CHİCAGO KENTSEL COĞRAFYA EKOLÜ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NEREDE VE NASIL YAŞIYORUZ
Advertisements

DAVRANIŞ BİLİMLERİ-I Ünite 7: Toplumsal Değişme Sürecinde Kentleşme ve Nüfus Hazırlayan: Yard. Doç. Dr. Zerrin Sungur.
Öğr. Grv. Semih AÇIKGÖZOĞLU
D – 3 KURAM VE ARAŞTIRMA Neumann, 2000 Chapter 3, 4.
Göç Nedir? İnsanların, doğdukları yerden başka yerlere geçici ya da sürekli olmak üzere taşınmasına GÖÇ denir.
ÇEVRE VE DOĞAL KAYNAKLAR EKONOMİSİ
Nüfusun Yaşlanması Çalışma Grubu
Mimarlar Odası Denizli
SINIF YÖNETİMİ Sınıf; eğitim-öğretim etkinliklerinin
ATAŞEHİR FİNANS MERKEZİ
HAZIRLAYAN : ALİ BUĞRA SOYKAN 12-53
6. sınıf Sosyal Bilgiler 4. Ünite: Ülkemiz ve Dünya
BURGESS’IN KONSANTRİK BÖLGELEME MODELİ
TOPLUMSAL YAPIYI OLUŞTURAN ÖĞELER
Sanayi kentleri ve gelişimi
HOYT’UN SEKTÖR MODELİ.
SOSYOLOJİ DERSİ 2.ÜNİTE TOPLUMSAL YAPI.
Çalışma alanları 19 kasım Çalışma alanları Sanayi alanları Hizmet alanları 2.
Farklı Sistemlerde Kentleşme ve Kentleşme Politikası
KIRSAL SOSYOLOJİ. KIRSAL SOSYOLOJİ “Kırsal Alanda Yaşayan Her İnsan Geçimini Tarımsal Faaliyet İle Sağlar” “Geçimini Tarımsal Faaliyetlerden Elde Ettiği.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ
MERKANTİLİZM TANIM Orta çağın sonları ile sanayi devrimi arasında kalan dönem. Ticaret Ev-sanayi şeklinde başlayan sanayi Kapitalist sınıf: sanayiciler,
Liberalizmin Tarihsel Kökenleri
KONU:TÜRKİYE’DE NÜFUS
KENTSEL TOPRAK.
Letchworth Garden City.
Arazi toplulaştırması kapsamına göre çeşitli şekillerde tanımlanabilmektedir. Dar anlamda arazi toplulaştırması, parçalanmış mülklerin hiçbir alt yapı.
TARİHSEL SÜREÇTE ŞEHİRLER
Sosyal Bilgiler GÖÇÜN NEDEN VE SONUÇLARI
Merkez planlama ve tasarım ilkeleri(1) 1.Hafta
Sibel KURTULDU. Makedonya’ da ki İlk Hakimiyet M.Ö 725 yılında I. Perdikor tarafından kurulmuştur.
SANAYİ DEVRİMİ Sanayi Devrimi ya da Endüstri Devrimi, Avrupa'da 18. ve 19. yüzyıllarda yeni buluşların üretime olan etkisi ve buhar gücüyle çalışan makinelerin.
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ.
YERLEŞME TİPLERİ,KÖYALTI YERLEŞMELER,DAĞINIK VE TOPLU YERLEŞME
İŞLETMELERİN KURULUŞ SORUNLARI
İşletmeyi neden kurarız ?
BATININ YUKSELMESININ TEMEL NEDENLERI
YERLEŞMENİN DAĞILIŞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
İstanbul’da hizmetler sektörü
YAŞANABİLİR ŞEHİRLER.
Sömürgecilik.
BİLECİK ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ İMAR VE PLANLAMA ŞUBESİ
Yaşlı Bakım Ekonomisinin Gelişmesinde Üniversitelerin Rolü
Zekai EFEOĞLU Program Yönetim Birimi Başkanı
NÜFUS ÖZELLİKLERİ VE NÜFUSUN ÖNEMİ
ÇEVRE NEDİR?.
TÜRKİYE KIRSAL YERLEŞME DÜZENİ
KIRSAL KALKINMA ve ÖRNEK PROJELER
TOPLUM VE SOSYAL KURUMLAR
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ:.
Türkiye’de Arazi Kullanımı
Küresel Ticaretin Üç Elemanı
YAŞADIĞIMIZ YERLER Tarihin akışı içinde insanlar göçebelikten yerleşik hayatta geçerken insan yaşamını kolaylaştıracak toprağı ve iklim elverişli yerleri.
KENTSEL DÖNÜŞÜM YÖNTEMLERİ
AİLENİN TANIMI, ÖNEMİ VE TARİHSEL GELİŞİMİ
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Özellikleri
İMAR KOMİSYONU RAPORU ( ).
Kırsal sosyoloji ve çalışma alanları-görevleri Prof. Dr
Aracı Şehirler MEWA Bölgesel Forumu 22/09/2017 Nevşehir
METROPOLİTAN ALAN/BÖLGE:
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
Ön Büro Çalışması Arazi Çalışması.
Temel planlama elemanları
PLANLAMADA YOGUNLUK Kent bilimleri terimleri sözlüğüne göre,
İŞLETME YÖNETİMİNİN TARİHSEL GELİŞİM SÜRECİ
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
A. NÜFUSUN ÖNEMİ ve ÖZELLİKLERİ 1. Nüfus Sayımları ve Nüfusun Önemi Nüfus: Belirli bir zamanda ve sınırları belirli bir alanda yaşayan insan sayısıdır.
Kentbilimin Temelleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
12. Hafta Ders İçeriğinin Başlıkları
Sunum transkripti:

CHİCAGO KENTSEL COĞRAFYA EKOLÜ

Bugün Chicago Okulu diye andığımız, 20 Bugün Chicago Okulu diye andığımız, 20. yüzyılın ilk birkaç on yılında sosyal bilim araştırmalarına yön veren okul, 1892 ‘de Chicago Üniversitesi’nde Sosyal Bilimler ve Antropoloji adıyla kurulmuştur.

Chicago Okuluna ; Ekoloji Okulu veya Ekolojik Okul da denir. Kentsel Ekoloji ekolünün kurucusu aynı zamanda Chicago Okulu’nda akademisyen olan Robert Ezra Park’tır. Park o zaman içinde yaşadığı şehir olan Chicago’nun büyüme hızı, şekli ve bu süreçte şehirde meydana gelen olaylara ilgi duymuştur.

Michigan Avenue,1913. Kentin yüksek yapılarla değişen silueti.

Chicago şehri, o zaman için kentleşme tarihi bakımından eşine az rastlanır içerikte ve süratte büyümüştür. Bu kent 1830 yılında 100 civarında nüfusu olan bir köy iken 1930’da nüfusu 3.373.753’e ulaşmıştır. Bu büyümenin altında yatan en büyük sebep kentin Orta Batı Amerika’ya açılan ticaret, finans, üretim ve taşımacılık merkezi olarak benzersiz bir yere sahip jeopolitik konumudur. (Chicago kentinde hem doğu-batı hem de kuzey-güney yönlerinde demiryolları ve su yollarının kesişim bölgesi bulunuyordu.)

Kapitalist sanayi kentinin büyük göç alma, evsizlik sorunu, barınma ve çalışma koşullarının kötü olması, çalışma saatlerinin çok ücretlerin az olması gibi en asal özellikleri yayılmaya başlamıştı. Kente dair her kural bozuldu-değişti.( Kentin ölçeği, kentin mekansal örgütlenmesi-toprak kullanımı, kentin toplumsal nitelikleri) Araştırmaların amacı kentin sorunlarını anlamak, sınıflamak ve çözmekti.Bu çabalar hem uygulamacı hemde kuramsal yaklaşımları ortaya çıkardı.

1909_Daniel Burnham, Edward Bennet Chicago kenti ve bölgesi için hazırlanan Chicago Planı

CHICAGO PLANI 6 İLKE ÜSTÜNE KURULMUŞTU: 1 CHICAGO PLANI 6 İLKE ÜSTÜNE KURULMUŞTU: 1. Göl kenarının, sahilin kalitesinin yükseltilmesi. 2. Bir karayolları sistemi geliştirilmesi; 3. Yük ve yolcu taşımacılığı için demiryollarının iyileştirilmesi; 4. Yeşil alan (park) sistemi için arazi satın alınması 5. Düzenli bir sokak sistemi oluşturulması 6. Kültür kurumlarının ve kent yönetiminin yer alacağı bir kent merkezi (civic center) yaratılması.1898

Chicago okulunun ekolojik yaklaşımı; kentler doğal olarak, çekirdekteki merkezi alandan dışarıya doğru büyürler. Nüfus doğal bir süreçle farklı kümeler, topluluklar halinde yerleşir. Bu yaklaşımın dayandığı 3 kavram vardı: Ayıklanma, Uyum, Organik büyüme

(2) Egemenlik = Bir kümenin bir başka küme üzerinde egemenlik kurması. EKOLOJİK YAKLAŞIM SÜREÇLERİ (1) Rekabet (yarışma) = Bir alana sahip olabilmek için toplumsal sınıflar veya etnik kümeler arasında yaşanan yarış. (2) Egemenlik = Bir kümenin bir başka küme üzerinde egemenlik kurması. (3) Ele geçirme = Egemen küme yenilen kümenin terk ettiği alanı ele geçirir. (4) İşgal = Yenilen kümenin yeni bir alanı işgal etmesi, böylece çevrimin yeniden başlaması

KENT MEKANINDA İKİ TOPLUMSAL DEVİNİM SÜZÜLME = Üst gelir gruplarının bir konut alanını, yapıların yaşlanmış ve köhnemiş olması nedeniyle terk etmesi sonrasında; onların yerine bu alana alt gelir gruplarının gelmesi. SOYLULAŞTIRMA = Süzülmenin tersi. Üst gelir gruplarının kentin merkezindeki konut alanlarına girerek buralardaki fiyatların yükselmesine neden olması. Bu süreç sonucunda alt gelir grupları kentin merkezindeki bu alanları terk etmektedir.

Ernest Burgess, “The Growth of the City”, 1925 Ortak Özekli Çemberler Kuramı Bu kurama göre, kentlerin yapısı, ortak özekli çemberlerin ayırdığı beş işlevsel bölgeden oluşmaktadır.

1.Özeksel iş ve ticaret bölgesi 2.Geçiş bölgesi 3.İşçilerin oturdukları bölge 4.Yüksek kaliteli oturma alanları 5.Yöre kentler (Banliyöler)

SEKTÖR KURAMI Homer Hoyt (1939, 1964) Bir yerleşim yerinde, oturmaya ayrılmış alanların ve buralarda yaşayan sınıfların, kent özeğinden dışa doğru belli başlı anayollar boyunca uzanacak biçimde bir düzene girme eğiliminde olduklarını varsayan kentsel büyüme kuramı.

ÇOK-MERKEZLİ KENT KURAMI C.D. Harris & Edward L. Ullman (1945) Çok sayıda iş olanaklarını sunabilen ve merkezi iş alanlarıyla yarışabilecek kentin merkezinin dışında geniş iş merkezlerinin doğması, birden fazla merkezi iş alanlarının olması, yani çok merkezliliktir. Arsa değerleri geleneksel merkezi iş alanın dışında birkaç noktada en yüksek seviyeye çıkmaktadır.

9 3 2 1 3 4 7 3 5 6 8 1. Merkezi iş ve ticaret böl. 2. Toptancılık ve hafif imalat 3. Alt sınıf ikamet böl. 4. Orta sınıf ikamet böl. 5. Yukarı sınıf ikamet böl.. 6. Ağır sanayi böl. 7.Dışarıdaki işyerleri 8. İkamet banliyöleri 9. Sanayi banliyöler