İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
STRATEJİK PLAN STRATEJİK PLANLAMA EKİBİ
Advertisements

KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Kamu idarelerinde stratejik planlamaya ilişkin usul ve esaslar hakkında.
BELEDİYELERDE FAALİYET RAPORU
KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ
T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı İÇ KONTROL SİSTEMİ VE İÇ KONTROL EYLEM PLANI.
DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI
T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İç Denetim Birimi Başkanlığı
KAMU İÇ KONTROL SİSTEMİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013
PERFORMANS ESASLI BÜTÇELEME (PEB) (YAPI-REHBER-PİLOT UYGULAMA)
T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI İç Denetim Başkanlığı TAŞINIR İŞLEMLERİNDE SİSTEM DENETİMİ UYGULAMASI Ahmet SANDAL, İç Denetçi (KİDES) Mehmet KURU,
İç Denetim Birimi Başkanlığı. SUNUM PLANI İç Denetimin Gelişimiİç Denetim Nedir? 5018 Sayılı Kanuna Göre DenetimBelediyelerde DenetimİBB İç Denetim Birimi.
T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI 1.
İç Kontrol Sistemi ve İç Kontrol Standartları
T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI İÇ KONTROL SİSTEMİ VE KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI.
AMASYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ
FVO (GIDA VE VETERİNER OFİSİ) MİSYONLARI
SUNUM PLANI İç Kontrol Nedir? İç Kontrolün Amaçları ve Temel İlkeleri
İç Denetim.
İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI
İÇ DENETİM KAMUDA İÇ DENETİM T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
KONTROL ORTAMI Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
Yrd. Doç. Dr. Fevzi ENGİN A.İ.B.Ü.İ.İ.B.F
ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ
1) İÇ DENETİM KAVRAMI İç denetim, kamu idaresinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına.
ARİF ÜNAL MERCİMEK İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANI
İÇ KONTROL SİSTEMİ ve KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI
İç kontrol Bilgilendirme Toplantısı 10 Nisan 2014 Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı.
KIRIKKALE İL ÖZEL İDARESİ
Strateji Geliştirme Başkanlığı
K alkınma Planlarının Uygulanması ve İzlenmesi Devlet Planlama Teşkilatı Çalışma Grubu
DÜZCE İL ÖZEL İDARESİ DÖNEMİ STRATEJİK PLANLAMA
“İYİ YÖNETİŞİM SİSTEMİ” GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI ÖRNEĞİ
PERFORMANS BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ
5018 Kapsamında Stratejik Planlama
T.C. ADALET BAKANLIĞI İÇ DENETİM BAŞKANLIĞI
KAMUDA İÇ DENETİM (5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu)
İÇ DENETİM.
T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı İÇ KONTROL SİSTEMİ VE KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI.
T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İç Denetim Birim Başkanlığı
İç Kontrol Nedir? İdarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin; - etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini,
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLAMA SÜRECİ
İdarede yatırım, harcamaya dönük işlemler varsa
1 KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ EYLEM PLANI (Yapılan Çalışmalar, Mevcut Durum ve Planlanan Çalışmalar) Ender ÇOLAK Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı.
KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ
5018 Kapsamında Stratejik Planlama Tuğba DİNÇER 25 Nisan 2011
H.Abdullah KAYA Daire Başkanı Ankara
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIK SÜRECİ Nisan, Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı Üzerine Genel Bir Değerlendirme Ana Hatlarıyla Performans Programı Performans.
İç Kontrol: İç kontrol, idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini,
T.C. ADALET BAKANLIĞI İÇ DENETİM BAŞKANLIĞI
Strateji Geliştirme Başkanlığı PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIKLARI VE İZLEME SÜRECİ 25 Kasım 2014 Antalya Coşkun KARAKOÇ İl Planlama Uzmanı.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Merkezî yönetim bütçesinin hazırlanması
KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI
METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRÜLÜĞÜ
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
FAALİYET RAPORLARI ve HAZIRLAMA ESASLARI
Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü
KAMU YÖNETİMİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ ve İÇ KONTROL EYLEM PLANININ UYGULANMASI KAMU YÖNETİMİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ ve İÇ KONTROL EYLEM PLANININ UYGULANMASI.
STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLARININ BOLOGNA SÜRECİNDEKİ ROLÜ Sabancı Üniversitesi 22 Ekim 2010.
DÖNEMİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLANI HAZIRLIK SÜRECİ
T.C. BAŞBAKANLIK DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞI EĞİTİM DAİRESİ BAŞKANI
İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Başkanlığı
KAMUDA HASSAS GÖREV.
PERFORMANS ESASLI BÜTÇELEME VE FAALİYET RAPORU
Faaliyet Raporları Demet ARSLANTAŞ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI UYGULAMALARI

SUNUM PLANI İçişleri Bakanlığı İç Denetim Birimi Başkanlığı Kuruluşu, İç denetim Birimi Başkanlığı Misyon ve Vizyon ve Temel Değerler Denetim evreni tespiti Risk Esaslı Denetim Planı ve Programı hazırlanması, İçişleri Bakanlığı Risk esaslı İç Denetim örneği

İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI KURULUŞU İç Denetim Birimi Başkanlığı Müsteşarlık Makamını’nın 07.10.2008 tarihli onayı ile kurulmuştur. İç Denetim Birimi Başkanlığı’nın kuruluşunu müteakip İçişleri Bakanlığının bütün süreçleri taranarak denetim evreni 1169 süreç olarak tespit edilmiştir.

İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI MİSYON, VİZYON VE TEMEL DEĞERLER A-MİSYON BİLDİRİMİ Bakanlığımız faaliyetlerinin mevzuata uygun, etkili, ekonomik ve verimli olarak yürütülmesini, risk yönetimi, iç kontrol sistemi ve işlem süreçlerinin etkin bir şekilde işlemesini, mali bilgi ve yönetim bilgisinin tam, doğru ve zamanında elde edilmesini ve kaynakların korunmasını sağlamak amacıyla; Bakanlığımız teşkilatının tüm işlem ve faaliyetlerini, risk esaslı denetim plan ve programları çerçevesinde, sistematik, sürekli ve disiplinli bir yaklaşımla, uluslar arası iç denetim standartlarına uygun olarak denetlemek ve idareye danışmanlık hizmeti vermektir.

İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI MİSYON, VİZYON VE TEMEL DEĞERLER B-VİZYON BİLDİRİMİ Uluslararası iç denetim standartları ve meslek ahlak kurallarına tam uyumlu olarak denetim ve danışmanlık faaliyetlerini yürüten, Bakanlığımız çalışmalarına değer katan ve geliştiren, yeterli sayıda ve nitelikli denetim elemanı ile yeterli mali ve teknolojik imkanları olan etkin ve etkili bir denetim birimi olmaktır.

C-TEMEL DEĞERLER BİLDİRİMİ Hukuka Uygunluk Paylaşım Demokrasi Etkinlik İnsan Haklarına Saygı Verimlilik Toplumsal Değerlere Saygı Ulaşılabilirlik Güvenilirlik İnsan Odaklılık Eşitlik Sürekli Gelişim Çağdaşlık Öncülük Alenilik İşbirliğine Açıklık Katılımcılık Uzmanlık Hızlı ve Nitelikli Hizmet Hesap Verilebilirlik Çevreye Duyarlılık

DENETİM EVRENİ TESPİTİ 2008 yılının son aylarında kurulan İç Denetim Birimi Başkanlığımız 2009 yılı içerisinde Bakanlığımız merkez teşkilatında bulunan 18 birimin tüm faaliyet ve süreçlerini tarayarak 1169 süreci denetlenebilir alan olarak tespit etmiştir. Bu çalışmalarda birimin faaliyetlerini tanımlamak için “Birim Tanıma Formu” , sürecin tanımlanması için de “Süreç Tanıma Formu” kullanılarak birim ve süreç tanınmış ve İç Denetim Koordinasyon Kurulu’nca çıkarılan Risk Değerlendirme Rehberi esas alınarak hazırlanan “Risk Faktörleri Değerlendirme Formu” kullanılarak süreçler değerlendirilmiş ve denetim evreni tespit edilmiştir.

RİSK ESASLI DENETİM PLANI VE PROGRAMI HAZIRLANMASI Bakanlık Teşkilat Kanunu ve Birimlerin ilgili mevzuattaki görevleri Stratejik plan, İç Denetim Koordinasyon Kurulunun yayınlamış olduğu kamu İç Denetim Strateji Belgesi, Üst Yöneticimizin görüşleri ve Kamu İç Denetiminde Risk Değerlendirme Rehberi göz önüne alınarak yapılan çalışmalar sonucunda 1169 süreçten 25 adet süreç yüksek riskli, 41 adet süreç orta riskli, 13 adet süreç düşük riskli olarak belirlenmiş ve denetim planına alınmış 2009 yılında 6 adet süreç, 2010 yılında ise 7 adet yüksek riskli alan denetlenerek rapora bağlanmış 2011 yılı için ise 6 adet yüksek riskli sürecin denetlenmesi öngörülmüştür.

İÇ DENETİM İŞ AKIŞ ŞEMASI

İÇ DENETİM SÜRECİ A. Ön çalışma ve bireysel çalışma planı 1.      Görevlendirme yazısı 2. Denetim amaç ve kapsamının belirlenmesi 3.      Bilgi toplama/ön araştırma 4.      Açılış toplantısı 5.      Potansiyel sorunlu alanların belirlenmesi (risk değerlendirmesi) 6.      Bireysel çalışma planının hazırlanması

İÇ DENETİM SÜRECİ(2) B. Saha çalışması 1.      Denetim testlerinin uygulanması 2.      Bulguların elde edilmesi ve önerilerin geliştirilmesi 3.      Bulguların denetlenen birimle paylaşılması 4.      Kapanış toplantısı

İÇ DENETİM UYGULAMALARI RAPORLAMA Taslak denetim raporunun hazırlanması ve gönderilmesi Nihai denetim raporunun hazırlanması ve sunumu

SONUÇ OLARAK; İçişleri Bakanlığı İç Denetim Birimi tarafından gerçekleştirilen iç denetimler İDKK tarafından çıkarılan 1.2.3 düzey mevzuat hükümleriyle, uluslararası standartlara uygun olarak gerçekleştirilmiştir. 2 yıldır gerçekleştirilen iç denetimlerde tespit edilen bulgular ve geliştirilen öneriler idare tarafından gerçekçi ve uygulanabilir bulunarak uygulamaya geçildiği memnuniyetle görülmüştür.

TEŞEKKÜRLER İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI