Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YAŞASIN MÜZİK DERSİ BAŞLIYOOORRR !!

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YAŞASIN MÜZİK DERSİ BAŞLIYOOORRR !!"— Sunum transkripti:

1 YAŞASIN MÜZİK DERSİ BAŞLIYOOORRR !!

2 DE OMNI BITUS

3 MÜZİKTE KULLANDIĞIMIZ SESLERİN TEMEL ÖZELLİKLERİ

4 Ses Kaynağı Yaşantımız boyunca pek çok ses duyarız. Bu sesleri insanlar, hayvanlar, çalgılar, makineler çıkarır. Ses, cisimlerin titreşmesinden oluşur. Sesin oluştuğu cisme, SES KAYNAĞI denir. Ses kaynağından çıktıktan sonra havaya yayılır ve kulağımıza kadar gelir. Kulağımıza gelen ses, iç kulaktaki sinirler yoluyla beyne iletilir ve işitme meydana gelir. YAŞASIN MÜZİK DERSİ BAŞLIYOOORRR !!

5 MÜZİKTE KULLANDIĞIMIZ SESLER
SÜRE : UZUNLUK VE KISALIK YÜKSEKLİK : İNCELİK VE KALINLIK GÜRLÜK : HAFİFLİK VE KUVVETLİLİK TINI : BİR SESİ DİĞER SESTEN AYIRAN ÖZELLİK

6 1 / SÜRE : UZUNLUK , KISALIK
Sesin zaman içerisindeki uzunluk, kısalık durumuna süre denir. Şarkı söylerken bazı sesleri uzun, bazılarını da kısa sürede söyleriz. Örneğin, telefonun meşgul sesi uzun, saatin tik tak sesleri ise kısa sürelidir

7 2 – YÜKSEKLİK : İNCELİK KALINLIK
Konuşurken ve şarkı söylerken sesleri hep aynı incelikte veya kalınlıkta çıkarmayız. Bazen sesimizi inceltir, bazen kalınlaştırırız. Örn: Annemizin sesi mi daha kalın, babamızın sesi mi ? İşte, sesin incelik kalınlık özelliğine sesin yüksekliği denir.

8 3 / GÜRLÜK : HAFİFLİK KUVVETLİLİK
Sesin hafiflik ve kuvvetlilik durumuna gürlük denir. Örneğin, uzaktaki birini çağırmamız gerektiğinde sesimiz gür çıkar. Başkasının duymasını istemediğiniz sözü söylerken (Fısıltı gibi), sesiniz hafif çıkar Müzikte de sesin bu özelliğinden faydalanırız. Sözgelimi bir marş okurken kuvvetli gürlükte söyleriz, ama bir anne çocuğuna ninni okurken hafif gürlükte söyler. BAĞIRMAK, ŞARKI SÖYLEMEK DEĞİLDİR !!!

9 4 / TINI : BİR SESİ DİĞER SESTEN AYIRAN ÖZELLİK
Duyduğumuz seslerin hepsi aynı değildir. Bu sesleri çıkaran varlıklar da (İnsanlar, hayvanlar, çalgılar) farklıdır. İşte seslerin bu farklılığının sebebi sesi çıkaran varlıktan, cisimden kaynaklanır. Sesin bu farklılığına sesin TINI’sı diyoruz. Örneğin tanıdığımız kişilerin yüzlerini görmesek de onu sesinin tınısından tanıyoruz.

10 HADİ CEVAPLAYALIM… Bir küçük oyun oynayalım mı?
Sınıfta bir öğrenci tahtaya kalkar. Yüzünü tahtaya döner. Öğretmen oturan öğrencilerden birinin yanına gider. Ona “Hadi bakalım tahtadaki arkadaşına merhaba! de” der. Tahtadaki öğrenci sesinin tınısından merhaba diyenin kim olduğunu bulmaya çalışır.

11 Dökümanı HazırLayan: biSGen http://bisgen.blogspot.com/


"YAŞASIN MÜZİK DERSİ BAŞLIYOOORRR !!" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları