BİL 112 Programlamaya Giriş: C

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Advertisements

BÖLÜM 1 1.C DİLİNİN TARİHİ 1969 yılında Cambridge Üniversitesinde, BCPL (Basic Combined Programming Language) isimli bir programlama dili geliştirildi.
Bilgisayar Programlama I
Veri Madenciliğinde Kümeleme Slink Algoritması
EKİP ÇALIŞMASI.
 1 Ekim 2010 ile 1 Kasım 2010 tarihleri arasında İ stanbul Haydarpa ş a Numune E ğ itim ve Ara ş tırma Hastanesi Acil Servisine ba ş vuran toplam 985.
Algoritma ve Akış Diyagramları
B İ LG İ S İ RAYIN İ CADI VE TAR İ HSEL GEL İŞİ M İ TEKNOLOJ İ VE TASARIM HAZIRLAYAN HÜLYA AYTEK İ N GÜNDÜZ-A 2.SINIF.
C Programlama Dili AT&T Bell laboratuvarlarında, Ken Thompson ve Dennis Ritche tarafından UNIX işletim sistemini geliştirebilmek amacıyla B dilinden türetilmiş.
GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU 1. ARAMA KONFERANSI/ Stratejisi
Bilgisayarlar Nasıl Çalışır?
ORHAN YÜCEL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Oyun Programlama (Yapay Zeka)
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
ÖZEL EĞİTİM VE REHBERLİK HİZMETLERİ.
ISL417-Yönetim Bilgi Sistemi İletişim ve Ağ Sistemleri 15. Hafta.
Yazılım Mühendisliği Bölüm - 6 Gerçekleştirim
BİL 110 Bilgisayara Giriş 1 Bilgisayarlar Nasıl Çalı ş ır? Öğrt. Gör. Dr. Ahmet Cengizhan Dirican Bilgisayar Müh. Böl.
SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI
Programlamanın Yapı Taşları
Bilgisayar ? BİL 110 Bilgisayara Giriş Öğrt. Gör. Dr. Ahmet Cengizhan Dirican Bilgisayar Müh. Böl.
Uzaktan Eğitim Kuramları
NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMANIN TEMEL İLKELERİ GENEL BİR BAKIŞ
Nesneye Dayalı Programlama
PROGRAM GELİŞTİRME 1.HAFTA.
Bilgisayar Programlama
Yazılım Gelişimi. Donanım gelişimine paralel olarak süren yazılım gelişimi, son on yılda kayda değer bir ivmelenme ile bilgisayarları, herhangi bir uzmanlık.
Veri Tabanı Nedir ?.
XML Document Object Model (DOM)
Bilgisayar Programlama
Görsel Programlama Dr. Muhammet Balcılar
İNTERNET GÜVENLİĞİ İÇİN İNTERNET GÜVENLİK SEMİNERİ
Derya Duygu KARSLI
Temel Kavramlar, İşlemler, Operatörler
BİLGİSAYAR YAZILIMI.
C’nin Kısa Tarihçesi C AT&T laboratuarlarında 70’li yıllarının başında Dennis Ritchie tarafından tasarlanmıştır. Ritchie o yıllarda B adlı programlama.
NESNEYE-YÖNELİK PROGRAMLAMA
Bilgisayar Destekli Eğitim
Medya Araçlarının Yararları Ve Zararları
Programlama Dili nedir? Programlama Dili nedir?. Programlama Dili: Programcının bir bilgisayara ne yapmasını istedi ğ ini anlatmasının standartlaştırılmış.
Hazırlayan: SERDAR ÜNLÜCÖMERT EGİAD ORTAOKULU
BİLGİSAYAR YAZILIMI.
Ram’ı temsil eder. Bu veri tiplerine StackPointer yoluyla ula ş ıldı ğ ı için verinin ba ş langıç adresi, biti ş adresi ve kapladı ğ ı alan bilinmelidir.
Bilgisayar, Yazılım ve Algoritma
Bilgisayar, Yazılım ve Algoritma
B İ LG İ SAYAR DESTEKL İ Ö Ğ RET İ M GENEL BAKIŞ.
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Programlama Dilleri Visual Basic C# C++ Pascal Delphi.
ÜRET İ M VE ÜRET İ M YÖNET İ M İ KAVRAMLARI.  Üretim:" İ nsan ihtiyaçlarını kar ş ılamak amacıyla mal veya hizmetlerin meydana getirilmesi i ş lemidir."
BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ
ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Tanıtım Günleri Temmuz 2005.
Genel Kavramlar Bölüm - 1. YAZILIM Bilgisayara işlemler yaptırabilmek ve karar verdirtebilmek için yazılan kalıplara denir. Yazılım, genel olarak donanım.
ERp SOFTWARE Hasan HASANOV Slayt içerikleri  ERP Software nedir?  Türkiye’de ERP Uygulamaları  İ nternet ERP  ERP den Önce  ERP den Sonra.
Bölüm Hedefi Programlama dillerinin tanımı, Dillerin kuşaklara ayrılması Programlama dillerinin sınıflandırılması, Programlama dilleri değerlendirilmesinde.
PROGRAMLAMA DİLLERİNİN PRENSİPLERİ
Algoritma ve Programlamaya Giriş Ders 3. Örnekler GENEL TEKRAR.
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SANAYİ ÜRÜNLERİ GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Fonksiyonel Programlama
Programlamaya Giriş.
MALTEPE ÜNİVERSİTESİ Paralel Hesaplama MATLAB ve Paralel Hesaplama
PROGRAMLAMA TEMELLERİ
MODERN FIZIĞIN GÜNLÜK HAYATTA KULLANıM ALANLARı MODERN FIZIĞIN GÜNLÜK HAYATTA KULLANıM ALANLARı Fizik hayatımızın her alanında kullanılır. Beslenmek, hareket,
Meriç ÇETİN Pamukkale Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
CS0: TOBB ETÜ’DE BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ DERSİ
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
B İ LG İ S İ RAYIN İ CADI VE TAR İ HSEL GEL İŞİ M İ TEKNOLOJ İ VE TASARIM HAZIRLAYANLAR MEN Ş URE DÜZGÜN S İ MGE ALP EL İ F NUR TURAN.
BİL 112 Programlamaya Giriş
DERİN ÖĞRENME UYGULAMA ALANLARI
1) Radyoaktif atık nedir 2) Radyoaktif atıkların sınıflandırılması 3) Radyoaktif atıkların toplanması ve depolanması 4) Radyoaktif atıkların yarılanma.
BLM113 Bilgisayar Bilimlerine Giriş
Sunum transkripti:

BİL 112 Programlamaya Giriş: C Öğrt. Gör. Dr. Ahmet Cengizhan Dirican Enformatik

Algoritma Bir problemin veya belirli bir işin nasıl yapılacağını tanımlayan adımlar kümesine algoritma denir. Algoritma, sonlu bir süreci tanımlayan, sıralı, kesin (açık) ve çalıştırılabilir adımlar kümesidir. Örn: Yemek pişirme  yemek tarifler Adres bulmak  Yol tarifleri Çamaşır yıkama  Makine kullanım talimatnamesi Bir makinenin (bilgisayarın) belirli problemi çözebilmesi veya bir görevi icra edebilmesi için öncelikle bu görevin yapılmasını sağlayacak bir algoritmanın keşfedilmesi gerekir. Daha sonra keşfedilen algoritmanın ilgili makineye uyumlu olarak ifade edilmesi gerekmektedir.

Program, Programlama ve Yazılım Bir algoritmanın belirli bir makineye uyumlu gösterimine program denir. İnsanlar için programlar kağıt üzerinde veya bilgisayar ekranında gösterilir. Makineler için ise programlar makinenin teknolojisine uygun bir biçimde kodlanırlar. Bir programın geliştirilmesi, makineye uyumlu biçime kodlanması ve makine içine yerleştirilmesi sürecine programlama denir. Programlar, ve onların ifade ettikleri algoritmalar, toplu halde yazılım olarak ele alınır. Diğer bir tanımda yazılım, programlamayı ve bu konuyla ilgili dokümantasyonları içeren genel bir terimdir.

Programlama Süreci Programlama Süreci Problem Algoritma Program Problemi çözecek bir algoritma geliştirilir. Program Seçilen bir programlama dili ile program kodlanır. Kurulma Geliştirilen program derlenmiş hali bilgisayara kurularak kullanıma hazır hale getirilir.

Yazılımların Sınıflandırılması (1/2) Mesleki ve Ticari Yazılımlar. Örn: Muhasebe,stok kontrol ve hasta takip programları. Veri elde edilmesi, işlenmesi, raporlanması ve saklanması başlıca özellikleridir. İşlenen veri miktarı göreli olarak büyüktür. Zamanın büyük kısmı giriş/çıkış işlemleri için harcanır. Bilimsel ve Mühendislik Yazılımlar. Örn:Elektronik devre çözümü, simülasyon, bina kiriş/kolon hesabı programları. Matematiksel ve istatistiksel algoritmalar ağırlıklıdır. Yoğun olarak sayı ve sayı dizileriyle uğraşılır. Veri miktarı göreli olarak düşüktür. Matematiksel karmaşıklık başlıca ayırt edici özellikleridir. CPU kullanımları oldukça yüksektir.

Yazılımların Sınıflandırılması (2/2) Yapay zeka yazılımları. Örn: Satranç oynayan programlar, uzman sistemler, doğal dil algılama ve robot programları İnsan davranışlarını taklit etmeyi amaçlayan programlar Görüntüsel Yazılımlar. Örn: Oyun ve animasyon programları. Görüntü işlemlerinin ve algoritmalarının yoğun olduğu programlardır. Bilgisayarın grafik arabirimini yoğun bir biçimde kullanırlar Sistem Yazımları. Örn: İşletim sistemleri, derleyiciler, editörler, haberleşme programları. Bilgisayar donanımına can veren yazılımlardır. Uygulama programlarına göre daha düşük seviyelidirler.

Programlama Dillerinin Sınıflandırılması (1/3) Programlama dilleri “seviyelerine göre” veya “kullanım alanlarına” göre sınıflandırılabilirler. Seviye, bir programlama dilinin insan algısına olan yakınlığının bir ölçüsüdür. Dillerdeki seviye arttıkça programcının işi de kolaylaşır. Bununla birlikte genel olarak verimliliği (efficiency) ve esnekliği (flexiblity) azaltır.

Programlama Dillerinin Sınıflandırılması (2/3) (kaynak: http://www.ias.ac.in/resonance/Dec1998/pdf/Dec1998p43-54.pdf)

Programlama Dillerinin Sınıflandırılması (3/3) Kullanım alanlarına göre ise programlama dilleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir: Bilimsel ve Mühendislik Diller: PASCAL, C ve FORTRAN Veritabanı Dilleri: DBASE, PARADOX, FOXPRO, SQL Yapay Zeka Dilleri: LISP, PROLOG Genel Amaçlı Diller: C ve PASCAL Sistem Programlama Dilleri: C and ASSEMBLY

Programlama Dillerinin Değerlendirilmesi İfade Gücü (Expressivity) Veri Türleri ve Yapıları (Data Types and Structures) Giriş/Çıkış Kolaylığı (Input/Output facilities) Taşınabilirlik (Portability) Alt Programlama Yeteneği (Madularity) Verimlilik (Efficiency) Okunabilirlik (Readability) Esneklik (Flexibility) Öğrenme Kolaylığı (Pedagogy) Genellik (Generality) Yapısallık (Support for Structural Programming) Nesne Yönelimlilik (Object Orientation)

C Nasıl Bir Dil? Orta seviyelidir. Genel amaçlı olmakla birlikte pek çok sistem programı C’yle yazılmaktadır. Algoritmiktir. Taşınabilirliği yüksektir. Atomiktir. Güçlüdür. Verimlidir. Eğitimi zordur. Yapısaldır. C++ ile nesne yönelimli özelliğe kavuşmuştur.

C Programlama Dilinin Tarihçesi: A, B, C, C++ AT&T labaratuvarlarında, 70’li yılların başında Dennis Ritchie tarafından yazılmıştır. Ken Thom tarafından yazılan B üzerine yeni fikirler eklenerek C oluşturulmuştur. Bundan sonra UNIX işletim sistemi ağırlıklı olarak C dili kullanılarak geliştirilmiştir. Dennis’in yazdığı kitapla meşhur olmuş yaygınlaşmıştır. “The C Programming Language”, 1978, ISBN: 978-0131103627 1983 yılında ANSI tarafından standardize edildikten sonra yüksek oranda taşınabilir bir programlama dili olmuştur.