AÇIK BESİ İŞLETMESİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Advertisements

ABD’den Açıklamalı Çiftlik Fotoğrafları
Üreme, Büyüme ve Gelişme
Suni Tohumlama ve Döl Tutma
KOYUNLARDA BESLEME Lütfi Özcan Osman Torun Çukurova Üniversitesi
TANELERİN ÜST YÜZEYLERİNİN TEMİZLENMESİ İÇİN YIKAMA İŞLEMİ UYGULANIR
KABA YEMLER.
HAYVANSAL ÜRETİM YAPILARI
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Konutlarda Isınma -.
Plan: 1000 İnek Siparişveren : Siparişalan :
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
NEDEN ATIK İLAÇ PROJESİ
ÜRE Saf üre  % 46.6 N, % HP Yem olarak kullanılan üre  % 42 N, % HP
KARKAS ÖZELLİKLERİ BAKIMINDAN KARŞILAŞTIRILMASI
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Yem Tüketimini Etkileyen Etmenler
SAĞLIKLI BROİLER YETİŞTİRMEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
HİJYEN
SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETME PLANLAMASI
TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Canlılar Neden Beslenir?
Sütçü üreme-beslenme ilişkisi Prof.Dr.Yavuz Öztürkler
MISIR ve TARIMI (Zea mays L.)
5. DEVRE MÜLK DÖNEM TABLOSU
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
Durgun sularda yetiştiricilik Durgun sularda yetiştiriciliği etkileyen doğal faktörler; İklim kuşakları •Havuzlardaki yetiştiricilikte verimi etkileyen.

KÜRESEL ISINMA.
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
Prof. Dr. M. Ali TOKGÖZ 4. HAFTA
HİJYEN TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Sığırcılıkta Irk Islahı
Fortschritt durch Qualität
1-3 yaş grubu çocuklarda beslenme
KOYUNLARDAN GELİRİMİZİ NASIL ARTIRIRIZ
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
GEBELİKTE AŞILANMA.
KALİTELİ KABA YEMİN KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIKTA ÖNEMİ
Sütçü Sığırlar için Kompost Ahır
Prof. Dr. Behiç COŞKUN Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi KONYA
KOYUNCULUKTA PRATİK RASYON HAZIRLAMA
KOYUNLARIN BESLENMESİ Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal
Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit Project No. TR 06.AI/SV.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Hayvan yetiştiriciliği ve refah
Ekili Tarla Alanlarının Dağılımı*
Irkların Sınıflandırılması
Nakil süresi ve dinlenme
Sığır Besiciliği.
DOMUZ YETİŞTİRİCİLİĞİ
AB’de çiftlik şartlarında hayvan refahı ile ilgili düzenlemeler
ORGANİK YUMURTA ÜRETİMİ
Çiftliğim ne kadar uygun ? Faaliyet için yeterli ari alanım var mı ?
KUZU BESLEME.
KURU DÖNEM BAKIMI VE BESLENMESİ
BESİ SIĞIRCILIĞI.
ETÇİ SIĞIR IRKLARI.
Veteriner Hekim Tahir Selçuk Yavuz
İNEKLERİN SÜT VERİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Konu: 2. Ünite: BESİNLERİMİZ Kaliteli Eğitim Ayrıcalık değil, Haktır.
ECOMİLK BUZAĞI MAMASI Veteriner Hekim Tahir S. YAVUZ.
Süt Sığırı İşletmelerinde Antibiyotik Kullanımı = İhmal
Açıkta Serbest Sistem Besicilik
Süt Sığırcılığına Yatırım Yapılır mı?
Besicilikte Kullanma Melezlemesi (Ticari Melezleme)
Buzağı İshalleri ve Koruma Yöntemleri
Civcivlerin bakımı Kaz civcivlerinin davranışları da diğer kanatlılar gibi sıcaklık konusunda bilgi verir. Bulundukları yer soğuksa ısı kaynağının altında.
Sunum transkripti:

AÇIK BESİ İŞLETMESİ

AÇIKTA SERBEST SİSTEM BESİCİLİK Genç erkek sığırların büyüme dönemlerinde, uygun yemlerle, en kısa sürede ekonomik canlı ağırlıklarına ulaştırılmalarına BESİ denir. Uygun yemlerden söz ederken protein, enerji, vitamin, mineral, kaba ve kesif yem, su ve kuru madde açısından uygun rasyonlar kastedilmektedir. Besi danalarının canlı ağırlık artışları beslenmelerine bağlı olacağı gibi, ırklarına da bağlıdır. Etçi ırk sığırların erkek danaları daha hızlı canlı ağırlık artışı sağlarlar.(Hereford, Şarole, Angus, Limousin, Belçika Mavisi gibi ırkların yemden yararlanma oranı yüksektir.) Aynı zamanda, kesim sonrası, kıymetli et dediğimiz kontrfile, bonfile, antrikot, nuar, sokum, yumurta v.b. kısımları da daha büyüktür.

Ülkemizde bu ırkların danaları henüz çok az olduğundan besicilikte Holştayn,Brown Swiss ,Simmental,Montafon gibi ırkların erkek danaları ,Yerli Irklarla Melezler ve Yerli Irk sığırlar kullanılmaktadır. Anadolu sığırları üç aylık kısa dönem besilere uygundur. Ancak, gerçek anlamda, altı aylık uzun dönem besicilik için Holstein, Brown Swiss, Simmental ve bunların melezlerini tercih etmek yerinde olur. Irklara göre besi sonunda ulaşılacak canlı ağırlık değişir.

Kültür ırklarında en uygun kesime gitme canlı ağırlığı 550 kg, en fazla 600 kg’dır. Bu ırkların erkek danaları daha uzun süre beslenirlerse ağırlık artışı sağlayabilirler. Fakat, kazandıkları artış yedikleri yemle kıyas edildiğinde ekonomik olmaz. Yani daha çok yedikleri halde aynı ağırlık artışını sürdürürler. Çünkü her hayvan canlı ağırlığına orantılı biçimde yem tüketir.

NEDEN ? Açıkta serbest sistem besicilik ! Hayvanlar daha hızlı ağırlık artışı sağlarlar, daha sağlıklı olurlar, kesim sonrası tercih edilen yağsız et elde edilir. İlk defa yapılacak besi yerleri için sabit yatırım tutarı çok düşüktür. Açıkta besicilik için akla her zaman soğuktan dolayı zararlar gelse de, soğuktan değil, sıcaktan korkmak gerekir. Sıcak, sığırların iştahını kesen ve ağırlık artışını azaltan en önemli etkendir.

Sıcak günlerde danaların korunabilmesi için bir gölgelik yapılması, üzerlerine su püskürtülmesi yerinde olur. Kapalı ahırlar canlı ağırlık artışını azaltacağı gibi solunum yolu enfeksiyonlarının artmasına sebep olabilir. Hayvanların önünde daima yem bulunmalı, suluklar şamandıralı olmalıdır. Her bir bölmeye konulacak hayvan grupları mümkün olduğu kadar bir seferde oluşturulmalı, gruplar arasında değişiklikler yapılmamalı, mutlaka yapılması gerekiyorsa gece yapılmalıdır.

Gruplar birbirine yakın cüssedeki danalardan oluşturulmalı, çok küçüklerle, çok iriler aynı padoğa konulmamalıdır. Sundurmalı açık sistem besi yerlerinde hayvan başına 10 – 20 m2 net alan düşünülmeli, grupları oluşturabilme açısından, danalar yirmişerlik gruplar halinde konulmalıdır. Eğer hayvan başına 20 m2 alan tahsis edilirse gübre temizliği yağış durumuna göre dönem sonunda yapılabilir. Şayet 10 m2 alan tahsis edilirse gübre temizliğini dönem içersinde birkaç kez yapmak gerekli olabilir. Yeterli alan varsa hayvan başına 20 m2 ayrılması tavsiye edilir.

SIĞIR BAŞINA DÜŞEN ALANIN PLANI

Besi yerleri sadece hayvanların konuldukları padoklardan ibaret değildir. İndirme – bindirme padokları, aşılama ve ilaçlama için sıkıştırma boksları planlanmalıdır. Kayıt sistemine, özellikle giriş – çıkış ağırlıklarına ve tarihlerine önem verilmelidir. Açık serbest sistemde yemlik üzerine bir sundurma konulabilir. Sundurma her iki tarafa eğilimli olursa çatının hayvanlara doğru olan eğimine bir oluk sistemi konulması gerekir. Ancak dışa doğru tek eğim özellikle tavsiye edilir. ABD'deki büyük besi yerlerinde yemlik üzerinde de sundurma yoktur.

Yemliklere bir boyun demiri veya bir çelik halat konulması gerekir Yemliklere bir boyun demiri veya bir çelik halat konulması gerekir. Çelik halatlar gerildiğinde yüksekliği ayarlı şekilde yapılabilir. Danalar küçükken daha alçak, danalar büyüdükçe biraz daha yüksek şekilde germek mümkündür. Açık besi yerlerinin ortalarına küçük tepecikler yapılırsa çok yağışlı havalarda danalar bu yükseltileri kullanırlar. Çevre çitleri demir borulardan, tahta kalaslardan yapılabileceği gibi daha ince materyelden de yapılabilir. Böyle durumlarda elektrikli çitler kullanılmasında fayda vardır.

Suluklar mutlaka şamandıralı olmalıdır Suluklar mutlaka şamandıralı olmalıdır. Kışın donmadan, yazın ısınmadan korumak için çift cidarlı suluklar tercih edilebilir. Bir suluk her iki bölmenin ortak kullanımına sunulabilir. Açık sistem barınaklarda hiçbir şekilde duvar yapılmamalıdır. Ancak; hakim ve şiddetli rüzgarlardan korunmak isteniyorsa perde gerilebilir. Perde tamamen geçici bir önlem olup, gerekmedikçe kullanılmaz. Kalıcı duvarlar örmekten kaçınılmalıdır.

Besi Danalarının Yem Formülasyonları Hakkında Önemli Bilgiler: Besi danaları arpa-buğday-mısır gibi taneli yemlerden tükettikleri zaman canlı ağırlık artışı sağlarlar. Taneli yemler daima iri kırılmış veya ezilmiş olmalı, kesinlikle un haline getirilmemelidir. Rasyonda kaba yem, kesif yem, protein-enerji dengeleri çok önemlidir. Asidoz yapmayacak kadar kaba yem (yonca, saman) verilmeli, ancak kaba-kesif yem oranı % 15 - % 85 gibi tutulmalıdır. Su ve yem tamamen serbest olmalıdır. Hayvanların yem tüketimi canlı ağırlıklarına orantılıdır.

Yem değişiklilerinde ve ilk defa besiye başlandığında mutlaka 10-15 günlük alıştırma periyodu geçirilmelidir. Yem formülasyonlarında posaların %10 civarında kuru madde ihtiva ettikleri akılda tutulmalıdır. Silajlar ise kesim dönemine bağlı olarak % 30 civarında kuru madde içerirler. Zaten bunun altında kuru madde içeriği olan silajlar “Kaliteli silaj” değildirler Başlanan yem rasyonunun besi dönemi boyunca değiştirilmemesi işkembe fonksiyonları ve dolayısıyla besinin iyi sonuç vermesi bakımından çok önemlidir.

ÖRNEK YEM RASYONLARI

HAYVAN SAĞLIĞI AÇISINDAN BESİYE NASIL BAŞLIYALIM? Yoldan gelmiş, yol yorgunluğu, açlık, susuzluk, rasyon değişikliği, vitamin mineral noksanlığı, iklim değişikliği gibi stres faktörlerine maruz kalmış danalara çiftliğe kabulde mutlaka uzun etkili bir antibiyotik uygulanmalıdır. Besi yerine gelen danalara iç parazitlere karşı kombine bir parazit ilacı uygulanmalıdır. Ayrıca tüm danalar için dış parazit ilaçlaması yapılmalıdır.

İlk gelişte bir kereye mahsus olmak üzere bir ADE vitamin kombinasyonu enjekte edilebilir. Daha sonraki vitamin gereksinimleri, yeme katmak suretiyle karşılanabilir. Aşı uygulamaları: Şap aşısı mutlaka uygulanmalıdır. Bunun dışında şarbon ve yanıkara gibi hastalıkların aşıları da şayet bölgede son yıllarda bu problemler görüldüyse kesinlikle yapılmalıdır. Ayrıca solunum sistemi enfeksiyonlarına karşı Karma aşıları ve pasteurella aşılarını; diğer yandan, uygun görülen Clostridyum aşılarını uygulamak yararlı olabilir. Besinin yapıldığı yer ya da danaların temin edildiği yerler açısından "Leptospirosis" şüphesi varsa Leptospiroz aşısı yapılması gerekir. Şap ve diğer bulaşıcı hastalıkların önlenmesi amacı ile temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerine dikkat edilmelidir.

HAZIRLAYAN Ahmet KOYUNCU Veteriner Hekim KAYNAK OLARAK EGEVET İNTERNET SİTESİNDEKİ BİLGİLER VE RESİMLER; KONYA-KARATAY BESİ ÇİFTLİĞİ RESİMLERİNDEN YARARLANILMIŞTIR. 04.12.2006 HAZIRLAYAN Ahmet KOYUNCU Veteriner Hekim