ÖZET KPL Adli Biyoloji Uzmanı Eğitim Modelinin İyi Uygulama Örneği Olarak Ulusal ve Uluslararası Ölçekte Karşılaştırılması Adli Biyoloji Uzmanı, diğer.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ENGL Genel Kurul Toplantısı
Advertisements

PERSONELİN SEÇİM SÜRECİ VE İŞLEMLERİ
Erhan AKKAŞ Araştırma Görevlisi
Sustainable Developement & International Perspective in School Bu proje T.C. Başbakanlık DPT AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (
AçIk ve Uzaktan Öğrenmede KalİTE Güvence
Copyright 2006 Thomson Corporation 1 Ulusal Akademik Site Lisansı (UASL) Projesi çerçevesinde THOMSON SCIENTIFIC – ISI WOK EĞITIM SEMİNERLERİ – 2007 TEKNİK.
İlçemizde tüm okullarda ödül yönergesi Eğitim – Öğretim yılında uygulanmaya başlanmıştır.Tüm okullar her iki dönemde de ziyaret edilerek önce.
WEB OF SCIENCE İLE ATIF TABANLI ARAŞTIRMA DEĞERLENDİRMESİ Eğitmen: Metin TUNÇ This presentation is an introduction to InCites - the new web-based.
ULUSAL YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ
LOGO TÜBİTAK Lindau Bilimsel Etkinliklere Katılma Desteği P. Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu MSc. Gülşah ÇELİK Proje.
TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ ve YETERLİK KURULLARI
Similasyon (Benzetim)Tekniği
OHSAS NEDİR? FİRMA ADI.
HAYATBOYU ÖĞRENME PROGRAMI / GRUNDTVIG INTEGRA 1.
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
YURT DIŞINDA ÖĞRENİM Ertan Pekşen KOU Müh. Fak Jeofizik Müh. Bölümü
1 Hayat Boyu Öğrenme Programı / Grundtvig INTEGRA.
ULAKBİM Veri Tabanlarında Dizinleme Uzm. A. Nuray DEMİRKOL TÜBİTAK-ULAKBİM 10 Kasım 2007 İnet-Tr Ankara.
EKO-OKULLAR.
Proje Yönetimi Proje Yönetimine Giriş
Eğitimde Yeniden Yapılanma
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu DİPLOMA EKİ PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI (KAZANIMLARI) DİPLOMA EKİ EĞİTİM SEMİNERİ Dönemi Bologna Sürecinin Türkiye’de.
Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. Building Mutual Trust Between the Labour Market and Education Panel Session.
KAZIM ÖZER PRIMARY SCHOOL
MESLEK ANALİZİ ÇALIŞTAYI III 21 – 25 Ocak 2013 Ankara
ULULARARASI PATENT BAŞVURULARI
PROGRAM YETERLİLİKLERİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ. YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ 1.Belli bir alanda genel ortaöğretimde kazanılan bilgi, beceri ve.
AKTS ve DE Etiketleri Müracaatları için Program Bazında Yapılacak Çalışmalar Hazırlayanlar:Dr. Ali Osman KURT Dr. Nesrin KENAR Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü.
ADLİ BİLİMLER Diğer bilimler tarafından geliştirilen teknoloji ve bilginin adli olaylara uygulanmasını içerir.
Araştırma Yoluyla Öğretim Stratejisi
/ 141 Yrd. Doç. Dr. Turan SET Atatürk University Medical Faculty, Erzurum QUALİTY CIRCLES
MESLEK ANALİZİ İLE İLGİLİ BAZI HATIRLATMALAR Görev Meslek elemanın tarafından icra edilen işin en büyük / ana bölümüdür. Bir sorumluluk alanı altındaki.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL EĞİTİM REHBERLİK ve DANIŞMA HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MBS’Yİ NASIL KULLANABİLİRİM?
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Geliştirilmesi Projesi Improving.
Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. House of Lifelong Learning and Quality Assurance Thomas Gruber German Reference.
EŞİT BİR EĞİTİM İÇİN ENGELSİZ KAMPÜS
Türk Üniversitelerinde AKTS deneyimi -Arka Planı ve Geleceğe Bakış- Prof. Dr. Lerzan Özkale İTÜ, Bologna Uzmanı I. Bologna Süreci Araştırmaları Kongresi.
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
İnsan Bilgisayar Etkileşimi Alanında Yılları Arasında Türkiye Kökenli Bilim İnsanları Tarafından Yapılan Çalışmalar Üzerine Bir İçerik Analizi.
SU MİKROBİYOLOJİSİ LABORATUVARLARINDA METOT VALİDASYONU
FIZ 101EL PHYSICS LABORATORY (MECHANICS)
Akademik Becerilerin İzlenmesi ve DEğerlendirilmesi
Bilim nedir? Bilim insani ne yapar?
Özgeçmişimi Hazırlıyorum
SHY-66/147 KREDİLENDİRME SHY-66/147 Kredilendirme:  Alınan eğitimin, Ek-1.C Temel Bilgi Gerekliliklerine eşdeğer olduğunun tespit edilmesine istinaden,
Learning to learn network for low skilled senior learners Hayat Boyu Öğrenme Toplumu Learning to Learn Training Bir Fırsat Olarak Öğrenme Developed with.
ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) 1. AŞAMA2. AŞAMA YGS LYS.
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
BOĞAZLAYAN HALK EĞİTİM MERKEZİ INSTITUTUL POSTLICAL PHOENIX htttp:// NEWHAM COLLEGE OF FURTHER.
Running a complex system requires attentions to too many details, requiring a different knowledge and training.
STRATEGIC PARTNERSHIPS IN THE FIELD OF EDUCATION, TRAINING AND YOUTH
VERİLERİN TOPLANMASI Doç. Dr. Ender DURUALP.
BİLİMSEL SÜREÇ BECERİLERİ
Özgeçmişimi Hazırlıyorum
7th International Congress of Research in Education
Deniz Tekin Ersan Şükran Alan
FINLAND EDUCATION SYSTEM I am talking about the Finnish education system today.
Bir psikolojik yapı olarak "başarı" ve madde geliştirme süreci
Organizational Communication
We are pleased to welcome you to the opening ceremony of
60x90 cm Title of the congress paper Author(s) Name Surname Özet
HAVA TRAFİK KONTROL BÖLÜMÜ
Studies for Improvement and Development of Vocational Education
2019 YILINDA GERÇEKLEŞTİRİLMESİ PLANLANAN
Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü
Eurocert European Academy
Sunum transkripti:

ÖZET KPL Adli Biyoloji Uzmanı Eğitim Modelinin İyi Uygulama Örneği Olarak Ulusal ve Uluslararası Ölçekte Karşılaştırılması Adli Biyoloji Uzmanı, diğer adli bilim alanlarında olduğu gibi, adli makamlarca suç olayının çözümü için sorulan sorulara; bilimsel alanda kabul görmüş yöntem ve analiz metotları ile en kısa sürede ve tüm otoritelerce kabul görecek bilimsel gerçeklikler çerçevesinde cevap vermelidir. Suç olayının aydınlatılmasında ve suçluların tespitinde temel olacak incelemelerde görev alan adli biyoloji uzmanı; yaptığı çalışmaların bilimsel temellerini neden ve sonuç ilişkisi ile bilirken, çok kısa sürelerde, hızlı, yüksek güvenirlilikte çalışabilecek yetenekte ve elde ettiği sonuçları savunabilecek ifade ve iletişim becerisine sahip olmalıdır. Bu sebeple Adli biyoloji uzmanı yetiştirilirken; adaya alanı ile ilgili bilimsel gerçeklere hakimiyet, bu bilimsel verileri alanında kullanabilecek neden sonuç ilişkilerini oluşturabilme yetisi, analiz ve deneyleri yaparken zamanını verimli kullanma yeteneği ile çalışmaları bilim alanı dışında olan adli makamlara anlaşılır ve ikna edilebilir doğrular olarak aktarabilecek yazılı ve sözlü iletişim becerisi kazandırılmalıdır. İngiltere ve ABD gibi ülkelerin aksine ülkemizde Adli Biyoloji uzmanı olabilmek için üniversitelerin biyoloji bölümlerinden lisans düzeyinde eğitim sahibi olma gerekliliği mevcuttur. Bu durum diğer ülkelerin aksine alanda çalışan uzmanlarımızın temel biyoloji bilimine hakim olmalarını sağlar. Oysaki diğer örnek verilen ülkelerde uzman adayı bilim dışından olabileceği için temel biyoloji eğitiminin de verilmesi gerekir. Bunun yanında temel biyoloji lisans eğitimi almış uzman adaylarının öğrendikleri bilimsel metodların adli biyoloji alanına nasıl adapte edildiklerini görmeleri için belirli bir süre bu alanda eğitimlerine devam etmeleri şarttır. Her ne kadar bu dönem usta çırak dönemi olarak görülse de eğitimin ustanın inisiyatifine bırakılmaması, planlı ve ölçülebilir olması sağlanmalıdır. Uzman adayının lisans eğitimi sonrasında başlayacağı ve uzman olmasına kadar geçecek süreçteki tüm faaliyeleri ölçülmelidir. Zira kişinin iyi bir uzman olup olamayacağı bu dönemdeki verileri ile doğru orantılıdır. Ölçüm sonuçlarında elde edilen veriler standartlar üzerinden değerlendirilmelidir. Değerlendirmenin standart ve objektif olması gerektiğinden, değerlendirme ölçütlerinin önceden belirlenerek yazılı hale getirilmesi önemlidir. Başarı durumu adayın ölçülen verileri dışında hiçbir idari, sosyal veya adayı değerlendirecek olanların kişisel tavır ve düşüncelerine bırakılmamalıdır. Bu sunuda 2007 yılından itibaren KPL laboratuvarlarında uygulanmaya başlanan Biyoloji Uzmanı Eğitim Modeli; ulusal (Diğer kurumlar) ve uluslararası (ENFSI, İnterpol raporları ve İngiltere, ABD ve benzeri diğer ülkeler) ölçekte karşılaştırmaları ve eğitim modelinin 2010 yılından itibaren alınan sonuçları da değerlendirilerek anlatılacaktır.

Forensic Biology Specialist’s Training October ANKARA

Graduate in Biology Vocational Retraining Postgraduate Education

TRAİNERS

SOURCE DOCUMENTS

Evaluation Forms

TRAINING SCHEME Employees Pre- assistant Period 6 Months Lab. Technics Period 18 Months Casework Period (Expert Surveillance) 6 Months Casework Period (Expert Supervision) 6 Months Expert Assistant TEST

NOMINATION

SUBJECTS Evidence Examination - Microscopic, - Macroscopic, - UV Light Source, - Presumptive Tests, - Confirmatory Tests, - Luminol, - Sampling, Quality Management System, Lab. Cleaning Procedures, Contamination Procedures, CLIMS. Trainer : Mentor Expert 1 Period : 6 Months GOALS Examination of evidences in accordance with; quality Management System, lab. Cleaning Procedures, contamination Procedures, CLIMS. CRITERION Test

Test Form : Practical Test Method: Examination of two (at least) different type of biological evidences in accordance with; quality Management System, lab. Cleaning Procedures, contamination Procedures, CLIMS.

Eğitici Süre SUBJECTS DNA Extraction PCR – Autosomal STR – Y STR – X STR – Mitochondrial Real Time PCR Electrophoresis – Autosomal STR – Y STR – X STR – Mitochondrial GOAL Perform all laboratory methods several times and learn about scientific principles of techniques. CRİTERİON Test Number / Period Attention Timing Care Procedures Trainer : Laboratory Chief Period : 18 Months

SUBJECTS Evidence Examination, DNA Profiling, Reporting. Trainer : Mentor Expert 2 Period : 6 Months GOALS Observing expert responsibility, Knowledge on typing methods, Knowledge on profiling, Report writing skills. CRİTERİON Attention Timing Care Experience

Trainer : Mentor Expert 3 Period : 6 Months SUBJECTS Caseworks GOALS Case responsibility CRİTERİON Timing Care Failures

Written TestFictitious CaseFictitious Failure 3 Stages

Thanks for your attention…