahına kadar bir süre Arafat denilen bölgede (durmak) beklemektir. Arafat’ta hacılar kendileri, aileleri ve müminler için dua ederler. Arafat’ta bir süre durmak ( vakfe) haccın farzlarındandır.

10

11 Vakfe, haccın farzlarından biridir
Vakfe, haccın farzlarından biridir. Belirlenen süre içerisinde Arafat’ta bulunmayanlar o yıl hac ibadetini yapmış sayılmazlar. Arafat’ta vakfe yapıldıktan sonra Müzdelife’ye gidilir. Bayram sabahı da Müzdelife vakfesi yapılır.

12 ARAFATTAN BİR GÖRÜNÜM

13 Kabe: Yeryüzünde Allah için yapılan ilk mabettir
Kabe: Yeryüzünde Allah için yapılan ilk mabettir. Diğer adı "Beytullah"tır. Kabe'yi Hz. İbrahim (a.s.) ve oğlu Hz. İsmail (a.s.) Allah'ın emriyle inşa etmiştir. Yapımı tamamlanınca ilk tavafı Hz. İbrahim oğlu Hz. İsmail ile birlikte yapmış ve bütün insanları Kabe'yi ziyarete davet etmiştir. Kabe hicretin 2. yılından itibaren namaz kılmak için kıblemiz olmuştur.

14 Mescid-i Haram: Kabe'nin çevresi revaklarla daire şeklinde çevrilmiştir. Bu alana Mescid-i Haram denir. Zemzem suyu da bu mescidin içinde yer alır.

15

16 Şeytan Taşlama Dilimizde "şeytan taşlama" denilen remy-i cimâr, haccedenlerin bayram günleri Mina'da Küçük Cemre, Orta Cemre ve Akabe Cemresi adı verilen yerlere ufacık taşlar atması demektir. Halk dilinde küçük şeytan, orta şeytan ve büyük şeytan da denilen bu taş kümelerine taş atmak haccın vâciplerindendir.

17

18 Medine’yi ve Mescid-i Nebi’yi Ziyaret
‘’Beni vefatımdan sonra ziyaret edenler, hayatımda ziyaret etmiş gibidir.’’

19


"İhram Telbiye Tavaf Şavt Vakfe Sa’y Şeytan Taşlama" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları