MÜSABAKA ANALİZİ VE DEĞERLENDİRME

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜFAD İZMİR ŞUBESİ SERTİFİKASYON - 1 ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ Dr
Advertisements

İşbirliğine Dayalı Öğrenme
KUVVET MAKSİMAL %100-1TEKRAR %90 - 2TEKRAR %80- 3TEKRAR %70- 4TEKRAR
SEZON ÖNCESİ BÖLGESEL SEMİNERİ
PSİKOLOJİK TEMELLER Dr. Fatih DERVENT.
BASKETBOLDA TEMPOLU OYUN
SPORDA GÖZLEM ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
SPORDA BECERİ ÖĞRENİMİ
Hentbol Oyun Kuralları
SPORDA BECERİ ÖĞRENİMİ
FUTBOLDA KOORDİNASYON ÇALIŞMALARI
HENTBOLDE TEMPOLU OYUN VE SÜRAT ÇALIŞMALARI
EURO 2008 TÜRK MİLLİ TAKIMININ TEKNİK ANALİZİ
Fair Play – Hakem Antrenör İlişkileri
OLİMPİYAT SPORCU EĞİTİM MERKEZİ
ANTRENMAN BİLGİSİ ANTRENMAN ÖLÇÜTLERİ.
FUTBOLDA ANTRENMAN PLANLAMASI VE PERİYOTLAMASI
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROĞRAMI
FUTBOLU ÖĞRENİYORUM.
YILLIK ANTRENMAN PLANLAMASI
İYİ ANTRENÖR OLMANIN SIRLARI (BAŞARILI ANTRENÖRLÜK İÇİN 50 İPUCU)
TÜFAD İZMİR ŞUBESİ SERTİFİKASYON PROGRAMI – 2 GENÇLERDE YAŞ GRUPLARINA GÖRE TAKTİK ANTRENMANLAR “GENÇ MÜSABAKALARININ GELİŞİMİ” 01 Nisan 2013 – İZMİR Prof.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMAK NEDİR?
MEB HİZMET İÇİ EĞİTİM SEMİNERİ EĞİTİMDE YENİ YÖNELİMLER Prof. Dr. Özcan DEMİREL 27 Kasım – 1 Aralık 2006 Mersin.
KULÜPLERDE MAÇ ANALİZİ
Strateji Geliştirme Başkanlığı PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIKLARI VE İZLEME SÜRECİ 25 Kasım 2014 Antalya Coşkun KARAKOÇ İl Planlama Uzmanı.
İnsan Kaynakları Yönetiminin
SPORDA GÖZLEM ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
SERTİFİKASYONA İLİŞKİN İKİNCİ DANIŞMAN GÖRÜŞMESİ EEE PRATİKTE KULLANIM FAALİYETLERİNİN EVALÜASYONU Eğitimde Etniklerarası Entegrasyon Projesi.
MERKEZ HAKEM KURULU İL GÖZLEMCİ RAPORLARI EYLÜL 2015.
TURNUVALARA KATILIM İŞLEMLERİ İŞ AKIŞ SÜRECİ.  Kurum/Kuruluşlar tarafından ilan edilen sportif faaliyetler değerlendirilir.
HAZIRLAYAN:AYŞE KERETLİOĞLU YUNUS EMRE TAŞTI
DERS NO: 5 ANTRENMAN DEĞİŞKENLERİ (ÖĞELERİ)
BÖLÜM 6 İşgören Performansını Değerlendirme. BÖLÜM 6 İşgören Performansını Değerlendirme.
MESLEKİ YETERLİLİK MEB ÖZEL EĞİTİM REHBERLİK VE DANIŞMA HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
ANTRENMAN BİLGİSİ DERS NO 4 ANTRENMANA HAZIRLIK.
BASKETBOL OYUN KURALLARI
TAKIMA DAYALI PERFORMANS DEĞERLENDİRME
TÜRK HALK OYUNLARINDA ANTRENMAN
Yrd.Doç.Dr. Volkan Unutmaz
ANTRENMAN Bedensel ve psikolojik gücün, teknik ve taktik becerilerin, fizyolojik ve psikolojik yüklenmelerle düzeltilmesi ve en üst düzeye getirilmesi.
Futbol Eğitimi Serdar Samur,MBA,PhD. “ Başarının iki kuralı; oyunun kurallarını öğrenmek ve oyunu herkesten iyi oynamayı istemektir.” EINSTEIN EINSTEIN.
MAÇ ANALİZİ DERS NOTLARI
TÜRKİYEDE VETERAN MASA TENİSİNİN GELİŞİMİ
TÜRKİYE ATLETİZM FEDERASYONU
MASA TENİSİNDE MOTİVASYONUN ÖNEMİ
EGZERSİZ VE SPOR PSİKOLOJİSİ 2. KONU: KİŞİLİK ve SPOR
İnsan Kaynakları Yönetiminin
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
ANTRENMAN BİLGİSİ “Bilim Konusu Olarak Antrenman”
Ezel Nur KORUR1 Erman ÖNCÜ2
Havacılıkta İnsan Kaynakları Eğitimde 4. hafta, fiilen 3
FUTBOLU ÖĞRENİYORUM. Futbol 11′er kişilik iki takım arasında oynanır ve kendine özgü kuralları vardır.
FUTBOLU ÖĞRENİYORUM. Futbol 11′er kişilik iki takım arasında oynanır ve kendine özgü kuralları vardır.
Spor Psikolojisi Psikolojik Beceri Antrenmanı.
Sporcuların performanslarını artırma düşüncesi geçmişten günümüze uzanan süreçte bilim adamları ve antrenörlerin en önemli çalışma konularından birini.
İnsan Kaynakları Yönetiminin
FUTBOLU ÖĞRENİYORUM. Futbol 11′er kişilik iki takım arasında oynanır ve kendine özgü kuralları vardır.
FUTBOLU ÖĞRENİYORUM. Futbol 11′er kişilik iki takım arasında oynanır ve kendine özgü kuralları vardır.
Sporda Performans Prof Dr Süheyla Ünal.
Prof. Dr. Yaşar SEVİM. ŞİDDET  Şiddet; bir hareketin, bir gücün derecesini ifade etmek için kullanılan bir kavramdır.  Sporda şiddet ise, karşıt görüşlü.
SPORDA MÜSABAKA ANALİZİ ve DEĞERLENDİRİLMESİ
SPORDA TEKNİK ve TAKTİK ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
SPORDA TEKNİK ve TAKTİK ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
SPORDA MÜSABAKA ANALİZİ ve DEĞERLENDİRİLMESİ
SPORDA TEKNİK ve TAKTİK ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
Spor hareketleri dönemi
TÜRKİYE VOLEYBOL FEDERASYONU
Sunum transkripti:

MÜSABAKA ANALİZİ VE DEĞERLENDİRME Prof.Dr.Yaşar SEVİM

GİRİŞ Günümüzde sporda kazanılan uluslararası başarılar toplumun günlük yaşamında moral düzeyinde oldukça önemli bir değer taşır. Her geçen gün ilerleyen bilim ve teknolojinin yardımıyla spordaki başarılarda yenilenir ve güncellenir.

Her alanda olduğu gibi sporda da en kalıcı yoldan ve en verimli sonuçları elde etmek için antrenörün mümkün olduğu kadar objektif bilgi toplaması gerekir. Böylece performansı yükseltmek oyuncuları değerlendirmek için çeşitli parametreler aracılığı ile bilinçli bir uygulama yapılmış olur.

AMACI VE DEĞERLENDİRİLMESİ SPOR YARIŞMALARI ANALİZİNİN AMACI VE DEĞERLENDİRİLMESİ Antrenman plan ve programlarının belirlenen verimlilik yada performans seviyelerine göre düzenlenmesini, Antrenmanın en iyi şekilde yapılabilmesi için bireysel olarak sporcuların teknik, taktik ve kondisyon durumunun öğrenilmesini,

Sporcunun bireysel veriminin öğrenilmesini, Sporcuların başarı için motivasyonun sağlanmasını, Bireysel sporcuların yada takımın verimlilik durumunun belirlenmesini,

Takımın genel taktik ve kondisyon durumunun belirlenmesini, Başarının objektif olarak görülmesini,

Başarının objektif olarak görülmesini, Karşı takımı ve sporcuların genel ve özel teknik, taktik ve kondisyon durumunun saptanmasını sağlar.

YARIŞMA GÖZLEM FORMU Sportif gözlemlerde, her branşa özgü olarak gözlem ve gerektiğinde verilerin kaydedilmesini (sayısallaştırılmasını) kolaylaştırmak amacı ile bir “Gözlem Formu” geliştirilir ve kullanılır.

İSTATİSTİK ÖRNEĞİ ALAN ATIŞLARI

YARIŞMA GÖZLEM ÇEŞİTLERİ Serbest Gözlem (Subjektif Gözlem) Yazılı Tespit Yoluyla Gözlem Teknik ve Benzeri Araçlar Kullanılarak Yapılan Gözlem (Video Kamera, Bilgisayar) Aksiyon (Grafik) Yoluyla Gözlem

1. Serbest Gözlem (Subjektif Gözlem) Sık kullanılan bir analizdir. Deneyimle kazanılmış bilgilere dayanır. Geçerlilik kalitesi gözlem yapan kişiye ve onun bilgi birikimine bağlıdır. Zihinsel çalışmayı gerektirir, Bireysel değerlendirme söz konusudur. Video analizi ile desteklenebilir.

2. Yazılı Gözlem (Objektif Gözlem) Önceden hazırlanmış çizelgede ve formlar üzerinde bazı kısaltmalar, şekiller ve simgeler kullanılarak yapılan gözlemdir. Bireysel veya takım olarak sporcunun davranışları gözlenir.

3. Teknik Araçlarla Yapılan Gözlem (Bilgisayar, video vb.) Sporcuların teknik ve taktik davranışlarının video yardımıyla belirlenmesidir. Serbest gözlemle bağlantılı bir gözlem şeklidir. Antrenman veya müsabakadan sonra videoya kaydedilen gözlem kriterleri, aksiyogramı formuna dönüştürülerek değerlendirilir.

Video yoluyla yapılan gözlem, gözlem protokollerinin en objektif olanıdır. Müsabaka gözlemi istatistiki olarak tama yakındır. Teknik ve taktik hareketlerin akışı istendiği şekilde ve hızlı dikkatle izlenebilir.

4. Aksiyon (Grafik) Yoluyla Gözlem Antrenman yada müsabaka esnasında bireyin veya takımın kondisyonel durumunu belirlemek için yapılan bir gözlem şeklidir.

Sportif Analiz Uygulamalarında Meydana Gelen Sorunlar Analiz yapanın yanlış tahminleri, Gözleyicinin yeterli derecede eğitilmemesi (gözlem metodunu kavrayamaması), Doğru tahmine rağmen saptamadaki yanlışlıklar,

Gözleyicinin yorulması (dikkatinin dağılması), Kendini oyuna kaptırması, Hakemin yetersiz işaretleri, Çok çeşitli gözlem görevleriyle, gözlemciye fazla yüklenilmesi, Gözlem çizelgelerindeki hatalar.

ANALİZ SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Anında Değerlendirilme Devre Arasında Değerlendirilme Müsabakanın Tümünün Değerlendirilmesi Turnuvaların Değerlendirilmesi Müsabaka Sezonlarının Değerlendirilmesi

Anında Değerlendirme Rakip takım veya sporcu hakkında daha çabuk bilgi edinilmesini sağlar. Analizi yapılan veriler daha çabuk değerlendirmeye alınır. Genellikle bu değerlendirme tek kişi tarafından (yardımcı antrenör veya istatistikçi) yapılır.

Devre Arası Değerlendirme Bir müsabakanın, devre arasında hem gözlemcilerin raporuna göre hem de antrenörlerin kendi gözlemine göre değerlendirilmesini içerir.

Yıllık Yarışma Sezonunun Değerlendirilmesi Analizciler bütün müsabaka boyunca tuttukları analiz sonuçlarını çizelgelerine aktarırlar.

Turnuvaların Değerlendirilmesi Bütün maçların toplam değerlendirilmesi yapılır. Bu süre içinde hedeflenen düzeye ulaşılıp ulaşılmadığı ile takımın ve sporcuların başarı grafiği ortaya çıkarılır, bir önceki sezonla kıyaslanır. Aradaki farklılıklar bulunur ve nedenler ortaya çıkar ve gelecek sezon için daha başarılı olmanın yolları araştırılır.

SONUÇ Her gözlem çeşidinde de kişiye bağlı hatalar söz konusu olabilir. Her analiz türlerinin kombinasyonu müsabaka verilerini toplamamızı sağlar.

Yarışma analizi, yarışma ile ilgili ipuçları verir Yarışma analizi, yarışma ile ilgili ipuçları verir. Bu ipuçları antrenöre yarışmalarda uygulayacağı teknik, taktik, koordinasyon ve psikolojik hazırlıklarla ilgili yol gösterir. Değişik yarışma analizi yöntemleri vardır.