İNSAN-ÇEVRE İLİŞKİLERİNİN TARTIŞILDIĞI DÖNEM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİYOCOĞRAFYA.
Advertisements

KÜMELER TEORİSİNİN TARİHÇESİ
COĞRAFYANIN KONUSU.
TÜRKİYE’DE BÖLGE SINIFLANDIRMASI
Web 2.0 Nedir Eğitimde Nasıl Kullanılır?
OKTAY TUNCER hayatımızda noktalama işaretleri....
Türkiye Fiziki Coğrafyası
Bilim Adamı Albert Einstein.
18 ve 19 yy. da BİLİM.
EDİSONUN ÇOCUKLUĞU.
MANTIKSAL POZİTİVİZMİN BENİMSENMESİ B ö lgesel coğrafya, ne şekilde yapılırsa yapılsın, ç evreci determinizmin çö k ü ş ü nden 1940'ların sonlarına kadar.
Peyzaj Kavramı ve Peyzaj Planlama Üzerine Birkaç Söz
GENEL BİYOLOJİYE GİRİŞ
BİYOLOJİ BİLMİNE GİRİŞ VE BİLİMSEL YÖNTEM BASAMAKLARI
COĞRAFYA İÇERİSİNDEKİ YERİ
Yönetim Kuramları ve Temel Yönetimin Yaklaşımları
HARİTA NEDİR? Yeryüzünün tamamının veya bir parçasının kuşbakışı görünümünün, istenilen ölçeğe göre özel işaretler yardımı ile küçültülerek çizilmiş örneğidir.
MESLEKİ ETİK Çevre Etiği Prof.Dr. Fatih M. Botsalı MK MK
Matematik Cahit arf.
MERKANTİLİZM TANIM Orta çağın sonları ile sanayi devrimi arasında kalan dönem. Ticaret Ev-sanayi şeklinde başlayan sanayi Kapitalist sınıf: sanayiciler,
Kültür.
Henry James Hayatı Ve Eserleri
Eleştirel eğitim felsefesi
COĞRAFYA’YI TANIYALIM
COĞRAFYADA AKIMLAR.
DENEME Yiğit İlkkutlu.
Döneme adını veren Tanzimat Fermanı’nın 1839 da ilan edilmesine rağmen Tanzimat Edebiyatı neden 1860 yılında başlar ??
DİN ANLAYIŞINDAKİ YORUM FARKLILIKLARININ SEBEPLERİ
ATOM MODELLERİ.
JACK LONDON
ATATÜRK’Ü ETKİLEYEN OLAYLAR
SANAYİ DEVRİMİ Sanayi Devrimi ya da Endüstri Devrimi, Avrupa'da 18. ve 19. yüzyıllarda yeni buluşların üretime olan etkisi ve buhar gücüyle çalışan makinelerin.
HAZIRLAYAN:AYSEL BAŞKURT 9/B 255
Diğer eğitim-öğretim ilkeleri
GÖRÜŞ GELİŞTİRME.
PSİKOLOJİ İLE DİĞER BİLİM DALLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
HATİCE TAŞPINAR GREGOR MENDEL.
Son Dönem 9. Ders.
DAVRANIŞ BİLİMLERİNİ OLUŞTURAN BİLİM DALLARI
Araştırma Yöntemleri-12 Mevcut Verilere Dayalı Araştırmalar - II Mevcut istatistiklerin incelenmesi.
KISIM 4 Sınıfta Biliş BÖLÜM 15 Fen Bilimlerinde Bilişsel Yaklaşımlar.
ÖRGÜT SOSYOLOJİSİ ÖRGÜTLER.
KLASİK OKULUN TEMSİLCİLERİ
İnsanlar, Mekânlar ve Çevreler: Coğrafya BÖLÜM 8.
BÖLÜM 1 Sosyal Bilgiler Nedir?. BÖLÜM 1 Sosyal Bilgiler Nedir?
DIŞ POLİTİKAYI BELİRLEYEN ETMENLER
KÜME KAVRAMI 1/24 A B C E Sinan NARMANLI ID :
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 1: Giriş ve Kültürel Miras Arş. Gör. Tolga Çakmak.
AMERİKA TARİHİNDE VERGİ İSYAN HAREKETLERİ
ENVER AYSEVER ‘’Yazarlık sabır, beceri ve süreklilik gerektiren bir işçilikse eğer, bunun yineleneceği ortamın nasıl olduğunun pek önemi yoktur. Çalışkan.
Sağlık ve Kültür Doç.Dr.Melike Kaplan.
COĞRAFYA NE İŞİMİZE YARAR?
Sağlık ve Kültür Doç. Dr. Melike KAPLAN
Annales Tarih Okulu.
Bilimsel İçerik Bilimsel içerik, bilimsel bilgiyi oluşturmaktadır. Erken çocukluk döneminde fen eğitimi de, çocukların yaşadığı çevre hakkında gerekli.
Batı’yı Aydınlatan İslam Düşünürü
Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN.
PSİKOLOJİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sosyoloji Tarihi-A- Klasik Sosyoloji Tarihi
Kimdir Kopernik kimdir? ve Ne yaptı?. Nicolaus Copemicus (Kopernik) (1473 – 1543) Nicolaus Copernicus kimdir? 19 Şubat 1473 yılında Torun'da (Polonya)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Katip Çelebi’nin Hayatı Şubat 1609'da İstanbul'da doğmuştur, 6 Ekim 1657'de İstanbul’da ölmüştür. Asıl adı Mustafa'dır. Doğu'da Hacı Halife, Batı'da.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Çağdaş Gelişmeler Işığında Ana Dili Öğretimi
DİL ÖĞRETİM YAKLAŞIMLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM COĞRAFYASI
SOSYOLOJİK TAHAYYÜL VE WRIGHT MILLS
Sunum transkripti:

İNSAN-ÇEVRE İLİŞKİLERİNİN TARTIŞILDIĞI DÖNEM Klasik dönem olarak adlandırılan Humboldt ve Ritter döneminden sonra coğrafyada hakim olan görüş çevreci determinizmdir. Darwin’in 1859’da “Türlerin Kökeni” adlı kitabını yayınladıktan sonra, Darwin’in görüşlerinden etkilenen coğrafyacılar, “nasıl ki organizmalar hayatta kalabilmek için kendi çevrelerine uyum sağlamak ihtiyacındaysalar, aynı şekilde insanlar da içinde yaşadıkları çevre ile uyumlu bir hayat tarzı benimsemek zorunda ya da ihtiyacındadırlar” görüşünü ortaya attılar.

Determinizm Eğitiminin ilk devrelerinde Darwin’in evrim teorisinden etkilenmiş olan Friedrich RATZEL, Fiziki çevrenin insan üzerindeki etkisi hakkındaki fikirlerini Anthropogeographie (1882-1891) (Beşeri Coğrafya) adlı iki ciltlik eserinde otaya koymuştur. Ratzel’in fikirleri önce Avrupalı coğrafyacılar arasında yayıldı, sonra Amerika’ya taşındı ve burada coşkulu bir şekilde kabul edildi. Ratzel’den etkilenen coğrafyacıların başında DAVIS, SEMPLE, HUNTINGTON gelir.

Friedrich RATZEL (1844-1904) Ratzel aynı zamanda siyasi coğrafya alanında sistematik çalışan ilk bilim adamıdır. Politik Coğrafya adlı eserinde ileri sürdüğü görüşler, Adolf Hitler'in "dünya egemenliği kurma hülyası"na temel oluşturmuştur.

Determinizm Yer şekillerini açıklamak üzere geliştirdiği “aşınım döngüsü” teorisiyle ünlenen William Morris DAVIS (1851-1934), doğal çevrenin insana etkisinin araştırılması şeklinde aldığı coğrafyadaki çevreci determinizme yaklaşımını “İnorganik Kontrol ve Organik Tepki” adlı yazısında açıkça ortaya koymuş ve “A Retrospect of Geography” adlı yazısında da görüşlerine daha açıklık getiriştir.

Determinizm Ratzel’in danışmanlığında çalışmış ve onun fikirlerinden çok etkilenmiş olan Ellen Churchill SEMPLE (1863-1932), determinist fikirlerini Amerika ve Akdeniz üzerine yazdığı kitaplarında ve özellikle “The Influences of Geographic Environment” (1911) (Coğrafi Çevrenin Etkileri) adlı eserinde ortaya koymuştur.

Determinizm Harput Amerikan kolejinde bir müddet hocalık da yapmış olan ve Türklerin Orta Asya’dan göç etmeleri ile ilgili teorinin sahibi olan Ellsworth HUNTINGTON (1876-1947) ise determinist görüşlerini “The Pulse of Asia” (1907) ve “Civilization and Climate”(1915) adlı kitaplarında ortaya koymuştur.

Determinizm Amerika dışında da Fransa’da Victor DEVILLE, İngiltere’de James FAIRGRIEVE tanınmış determinist coğrafyacılardır.

Possibilizm Çevreci determinist görüşün taraftar kazanmaya başladığı devrelerden başlayarak XIX.yy.ın sonlarına doğru determinist görüşün karşısına, doğadan çok insan üzerinde duran ve insanın pasif bir varlıktan çok aktif bir güç olarak görüldüğü görüşler gelişmeye başladı. Bu konunun öncüleri MARSH ve SHALER’dir. Darwin’in kitabından 5 yıl sonra (1864) yayınlanan Man and Nature adlı kitabında George Perkins MARSH (1801-1882) “insanın içinde yaşadığı çevreye ve bu çevredeki değişimlere tepki gösteren faal bir ajan olarak önemi”ni vurguluyordu. Nathaniel Southgate SHALER (1841-1906) Marsh’ın fikirlerini benimsemiş ve uygulamaya koymuştu. Marsh’ınki ile aynı adı taşıyan kitabı (1905) yanında bir çok kitap ve makale yayınlamış, bilhassa toprak ve toprak erozyonu hakkında öne sürdüğü görüşleri dünya çapında ilgi görmüştür.

Possibilizm Bu görüşü güçlendirenler arasında Ernst Georg RAVENSTEIN (1837-1913)’in ayrı bir yeri vardır. “Doğa her şey, insan da güçsüz değildir” diyen RAVENSTEIN, insanın doğayı bilgisi ve başka yollarla kendi yararına değiştirmekte olduğunu vurguluyordu. Aslında insanın özgürlüğü ile doğanın kontrolü arasındaki ilişkinin yerden yere ve zamanla değişmesi yanında possibilizm ve determinizm gibi uçlar da doğa ve insanın çok karmaşık bir sistemde birbirlerine yaptıkları etki ve karşı etkinin ağırlığına göre değişmektedir.

Possibilizm Bugün coğrafyada gittikçe taraftar toplayan “insanın çevreye tepkisi ve çevre içindeki hareketini karşılıklı etki modeli ya da sistemi” olarak kabul edilen görüş aslında Vidal’ın ileri sürdüğü “coğrafi birlik”, başka ifadeyle mekansal (bölgesel) farklılığı yaratan nedenleri araştıran görüşe denk düşmektedir.