Trabzon AÇS/AP Şube Müdürlüğü

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Advertisements

GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2006 OKUL EĞİTİMLERİ.
Dr. Gökçen KERİMOĞLU AÇSAP Şube Müdürlüğü
KANSER NEDİR ?.
AKUT GASTROENTERİTLER NEDENLERİ ve DİYET TEDAVİLERİ
DİYABET Diyabet tedavisinin amacı kan şekeri düzeyinizi normal sınırlar içerisinde tutarak, kısa veya uzun dönemde oluşabilecek sağlık sorunlarını önlemek.
KADINLARIN BESLENMESİ, SAĞLIĞI VE DOĞURGANLIĞI. BESLENME  Annenin beslenme durumu onun sağlığını, enerjisini ve iyilik durumunu etkiler.  Annenin hastalığında.
Anne Sütünü Arttırmak ve Emzirmeyi Yeniden Başlatmak
BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ
ANNE SÜTÜ İle BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ Ağlama Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
DİYABET (Şeker Hastalığı) ve BESLENME
DİYARE (İSHAL).
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN SAĞLIKLI BESLENME ve OBEZİTE
Gıda Mühendisliği Bölümü Beslenme Bilim Dalı Başkanı
0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
BESLENME, HAREKETLİ YAŞAM VE HİJYEN Dyt. MELTEM MUTLU İZMİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
MENOPOZ VE BESLENME.
OKULDA DİABET (ORTAOKUL LİSE)
Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.
Beslenme ve Performansa Etkisi
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME.
KONSTİPASYON (KABIZLIK)
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Çankırı Devlet Hastanesi Çocuk Gelişimcisi Simge KAYA
YETERSİZ SÜT Dyt. Nazan ÇETİN.
YETERSİZ SÜT.
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
Demir Gibi Türkiye Emzirmenin Korunması, Özendirilmesi, Desteklenmesi ile Demir Yetersizliği, Anemisinin Önlenmesi Ve Kontrolü.
ÖĞRENCİM VE DİYABET ÇOCUKLARDA ŞEKER HASTALIĞININ(DİYABET)
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
EŞME TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
KRONİK İSHALLİ ÇOCUĞA YAKLAŞIM
Sağlıklı ve mutlu bir nesil için anne sütü
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
DIŞKI KAÇIRMA(ENKOPRESİS)
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
4- EKMEK VE TAHILLAR En çok karbonhidrat içeren besin grubu tahıllardır. Enerjinin büyük bir kısmını karbonhidratlardan dolayısıyla ekmek ve tahıllardan.
DİABET (ŞEKER HASTALIĞI)
AKUT İSHALDE HEMŞİRELİK BAKIMI
İNFEKSİYON HASTALIKLARI
BÖLÜM 15 BESLENME. BÖLÜM 15 BESLENME Bebek ve çocuğun sağlıklı büyüme ve gelişmesi ancak uygun bir beslenme ile sağlanabilmektedir.
ROTA VİRÜS.
Sağlıklı Yaşamak ve Medya Prof. Dr. Zeynep ŞİMŞEK (Harran Üniversitesi Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi Müdürü)
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET Diyette protein dengesi için Haftada 1 – 2 gün kırmızı et, Haftada 2 – 3 gün beyaz et (tavuk-balık-hindi), Haftada 1 – 2 gün.
DİYABETTE TIBBİ BESLENME TEDAVİSİ
Kanser Nedir? Nasıl Önlenir?.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
DOMUZ GRİBİ BİLGİLENDİRME SUNUSU. 'H1N1 virüsü' neden domuz gribi olarak adlandırılıyor? Bu virüse 'domuz gribi' denmesinin nedeni, domuzlar arasında.
ÇOCUKLUK ÇAĞI AŞILARI. Ön Test Aşı Nedir? Aşı; hastalıklarla mücadele edebilmek, hastalıklar oluşmadan önlemek, hastalıklara karşı özel koruma sağlamak.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Çocuk Sağlığı.
YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖRDÜNCÜ DÖNEM SIVI-ELEKTROLİT TEDAVİSİ DERSİNE AİT DERS SONU DEĞERLENDİRME.
DİYABETES MELLİTUS ve BESLENME
Demet Sağır 11/B 567 Ezgi onbir 11/B 837.  “Diyabet, insülin salgılanmasındaki bozulma veya salgılanan insülinin iş görememesi sonucu, kan şekerinin.
 DOĞUMSAL (KONJENITAL) KALP HASTALIKLARI TANIMI  Doğumsal kalp hastalıkları, gebeliğin erken dönemlerinde, bebeğin kalbinin herhangi bir bölümünde,
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sunum transkripti:

Trabzon AÇS/AP Şube Müdürlüğü

İshalli Hastalıkların Kontrolü Programı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Şube Müdürlüğü

5 Yaş Altı Çocuk Ölüm Nedenleri Doğum travması, güç doğum, anoksi Akut solunum yolu enfeksiyonları = ASYE (Pnömoni, bronşit, vd.) Kalp hastalıkları Meningokok enfeksiyonları Enterit ve ishalli hastalıklar (1986-İHKP) Diğer hastalıklar

İSHAL NEDİR? Günde 3 kez ve , sulu Dışkı sayısı  beslenme ve çocuğun yaşı 6 ay 2 yaş arası en sık 6 aydan küçük bebeklerde?

İSHAL NİÇİN TEHLİKELİDİR? ÖLÜM!!! BESLENME BOZUKLUĞU!

İSHALİ ÖNLEMEK İÇİN AİLELERE ÖNERİLER: İlk 6 ay sadece anne sütü En az 2 yıl emzirmeye devam etmek 6. Aydan sonra ek gıda başlamak

İSHALİ ÖNLEMEK İÇİN AİLELERE ÖNERİLER: Taze hazırlanmış yiyecekler Temiz içme suyu Biberon yerine bardak ve kaşık Bütün aile fertlerinin tuvaletten çıktıktan sonra ve yemek yapmaya ya da yemeye başlamadan önce ellerini yıkamasını sağlamak.

İSHALİ ÖNLEMEK İÇİN AİLELERE ÖNERİLER: Tuvalet kullanımını yaygınlaştırmak Küçük çocuğun dışkısını tuvalete atmak ya da toprağa gömmek Kızamık aşısını zamanında yapmak

İSHAL TÜRLERİ NELERDİR? 2 haftadan kısa sürmüşse akut ishal, 2 haftadan uzun sürmüşse inatçı ishal. İnatçı ishal Ağır inatçı ishal Kanlı mukuslu dışkılamayla seyreden ishaller dizanteri olarak adlandırılır.

İSHALİN DEĞERLENDİRİLMESİ Ne zamandan beri? Dışkıda kan? Dehidratasyon bulguları?

ÖNCE HASTANIZIN SU KAYBI DURUMUNU TEŞHİS EDİN

Çocuğun İshali Var mı? BAKIN VE HİSSEDİN: Çocuğun genel durumu: - Letarjik yada bilinci kapalı mı? - Huzursuzluk ve irritabl mı? Göz kürelerinde çöküklük? Çocuğa su verin. - İçemiyor veya çok az içebiliyor. - İştahla mı içiyor, susamış mı? Karın derisinde turgor tonus. - Çok yavaş mı? (2 saniyeden uzun) - Yavaş mı? EVET İSE, SORUN: Ne zamandan beri? Dışkıda kan var mı?

KARIN DERİSİNDEN TURGOR-TONUS BAKILMASI

DEHİDRATASYONUN SINIFLANMASI Ağır Dehidrataston Orta Dehidratasyon Dehidratasyon Yok

DEHİDRATASYONUN DEĞERLENDİRİLMESİ BAKIN: Genel Durumu Gözleri Gözyaşı Ağız ve dili Susamış mı? İdrarı ELLEYİN: Turgor-tonus KARAR VERİN TEDAVİYE GEÇİN

A Planı DEHİDRATASYON YOK HASTADA DEHİDRATASYON BELİRTİSİ YOK İyi, uyarılara cevap veriyor. Göz küreleri normal, göz yaşı var, ağız ve dil nemli, idrarı normal. Su içebiliyor, susuzluk yok. Derisi çekilip bırakıldığında kısa sürede eski haline dönüyor. HASTADA DEHİDRATASYON BELİRTİSİ YOK A Planı

B Planı ORTA DEHİDRATASYON Halsiz, Huzursuz. Göz küreleri çökük, göz yaşı yok, ağız ve dil kuru, koyu renkli ve az idrar. Susamış, verilen suyu içiyor. Derisi çekilip bırakıldığında eski halini yavaş alıyor. Bu belirtilerden 2 ya da daha fazlası varsa ve bunlardan en az biri altı çizili belirtiyse, çocukta ORTA DEHİDRATASYON vardır. Mümkünse hastayı tartın. B Planı

C Planı AĞIR DEHİDRATASYON Letarjik yada bilinci kapalı. Göz küreleri çökük, göz yaşı yok, ağız ve dil çok kuru, 6 saattir idrar yapamıyor. Su içemiyor ya da çok az içebiliyor. Derisi çekilip bırakıldığında eski haline çok geç dönüyor. Bu belirtilerden 2 ya da daha fazlası varsa ve bunlardan en az biri altı çizili belirtiyse, çocukta AĞIR DEHİDRATASYON vardır. C Planı

SONRA DİĞER SORUNLARA BAKIN Dizanteri İnatçı ishal Ağır beslenme bozukluğu Ateş

Dışkıda Kan? 5 gün Shigella‘ya etkili antibiyotik. Anneye çocuğunu Plan A’da belirtildiği gibi beslenmesini öğretin. Aşağıdaki durumlarda çocuğu 2 gün sonra görün: 1 yaşından küçükse Su kaybı fazlaysa Dışkısında hala kan varsa İyileşmiyorsa 2 gün sonra dışkıda hala kan varsa, Shigella için önerilen başka bir antibiyotik kullanın. 5 gün süreyle bunu verin.

Ne Zaman Başladı? İshal En Az 14 Gün Devam Etmişse: Şu durumda hastaneye sevk edin: Su kaybı varsa (su kaybının tedavi edilmesinden sonra sevkedin) Aksi takdirde anneye A Planı’ndaki gibi beslenmeyi öğretin: Emzirmeye devam edin İnek sütü veriyorsanız; Bunun yerine daha sık emzirin, Yerine yoğurt, ayran gibi mayalı bir yiyecek verin, Verilen süt miktarını yarı yarıya azaltıp yanında patates püresi, elma püresi, yoğurt, şeftali, yağsız yoğurtlu çorba, daha fazla su verin. Günlük diyetini bir öğün artırarak ve koyu tahıllı, yağ eklenmiş sebzeyle, baklagiller, et ya da balıkla karıştırılmış yemek verip yeterli enerji alımını sağlayın. Anneyi 5 gün sonra çocuğu geri getirmesini söyleyin: İshal durmamışsa, hastaneye sevkedin. İshal durmuşsa, anneye şunları söyleyin: Çocuğun normal beslenme diyetindeki yiyecekleri kullansın. Bir hafta sonra her zamanki hayvan sütüne yavaş yavaş dönsün. En az bir ay boyunca hergün fazladan bir öğün yedirsin.

İNATÇI İSHALIN SINIFLANDIRILMASI Dehidratasyon var Ağır İnatçı - Başka bir ağır sınıflaması yoksa İshal dehidratasyonu tedavi edin - Hastaneye sevk edin Dehidratasyon yok İnatçı İshal Anneye inatçı ishal bir çocuğun beslenmesinin anlatın 5 gün sonra kontrole gelmesinin söyleyin

Ağır Beslenme Bozukluğuna Bakın Ağır Beslenme Bozukluğu Varsa: Su takviyesi yapmaya kalkışmayın; hastayı hastaneye sevkedin. Anneye ORS verin ve yolculuk sırasında 5 ml/kg/saat vermesini tarif edin.

Ateşini Sorun ve Ateşini Ölçün Çocuk 2 Aylıktan Küçükse: Gerektiği biçimde su takviyesi yapın. Sıvı takviyesinden sonra ateşi varsa (38 C ve üstü) hastaneye sevk edin. Parasetamol ya da antimalarial vermeyin. Çocuk 2 Aylık ya da Daha Büyükse: Bölgede falciparum malaria varsa ve çocuğun ateşi varsa (38 C ve üstü) ya da son 5 gün içinde ateşlenmişse, bir antimalarial verin. (ya da sıtma programınızın tavsiyelerini uygulayın)