Maddenin Tanecikli Yapısı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Advertisements

MADDENİN HALLERİ VE TANECİKLİ YAPISI
A) Saf Madde : Kendine özgü fiziksel ve kimyasal özellikleri olan, ayırt edici özellikleri bulunan ve bu ayırt edici özellikleri sabit olan maddelere.
MADDENİN FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ
FİZİKSEL DEĞİŞMELER Maddenin dış görünüşünde yani fiziksel özelliklerindeki değişmelerdir. Madde fiziksel değişmeye uğradığında yeni isim almaz. Cam;
Madde ve Maddenin Özellikleri
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
3. Fiziksel ve Kimyasal DeĞiŞim
Fİzİksel ve Kİmyasal Değİşİmler
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER
Maddenin Hal Değiştirmesi
MADDE TANIMI Kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan bütün varlıklar maddedir. Çevremizde gördüğümüz hava, su, toprak, masa her şey maddedir. MADDENİN SINIFLANDIRILMASI.
6.SINIF KİMYA Ünite:1 MADDENİN MADDENİN TANECİK TANECİK YAPISI YAPISI.
MADDEYİ TANIYALIM
Madde Ve Enerji.
Maddenin Tanecikli Yapısı
Maddenin Tanecikli Yapısı
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİM
Maddenin Tanecikli Yapisi
Maddenin Tanecikli Yapısı
Maddenin tanecikli yapısı
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 6. SINIF
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
MADDENİN GAZ HALİ.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
MADDENİN HALLERİ Nisan 17 HÜLYA AKYÜREK.
FİZİKSEL ve KİMYASAL DEĞİŞİM
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Maddenin Tanecikli Yapısı
ELEMENTLER,BİLEŞİKLER,MOLEKÜLLER
FİZİKSEL ve KİMYASAL DEĞİŞMELER Günlük hayatımızda çeşitli etkiler sonucunda maddelerde bazı değişimler olduğunu görürüz. Örneğin bir kağıdı yaktığımızda.
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞMELER MADDENİN ÖZELLİKLERİ Fiziksel özelliklerFiziksel özellikler Maddenin bir başka maddeye dönüşmeksizin gözlenebilen ve.
6.SINIF KONULARI KARMA TESTLER
Fiziksel ve Kimyasal Değişim
Madde atom element bileşik
MADDENİN HALLERİ.
MADDENİN HALLERİ VE YAPISI
Maddenin Tanecikli Yapısı
Madde ve özellikleri.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Maddeyi Oluşturan Tanecikler
Maddenin Tanecikli Yapısı
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
Fiziksel ve Kimyasal Değişimler
Elementler ve Bileşikler
MADDELERİN SINIFLANDIRILMASI Maddeler ortak özellikleri dikkate alınarak sınıflandırılırlar.
HAZIRLAYAN : BURAK KIZILASLAN 1. KÜTLESİ, HACMİ VE EYLEMSİZLİĞİ OLAN HERŞEY MADDEDİR (Kütle : Değişmeyen madde miktarıdır) (Hacim: Cismin boşlukta kapladığı.
HATİCE AKKOYUNLU Kütlesi,hacmi ve eylemsizliği olan her şeydir. Her maddenin kendisine ait bir hacmi vardır.Hacim V ile gösterilir.Katı ve sıvıların.
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİM
I. FİZİKSEL OLAYLAR : FİZiKSEL OLAYLAR - KİMYASAL OLAYLAR
Günlük hayatımızda çeşitli etkiler sonucunda maddelerde bazı değişimler olduğunu görürüz. Örneğin bir kağıdı yaktığımızda kağıdın kül olduğunu, bir buz.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
MADDEYİ OLUŞTURAN TANECİKLER TUĞÇE YAPICI BAYBURT ÜNİVERSİTESİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
MADDEYİ TANIYALIM.
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİM
Maddenin Tanecikli Yapısı
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞMELER MADDENİN ÖZELLİKLERİ Fiziksel özelliklerFiziksel özellikler Maddenin bir başka maddeye dönüşmeksizin gözlenebilen ve.
Madde Ve Enerji
MADDENİN HALLERİ RUMEYSA SARIKAYA.
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER
Maddenin Halleri.
KİMYASAL VE FİZİKSEL DEĞİŞME
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞMELER :
Fiziksel ve Kimyasal Değişimler
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİM
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞMELER
MADDEYİ OLUŞTURAN TANECİKLER
MADDENİN YAPI TAŞLARI - ATOMLAR
Sunum transkripti:

Maddenin Tanecikli Yapısı MADDENİN TANIMI MADDENİN HALLERİ MADDENİN EN KÜÇÜK BİRİMİ MADDENİN DEĞİŞİMİ YAPISI

Maddenin Tanımı Kütlesi olan ve boşlukta yer kaplayan her şeye madde denir.

Cisim nedir? Maddenin şekil almış halidir.

Maddenin Halleri Maddeler doğada 3 halde bulunur: Katı maddeler Sıvı maddeler Gaz maddeler

Katı Maddeler Belirli bir şekli olan, sıkıştırılamayan fakat genleşebilen maddelere katı madde denir. Katı maddenin tanecikleri hareketsizdir.

Sıvı Maddeler Belirli bir şekli olmayan fakat bulunduğu kabın şeklini alan sıkıştırılamayan ama genleşebilen akışkan maddelere sıvı maddeler denir.

Gaz Maddeler Belirli bir şekli olmayan fakat bulunduğu kabın şeklini alan sıkıştırılabilen ve genleşebilen uçucu maddelere gaz maddeler denir. Gaz maddeler kapalı kaplarda bulundurulmalıdırlar.

Maddenin Plazma Hali Maddeler çok düşük veya çok yüksek sıcaklıklarda plazma halinde olabilir. Bu hal maddenin 4. hali olarak adlandırılabilir. Elektrik kıvılcımları, lavlar, alev, ateş ve yıldızlar plazmaya örnek verilebilir.

Maddelerin Sıkışma Özelliği Tanecikleri arasında boşluk olan maddeler kuvvet etkisi ile sıkıştırılabilir. Bu maddeler ise sadece gaz maddeleridir. Kuvvet Kuvvet

Maddelerin Genleşme Özelliği Katı, Sıvı ve Gaz taneciklerinin sıcaklık arttıkça hareketleri hızlanır. Bu durumda kapladıkları yer artar. Genleşme ile termometre, uçan balon gibi aletler yapılmıştır.

Maddelerin Özellikleri Katı Sıvı Gaz Sıkışma Sıkıştırılamaz Sıkıştırılır Genleşme Genleşir Öteleme Yapmaz Yapar Tanecik arası boşluk Yok Vardır Belirli şekil Yoktur

Maddenin En Küçük Birimi Maddenin en küçük yapı birimine atom denir.

Element Nedir? Tek cins atomdan ( tanecikten ) oluşan maddeye element denir. Hidrojen atomu Hidrojen elementi Karbon atomu Karbon elementi Oksijen atomu Oksijen elementi

Element Modelleri Element Modeli Element Molekül Modeli 1 2

Bileşik Nedir? Değişik cins atomlardan ( taneciklerden ) oluşan maddelere bileşik adı verilir. Elementler birbirine bağlanarak bir araya gelirler ve kümeler oluştururlar. + Hidrojen elementi Oksijen elementi Su bileşiği

Bileşik Modelleri Bileşik Modeli Bileşik Molekül Modeli

Çözelti Nedir? Bir maddenin bir sıvı içinde ( genellikle suda ) Görünmeyecek ( homojen ) şekilde dağılması (çözünmesi ) olayıdır. + Tuz Molekülleri Su Molekülleri

Karışım Nedir? Maddelerin gelişigüzel birbirine karıştırılması olayıdır. Her iki maddede karışımda kendini göstermektedir. + Demir atomları Tuz molekülleri Demir ve Tuz karışımı

Maddenin Değişimi ve Yapısı Bir tencere yemeği 5 tabağa bölününüz. 5 tabakta da farklı mı yoksa aynı tür yemek mi vardır? Bal donduğu zaman onu ısıtarak eski haline getiririz. Bal tekrar donunca eski haline gelebilir mi? Kibrit ile bir kağıdı yaktığımızda, kağıt eski haline dönebilir mi?

Fiziksel Değişimler Maddenin yalnız görünümü değişir. Geriye dönüş vardır. Buzun erimesi Kağıdın yırtılması Suyun kaynaması Mumun erimesi Odunun yarılması Yoğurttan ayran olması Tuzun suda çözünmesi Etin kıyılması

Kimyasal Değişimler Maddenin iç yapısını bozan, geriye dönüşü olmayan bir değişim. Odunun yanması Elmanın çürümesi Sütten yoğurt olması Un ve su ile hamur olması Sütün ekşimesi Demirin paslanması Mumun yanması Yumurtanın pişmesi

Fiziksel Değişimin Modeli Demirin toz haline getirilmesi Bir sıvının donması

Kimyasal Değişimin Modeli Karbon ve Oksijen molekülleri Karbondioksit molekülleri Belli bir ısı ile oksijen ve karbon molekülleri tutuşarak bileşik oluştururlar.

Katı Madde Moleküllerin Hareketleri Katı maddenin molekülleri birbirine sıkıca kenetlenmiştir. Bu onların aralarında çok az boşluk olduğunu göstermektedir.

Sıvı Madde Moleküllerinin Hareketi Sıvı molekülleri birbiri üzerinden kayarak hareket ederler. Bulundukları kabın şeklini alırlar.

Gaz Madde Moleküllerinin Hareketi Gaz molekülleri arasındaki boşluk o kadar fazladır ki, moleküller her yöne hareket ederler. Bulundukları kabın şeklini alırlar. Hacimleri belirsizdir.

Suyun Üç Hali ve Modellemesi Buz Su Su Buharı