Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Maddenin Hal Değiştirmesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Maddenin Hal Değiştirmesi"— Sunum transkripti:

1 Maddenin Hal Değiştirmesi
Maddeyi Tanıyalım Madde ve Cisim Maddenin Özellikleri Maddenin Halleri Maddenin Hal Değiştirmesi

2 Uzayda yer kaplayan kütlesi ve hacmi olan her varlığa madde denir.
Maddeyi Tanıyalım Madde ve Cisim Uzayda yer kaplayan kütlesi ve hacmi olan her varlığa madde denir. Örnek: demir, bakır, taş, toprak, altın vb.

3 Maddelerin şekil almış haline cisim denir. Demir maddedir.
Maddeyi Tanıyalım Cisim Maddelerin şekil almış haline cisim denir. Demir maddedir. Demir makas, cisimdir. Cam bir maddedir. Cam ampul bir cisimdir.

4 Maddenin Görülebilir Özellikleri Hacim Kütle Ağırlıktır
Maddeyi Tanıyalım Maddenin Görülebilir Özellikleri Hacim Kütle Ağırlıktır

5 Maddenin Görülebilir Özellikleri
Maddeyi Tanıyalım Maddenin Görülebilir Özellikleri Parlaklık Matlık Saydamlık Düzgünlük Pürüzlülük Renk

6 Katı maddeler: taş,demir,bakır vb. Sıvı maddeler: su, petrol,mazot vb.
Maddeyi Tanıyalım Maddenin Halleri Katı maddeler: taş,demir,bakır vb. Sıvı maddeler: su, petrol,mazot vb. Gaz maddeler: su buharı, oksijen vb.

7 Katı maddelerin belirli şekli ve hacmi vardır.
Maddeyi Tanıyalım Katı Maddeler Katı maddelerin belirli şekli ve hacmi vardır. Molekülleri arasında boşluk azdır. Sıkıştırılırlarsa bile hacimleri küçülmez. Molekülleri bulundukları yerde titreşerek hareket ederler.

8 Sıvı maddelerin belirli bir hacimleri vardır.
Maddeyi Tanıyalım Sıvı Maddeler Sıvı maddelerin belirli bir hacimleri vardır. Belli bir şekilleri yoktur. Konuldukları kabın şeklini alırlar. Molekülleri birbiri üzerinden kayarak hareket eder. Sıvılar sıkıştırıldığında hacimleri küçülmez.

9 Gaz maddelerin belli bir şekilleri yoktur.
Maddeyi Tanıyalım Gaz Maddeler Gaz maddelerin belli bir şekilleri yoktur. Bulundukları kabın şeklini alırlar. Belli bir hacimleri yoktur. Bulundukları kabın hacmini alırlar. Molekülleri bağımsızdır. Aralarında boşluk çoktur. Bu nedenle sıkıştırıldıkça hacimleri küçülür.

10 MADDENİN ÖZELLİKLERİ Fiziksel özellikler Maddenin bir başka maddeye dönüşmeksizin gözlenebilen ve ölçülebilen dış görünüşü ile ilgili özellikleridir. Maddenin rengi, kokusu, tadı, çözünürlüğü, sertliği, hacmi, ısı ve elektrik iletkenliği v.b. özelliklerdir

11 MADDENİN ÖZELLİKLERİ Kimyasal özellikleri Maddenin maddeler ile birleşerek yeni madde oluşturabilme kapasitesidir. Bir maddenin başka madde ile etkileşmesi veya etkileşmemesi, onun kimyasal yapısı ile ilgili özelliklerdendir. Yanıcı olup olmaması, asidik ya da bazik olması, suyla reaksiyona girip girmemesi kimyasal özelliklere örnek verilebilir.

12 Maddeyi Tanıyalım DEĞİŞİMLER MADDEDEKİ FİZİKSEL DEĞİŞİM
KİMYASAL DEĞİŞİM

13 Maddedeki Değişimler Maddeyi Tanıyalım
Maddede daima değişiklikler olduğunu bilmekteyiz. Maddede meydana gelen değişikliklere olay denir. Bu ise genel olarak fiziksel ve kimyasal olmak üzere ikiye ayrılır: Fiziksel olay: Bir madde üzerinde meydana geldiği vakit, o maddenin yapısını değiştirmeyen olaydır. Mesela kağıdın yırtılması, fiziki bir olaydır. Çünkü kağıdın şekli değişmiş fakat özü yine kağıttır. Kimyasal olay: Bir madde üzerinde meydana geldiği vakit, o maddenin hüviyet ve yapısını değiştiren olaydır. Mesela kağıdın yanması gibi.


"Maddenin Hal Değiştirmesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları