BALIK ÇiFTLiKLERi İbrahim Nazlım Elif Salmanoğlu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
Advertisements

Gıda Güvencesi ve Beslenme için Sürdürülebilir Gıda Sistemleri
ORDU İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
Arıcılığın Tarihi Arıcılığa ait ilk bulgular yıl öncesine dayanır.
Dünya’da Ve Türkiye’de Kültür Mantarı Üretimi
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Genel amaç : “TRC2 (Diyarbakır ve Şanlıurfa) bölgesinin ekonomik potansiyelini en iyi şekilde değerlendirip işsizliğin, yoksulluğun ve gelir dağılımındaki.
TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ ÇEVRE SEKTÖRÜ Sedat KADIOĞLU Dış İlişkiler ve AB Dairesi Başkanı Tel: Faks: e-posta:
TÜRKİYE KÖMÜR İŞLETMELERİ KURUMUNUN
T SU SORUNU VE SU İHTİYACI E K S T İ L S E K T Ö R Ü
EVSEL SU KULLANIMI Prof.Dr.Ayşenur Uğurlu.
ÜCRET SİSTEMLERİ VE VERİMLİLİK
SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ
TEHLİKELİ ATIKLARIN YÖNETİMİ
SAĞLIKLI NESİLLERLE MUTLU BİR GELECEĞE
Global Su Ürünleri Trendleri
Danimarka.
Et Üreten İşletmelere Yatırım/Kanatlı Eti
M. Özgür Bozçağa.  Gıda ürünleri – önemli bir gelir kaynağı  Hedef: ◦ Ticaretin artırılması ◦ İnsan, Hayvan ve Bitki Sağlığının sağlanması  Sınırlardan.
Gürsoy Yem Gıda Hayvancılık Sanayi tic. Ltd. şti.
Üretim-Tüketim-İhracat
Işık kirliliği ve deniz kaplumbağaları
Hamsi Balığı Biyolojisi ve Ülke Balıkçılığındaki Önemi
SÜRDÜRÜLEBİLİR HAVZA YÖNETİMİ
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: RÜZGAR ENERJİSİ
NÜFUS POLİTİKALARI.
ÜLKEMİZDE MEYVE SUYU TÜKETİMİ VE İHRACAT ORANLARI
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Bir zamanlar dünyanın dördüncü büyük gölü olan Aral, Asya'nın ortasında bir bataklık ve çöl haline geldi. Özbekistan ile.
KIRMA-ELEME TESİSLERİNDE
GIDA MÜHENDİSLİĞİ NEDİR? GIDA MÜHENDİSLİĞİ, gıdaların üretiminden tüketimine (tarladan sofraya) kadar ki bütün süreçlerde mesleki bilgi ve deneyimleri.
İstanbul-25 Nisan 2008 “Hayata Artı” GENÇLİK PROGRAMI.
TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
GREEN MARKETING KONFERANSI
Kamu Yönetiminde Yeni Aktörler: Sivil Toplum Kuruluşları
Yaşam kalitesinin düşmesi insanların ruh ve beden sağlığını etkilemekle beraber beklentilerini de değiştirir.
KURGU KUŞAĞI PLASTİK POŞET.
SOFRALIK VE YAĞLIK ZEYTİNDE ÜRETİM MALİYETLERİ VE KARLILIK
Yumurtayı Nasıl Kırmalı ?. Lezzeti ve Besin Değerleri Fonksiyonel özellikleri.
AÇLIK SORUNU Elif AVCI.
DOĞA KORUMA ANLAYIŞI
1. Türkiye ekonomisinin büyüme trendi düşmektedir.
TÜRKİYE’NİN YENİ ENERJİ DÜZENİ VE ENERJİ POLİTİKALARI
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE SU YALITIMININ
Arıcılığın Yeri ve Önemi
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

