Tütün Kullanımın Tarihçesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Dumansız spor projesinin hedefleri,
Advertisements

TÜTÜN KULLANIMI “EKONOMİK KAYIPLAR” Dilek ASLAN HÜTF Halk Sağlığı AD.
Ayda A. Yurekli, Ph.D World Bank Washington, DC
DÜNYANIN EN BÜYÜK SAĞLIK SORUNU SİGARA
Sigarayı Bırakma Doç. Dr
Amerikan Çevre Koruma Dairesi’nin verilerine göre her yıl dünyada yaklaşık 500 milyar ile 1 trilyon arası plastik poşet kullanılmaktadır. National Geographic.
Dış Ticaretin Gelişimi Bölgesel Yaklaşımlar Anket Sonuçları Amerika I. Ticaret Müşavirleri Konferansı Nisan Nisan 2011 TİM Dış Ticaret Kompleksi.
EKONOMİ ALANI’NDA YAPILAN İNKİLAPLAR
GENÇLİK NE İSTİYOR? Ozan Keçeli.
Doğrudan Dış Yatırım Bir firma yabancı bir ülkede bir ürünü üretmek ve/veya pazarlamak için tesislere yatırım yapıyorsa, buna doğrudan yatırım denir.
TÜTÜN VE YOKSULLUK Dr. Zeynep Aytemur Solak
İNGİLTERE’ DE E-DEVLET
Salgını Durdurmak: Yönetimler ve Tütün Kontrolünün Ekonomisi Tütün kontrolü dünya sağlık gündeminde neden önceliklidir? Dr. Joy de Beyer World Bank Washington.
Buharla Çalışan Su Pompaları
Neden Akciğer Kanserine Yakalanıyoruz? 20 Slayt İle Kanser Eğitimi
ÇANAKKALE ASKERLERİ YAZAN:YAŞAR UZUN.
TÜTÜN POLİTİKALARINDA ÖNEMLİ BİR DÖNÜM NOKTASI;
Prof. Dr. Y. İzzettin Barış
halkları için barış, zenginlik ve istikrar sağlamak; kıtadaki bölünmelerin üstesinden gelmek halkların güvenlik içinde yaşamalarını sağlamak dengeli.
COĞRAFİ KEŞİFLER.
Sigara İçmenin Bedeli Prof Dr Elif Dağlı. Modern ekonomik teori Tüketici bireyler paralarını en iyi nasıl harcıyacaklarına karar veren değerlendiricilerdir.
ÖZET II.DÜNYA SAVAŞI.
FAALİYETLER 24 MAYIS 2013 – 15 KASIM 2013
ÜLkeLer Arası KöprüLer
Dış Ticaretin Gelişimi Bölgesel Yaklaşımlar Anket Sonuçları Uzakdoğu Pasifik I. Ticaret Müşavirleri Konferansı Nisan Nisan Nisan.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük II. DÜNYA SAVAŞI SONRASI DÜNYA
HÜTKOM Hacettepe Üniversitesi Tütün Kontrol, Eğitim, Vergilendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, 20 Haziran 2012 tarih ve sayılı Resmi Gazete'de.
TÜTÜN SALGINININ EKONOMİK ETKİLERİ
TÜTÜN KONTROLUNDA GÖĞÜS HASTALIKLARI UZMANININ SORUMLULUĞU.
Dış Ticaretin Gelişimi Bölgesel Yaklaşımlar Anket Sonuçları Afrika I. Ticaret Müşavirleri Konferansı Nisan Nisan 2011 TİM Dış Ticaret Kompleksi.
20. YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI DEVLETİ.
Dünyada ve Türkiye’de Aile Hekimliği
Atatürk’ün Hayatı 1881’de Selanik’te doğdu.
BUGÜNÜMÜZÜ VE GELECEĞİMİZİ TEHDİT EDEN BİR SALGIN: NİKOTİN BAĞIMLILIĞI
COĞRAFİ KEŞİFLER HAZIRLAYANLAR MERAL KARSU NEVZAT ALTIN MEHMET ÖNAL.
PARİS BARIŞ KONFERANSI
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM UZAK DOĞU ÇATIŞMALARI ( ) Avrupa’da NATO’nun ve dolayısı ile Doğu ve Batı blokları arasında dengenin kurulması üzerine, bu iki blok.
SİGARA RUH SAĞLIĞI VE SOSYAL HASTALIKLAR ŞUBESİ HASTALIKLAR ŞUBESİ.
TÜTÜN KULLANIMI GERÇEKTEN SORUN MU?
YENİÇAĞ’DA AVRUPA.
BAHARAT YOLU İPEK YOLU KRAL YOLU
31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü.
OSMANLI VE TÜRKiYE’NiN GERÇEK TARiHi
Hazırlayan : Tarık ÇETİN
ORTAÇAĞ’DAN RÖNESANSA
18. YY OSMANLI DEVLETİ’NDEKİ YENİLİK HAREKETLERİ
FERHAT PAŞA- İRAN BUCAŞ- LEHİSTAN İRAN
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE CEPHELER
Sigara Bağımlığı Dr. Erkan Ceylan Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi.
AMERİKA TARİHİNDE VERGİ İSYAN HAREKETLERİ
KÜRESEL TİCARET.
Coğrafya Performans Ödevi
Hazırlayan:Yasin Tantürk,Alaattin Dalkıran
Küresel Ticaretin Üç Elemanı
AVRUPA ‘ NIN SÖMÜRGECİLİK FAALİYETLERİ
Buharla Çalışan Su Pompaları
Uz. Dr. Levent Tokuçoğlu Psikiyatr İzmir Selçuk Devlet Hastanesi
SAAB OTOMOBİL HALİDİN SÖNMEZ
DÜNYANIN EN BÜYÜK SAĞLIK SORUNU SİGARA
KUZEY KORE.
Eğitimcilere başarılar diler.
1.LOZAN BARIŞ KONFERANSI 20 Kasım 1922 / 04 Şubat 1923
 Malezya üzerinden gelen insanlar Papua’da ilk yerleşim birimlerini kurmuştur.  Portekizli denizci Jorge de Meneses adayı keşfeden ilk kaşiftir ve adalara,
YA İSTİKLAL YA ÖLÜM / DOĞU VE GÜNEY DÜŞMANA DİRENİYOR
1. DÜNYA SAVAŞI VE SONUÇLARI
Uluslararası İşletme Yönetimi
Yetişmesi için büyük kaynak gerektiren vasıflı insan gücünün, ilgisizlik ve imkânsızlıklar nedeniyle daha gelişmiş bir ülkeye göç etmesine beyin göçü.
YAPAN:CANSU KARADUMAN 11-H1 801  OSMANLI- VENEDİK VE AVUSTURYA İLİŞKİLERİ  Osmanlı kaybettiği toprakları almak için önce Venedik daha sonra da Avusturya.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Tütün Kullanımın Tarihçesi Dr. Y. İzzettin Barış Güven Hastanesi. Ankara

Amerika’da Tütünün Tarihçesi (I) M.Ö. 6000 yılında Amerikada Tütün üretimi başlamış. M.Ö. 1500 yılında Maya halkı içmeye ve tütünle lavman yapmaya başlamış. 1492 C.Columbus tütün içimini Cuba adasında öğrendi. Tütün yapraklarını ve tohumlarını Avrupaya taşıdı. 1531.de Avrupalı göçmenler Santo Dominigo’da tütün tarımına başladı 1612. ticari amaçla tütün üretimi başladı

Amerika’da Tütünün Tarihçesi (II) 1800. Kanada’da ticari amaçla tütün ekimi yapıldı. 1881. ABD. Sigara makinesi yapıldı. 1913. RJ Reynold Camel sigarasını üretti. 1994. Sigara üreticileri ABD.kongresinde Nicotine’nin bağımlılık yapmadığını beyan etti!

Amerika’da Tütünün Tarihçesi (III) 1862.ABD federal hükümeti sivil savaşını desteklemek için tütün vergisini çıkardı. 1939. Ochsner erkekte tütün akciğer ilişkisini bildirdi. 1953. R.Digest dergisinde sigara-kanser ilişkisiyle ilgili karikatür yayınladı. 1964. ABD. Surgeons General tütün içiminin kansere sebep olduğunu kamuya bildirdi.

Avrupa ve Orta-Doğu’da Tütünün Tarihçesi. I 1500. Türkler Mısır’da tütünü tanıttı. 1566. Jacques Nicot,Kralice Catherine de Medici’ye Migren için tütün enfiyesi ve tohumu gönderdi. 1614. İngiltere’de 7000 tütüncü dükkanı açıldı. 1710. Petro, Rus halkını tütün içimine teşvik etti. 1833. İngiltere’de fosforlu kibrit yapıldı.

Andreas Vesalius

Ambroise Paré

Avrupa ve Orta-Doğu’da Tütün kullanımı Tarihçesi. II 1840. F.Chopin’in metresi Baroness de Dudevant halkın içinde ilk sigara içen. 1901. UK.Imperial Tobacco ve BAT Çok uluslu şirketler kuruldu. --------------------------------------------------- 1604 .James I. Tütünü yasakladı. 1633. Osmanlıda tütün kullanana ölüm 1761. J.Hill. Tütün enfiyesi>Nasal Ca. 1795.Sammuel Thomas.Pipe>dudak Ca. 1962. R.Doll ve R.Peto

Asya’da Tütün Kullanımı Tarihçesi : I 1530.Japonlar ve Filipinliler Çin’i tütünle tanıştırdı. 1600.Hintliler tütünle tanıştılar. 1603. Japonlar tütüne alıştılar. 1858. Tianjin antlaşması ile sigara gümrüksüz olarak Çin pazarına girdi. 1900.Çin yabancı tütün Şrk. teslim oldu. 1950. Çin Devleti tekeli kuruldu. Yabancı şirketler Çin’den uzaklaştırıldı.

Asya’da Tütün Kullanım Tarihçesi :II 1600 Çin filozof Fang Yuzni, uzun yıllar tütün kullanmanın akciğerleri kavurup buruşturduğunu bildirdi. 1981 Japon Hirayama passif sigara içiciliğin tehlikeli olduğu yayınladı.

Afrika’da Tütün Kullanımının Tarihçesi 1560. Portekiz/İspanyol gemileri doğu Afrika kıyılarına tütünü tanıttı. 1650 Avrupalı göçmenler Güney Afrikada tütün yetiştirdi, ticaretini yaptı. Afrika yerlileri pamuk yerine tütün tarımında çalıştırıldı.--------------------- Güney Afrika Tütün ürünleri kontrolu yasasını değiştirdi. 2002 Günel Afrika, WHO Tütün kontrolu çerceve anlatlaşmasının çıkarılmasında etkin rol oynadı.

Okyanusya’da Tütün Kullanım Tarihçesi. 1769. Yeni Zelanda’da Kaptan James Cook. Pipo içmesi dikkati çekti. 1788. Avustralyaya ilk tütün yüklü gemi geldi.--------- Victoria’da tütüne karşı savaş için kurulan vakfın desteklenmesi için tütün vergisi kondu.

Dr. Richard Peto’nun yorumu “Aradan geçen bunca yıl,sanırım gelişmiş ülkelerde sigaranın yenilgisiyle sonlandı. Ben bu ülkelerde koruyucu tıbbın kazandığını düşünüyorum. Ama dünya bütün genelinde baktığımda tütün endüstrisi kazanmış gibi görünüyor”

Çökertme Türküsü Gidelim, gidelim de Halilim Çökertmeye varalım Kolcular görünce nerelere kaçalım Teslim olmayalım Halil’im Aman kurşun saçalım