Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDENİN FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDENİN FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ"— Sunum transkripti:

1 MADDENİN FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ
Maddenin Fiziksel Özellikleri Bir maddenin bir başka maddeye dönüşmeksizin gözlenebilen ve ölçülebilen özellikleri fiziksel özelliktir. Maddenin rengi, kokusu, tadı, çözünürlüğü, sertliği, hacmi, ısı ve elektrik iletkenliği, katı, sıvı ve gaz halleri, erime noktası, kaynama noktası fiziksel özelliklerdendir.

2 Fiziksel özelliğe örnek
Bir maddenin fiziksel özelliklerini cıva metali üzerinde inceleyelim. Oda koşullarında sıvıdır. Metalik parlaklığa sahiptir. Kokusuzdur. Normal erime noktası -38,87C ve normal kaynama noktası 356,58C ’dir. Elektrik ve ısı akımını iyi iletir. 20C ’de öz kütlesi 13,55 g/cm3’tür.

3 MADDENİN KİMYASAL ÖZELLİKLERİ
Bir maddenin reaksiyon verebilmesi veya başka maddeler ile birleşerek yeni bir madde oluşturabilme kapasitesi kimyasal özelliktir. Yanıcı olup olmaması, asidik ya da bazik olması, herhangi bir madde ile reaksiyona girip girmemesi maddenin kimyasal özelliğidir.

4 FİZİKSEL DEĞİŞME Maddenin dış görünüşü ile ilgili olan özelliklerdir. Yoğunluk, sertlik, renk, koku, tad ... gibi. Maddenin dış görünüşündeki değişiklikler fiziksel olaydır. Şekerin suda erimesi, kağıdın yırtılması, buzun erimesi ... gibi. Kaynama olayı Kağıdın buruşturulması Tuzun çözünmesi Camın kırılması Erime olayı Yumurtanın kırılması

5 KİMYASAL DEĞİŞME Maddenin iç yapısı ile ilgili olan özellikler kimyasal özelliklerdir. Yanıcı olup olmaması, asidik yada bazik özellik ... gibi. Maddelerin atom ve moleküllerinde meydana gelen değişikler kimyasal değişmedir. Kağıdın yanması, hidrojen ve oksijenin birleşerek su oluşturması, demirin paslanması ... gibi. Yumurtanın pişirilmesi Dinamitin patlaması Mumun yanması Kibritin yanması Amonyumdikromatın yanması Demirin paslanması

6 HAL DEĞİŞİM OLAYLARI Bir maddenin dışarıdan ısı (enerji) alarak veya dışarıya ısı (enerji) vererek bir halden başka bir hale geçmesine; “hal değiştirme” denir.

7


"MADDENİN FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları