T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AKDENİZ AR-GE KASABASI MEDITERRANEAN R&D COUNTY İş+Ev+Sağlıklı Yaşam+Yaratıcılık=AKDENİZ Business+House+Wellness+Innovation=MEDITERRAIEN 1 Ekim 2007 Sadık.
Advertisements

Oğuz Bal Adularya Enerji Gen.Müd. Yardımcısı
ENERJİ TÜKETİMİ VE EKONOMİK BÜYÜME
ENERJİ GÜVENLİĞİ ve ENERJİ ARZI
YENİLENEBİLİR ENERJİLER
Sürdürülebilir Enerji
TÜRKİYE KÖMÜR İŞLETMELERİ KURUMUNUN
TÜRKİYE TIBBİ CİHAZ TEDARİKÇİ PROBLEMLERİ
LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİNDE GÜNEŞ ENERJİSİ
ENERJİ KAYNAKLARI.
ILISU BARAJI’NIN BÖLGE VE TÜRKİYE ENERJİ POLİTİKALARINDAKİ YERİ
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -.
Burak Talha İn-Yusuf İslam Niğdelioğlu- Selin Erol-Bedrika Kurt
Enerji Sektöründe Lojistiğin Yeri ve Önemi
MALİYE BAKANLIĞI TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME SÜRECİ
Budak DİLLİ ICCI Mayıs 2010 Türkiye’nin 2023 Enerji Hedefleri ve Strateji Belgesinin Değerlendirilmesi Budak DİLLİ ICCI Mayıs 2010.
KAYNAKLARIN TÜKENEBİLİRLİĞİ VE ALTERNATİF KAYNAKLAR
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: RÜZGAR ENERJİSİ
YENİLENEBİLİR ENERJİLER. TEKNOLOJİNİN İKİ LOKOMOTİFİ.
SOLAREX GENSED-GÜNDER OTURUMU Türkiye’de PV Sektörü ve Geleceği
ENERJİ VERİMLİLİĞİ DANIŞMANLIK (EVD) ŞİRKETLERİ
ENERJİDE VERİMLİLİK AHMET SEFEROĞLU KAYSERİ OSB ELEKTRİK DANIŞMANI
RÜZGAR ENERJİSİ.
ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ
Türkiye’nin Küresel Çevre Fonu(GEF)’na Yaklaşımları ve Beklentileri
Hazırlayanlar Hakan Arıcı Utku Gümüşay Görkem Tüzüner Burcu Taşköprü
NÜKLEER ENERJİ.
TÜRKİYE’NİN YENİ ENERJİ DÜZENİ VE ENERJİ POLİTİKALARI
YENİLENEBİLİR ENERJİ ve ENERJİ KAYNAKLARI >SEBAHATTİN GÜNDÜZ > >Seminer Dersi Sunumu.
Küresel Isınma ve Türkiye. Türkiye’de beklenen yüzey sıcaklığı değişiklileri.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Güneş enerjisi.
ENERJİ SEKTÖRÜ.
RÜZGAR ENERJİSİ Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Cihan DÜNDAR
HAZIRLAYANLAR fethiye sayarer Cansu üçdemir
GÜNEŞ ENERJİSİ.
GÜNEŞ PANELLERİNİN OLUŞUMU
GES Yatırımlarında Finansman
TALEP KATILIMI VE TALEP TARAFI YÖNETİMİ Prof. Dr. Ramazan BAYINDIR
Enerji Piyasalarını Anlamak
Temiz Enerji Kaynakları
Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP Dünya atmosferinin dışında güneş enerjisinin şiddeti, aşağı yukarı sabit ve 1370 W/m² değerindedir, ancak yeryüzünde.
Türkiye ve Güneş enerjisi Türkiye'de güneş enerjisi ticari faaliyetler göz önüne alındığında daha çok düzlemsel güneş kolektörleri alanında gelişmiştir.
ÇEVRE EKONOMİSİ ve MALİ POLİTİKALAR
Yenİlenebİlİr Enerjİ, SürdürülebİlİrlİK ve enerJİ DEPOLAMA
YASAMA FAALİYETLERİNDE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ENERJİ SEKTÖRÜ
A STEP TO GREEN WORLD- "DEVELOPING A CURRICULUM ON RENEWABLE ENERGY RESOURCES“ A STEP TO GREEN WORLD- "DEVELOPING A CURRICULUM ON RENEWABLE ENERGY RESOURCES“
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Mehmet Fatih TORAMAN Enerji Uzmanı Elektrik Piyasası Dairesi Başkanlığı.
Abdülkadir KOÇER, İsmet Faruk YAKA, Afşin GÜNGÖR Akdeniz Üniversitesi Bir Konutun Elektrik İhtiyacının Yazılım Desteği İle Tespit Edilmesi.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
Enerji Kaynakları ENERJİ YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Çevreye duyarlılık ve enerji gereksinimi günümüz insanını artık çok daha yakından ilgilendiren bir konu haline gelmiştir.İnsanın konforu artarken buna.
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
RÜZGAR ENERJİSİ VE RÜZGAR TÜRBİNLERİ
ÜLKEMİZDE EKONOMİK FAALİYETLER
TARİFESİNİN BELİRLENMESİ
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
Nükleer enerji, güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi arasında ki farklar?
Depolama Tesİslerİnİn mevzuat açIsIndan durumu
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
YENİLENEBİLİR ENERJİLER. HİÇ ELEKTRİKSİZ BİR DÜNYA DÜŞÜNDÜNÜZMÜ?
 Enerji kaynakları, herhangi bir yolla enerji üretilmesini sağlayan kaynaklardır. Gelin bu kaynakları daha yakından tanıyalım.
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -. Enerji Tasarrufu – Enerji Kaynakları Aslında doğada yenilenemeyen enerji türü yoktur. Fakat bazı enerji.
YENİLENEBİLİR YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI ENERJİ ÇEŞİTLERİ.
YENİLENEBİLİR YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI ENERJİ ÇEŞİTLERİ HAZIRLAYAN:KAĞAN ÖZKAN 6/C.
 Yenilenebilir Enerji, sürekli devam eden doğal süreçlerdeki var olan enerji akışından elde edilen enerjidir. Bu kaynaklar güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi,
Güneş enerjisini kullanan ilk bilim insanı Bernard flored belidor olmuştur 1728 yılında güneş enerjisiyle çalışan pompa üretmiştir. Güneş dünyamızı aydınlatması.
YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
YENİLENEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93 Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93.
ELEKTİRİK NASIL DAHA VERİMLİ ELDE EDİLİR. Enerji kaynaklarının hepsi bize yaşantımızı devam ettirmek için gerek duyduğumuz enerjiyi sağlarlar.Enerji kaynakları:
Sunum transkripti:

T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu TÜRKİYE’DE GÜNEŞ ENERJİSİNE DAYALI ELEKTRİK ÜRETİMİNE İLİŞKİN DEA PLANLAMA SÜRECİ VE PROBLEM TANIMI

Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu DEA PLANLAMA SÜRECİ VE ZAMAN ÇİZELGESİ Güneş Enerjisi Kullanımına ilişkin Düzenlemenin yıl sonuna kadar hazırlanması gerekmektedir. Hazırlanacak DEA’nın tüm süreçlerinin etkin bir şekilde kullanıla-bilmesi için planlama büyük önem taşımaktadır. DEA Planlaması proje kapsamında yıl sonunda varılmak istenen hedeflere ilişkin bir yol haritası sağlar.

PROBLEMİN TANIMLANMASINA İLİŞKİN BAŞLICA VERİ VE DEĞİŞKENLER T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu PROBLEMİN TANIMLANMASINA İLİŞKİN BAŞLICA VERİ VE DEĞİŞKENLER ELEKTRİK ÜRETİMİNE UZUN VADEDE ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI ARAYIŞI * 2007 yılında elektrik üretimi, %47,3 pay ile doğalgaz, %20,7 pay ile kömür, %18,2 pay ile hidroelektrik olmak üzere üç ana kaynaktan temin edilmiştir.Ancak; Son yıllarda yaşanan kuraklıklar, Doğalgaza dışa bağımlılık, Fosil yakıtlarında görülen fiyat artışları, İklim değişikliği eksenli kaygılar Nedeniyle elektrik üretiminde alternatif enerji kaynakları önemini artırmıştır. Hidrolik dışındaki diğer yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimine yönelerek enerjide dışa bağımlılığın azaltılması temel hükümet politikalarından biri olmuştur. Bu amaçla;  10/5/2005 tarihinde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.

Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu 2. Ülkemizde Elektrik Üretimi Açısından Güneş Enerjisi Potansiyeli Türkiye'nin güneş enerjisi ile elektrik üretecek potansiyelinin yıllık 380 milyar kilovat saat olarak tespit edilmiştir. Bu ise Türkiye’nin yıllık elektrik tüketiminin yaklaşık iki katına denk gelmektedir. Türkiye güneş enerjisi potansiyeli açısından Avrupa ülkeleri içinde İspanya'dan sonra ikinci sırada yer almaktadır. Tüm bu potansiyelin kullanılması aşamasında,ülkemizde henüz elektrik üretimi amacıyla ticari bir kullanım aşamasına gelinememiştir. Şu anda sadece Çevre ve Orman Bakanlığı orman gözetleme kuleleri, karayolları imdat telefonları, GSM baz istasyonları, demonstrasyon ve araştırma amaçlı olmak üzere sınırlı bir kullanım söz konusudur.

Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu 3-Güneş Enerjisinden Elektrik Üretiminde İki türlü Yararlanma mümkün; 1- Ev ve işyerlerinin kendi elektriklerini üretmeleri (Ör: Konya Büyük Şehir Belediyesi Mesire Yeri Elektrik Tüketimi) 2- Güneş Enerjisi Santralleri ( Birim maliyeti ile arazi ve iklim şartlarına göre tercih edilen 2 türlü teknoloji söz konusu)

Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu T.C. Başbakanlık 4. Güneş Enerjisinin Elektrik Enerjisi Üretiminin Avantajları ve Karşılaşılan Zorluklar Avantajları İşletme giderleri fosil yakıtlara göre düşük, Temiz enerji, Ev ve işyerlerinde üretimi halinde elektriğin üretildiği yerde tüketilmesi, Yan sanayi dallarının gelişmesine ve istihdama katkısı diğer kaynaklara göre daha fazla; Güneş enerjisinde her bir megavat 10 kişiye kalıcı istihdam sağlıyor. Yatırım süresince de 20 kişiye sağlamaktadır. Karşılaşılan zorluklar ve bazı dezavantajlar İlk yatırım maliyetinin yüksekliği ve devlet destek ve teşviklerinin yetersizliği, (garantili geri alım süreleri ve tarifelerin henüz yatırımcılar için cazip olmaması) Mevzuat altyapısının henüz tamamlanmamış olması, (Lisans verme-teknik değerlendirme) Sürekli enerji üretimi yapılamadığından, depolama kapasitesi sorunu.

T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu Teşekkür Ederiz