UZAKTAN EĞİTİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
UZAKTAN EĞİTİM.
Advertisements

Öğretim Tasarımı (Instructional Design)
DERSLERDE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİNİN KULLANIMI İLE İLGİLİ ÖĞRENCİ BEKLENTİLERİ: ODTÜ ÖRNEKLEMİ Nergis A. Gürel Köybaşı, Öğretim Teknolojileri Destek Ofisi,
HAZIRLAYAN Dr. Mehmet Arif ÖZERBAŞ.
Türkiye’de Uzaktan Eğitim*
Türkiye’de e-Öğrenme Yrd. Doç. Dr. M. Emin Mutlu
Açıköğretim Fakültesi “Yapısı ve İşleyişi”
AKTS & DE Etiketi 1 Mart 2013 İstanbul Teknik Üniversitesi İlyas ÜLGÜR Erasmus Program Koordinatörü AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı.
WEB TABANLI ÖĞRETİM.
UZAKTAN EĞİTİME GİRİŞ VE KAVRAMSAL ÇERÇEVE
TÜRKİYE’DE ÖĞRETMEN YETİŞTİRME REFORMLARI
Uzaktan Eğitimin Temelleri 2
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I
İletişimin Zamanda yolculuğu
Atatürk Üniversitesi KKEF BÖTE-2
Uzaktan Eğitimin Temelleri
PROTOKOL.
Uzaktan Eğitimin Dünyadaki Tarihsel Gelişimi
e-Sertifika Programları
HAZIRLAYAN KEZBAN BİÇER
ÖĞRETİM TASARIMININ TARİHSEL GELİŞİMİ
UZAKTAN EĞİTİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ
UZAKTAN EĞİTİM Prof.Dr.Petek Aşkar
ÇAĞDAŞ ÜNİVERSİTE YOLUNDA
Yrd Doç. Dr. Cenk Akbıyık Öğretim İlke ve Yöntemleri
Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi
UZAKTAN EĞİTİM.
UZAKTAN EĞİTİM Uz. Fezile ÖZDAMLI.
UZAKTAN EĞİTİMDE YAYIN YOLLARI
Öğretim Tasarımı (Instructional Design)
ULU ÖNDER ATATÜRK ’DEN GÜNÜMÜZE EĞİTİM
UZAKTAN EĞİTİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ
ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE YENİ TEKNOLOJİLER
UZAKTAN EĞİTİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
Bünyamin AĞGÜRBÜZ Mustafa AY Muhammed ALTINTAŞ Ahmet ZENCİRLİ
İNTERNET TABANLI UZAKTAN EĞİTİMDE MOBİL ÖĞRENMENİN ROLÜ
Uzaktan Eğitim Çalışmaları ve Başlanan e-Eğitim Projesinin İçeriği
KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ
Akademik Bilişim Muğla Üniversitesi
TM (EA) PUAN TÜRLERİ YGS – LYS Bİ LGİ
BAŞÖĞRETMEN ATATÜRK.
ÜNİVERSİTE REFORMLARI
Günümüzde Hüseyin Gürkan Lisesi adı verilen Arhavi Lisesi, 1967 yılında ”Arhavi Lisesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği”nin öncülüğünde Arhavi halkı tarafından.
ATÇA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
UZAKTAN EĞİTİM.
Uzaktan Eğitim Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık. Uzaktan eğitim, öğrenme ve öğretme süreçlerinin farklı yerlerde gerçekleştiği, öğrenenle öğretenin çoğu zaman.
MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ KATSAYI ENGELİ KALKTI
KUTLU OLSUN TUTUM ve YATIRIM HAFTASI TÜRK MALLARI.
Öğretim Teknolojisinin Tarihsel Gelişimi
Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi.
9.sınıfı geçen öğrenci, kendisinin ve velisinin görüşü doğrultusunda;ilgili müdür yardımcısı, sınıf öğretmeni ve okul rehber öğretmeni tarafından ilgi,istek,yetenek.
UZAKTAN EĞİTİMİN TARİHÇESİ ve KURAMLARI
Dünyada Uzaktan Eğitime İlişkin İlk Uygulamalar
MORE ENSTİTÜ UZAKTAN EĞİTİM
ŞEHİT ORHAN DURUKAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ Bilişim Teknolojileri Alanı.
UZAKTAN EĞİTİMİN TEMELLERİ TARİHSEL GELİŞİM Dr. Serçin KARATA Ş.
Uzaktan eğitim, öğretim elemanı ya da öğretim elemanlarının, mekan ve zamanlarından farklı olarak planlanmış öğrenmeye katılan kişilere, basılı ya da.
ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ
DÜNYADA ve TÜRKİYE’DE UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMALARI
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ BİRLİĞİ DERNEĞİ, 2015 NİSAN 2016.
Kitlesel Açık Çevrimiçi Dersler SİNAN BERTAŞ
UZAKTAN EĞİTİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ
İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
UZAKTAN EĞİTİM.
Uzaktan eğitimin tarihsel gelişimi
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ
DERS ÜYELERİ Zeynep GEZER Dilek GÜLER Hakime ERTEKİN Emine NAZIROĞLU NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ.
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı İletişim Teknolojileri ve Uygulamalar Teknoloji Destekli Araçlar Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi,
Sunum transkripti:

UZAKTAN EĞİTİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ

Uzaktan Eğitim Nedir? Farklı mekanlardaki öğretmen, öğrenci ve ders materyallerinin iletişim teknolojileri ile bir araya getirildiği resmi eğitim faaliyetidir.

Uzaktan Eğitimin Tarihsel Gelişimi Uzaktan eğitimin tarihi tam olarak bilinmese de 19. yy’da başladığı düşünülmektedir.

Uzaktan Eğitimin Dönemleri Mektupla Öğretim Çoklu Ortam Tele Öğrenme Mektupla Öğretim Öncesi Esnek Öğrenme

Mektupla Öğretim Öncesi Dönem Öğretim materyallerinin öğrenciye gönderilmesi Sınav cevaplarının öğretmene gönderilmesi Sınav sonuçları ve dönem notlarının öğrenciye gönderilmesi

Mektupla Öğretim Dönemi İlk olarak okulların ve üniversitelerin evde çalışma olarak da adlandırıldığı mektupla öğretime evden veya işten bağımsız olarak çalışmak isteyenlere hizmet vermesiyle başlamıştır.

Çoklu Ortam Modeli Avrupa’da 1800 lü yıllarda sanayileşmenin etkisiyle iletişim teknolojilerindeki yeni buluşlar uzaktan eğitimi etkilemiştir. Bu dönemde radyo ve televizyon kullanılmaya başlandı.

Çoklu Ortam Modeli 1895 yılında kablosuz radyo teknolojisi keşfedilmiştir. Radyonun uzaktan eğitimde kullanılması 1925 yılından sonra yaygınlaşmaya başlamıştır. Radyodan sonra iletişim teknolojileri gelişmiş ve televizyon icat edilmiştir. Yapılan araştırmalarda o günün şartlarında televizyonun uzaktan eğitim daha etkili olduğu ortaya çıkmıştır.

Tele Öğrenme Modeli Teknolojik gelişmeler uzaktan eğitimin yapısını da değiştirmiştir. 1960 ve 1940’lı yıllar arasında konferans uygulamaları başlamıştır. 1) Sesli Telekonferans 2) Video Telekonferans

Sesli Telekonferans Bu yöntemle aynı anda farklı bölgelerde bulunan öğrencilere canlı olarak hitap edilmektedir. Öğretmen ve öğrenci arasında sesli iletişim kurulabilir

Video konferans Uyduların video sinyallerini kontrol edilmesi ve alıcı bölgelere iletilmesi ile video konferans oluşur. Bilgisayarlarla birlikte uzaktan eğitim açısından da yeni gelişmeler olmuştur. Bilgisayarlar yazı, grafik ses ve sanal gerçekliği aynı anda kullanıcılara sunulabilmektedir.

Esnek Öğrenme Modeli Uzaktan eğitimde bilgisayarlar programlı öğretim ile birlikte kullanılmakta, çok geniş hafızası olduğu için rehber ya da bireysel öğretmen rolündedir ve öğrenme oyunları oynana- bilmektedir. Bilgisayarların ucuzlamasıyla binlerce uzaktan eğitim öğrencisi kendisine bilgisayar almış bilgisayar üzerinden derse katılımını gerçekleştirmişlerdir.

Kişisel İletişim Servisi Direk Yayın Uyduları Bu sistemle öğretmen ve öğrenciler kendi aralarında telekonferans organize edebilmektedirler. Kişisel İletişim Servisi Kablosuz iletişim sistemidir. Uydu Temelli Uzaktan Eğitim Uzaktan eğitimin hitap ettiği alan tüm dünya olabilir. Bilgisayar Teknolojileri Bilgisayarlı konferans uzaktan eğitim için çok elverişlidir

Gelecekte fiziksel sınıf ortadan kalkacak ve yerini sanal sınıflar alacaktır. Farklı coğrafi bölgelerden birbirleri ile iletişim kurularak öğretim gerçekleştirilecektir. Sanal Gerçeklik Geleceğin teknolojisi sanal öğrenmeyi de ortaya çıkaracak. Sanal gerçeklikte öğrenci istediği okulun kütüphanesini ve farklı farklı ülkelerden müzeleri gezebilecektir. Sanal gerçeklik ile fiziksel ortamlar ortadan kalkacaktır.

Türkiye’de Uzaktan Eğitim Veren Üniversiteler Ahmet Yesevi Üniversitesi(Kazakistan) İstanbul Çukurova Üniv. Adana Afyon KocaTepe Üniv Afyon Ankara Üniv. Ankara Gazi Üniv. Ankara Mehmet Akif Ersoy Üniv (Burdur) Burdur Trakya Üniv Edirne Fırat Üniv (Elazığ) Elazığ Atatürk Üniversitesi (Erzurum) Erzurum Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Eskişehir Süleyman Demirel Üniv Isparta İstanbul Üniv. İstanbul Karabük Üniv Karabük Kırıkkale Üniv Kırıkkale Sakarya Üniv Sakarya Karadeniz Teknik Üniv Trabzon Uşak Üniv Uşak

Uzaktan Eğitimde Dünya’da İlkler 1728 İlk Uzaktan eğitim çalışması Boston gazetesinde "Steno Dersleri" ile başlamıştır. 1840 Stenografi eğitimcisi olan Isaac Pitman İngiltere Bath‘da mektupla steno öğretmeye başladı. Pitman genellikle ilk modern eğitimci olarak bilinir.

Uzaktan Eğitimde Dünya’da İlkler 1892 Chicago Üniversitesi'nde ilk Mektupla Eğitim bölümü açılmıştır. 1906 Yazışmalı İlköğretim ABD'de başlamıştır. 1919 ABD'de ilk eğitim ile ilgili radyo istasyonu kurulmuştur.

Uzaktan Eğitimde Dünya’da İlkler 1923 ABD'de Mektupla Lise Eğitimi başlamıştır. 1932- 1937 ABD'de eğitim televizyonu yayınları IOWA Üniversitesinde başlamıştır.

Uzaktan Eğitimde Türkiye’de İlkler 1927 Döneminin Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati tarafından uzaktan eğitim tartışıldı. 1956 Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Banka ve Ticaret Hukuku Araştırma Enstitüsünde başladı. 1961 Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde Mektupla Öğretim Merkezi kuruldu.

Uzaktan Eğitimde Türkiye’de İlkler 1978 Açık Üniversite kurulmasına karar verildi. 1981 Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi açıldı. 1981 Anadolu Üniversitesi  ve TRT, okul televizyonu kullanarak eğitim vermeye başladı.

Uzaktan Eğitimde Türkiye’de İlkler 1992 Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak Açıköğretim Lisesi açıldı. ODTÜ' de İnternet ile Eğitim kullanılarak IDEA Paketi uygulaması başlatıldı.

Hazırlayanlar Funda DUYAR Dilek EVGİN Sabira SABIRBEKOVA