Vergi Bölümü Yöneticisi, Avukat, E.Hesap Uzmanı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kalite Koordinasyon Grubu, Genel Bilgilendirme Toplantıları
Advertisements

Gelir İdaresi Başkanlığı Uygulamalarında GELİR İDARESİ DAİRE BAŞKANI
BRS, Türkiye’de bir ilki başlatarak birçok firmadan alınacak hizmetleri tek bir kuruluştan alınmasını sağlayacak profesyonel bir kadroyla iyi bir hizmeti.
İŞ SOHBETİ: DÜNYA VE TÜRKİYE’DEKİ SON EKONOMİK GELİŞMELERE BAKIŞ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI İş Dünyası Vakfı, İstanbul 30 Ocak 2009 T.C. MALİYE.
1 “VARLIK BARIŞI” 5811 sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun Mürsel Ali KAPLAN Gelir İdaresi Daire Başkanı.
ULUTEK A.Ş TEKNOLOJİ GELİŞTİRME
Sermaye Piyasası Kanununda Örtülü Kazanç Aktarımı
TÜRK TİCARET KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ
KAMU İÇ KONTROL SİSTEMİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
22 NCİ YILINDA TÜRKİYE'DE "KATILIM BANKACILIĞI" TECRÜBESİ 22 NCİ YILINDA TÜRKİYE'DE "KATILIM BANKACILIĞI" TECRÜBESİ Sunum: Dr. Adnan BÜYÜKDENİZ Genel Müdür.
RUS-TÜRK İŞ VE YATIRIM ZİRVESİ 'Rusya'ya Yatırımlarda Vergisel Yapılanma Alternatifleri' Ersin NAZALI, LL.M., MSc Vergi Bölümü Yöneticisi, Avukat, E.Hesap.
KBS MALİ İSTATİSTİK UYGULAMASI
Girişimcilik.
TÜRK TİCARET KANUNU’NDA ŞİRKETLERİN YENİDEN YAPILANDIRMALARI
Bağlam Avrupa Komisyonu, AB’nin Ekim 2011’de çıkardığı “ Kurumsal Sosyal Sorumluluk Alanında Yeni bir AB stratejisi” isimli KSS stratejisinde,
BURDUR SMMM ODASI ÖZEL ESASLAR-SAHTE VE MUHTEVİYATI İTİBARİYLE YANILTICI BELGE.
KOLLEKTİF ŞİRKET Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
DEFTERDARLAR ÇALIŞMA TOPLANTISI
OECD Çok Uluslu Şirketler Rehberi
TÜRKİYE’DE GAYRİMENKULLERİN VERGİLENDİRİLMESİ Vergi Bölümü Yöneticisi
4734 Sayılı KAMU İHALE KANUNU.
TÜRKİYE'DE TRANSFER FİYATLANDIRMASI UYGULAMALARI Ersin NAZALI, LL.M., MSc Avukat, E.Hesap Uzmanı Vergi Bölümü Yöneticisi 12 HAZIİRAN 2013.
YEREL HİZMETLERİN GÖRÜLMESİNDE KAMU-ÖZEL ORTAKLIĞI VI. YEREL YÖNETİMLERİN MALİ YÖNETİMİ FORUMU Yrd. Doç. Dr. Hilmi Çoban Aralık 2013.
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
Benoît Lebrun Başkan, Muhasebe Çalışma Grubu FEE 7 Haziran 2005 Muhasebe ve denetim düzenlemesinde gelişmiş program Muhasebe Direktifleri.
Mükelleflerin İzahat Talepleri
TEMEL VERGİLEME İLKELERİ
3. YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK DENETİM VE TASDİK SEMPOZYUMU
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı
Ömer ERGENÇ Gelir İdaresi Grup Başkanı TRANSFER FİYATLANDIRMASI (TF) ve KATMA DEĞER VERGİSİ (KDV)
Türmob Yönetim Kurulu Üyesi Antalya YMM Denetim Ve Tasdik Sempozyumu
Meslekte Haksız Rekabet Osman Dinçbaş Güney SMMM A.Ş.
VERGİ HUKUKUNUN GENEL ESASLARI
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
KOBİ’LER VE KOBİ’LERİN ORTAK ÖZELLİKLERİ
MUHASEBE I DERSİNİN KAPSAMI
KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ
GÜMRÜK KIYMETİNİN TESPİTİ
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2009 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 30 Ocak 2009 – İSTANBUL T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Audit.Tax.Consulting.Corporate Finance.
TRANSFER FİYATLANDIRMASI Hazırlayan ve Sunan Haluk KAPTANOĞLU (Yeminli Mali Müşavir) DENET Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.
DOLAYSIZ VERGİLER OTOKONTROL ARAÇLARI 07 HAZİRAN HAZİRAN 2003.
Ar-Ge FAALİYETLERİNE İLİŞKİN VERGİSEL TEŞVİKLER
Güncel Mesleki Sorunlar ve Sorunların Çözümü İçin Yapılan Çalışmalar
İDARE HUKUKU BİRİNCİ BÖLÜM Öğr. Gör. A. Çağlar ERKAN.
Bankalarda Kurumsal Yönetim
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
Öğr.Gör.SEDA AKIN GÜRDAL
Av. Prof. Dr. Mustafa AKKAYA. VERGİ HUKUKU TİCARET HUKUKU.
Pazarlama Bilgi Sistemi (PBS)
Pazarlama Araştırması bölümünü öğrenme amaçlarımız: Pazarlama araştırmasının; pazarlama, pazarlama kavramı ve pazarlama stratejisiyle ilişkisini.
HARCAMA.
Hazırlayan Bölüm / Departman Adı Hazırlayan Kişi Ad Soyad Hazırlayan Kişi Ünvan KOSGEB REHBERLİK VE DENETİM KURULU YÖNETMELİĞİ RG : 05/06/2011/ /02/2011.
İstanbul & 17 Mart 2016 SMMM ve YMM’DE SMMM ve YMM’DE DENETİM FAALİYETLERİNDE DENETİM FAALİYETLERİNDE SORUMLULUK KURALLARI VE ÇERÇEVESİ SORUMLULUK KURALLARI.
ÖRTÜLÜ SERMAYE VE TRANSFER FİYATLANDIRMASI ENDERCAN TURUŞLAR YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR.
PAZARA GİRİŞ ENGELLERİ ve ÇÖZÜM YOLLARI. Pazara Giriş Engeli Nedir ? Pazara giriş engelleri; tarifeler, tarife dışı tedbir ve diğer idari uygulamalardan.
PAZARA GİRİŞ ENGELLERİ ve ÇÖZÜM YOLLARI. Pazara Giriş Engeli Nedir ? Pazara giriş engelleri; tarifeler, tarife dışı tedbir ve diğer idari uygulamalardan.
 Bir projeyi yönetmek üzere görevlendirilen ve projeyi, mümkün olan en yüksek üretkenlik, en düşük belirsizlik ve risk ile yürütmekten sorumlu kişidir.
Standardizasyon.
FİKRİ VE SINAİ HAKLARIN GÜMRÜKLERDE KORUNMASI
İnceleme Dairesi Başkanlığı
TÜRK VERGİ MEVZUATINDA TRANSFER FİYATLANDIRMASI
VERGİ USUL KANUNU Vergi İdaresi ve Teşkilatı
5. İŞLETMENİN GELİRLERİ.
Kaynak göstererek kullanabilirsiniz.
e-Fatura Uygulaması ile Pratik Hayatta Gelen Değişiklikler
Prof Dr Remzi ALTUNIŞIK
Pazarlama İletişimi
Biz Kimiz? 3 nesildir sürdürdüğümüz aile şirketimizin getirmiş olduğu bilgi, birikim ve güven ile 70+ yıllık tecrübemiz ve yenilikçi yaklaşım sayesinde,
Sunum transkripti:

Vergi Bölümü Yöneticisi, Avukat, E.Hesap Uzmanı TRANSFER FİYATLANDIRMASINDA SAVUNMA HAKKI –TİCARİ SIR KAVRAMI VE SON GELİŞMELER Ersin NAZALI, LL.M., MSc Vergi Bölümü Yöneticisi, Avukat, E.Hesap Uzmanı 10 MAYIS 2013

Tapu Kanunu’nda Güncel Durum TRANSFER FİYATLANDIRMASINDA SAVUNMA HAKKI –TİCARİ SIR KAVRAMI VE SON GELİŞMELER Tapu Kanunu’nda Güncel Durum

GÜNCEL GELİŞMELER Ekonomik Kriz Starbucks ve Glaxo Smith Kline Olayı G-8'de İngiltere'nin Dönem Başkanlığı OECD'ye karşı değişen bakış açısı

TRANSFER FİYATLANDIRMASI İnceleme uygulamaları İspat yükümlülüğü Ceza sistemi

TRANSFER FİYATLANDIRMASI İnceleme uygulamaları İspat yükümlülüğü Ceza sistemi

İNCELEME UYGULAMALARI Transfer fiyatlandırması incelemelerinin mutad denetim ve incelemelere göre özel zorluklar içerebilmesi Uzmanlaşmış denetim elemanları Uzmanlaşmış diğer personel istihdamı Transfer fiyatlandırmasına ilişkin incelemelerde zaman ve prosedür farklılığı

İNCELEME UYGULAMALARI Emsal uygulamasında yüzeysel ve sınırlı yaklaşımlar Vergi inceleme elamanlarının yaklaşımlarında esneklik sağlanması, vergi mükelleflerinden mevcut veriler ve şartlar dahilinde gerçekçi olmayan bir hassasiyet beklenilmemesi Emsallere uygun fiyatın belirlenmesinde mükelleflerin ticari değerlendirmelerinin de dikkate alınması işlemde oluşan fiyatın piyasa gerçekleriyle bağlantısının kurulması

İSPAT YÜKÜ Çoğu OECD üyesi ülkelerde, ispat yükümlülüğünü idare üstlenmektedir. Bazı üye ülkelerde ise mükellefin işbirliğinde bulunma ya da makul ölçülerde belge sunma taleplerini yerine getirmemesi ya da yanlış veya yanıltıcı bilgiler içeren beyanlarda bulunması gibi iyi niyet ilkelerine uygun davranmadığının belirlendiği hallerde ispat yükü mükellefe geçmektedir.

İSPAT YÜKÜ 1 Seri No'lu TF Tebliği ile mükelleflere getirilen belgelendirme yükümlülüklerinin kapsamı değerlendirildiğinde, Türkiye’de, ilişkili kişilerle yapılan işlemlerde uygulanan fiyatın emsallere uygun olduğu konusundaki ispat yükümlülüğünün mükellefe ait olduğunu söylemek mümkündür.

CEZALAR Standart vergi ziyaı cezasının uygulanması TF'nin mahiyetinin tespit edilmesi (Muvazaa- Peçeleme vb.) Mükellefin ulaşma imkanı olmadığı verileri dikkate almamasından ya da elinde bulunmayan verileri gerektiren bir transfer fiyatlandırması yöntemini uygulamamasından dolayı mükellefe ceza kesilmesi OECD Rehberi’nde çok da uygun olmayan bir yöntem olarak değerlendirilmektedir.

EMSAL BULMA SORUNU Mükellefler tarafından emsal tespitinde kullanılabilecek yeterli bilginin bulunmaması Kamu kurumların elindeki bilgileri sınırlı da olsa açıklaması Gelir İdaresi Başkanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu'nun database'nin kullanıma açılması İşlem bazlı yaklaşımın getirmiş olduğu sıkıntılar

GİZLİ EMSAL KULLANILABİLİR Mİ? Silahların eşitliği kuralı Vergi Hukukunda Uygulanabilirliği İdarenin bu konuya yaklaşımı İnceleme raporlarında yer verilen sınırlı bilgiler Yargı organlarının konuya yaklaşımı Yüksek Fiyat uygulaması kendiliğinden haksız olunduğu anlamına mı geliyor?

TİCARİ SIR KAVRAMI Ticarî sır: bir ticarî işletme veya şirketin faaliyet alanı ile ilgili yalnızca belirli sayıdaki mensupları ve diğer görevlileri tarafından bilinen ve elde edilebilen, rakiplerince bilinmemesi ve üçüncü kişilere ve kamuya açıklanmaması gereken, işletme ve şirketin ekonomik hayattaki başarı ve verimliliği için büyük önemi bulunan, İç kuruluş yapısı ve organizasyonu, malî, iktisadî, kredi ve nakit durumu, araştırma ve geliştirme çalışmaları, faaliyet stratejisi, hammadde kaynakları, imalatının teknik özellikleri, fiyatlandırma politikaları, pazarlama taktikleri ve masrafları, pazar payları, toptancı ve perakendeci müşteri potansiyeli ve ağları, izne tâbi veya tâbi olmayan sözleşme bağlantılarına ilişkin bilgi, belge, elektronik ortamdaki kayıt ve verilerden oluşur.

TİCARİ SIR MI? SAVUNMA HAKKI MI? Ticari Sır kavramının net olmaması. Ulaşılamayan bilginin kullanılması. Raporda detayların verilmemesi. Mahkemeye sunulması.

TP'de Diğer Sorunlar-KDV İndirim KDV'nin reddedilmesi ve Yapılacak Düzeltme İşlemleri. KDV indiriminin yasal dayanakları. Yargı Kararları

TP'de Diğer Sorunlar-Kar Dağıtımı Tebliğde yer alan gerekli koşulların sağlanması durumunda iştirak kazançları istisnasından faydalanır ifadesini nasıl yorumlamalıyız?

TP'de Diğer Sorunlar-Karşılıklı Anlaşma TP'de ülkeler arası karşılıklı anlaşma usulü mümkün müdür? Yasal dayanak gerekli mi? Zamanaşımı konusu nasıl aşılabilir? Karşılıklı Anlaşmaya başvurulması durumunda sürelerin (dava açma vb) konumu

TP'de Diğer Sorunlar-Karşılıklı Anlaşma TP ve ÇVÖA'ların birlikte uygulanması zorunluluğu? Yapılan ikincil düzeltmelerin karşı ülkede dikkate alınabilirliği?

TP'de Diğer Konular Fikri Mülkiyet hakları İşletme yeniden yapılandırmaları OECD Rehberinin iç hukuktaki yeri Yöntemlerde değişen konsept

Vergi Bölümü Yöneticisi Sabırla dinlediğiniz için teşekkürler… Ersin NAZALI, LL.M., MSc Avukat, E.Hesap Uzmanı Vergi Bölümü Yöneticisi