Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİM"— Sunum transkripti:

1 FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİM

2 Maddelerin görünümünü keserek,parçalayarak, yararak,hal değişikliğine uğratarak vb. yollarla değiştirebiliriz.Bu durumda madde kendi özelliğini kaybetmez;sadece şekli ,büyüklüğü yani görünümü değişir.Maddenin kimliğini değiştirmeden sadece görünümde meydana gelen değişiklikler fiziksel değişme olarak adlandırılır.Örneğin;bir cam bardağı kırdığımızda cam parçaları ile cam özelliğini taşır.Hatta bu cam parçalarını daha küçük hale getirdiğimizde o küçük parçalar hala camlar..

3 Camın kırılması camı oluşturan maddelerin kimliğini değiştirmez,sadece camın görünümünde bir değişiklik meydana gelir. Maddelerin hal değiştirmesi fiziksel değişmedir.Katının erimesi,sıvının buharlaşması,buharın yoğuşması ve sıvının donarak katı hale geçmesi vb. Maddelerde meydana gelen değişiklikler sadece o maddelerin görünümlerinde mi meydana gelir,yoksa onların kimliklerinde de bir değişiklik söz konusu olabilir mi???

4 Ekmeğin kızarması,sütün ekşimesi,kibritin odunun mumun ve kömürün yanması sırasında maddelerin kimlikleri değişir ve farklı özellikte yeni maddeler oluşur.Bir maddenin çeşitli etkilerle başka maddelere dönüşmesi kimyasal değişim olarak adlandırılır.Etkinlikte de fark ettiğimiz gibi kimyasal değişim sırasında renk değişimi ,gaz çıkışı ısı veya ışık yayılması gibi belirtiler gözlenir.Kimyasal değişim hayatımızın bir parçasıdır.Canlılık faaliyetlerimiz sırasında bir çok kimyasal değişim gerçekleşmektedir.

5 Günlük hayatımızın bir parçası olan fiziksel ve kimyasal değişimleri tanecik boyutunda algılayabilir miyiz? Maddelerin görünümlerinde olan değişmeler bu maddelerin oluşturan taneciklerin yapısında bir değişikliğe sebep olur mu?

6 Saf madde ve karışımlar: Saf maddeleri element ve bileşik olarak sınıflandırılır.Fakat çevremizde ki maddeler ne sadece elementlerden ne de bileşiklerden oluşmuştur.Çevremizde ki maddeler karışım halinde bulunur.Karışım iki veya daha fazla çeşitli maddenin kendi özelliklerini kaybetmeden bir araya gelmesiyle oluşur. Element ve bileşikler saf madde olup aynı çeşit taneciklerden oluşur.Bu tanecikler atom veya moleküldür.Örneğin;şeker sadece şeker moleküllerini içerir.

7 Karışımı oluşturan tanecikler farklı moleküller veya farklı atomlar olabilir.Örneğin;kakao ve su karışımında,kakao ve su tanecikleri bir arada bulunur.Aynı şekilde bir karışım olan şekerli suda,suyu ve şekeri oluşturan farklı tanecikler karışım halinde bulunur.


"FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları