Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYAR YAZILIMI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYAR YAZILIMI."— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYAR YAZILIMI

2 BİLGİSAYARI OLUŞTURAN TEMEL BİLEŞENLER
Bir bilgisayarı meydana getiren iki temel bileşenden biri DONANIM diğeri ise, Yazılımdır. BİLGİSAYAR Donanım Yazılım

3 BİLGİSAYARI OLUŞTURAN TEMEL BİLEŞENLER
Donanım bilgisayar sisteminin maddi unsurları, yazılım ise maddi olmayan unsurlarıdır. Bu bölümde bilgisayar donanımından yararlanabilmemiz için zorunlu olan bilgisayar yazılımını ele alacağız.

4 YAZILIM KAVRAMI Bilgisayarın belirli bir işi gerçekleştirebilmesi için kullanıcı tarafından her adımda ne yapacağı tarif edilmiş olmalıdır.Yani kullanıcı bilgisayara uygun ve geçerli komutları vermiş olmalıdır. Belirli bir işi gerçekleştirmesi için bilgisayara verilen komutların toplamına bilgisayar programı denir.

5 YAZILIM KAVRAMI Normal şartlarda, bir kişisel bilgisayar açıldıktan sonra, kısa bir hazırlanma döneminin ardından kullanıcıdan komut bekler duruma gelir. Örneğin farenin hareket ettirilmesi ya da CD sürücüye CD takılması gibi işlemleri algılayabilmesi için bilgisayarda bir programın çalışması gerekir. Eğer uygun bir program yoksa yada çalışmıyorsa bilgisayar tüm bu işlemleri algılayamaz.

6 YAZILIM TÜRLERİ İŞLETİM SİSTEMLERİ PROGRAMLAMA DİLLERİ
Alt Seviyeli Diller Üst Seviyeli Diller Derleyiciler ve Yorumlayıcılar

7 YAZILIM TÜRLERİ III. UYGULAMA YAZILIMLARI Kelime İşlem Programları
Elektronik Tablo Yazılımları Veri Tabanı Yazılımları Bilgisayar Destekli Tasarım Yazılımları Resim ve Çizim Yazılımları Çoklu Ortam Yazılımları Destek Yazılımlar Oyunlar

8 İŞLETİM SİSTEMLERİ Kullanıma hazır bekleyen bilgisayarın hiçbir işi yapmadığını zannedebiliriz. Oysa bu durumda da çevre birimlerini durmaksızın kontrol eden programlar çalışmaktadır. Kullanıcı herhangi bir uyarıda bulunduğunda söz konusu programlardan uygun olanı uyarının gerektirdiği işi yapar. Bilgisayarın açılışında kendiliğinden çalışan ve komut bekler duruma hazırlayan programlar bütününe işletim sistemi adı verilir.

9 İŞLETİM SİSTEMLERİ Bilgisayarın en temel yazılımı işletim sistemidir. İşletim sistemi çeşitli görevleri üstlenmiş olan çok sayıda küçük programdan oluşur. Basit tanımıyla işletim sistemi bilgisayar donanımını kullanılır hale getirmek için merkezi işlem birimi tarafından sürekli olarak çalıştırılan çekirdek yazılım grubudur.

10 İŞLETİM SİSTEMLERİ Bilgisayar her açıldığında önce işletim sistemi yüklenir. İşletim sistemlerine bazı örnekler: Windows, Linux, Pardus, Unix, Mac,

11 İŞLETİM SİSTEMLERİ İşletim sisteminin uygun bileşenleri, sırasıyla bilgisayar donanımının bileşenlerini denetler. Bu denetleme başarı ile tamamlanırsa bilgisayar kullanıma hazır hale gelir. Bu durumda bilgisayarda işletim sistemi çalışmakta ve kullanıcının herhangi bir uyarıda bulunup bulunmadığını her an kontrol etmektedir.

12 PROGRAMLAMA DİLLERİ Programlama dilleri mikro işlemciye verilen komutlar kümesidir. Programlama dilleri, program yazmayı ve geliştirmeyi sağlar. İlk dilleri yalnız bilgisayar programcıları kullanırken kullanımı kolaylaşan yeni dilleri pek çok kullanıcı öğrenmiştir. Genel olarak 3 başlık altında incelenirler.

13 PROGRAMLAMA DİLLERİ ALT SEVİYELİ DİLLER :
Makine dili ve assembly alt seviyeli dillerdir. Makine dilinde kodlar 0 ve 1’lerden oluşur. Bu kodlar mikro işlemcinin doğrudan çalıştırabileceği komut ve verilerdir. ÜST SEVİYELİ DİLLER : C, Basic, Pascal gibi diller üst seviyeli dillerdir. Komutları anlamak ve hatırlamak daha kolaydır.

14 PROGRAMLAMA DİLLERİ DERLEYİCİLER VE YORUMLAYICILAR :
Derleyiciler programdaki bütün komutları okur hiçbirini çalıştırmadan önce her birini söz dizim kurallarına göre denetler.Eğer programın bütün komutları bilgisayar dilinin söz dizim kurallarına uygunsa programı birleştirici dile tercüme eder ve çalıştırmak üzere yollar.Aksi halde hatalı komutları işaret eden bir mesajı kullanıcıya iletir. Yorumlayıcılar üst seviyeli dillerdeki ifadeleri makine diline çevirip çalıştırırlar. Çevrilen kodları saklamazlar. Programın her çalışmasında yorumlayıcının yeniden çevirmesi gerekir.

15 UYGULAMA YAZILIMLARI Belirli bir problemin çözümünde ya da belirli bir uzmanlık alanının desteklenmesinde kullanılabilecek paket programlara uygulama yazılımları adı verilir. !!! Herhangi bir amaç için hazırlanmış ve bilgisayar konusunda uzmanlık gerekmeden kullanılabilecek olan bilgisayar programlarına paket programlar adı verilir.

16 UYGULAMA YAZILIMLARI KELİME İŞLEM PROGRAMLARI :
Bir kelime işlem programı; yazı yazmayı, düzenlemeyi, yazıcıdan çıktı almayı ve metni kaydetmeyi sağlar.

17 UYGULAMA YAZILIMLARI KELİME İŞLEM PROGRAMLARI :
Bir kelime işlem programında yapılabilecek temel işlemler: Yazılan metin herhangi bir kayıt ortamında saklanabilir ve istenildiğinde yeniden açılabilir. Yazılan metin kağıt üzerinde istenildiği gibi şekillendirilebilir. Metinde istenilen bölümler silinebilir veya yeni bölümler eklenebilir. Yazını tipi, boyutu, stili, rengi değiştirilebilir. Metin dilbilgisi yönünden otomatik olarak denetlenebilir.

18 UYGULAMA YAZILIMLARI HESAP TABLOSU YAZILIMLARI:
Hesap tablosu programı; satır ve sütunlar şeklinde girilen veriler üzerinde hesaplama yapan programlardır.

19 UYGULAMA YAZILIMLARI HESAP TABLOSU YAZILIMLARI:
Hatta denilebilir ki bilgisayarla nelerin yapılabileceğini bu program göstermiş ve kişisel bilgisayarların daha fazla gelişmesini sağlamıştır. Microsoft Excel Lotus 1-2-3 Borland Quattro Pro

20 UYGULAMA YAZILIMLARI VERİ TABANI YAZILIMLARI:
Veri tabanı programları; verileri saklamak, sınıflandırmak, sıralı listeler oluşturmak için geliştirilmiş yazılımlardır. Kayıtları saklamak ve gerektiğinde ulaşabilmek için kullanılır. Veri tabanı yazılımlarının, bir bilgisayar ve kullanıcıya veya birden çok bilgisayar ve kullanıcıya hizmet veren türleri vardır.

21 UYGULAMA YAZILIMLARI RESİM VE ÇİZİM YAZILIMLARI:
Bilgisayar ortamında resim, çizim ve boyama yapmak için kullanılır. Resimler programdaki araçlarla yapılı veya kağıttan taranarak bilgisayara aktarılabilir. Bazı resim programları katmanlarla çalışır. Resim parçaları saydam katmanlar halinde çizilir. Bu parçalar üst üste birleştirilerek bütün resim elde edilir.

22 UYGULAMA YAZILIMLARI RESİM VE ÇİZİM YAZILIMLARI:
Resim dosyaları .bmp, .jpg, .tif, .jpeg uzantılı dosyalardır.

23 UYGULAMA YAZILIMLARI BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM YAZILIMLARI:
Bu programlar mimarlar, mühendisler ve tasarımcılar tarafından teknik çizimler yapmak için kullanılır. İki boyutlu ve üç boyutlu çizimler yapılabilir.

24 UYGULAMA YAZILIMLARI ÇOKLU ORTAM YAZILIMLARI:
Bilgisayarda ses, görüntü, grafik, fotoğraf ve film gibi öğelerin kullanılması için oluşturulan yazılımlardır. Müzik dinlemek, film izlemek ve ses kaydetmek için kullanılırlar.

25 UYGULAMA YAZILIMLARI DESTEK YAZILIMLAR:
Bilgisayar sisteminin daha verimli kullanılması için işletim sistemine yardımcı olan yazılımlardır. Bu yazılımlara hizmet yazılımları da denir. Destek yazılımlarının başlıca görevi, bilgisayarın verimliliğini artırmaktır.

26 UYGULAMA YAZILIMLARI OYUNLAR:
Bilgisayarda oyun oynamayı sağlayan yazılımlardır. Bazı oyunlar fare ve klavye ile oynanabilir. Bazıları için oyun konsolu gerekir. Yaş ve zeka seviyesine göre pek çok oyun programı vardır.

27 UYGULAMA YAZILIMLARI OYUNLAR: Oyunlar aşağıdaki gibi sınıflandırılır:
Eğitim amaçlı oyunlar Bellek oyunları Simülasyon oyunları Strateji oyunları Macera oyunları


"BİLGİSAYAR YAZILIMI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları