UN Global Compact (BM Küresel İlkeler Sözleşmesi)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Avrupa Öğrenci Birliği Öğrenci Gözüyle Bologna Süreci Öğrencilere Yönelik Bölgesel Çalıştay İstanbul, Türkiye 13 Mayıs 2011 Magnus Malnes Akademik İlişkiler.
Advertisements

Sakarya Üniversitesi ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK YURTDIŞI MALİ KAYNAKLAR Ali Osman KURT SAÜ - Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü (ULİK) Genel.
SLAYTLARI GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ…
ERASMUS+ GENEL TANITIMI
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
Gelecek yönetimi için iletişim yönetimi KÜRESEL İLKELER SÖZLEŞMESİ İLERLEME RAPORU ÜYELİK TARİHİ: 15 Aralık 2006.
Meriç Belediyeler Birliği
KalDer Türkiye Kalite Derneği
Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı
“DEGERLERİMİZİN SİGORTASI”
ARGE Danışmanlık Küresel İlkeler Sözleşmesi Yolculuğu.....
Kurumsal Sosyal Sorumluluk Nedir (KSS)
Eylem Planı Sonraki Adımlar
BM İş Dünyası ve İnsan Hakları Rehber İlkeleri
Yenilikçi Yöntemlerle Kayıtlı İstihdamın
KSS ve KOBİ. Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) Avrupa Komisyonu’na göre KSS; “Şirketlerin gönüllü olarak toplumsal ve çevresel konuları, operasyonlarına.
Eczacıbaşı Topluluğu ve Sürdürülebilirlik
GAP GIDEM Projesi AB’nin mali desteği ile UNDP tarafından GAP BKİ ile işbirliği içerisinde yürütülmektedir GAP – GİDEM PROJESİ GİRİŞİMCİ DESTEKLEME.
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları PROGRAMI.
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Gelecek yönetimi için iletişim yönetimi KÜRESEL İLKELER SÖZLEŞMESİ İLERLEME RAPORU ÜYELİK TARİHİ: 15 Aralık 2006.
5. Dünya Su Forumu bir sonraki Forumun programını oluşturma ortaklık WWC-Türkiye-Uluslar arası paydaş başlangıç toplantısı İstanbul– 19 Mart 2007.
Uluslararası İş Etiği.
AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi Tanıtım Toplantısı Antalya 22 Ocak 2013.
Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi VABpro KAPASİTE GELİŞTİRME FAALİYETLERİ TEKLİF ÇAĞRISI Proje Uygulama Başkanlığı 26 Haziran.
Bölgesel Konferans n°1 25 Haziran 2014 İzmir
Bağlam Avrupa Komisyonu, AB’nin Ekim 2011’de çıkardığı “ Kurumsal Sosyal Sorumluluk Alanında Yeni bir AB stratejisi” isimli KSS stratejisinde,
ÇOK FAYDALANICILI PROGRAM KAPSAMINDA DUYURULAN HIBE PROGRAMLARI
Avrupa Birliği Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) Stratejisi
Engellilik Tanımı ve Savunusu Yuvarlak Masa Toplantısı 4 Aralık 2012 Ankara.
ILO Çokuluslu Şirketler ve Sosyal Politikaya ilişkin İlkeler Üçlü Bildirgesi.
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
Capacity Building for Sustainable Management of Mountain Watershed in Central Asia and the Caucasus- GCP /SEC/002/TUR under FAO-Turkey Partnership Program.
Musa KAYA Dış Kaynaklı Projeler Şube Müdürü
OECD Çok Uluslu Şirketler Rehberi
GENÇLİK PROGRAMI Eylem 1.3. Gençlik Demokrasi Projeleri
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE YEREL KALKINMA
KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK
Kooperatifler ve 2012 Birleşmiş Milletler Uluslararası Kooperatif Yılı Simel Eşim Uluslararası Çalışma Örgütü Kooperatif Bölüm Şefi.
YOLSUZLUKLA MÜCADELEDE SON GELİŞMELER BAŞBAKANLIK TEFTİŞ KURULU 2009.
E Y L E M 1. 3 Gençlik Demokrasi Projeleri PROGRAMI.
TÜRKİYE YATIRIM DESTEK VE TANITIM AJANSI
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
Küme Geliştirme Projesinin Desteklenmesi Matt Fisher, EFQM 5 Haziran 2013.
Bir REPARIS Sekreteryası Oluşturma Önerisi Viyana Mart 16, 2006.
GENÇLİK PROGRAMI EYLEM 1.3. GENÇLİK DEMOKRASİ PROJELERİ
Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Projesi Paul Weide Ekip Lideri.
Hacettepe Üniversitesi Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
Türkiye’de Meslekî Eğitim ve Öğretimdeki Yeni Yaklaşımlar
Uluslararası Sistem Çocuk Hakları Hukuku.
ULUSAL VE ULUSLARARASI KURULUŞLAR
Çocuklarla Daha Güçlüyüz
MERVE AKTA Ş B NESL İ HAN Ş AH İ NB BETÜL H İ TAYB Ş ÜHEDA GENÇB
Bilişim Suçlarıyla İlgili Mevzuat 3- BM Kararları.
1 CONSUMER ACADEMY ‘CONSUMER ACADEMY’ TÜKETİCİ AKADEMİSİ Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü.
Kurumsal Sosyal Sorumluluk SERKAN YILDIZ ( )
Çocuk Hakları Konusunda Türkiye'de Yapılan Çalışmalar.
GC_WEP İLKELERİNE BAKIŞ
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı ( ):
KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK VE GLOBAL COMPACT
Sağlık Bilimleri Fakültesi
GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ.
KÜRESEL İLKELER SÖZLEŞMESİ
OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
DÜZGÜN İŞ (DECENT WORK)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

UN Global Compact (BM Küresel İlkeler Sözleşmesi)

UN Global Compact Nedir? UN Global Compact kendisini isteğe bağlı kurumsal sürdürülebilirlik alanında dünyanın en kapsamlı girişimi olarak tanımlamaktadır. İlkelerin temelleri 1999’da Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu sırasında, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın konuşması sırasında iş dünyası liderlerine küreselleşmeye insani bir boyut kazandırmada BM’ye yardımcı olmaları doğrultusunda yapmış olduğu çağrıya dayanmaktadır.

UN Global Compact Nedir? İnsan Hakları, Çalışma Standartları, Çevre ve Yolsuzluk konularında 10 ilke mevcuttur. Dünyanın farklı bölgelerinde yer alan 145 ülkede faaliyet gösteren 8.000 şirket ve 12.000’den fazla katılımcı vardır.

UN Global Compact’ın 10 İlkesi İnsan Hakları Etki alanı içerisinde bulunan ve uluslararası düzeyde kabul edilmiş olan insan haklarının korunmasına destek olmak ve saygı göstermek İnsan hakları konusunda herhangi bir ihlale iştirak edilmemesini sağlamak. Çalışma Standartları Çalışanların sendikalaşma ve toplu müzakere özgürlüğünün desteklenmesi, Zorla ve zorunlu işçi çalıştırmaya ilişkin her türlü uygulamaya son verilmesinin teşvik edilmesi, Çocuk işçi çalıştırılmasına ilişkin her türlü uygulamanın etkili şekilde ortadan kaldırılması, İşe alım ve işe yerleştirmede ayrımcılığa son verilmesi. Çevre Çevre sorunlarına karşı ihtiyati yaklaşımların desteklenmesi, Çevresel sorumluluğu arttıracak her türlü faaliyete ve oluşuma destek verilmesi, Çevre dostu teknolojilerin gelişmesinin ve yaygınlaşmasının desteklenmesi. Yolsuzlukla Mücadele İş dünyasının, rüşvet ve haraç dahil her türlü yolsuzlukla mücadele etmesi.

UN Global Compact Ne Değildir? UN Global Compact yasal bir belge ya da iş ahlakıyla ilgili bir metin değildir. UN Global Compact, şirketlerin faaliyetlerinin dışarıdan izlenmesi veya mali denetime tabi tutulmasıyla ilgili kural koyan bir belge de değildir. UN Global Compact’ın asıl amacı, on ilkenin yaygınlaştırılması konusunda bilgi edinme ve tecrübe paylaşımında bulunma olanağı sağlamaktır.

UN Global Compact’ı İmzalayan Şirketler Neyi Taahhüt Eder? On ilkeyi iş stratejilerinin ve günlük faaliyetlerinin bir parçası haline getirmek; On ilkenin uygulanmasında ve BM kalkınma hedeflerinin desteklenmesinde kaydedilen ilerlemeye ilişkin bir İlerleme Bildirisi (COP) yayınlamak ve paydaşlara (yatırımcılar, tüketiciler, sivil toplum kuruluşları, hükümetler, vs.) yönelik bir kamuoyu açıklaması yapmak; UN Global Compact faaliyetlerini destekleyici aktiviteler yürütmek. İmzacı şirketlerden UN Global Compact Ofisi’nin yanı sıra bölgesel ve yerel ağ oluşturma faaliyetlerine finansman desteğinde bulunmaları da beklenmektedir.

UN Global Compact Üyelerinin taahhütlerini yerine getirmemeleri halinde ne olur? Üyelerden biri ilerleme bildirisini belirlenen tarihe kadar iletmediği takdirde, ismi UN Global Compact internet sitesinde "Bildirimde Bulunmayan Üyeler" listesinde yayınlanır. İlerleme Bildirimi’nin bir yıl daha iletilmemesi halinde, şirket üyelikten çıkarılır. UN Global Compact, ilerleme bildirisi yapmadıkları için üyelikten çıkarılan şirketlerin isimlerini yayınlama hakkını saklı tutar. Bu nedenle, Bildiri’yi imzalamadan önce, şirketlerin üstlenecekleri uzun vadeli taahhütlerin bilincinde olmaları gerekmektedir.

UN Global Compact İş Dünyası için Neden Önemlidir? UN Global Compact, sağduyulu bir çalışma şekline rehberlik eden pek çok faydalı araç ve çerçeveden biridir. Şirketlerin UN Global Compact’ı benimsemesine yönelik olarak Paydaşlar arasındaki beklenti giderek artmaktadır. 2011 yılında, AB Komisyonu KSS konusunda bir Tebliğ yayınlayarak 2014 yılına kadar Avrupa merkezli büyük şirketleri, KSS’ye ilişkin yaklaşım geliştirme süreçlerinde UN Global Compact’ı dikkate almaya davet etmiştir. UN Global Compact, çok sayıdaki çalışma grubu ile bölgesel ve yerel ağları sayesinde, eş konumdaki şirketlerin bilgi alışverişinde bulunmasına yönelik geniş bir yapı tesis etmiştir.

Global Compact Türkiye Yerel Ağı * 30 Nisan2014 itibariyle

Global Compact Türkiye 2013 – 2016 Yönetim Kurulu Yönetim Kurulu üyeleri 20 Mart 2013 tarihinde gerçekleştirilen Genel Kurul’da oy çoğunluğuyla seçilmiş, sektörlerinde sürdürülebilirlik alanında üstlendikleri öncü rol ile tanınan firmalardan oluşmaktadır. 2012 yılından itibaren Türkiye Yerel Ağı da TÜSİAD ve TİSK ortaklığında oluşturulan Bağımsız Sekretaryası ile resmi statüde yer alan bir Yerel Ağ olmuştur. 2014 Yılında YK’nın gerçekleştireceği Pilot faaliyetler: Akran Değerlendirmesi Geri Bildirimi Tedarik Zincirinden imzacı kazandırmak *TİSK ve TÜSİAD Sekretarya’yı Üstlenmektedirler

İletişim sekreterya@globalcompactturkiye.org Dr. Yılmaz Argüden UN Global Compact Yönetim Kurulu Üyesi Ulusal Ağlar (LNAG) Danışma Kurulu Başkanı Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Melda Cele Ulusal Ağ İletişim Kişisi Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi TÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı Ferhat İlter TİSK Genel Sekreter Yardımcısı Deniz Öztürk Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Danışmanı Derin Şenerdem Global Compact Türkiye İstanbul Ofisi Koordinatörü Sevgi Ceyda Şairoğlu Ankara Ofisi Koordinatörü sekreterya@globalcompactturkiye.org