Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KLASİK OKULUN TEMSİLCİLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KLASİK OKULUN TEMSİLCİLERİ"— Sunum transkripti:

1 KLASİK OKULUN TEMSİLCİLERİ

2 1-)ADAM SMİTH 2-)DAVİD RİCARDO 3-)THOMAS ROBERT MALTHUS

3 ADAM SMİTH Kesin doğum tarihi bilinmemekte olup 5 Haziran 1723 ‘te İskoçya’da doğmuştur. Ahlak Felsefesi profosörü olması nedeniyle ekonomik açıklamarında bu felsefe dalının etkileri yoğun görülür.Ekonomide ve doğal olaylarda bir düzen olduğunu bunun gözle ve ahlak hissi ile tespit edilebileceğini söyler da Glasgow’daki bazı konferanslarını bir araya getirdiği “The Theory Of Moral Sentimets” adlı kitabını yayınlamıştır.

4 Bu kitap Smith’in itibarının yayılmasın sağlamıştır
Bu kitap Smith’in itibarının yayılmasın sağlamıştır.Bu kitabın ana teması insan ilişkilerinin yani birey ve toplumdaki diğer üyeler arasındaki sempatiye ve anlayışa ne kadar bağlı olduğu üzerinedir. Smith işgücünün üstünlüğüne inanmaktaydı ve işçi sınıfının üretimin artmasında etkili olacağını savunuyordu. Tekelleşmenin yanlış olduğunu ve ekonomik sürece olan çoğu hükümet müdahelesinin,gümrük vergileri de dahil verimsizliğe ve uzun dönemde yüksek fiyatlara yol açtığını savunmuştur.

5 1776 yılında piyasaya çıkardığı ana konusu ekonomik büyüme olan Ulusların Zenginliği kitabı en ünlü esridir.Ekonomi disiplininin ortaya cıkmasını ve aynı zamanda özerk ve sistematik hale gelmesini sağladığı için döneminde etkili bir eserdir.

6 Adam Smith’in Ulusların Zenginliği kitabında üstünde durduğu ana konular şunlardır;
Sermaye Görünmez El Emek İş Bölümü Para Adam Smith’in Teorileri: Fiyat Teorisi Rant Teorisi Emek değer Teorisi

7 MUTLAK ÜSTÜNLÜK TEORİSİ
Adam Smith’in iş bölümü kullanarak uluslar arası iktisada en büyük katkısı Mutlak Üstünlük teorisi olmuştur.Bu teoriye göre bir ülke hangi malı daha ucuza üretiyorsa kaynaklarını o mala tahsis etmelidir.Böylece üstün olduğu malda daha etkin üretim yapar. Adam simht “Bırakınız yapsınlar .bırakınız geçsinler”ilkesini benimsemiştir.

8 DAVİD RİCARDO 18 Nisan 1722 de Londra’da doğdu.
14 yaşında borsa simsarı olan babasından banka ve kambiyo işlerinin inceliklerini öğrenmeye başlamıştır. Adam Smith’in “Ulusların Zenginliği” eseri ile tanışması onda iktisada karşı bir ilgi uyandırmış sonunda borsayı bırakıp ekonomi ve siyasetle uğraşmaya başlamıstır . 1817 yılında kendisine ün kazandıran eseri “Ekonomi Politiğin ve Vergilendirmenin İlkeleri’ni” yayımlamıştır. Ricardo uluslararası ticarette her türlü müdahaleyi reddetmiştir.

9 Dış Ticarette geliştirdiği “Karşılaştırmalı Üstünlük Teorisi” büyük ilgi uyandırmıştır.
Karşılaştırmalı Üstünlük Teorisine göre önemli olan üretimde üstünlük dercesidir. Bir ülke,diğerine göre hangi malın üretiminde üstünlük sahibi ise o malda uzmanlasmalıdır.

10 * Her iki malda da İngiltere mutlak üstünlüğe sahiptir.
*İngiltere’nin kumaş üretimindeki üstünlüğü 8 kat, şarap üretimindeki üstünlügü 2 kattır. *İngiltere kumaş, Portekiz şarap üretiminde uzmanlaşmaya gitmelidir. BİR İŞ GÜNÜ İLE ÜRETİLEBİLEN MAL MİKTARI KUMAŞ (metre) ŞARAP (litre) İngiltere 80 40 Portekiz 10 20

11 RİCARDO MODELİNİN EKSİKLİKLERİ. Emek değer teorsine dayanması
RİCARDO MODELİNİN EKSİKLİKLERİ *Emek değer teorsine dayanması *Ülkeler arasındaki iş gücü verimindeki farklılığın nedenlerini açıklaması *İş gücü ülke içinde tam hareketli,ülkeler arasında tam rekabetsiz olması *Ricardo teorisi bir arz teorisidir. *Sabit maliyetlere tam uzmanlaşmaya dayanması *Statik bir model olması *üretimin aşamalara ayrılmasına değinmemektedir.

12 THOMAS ROBERT MALTHUS. 1776 da doğmuştur
THOMAS ROBERT MALTHUS *1776 da doğmuştur. *İngiliz nüfus bilimci ve politik iktisat teorisyenidir. *Asıl alanı matematiktir. *Karamsar kuramlarıyla ünlüdür. *1805’te East India Campany College ‘de İngiltere’nin ilk ekonomi politik profesörü oldu. *Robert Malthus 23 Aralık 1834’te öldü.

13 NÜFUS KURAMI 1789 yılında,nüfus bilimi için çok önemli kurallara imza atan çalışması, “Nüfus Artışı Hakkında Araştırma” yı yayımladı.Çalışması büyük yankılar uyandırmış ve birçok yeni tartışmaya neden olmuştur.Çalışmasına uygun şartlarda herhengi bir popülasyon,besin maddelerinin artışından daha hızlı bir oranda artar ve böylece zamala kisi başına düşen besin miktarı azalır. Bu düşünceleri nedeniyle Malthus geç evlenmek, az sayıda çocuk sahibi olmak ve benzeri hareketlerin teşvik edilmesi gerektiğini düsünüyordu.

14 Yine Malthus’a göre toplumsal sefaletin en büyük nedeni alt sınıflardı ve bu yüzden bu tür bir nüfus planlaması üst sınıflarda ziyade alt sınıflara uygulanmalıydı. Fakir halk kesimlerine yapılan yardım programlarına özellikle kamusal yardım programlarına karşı çıkmıştır.Her türlü toplumsal müdahaleye ve yardıma muhalif olmuştur.

15 KAYNAKÇA The Wealth of Nations at Metalibri digital Library
The Theory of Moral Semtiments Case ,Karl E.&Fair,Rayc.(1999).Princip of Economicus(5hted.) Tourina D. Introduction to social Macrodynamics:Secular Cycles and Millenial Trend in Afkica.

16 HAZIRLAYANLAR FATMA YAZAN (1130703044) AYŞEGÜL ÇELİK (1130703049)
BEGÜM GİZEM YAVUZ ( ) AYŞİN ŞEKERCAN( ) YAPRAK ŞAHİN( )


"KLASİK OKULUN TEMSİLCİLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları