Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KADINLARIN BESLENMESİ, SAĞLIĞI VE DOĞURGANLIĞI. BESLENME  Annenin beslenme durumu onun sağlığını, enerjisini ve iyilik durumunu etkiler.  Annenin hastalığında.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KADINLARIN BESLENMESİ, SAĞLIĞI VE DOĞURGANLIĞI. BESLENME  Annenin beslenme durumu onun sağlığını, enerjisini ve iyilik durumunu etkiler.  Annenin hastalığında."— Sunum transkripti:

1 KADINLARIN BESLENMESİ, SAĞLIĞI VE DOĞURGANLIĞI

2 BESLENME  Annenin beslenme durumu onun sağlığını, enerjisini ve iyilik durumunu etkiler.  Annenin hastalığında emzirme konusunda nasıl yardımcı olacağınızı, hastalık ve ilaçların çocuğunu nasıl etkileyeceğini bilmelisiniz.  Emzirme ve aile planlaması birbirine yardımcıdır.

3 EMZİREN ANNENİN BESLENMESİ  Bebeğini emziren kadının verdiği sütün enerjisi kadının yediklerinden ve gebelikte depo ettiklerinden gelir.  Kadın günde ortalama 7-8 çay bardağı (~800 ml) süt verir, böylece 555 kalori harcar.  Emziren kadın bu süre içinde vücudunda depo ettiği yağları harcayarak kilo verebilir.  Yeterli beslenemeyen kadın yeterli süt üretemez ve kendi sağlığı da bozulur.

4 EMZİREN ANNENİN BESLENMESİ  Emzikli kadının bebeğini sağlıklı büyütecek kadar süt verebilmesi için normal zamandakine ek olarak her gün fazladan şunları yemelidir: –1-2 su bardağı süt veya yoğurt, 1-2 kibrit kutusu peynir vs. –1 adet yumurta veya o kadar et veya balık. Bunlar yenemediği zaman 1 tabak mercimekli, nohutlu yahni veya pilav –1 Tabak salata, meyve –2-3 dilim ekmek. Ekmek yerine 3-4 kaşık pilav, makarna veya 1-2 parça börek. –Kurutulmuş meyve ve pekmez de yararlıdır.

5 EMZİREN ANNENİN BESLENMESİ  Süt veren anne yorgun ve üzüntülü olmamalıdır  Emzirdiği sürece kilo vermeye çalışılmamalıdır  En iyi zayıflama rejimi emzirmedir. Başarılı emzirme ile 6 ayda normal kiloya inilir. Kilo inmemiş olursa 6 ay sonunda uygun diyet yapılmalıdır

6

7

8

9 LAKTASYONEL AMENORE METODU Başka bir aile planlama metoduna gerek yoktur eğer Başka bir aile planlama yöntemi kullanın eğer: Hiç adet yoksaAdetler tekrar başlamışsa VE Bebek 6 aylıktan küçükBebek 6 aylıktan büyükse VE Bebek anne sütü alıyorsaEk besinlere başlanmışsa

10

11 KADINLAR VE ÇALIŞMA

12 ÇALIŞAN KADIN  Sizin annelik izniniz ne kadardı?  Bebeğinizin bakımı için hangi düzenlemeleri yapabildiniz?  Çocuklarınızı nasıl besleyeceğinize nasıl karar verdiniz?  Bu konuda şimdi ne düşünüyorsunuz?  Sizin deneyiminizi daha tatminkar yapabilecek bir şey var mı?

13 EV DIŞINDA ÇALIŞAN ANNELERE VERİLECEK ÖĞÜTLER  Mümkünse bebeğinizi birlikte işe götürün  İş yeriniz eve yakınsa eve gidip aralarda besleyebilirsiniz  Ç alıştığınız yer evden uzakta ise –Doğum izni sırasında sadece anne sütü ile ve sık sık besleyin. –Gerçekten gerek olmadıkça diğer besinlerle beslemeyin, biberon kullanmak gereksizidir. –Geceleri, sabah erken saatlerde ve evde olduğunuz herhangi bir zamanda emzirmeye devam edin. –Bebeğiniz doğar doğmaz sütünüzü sağmayı öğrenin.

14 EV DIŞINDA ÇALIŞAN ANNELERE VERİLECEK ÖĞÜTLER –İşe gitmeden önce sütünüzü sağın ve bakıcıya bebeğinize vermek üzere teslim edin. Mümkünse her öğün için 100 ml süt bırakın. 200 ml bile 3 öğün için yetebilir. –Sütünüzü sağdıktan sonra bebeğinizi emziriniz. –İnek sütü ya da formül süt ile bebeğinizi besleyecekseniz bakıcıya dikkatli ve kuralına uygun şekilde vermesini öğretiniz. Biberonla değil bardakla beslemesini isteyiniz. –İşte iken sütünüzü yaklaşık 3 saatte bir sağın. Buzdolabında saklayın, mümkün değilse atın.

15


"KADINLARIN BESLENMESİ, SAĞLIĞI VE DOĞURGANLIĞI. BESLENME  Annenin beslenme durumu onun sağlığını, enerjisini ve iyilik durumunu etkiler.  Annenin hastalığında." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları