HER SESİN BİR KAYNAĞI VARDIR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sesinden Tanıyabilir miyiz ?
Advertisements

SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
IŞIK VE SES ÖĞRENELİM EĞLENELİM DEĞERLENDİRELİM.
Dalga Hareketi Genel Fizik III Sunu 8.
SES Sesin Özellikleri Mustafa ÇELİK.
GÜRÜLTÜ   "Bir gün gelecek insanlar kolera ve veba gibi gürültüye karşı da amansız bir mücadele verecekler." Robert KOCH (1910)
5. BÖLÜM SESİN FARKLI ORTAMLARDA FARKLI DUYULMASI AMAÇLAR
Orhan Veli Şiirler: Müzik: Ezginin Günlüğü
ENERJİ KAYNAKLARI.
DOĞAL AFETLER.
SES.
SES SIVI ORTAMLARDA YAYILIR MI?
SES MADDE İLE KARŞILAŞIRSA NE OLUR ?
5. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ 7. ÜNİTE IŞIK VE SES
İnsan kulağı çevredeki seslerin hepsini işitemez.
MADDENİN DEĞİŞİMİ 1)insanlar maddeyi işleyerek değiştirir.
FARKLI CANLILARIN İŞİTEBİLDİĞİ SES DÜZEYLERİ
Ses Nasıl Oluşur?.
MÜZİK ALETLERİNDEN ÇIKAN SESLER
9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim
SES NEDİR? 4/A SINIFI.
YAŞASIN MÜZİK DERSİ BAŞLIYOOORRR !!
SES NEDİR? Titreşen maddelerin bulunduğu ortama yaydığı enerjiye ses denir.
SES ve SESİN ÖZELLİKLERİ
SİLKAR İLKÖĞRETİM OKULU
6.SINIF 4.ÜNİTE IŞIK VE SES HAZIRLAYAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Ülkü yılmaz füsun kayaoğlu D.
S E S Concept Text Text Bu dersimizde sesin nasıl oluştuğunu,
DOĞAL AFETLER YENİ UFUKLAR.
 Beyin emeğinin yerine geçen akıllı âletler üretilmeye başlandı. Elektronik teknolojisinin hızlı gelişimi ve lâboratuar ortamından günlük yaşantıya.
IŞIK VE SESİN YAYILIMI 5.sinif 4.ünite
Medine AY Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
Meydana gelişi Yayılması Özellikleri Yalıtımı Kaydı
IŞIK VE SES ÜNİTE DEĞERLENDİRME ETKİNLİKLERİ İdris BASMAZ
SES.
FEN ve TEKNOLOJİ / SES SESİN ŞİDDETİ.
SESİN MADDEYLE ETKİLEŞİMİ
ÇEVREMİZDE SAYISIZ MADDE VAR.
FEN ve TEKNOLOJİ / SES SESİN YAYILMA HIZI.
4.ÜNİTE: SES Ses titreşim sonucu meydana gelen bir enerji olup, maddesel ortamda dalgalar halinde yayılır. Bir ses dalgasında taneciklerin sık olduğu.
GAZ YOĞUNLAŞMA KATI Maddenin Değişimi ERİME
Doğal ve Yapay Maddeler
IŞIK Görme organımız gözdür. Ancak varlıkları görmemiz için ışık gereklidir. Işıksız ortamda hiçbir varlık görülemez. Işık vererek çevremizi aydınlatan,
HAYVANLAR… CAN DOSTLARIMIZ…
IŞIK VE SES.
SES NEDİR SES NASIL OLUŞUR SES KAYNAKLARI NELERDİR
MÜZİKTE KULLANDIĞIMIZ SESLER MÜZİKTE KULLANDIĞIMIZ SESLER İNSAN SESLERİ ÇALGI SESLERİ DOĞAL SESLER YAPAY SESLER.
MEVSİMLER VE AYLAR
BİTKİ VE HAYVAN DOSTLARIMIZ
SES.
SES KİRLİLİĞİ.
IŞIK bir ışımanın ışık kaynağından çıktıktan sonra cisimlere çarparak veya direkt olarak yansıması sonucu canlıların görmesini sağlayan olgudur. C ile.
SESİN İŞİTMEDEKİ ÖNEMİ
İşitme engelliler.
1 ÇEVRE VE HALK SAĞLIĞI GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ Öğr. Grv. MEHMET ALİ ZENGİN.
VARLIKLARIN HAREKET ÖZELLİKLERİ
Sizce biz bir havuzda yüzüyor olsak ve havuza müzik verseler biz onu duyar mıyız?
FARKLI YERLERDE FARKLI CANLILAR
SES.
GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ.
SES NEDİR? Titreşen maddelerin bulunduğu ortama yaydığı enerjiye ses denir. Gitarın tellerine vurunca, teller ileri geri hareket eder ve ses oluşur. Flüt,
4.ÜNİTE IŞIK VE SES.
SORULAR FEN VE TEKNOLOJİ.
Ses nasıl oluşur ?   Titreşen bir nesnenin başlattığı titreşimler dizisine ses denir. Sesin oluşabilmesi için titreşim hareketi gereklidir. Titreşim bir.
8.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ 4. ÜNİTE SES SESİN ÖZELLİKLERİ.
Ses ile ilgili bilgilerimizi pekiştirelim
YAPI FİZİĞİ 1 YAPI AKUSTİĞİ 2. Bölüm
ŞİMDİ SİZDEN SUNUMU DİKKATLİCE İZLEMENİZİ İSTİYORUM…
GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ RUKİYE ALVER 9-B GÜRÜLTÜ "Bir gün gelecek insanlar kolera ve veba gibi gürültüye karşı da amansız bir mücadele verecekler." Robert.
İstanbul'u dinliyorum gözlerim kapalı
Sunum transkripti:

HER SESİN BİR KAYNAĞI VARDIR

Her Sesin Bir Kaynağı Vardır Her Sesin Bir Kaynağı Vardır. Çevremizdeki varlıklardan bazıları ses çıkarır. İnsanlar, hayvanlar, araçlar, su ve rüzgâr ses çıkaran varlıklara örnek olarak verilebilir.  

Yaşadığımız ortamların hemen hepsinde sesler vardır Yaşadığımız ortamların hemen hepsinde sesler vardır. İş yerlerinde makinelerin sesleri, evde ev araç ve gereçlerin sesleri, okulda zil sesi, sahilde dalgaların sesi ve ormanda kuş sesleri ile ağaç yapraklarının hışırtısı vardır.     İnsanlar seslerle iletişim kurar  ve birbirleriyle anlaşır

Kulağımıza gelen sesler beynimize iletilir ve beynimiz tarafından anlamlandırılır.     Seslere ait anlamlar bebeklik çağından itibaren öğrenilir. Beyin bu seslere anlamlar yükler.  

Zil sesi duyduğumuzda teneffüse çıkmamız gerektiğini anlarız Zil sesi duyduğumuzda teneffüse çıkmamız gerektiğini anlarız. Araç sürücüleri ambulans sireni duyduklarında acil bir durum olduğunu ve yol vermeleri gerektiğini anlar.  

İnsanlar bazı seslere sözle, bazı seslere hareketle tepki verir İnsanlar bazı seslere sözle, bazı seslere hareketle tepki verir. İnsanların hem söz hem de hareketle tepki verdikleri sesler de vardır.     Ses insanların günlük yaşantısında önemli bir rol oynamaktadır. Duygularımızı, üzüntümüzü, sevincimizi ve heyecanımızı ses yoluyla ifade ederiz.  

Bazı sesler bizi mutlu eder Bazı sesler bizi mutlu eder. Ancak insanları rahatsız eden sesler de vardır. Korna, iş makineleri ve sokak satıcılarının sesleri insanları rahatsız eden seslerdendir.     Çevremizde duyduğumuzda seslerin özelliklerinde biri de şiddetidir .

Bazı sesleri duymakta zorlanırız Bazı sesleri duymakta zorlanırız. Ancak bazı sesleri ses kaynağı uzakta olsa bile duyabiliriz. Bu durum sesin şiddetinden kaynaklanır.     Bazı sesler düşük şiddetlidir. Bazıları ise yüksek şiddetlidir. Kar yağışının sesi, fısıltı, çok yavaş esen rüzgârın sesi düşük şiddetlidir.     Motorlu testere, tren ve jet motoru sesi ise yüksek şiddetli seslerdendir.

Tanım: Ses çıkaran her madde ve cisim ses kaynağı olarak adlandırılır Tanım: Ses çıkaran her madde ve cisim ses kaynağı olarak adlandırılır.   Ses kaynakları farklı sesler çıkarır. Müzik aletlerinden çıkan sesler birbirinden farklıdır.   İşittiğimiz seslerin bazıları doğaldır. Bazı sesler ise insanlar tarafından oluşturulan yapay seslerdir.  

Tanım: Gök gürültüsü, kıyıya vuran dalgaların sesi, rüzgârın uğultusu ve şelale sesi, insan ve hayvanların sesleri doğal seslerdir. Bu sesleri üreten kaynaklara doğal ses kaynakları denir.  

Tanım: Müzik aletleri, araçlar ve hoparlörden çıkan sesler yapay seslerdir. Bu sesleri çıkaran kaynaklara yapay ses kaynakları adı verilir. Yapay ses kaynakları insanlar tarafından üretilir.

Bir kaynaktan çıkan sesler bir taşın suda oluşturduğu dalgalar gibi her yönde yayılır. Ses kaynağına yakın bir  konumdayken ses güçlü duyulur. Kaynaktan uzaklaştıkça sesi duymak zorlaşır. Hareket halindeki bir uçak yaklaşırken ses şiddetinin arttığını uzaklaşırken ses şiddetinin azaldığını fark ederiz.  

BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM FARUK ÖZTÜRK 4/A 264