İsviçre.
Durgun sularda yetiştiricilik Durgun sularda yetiştiriciliği etkileyen doğal faktörler; İklim kuşakları •Havuzlardaki yetiştiricilikte verimi etkileyen.
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KULLANILAN YEMLER VE YEMLEME İLKELERİ
Küçülen Dünya, Gelişen Yumurta Sektörü
I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel.
Göl Su Kütlelerinde Ötrofikasyon Değerlendirmesi
SU KALİTESİ KİMYASAL İZLEME EBRU DOĞANAY EYLÜL 2015 Daire İçi Eğitim.
BATUHAN YILDIRIM HAYDAR KARA. TEMA NEDİR ? TÜRKİYE EREZYONLA MÜCADELE VE AĞAÇLANDIRMA VAKFI…
GÜNCEL ÇEVRE SORUNLARI
Tarımsal üretimde yüksek verim elde etmek için gübre uygulamaları zorunluluk olarak görülmektedir. Ancak uygulanan gübrelerin miktarları, çeşitleri ve.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
LEONTİEF GİRDİ-ÇIKTI ANALİZİ
KAFESTE ALABALIK YETİŞTİRİCİLİĞİNİN ÇEVREYE ETKİSİ
Kuluçka Levrek üretimi için tesislerde yumurtaların inkübasyon işlemi, göz açıklığı μ arasında değişen, lt hacmindeki inkübatörlerde yapılmaktadır.
SAMSUN İLİNDE BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
TÜRKİYENİN SU VARLIĞI.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

BALIK ÇiFTLiKLERi İbrahim Nazlım 110070036 Elif Salmanoğlu 110070114 Hasan Hüseyin Kazan 090070432

Su Ürünleri Yetiştiriciliği BALIK ÇiFTLiKLERi

Balık Çiftlikleri Denizlere veya göllere daha ucuza ve fazla balık üretmek amacıyla 30-40 metre (balık türüne göre) derinlikte polietilen kafeslerden yapılan sayısı sahibinin maddi gücüne ve devletin verdiği izne tabii olan çiftliklerdir. Annesinin yumurtasından kuluçka sonrasında alınan yavrular buralara bırakılır ve son derece temiz bir ortamda, aşılanarak yetiştirilir ve özel yemlerle beslenirler.

Dünyada Kültür Balıkçılığı Dünyada yetiştiricilik yoluyla 65 Milyon Ton civarında su ürünleri üretilmektedir.(2004) 1991 ile 2001 yılları arasında dünya da avcılık % 7’lik bir artış gösterirken, yetiştiricilik yolu ile elde edilen su ürünleri miktarı ise % 128’lik bir artış göstermiştir.

Ülkemizde Kültür Balıkçılığı Su ürünleri yetiştiricilik faaliyetleri ülkemizde 1970’li yıllarda başlamış; 1980’lerin ortalarından itibaren deniz balıklarının da yetiştirilmesi ile büyük ivme kazanmıştır. Denizlerde ve iç sularda yetiştiricilik üretimi: 2007 yılında 140 bin tona 2008 yılında bu üretim yaklaşık 152 bin tona 2009 yılında ise yaklaşık 158 bin tona yükselmiştir. Yetiştirilen en önemli türler iç sularda % 47,66 ile alabalık, denizlerde ise % 29,33 ile levrek ve % 17,87 ile çipura olmuştur. Yalnızca Ege Bölgesindeki balık üretim sürecinde yaklaşık 20.000 kişi istihdam edilmekte bu kişiler; paketleme, işleme, ihracat gibi sektörlerde işlendirebilmektedir. Bu kapasitesiyle su ürünleri sektörünün ekonomiye katkısı 1 milyar doları bulmaktadır.

Ülkemizde Kültür Balıkçılığı Ülkemizde 187 adedi yakın deniz sularında (near-shore) ve 49 adedi de açık deniz sularında (off-shore) olmak üzere toplam 236 adet yasal balık çiftliği bulunmaktadır Balık çiftliklerinin illere göre dağılımına bakıldığında, yakın ve açık denizlerde toplam 118 adet ile Muğla ilk sırayı almakta, bunu 72 adet ile İzmir ve 15 adet ile Aydın izlemektedir. Beş Yıllık Kalkınma Planına göre 2023 yılında alışkanlıklar aynı devam ederse 1.2 Milyon Ton balık üretilmesi gerekmektedir. Bu üretimin 600.000 Tonu avcılık yoluyla, kalanının ise yetiştiricilik yoluyla sağlanabileceği vurgulanmaktadır.

Sürdürülebilirlik Turizmle, çevreyle, sahillerimizden yararlanan tüm insanlarla birlikte sürdürülebilir bir model arayışı içinde olmalıyız. Bütün gelişmiş ülkeler, "Sürdürülebilirlik" üzerinde yoğunlaşırken, Su ürünleri yetiştiriciliği / akuakültür sektörünü de bu temelde reorganize ederken Türkiye'nin de vakit kaybetmeksizin bu doğrultuya girmesinde fayda vardır.

Dünyada sürdürülebilirliğe dair önemli örnekler: İngiltere'deki Exeter Üniversitesi ve Greenpeace Araştırma Laboratuvarı'nda gerçekleştirilen Mart 2008 tarihli bir araştırma da: kafeslerden kaçan balıklarla, bırakılan atıklarla, kullanılan yem, balık yağı ve ilaçlarla, hastalıkların yayılmasıyla ilgili sürdürülebilirlik açısından riskli noktalara işaret edildikten sonra, her şeye rağmen sürdürülebilir yetiştiriciliğin mümkün olduğu vurgulanarak çiftliklerin atıklarının başka sektörler için gıda olarak kullanılabileceği yeni, modern ve sürdürülebilir üç model önerilmektedir.

Integratedmulti-trophic aqua culture systems (IMTA) (Çiftlik balıklarının atıklarıyla deniz yosunlarının yetişmesine katkı sunan entegre bir sistem geliştirilmekte, bunun örneğine İsrail'de rastlıyoruz). Aqua ponics systems (Çiftlik balıklarının atıklarının sebze ve çiçek yetiştiriciliğine entegre edildiği sistemler geliştirilmekte. Hollanda'da "HappyShrimp" adlı bir şirket bunu uygulamakta. Integrated rice–fish culture – Yine atıkların bu kez pirinç yetiştirmede değerlendirilebildiği entegre bir sistem.

Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Önemi Su ürünleri yetiştiriciliği=akuakültür Akuakültürün katkı sağladığı noktalar: hızla artan su ürünleri talebinin karşılanması açlığın önlenmesi dengeli ve sağlıklı beslenme doğal balık stokları üzerindeki av baskısının azaltılması kırsal kalkınmaya katkı istihdam ve döviz girdisi sağlanması su kaynaklarının balıklandırılması

Dünya’da ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi Dünyada su ürünleri yetiştiriciliği Türkiye’de su ürünleri yetiştiriciliği Azalan avcılık; artan yetiştiricilik İstihdam İhracat Artan balık ihtiyacı= balık yetiştiriciliği gerekliliği

Balık Çiftliklerinin Çevresel Etkileri Çevre politikalarını önemsemeyen ekonomik politikalar Entegre tesisler Denetleme

Çevresel Etkinin İzlenmesi Yasal Süreç İzin süreci Ön izin Proje Önerisi ÇED Proje Onayı Su Kalitesi İzleme

Kirliliğe neden olan etmenler balık dışkıları yenmeyen yapay yemler ile oluşan azot ve fosfat gibi kimyasallar verimi arttırmak amacıyla kullanılan hormonlar, dezenkfektanlar, vitaminler, antibiyotikler ve aşılar

Atıklar tüketim sindirim kullanım Yem Yenmeyen yem Dışkı + Kazanç Metobolik atıklar Solunum (özellikle CO 2 2) tüketim sindirim kullanım Brankiyal ve üriner N kaybı (B-Ü kaybı) + Kazanç

Çevresel etkilerin bağlı olduğu kriterler balık türü yetiştirme yöntemleri stok yoğunluğu kullanılan yemler alanın hidrografisi çiftlik yönetimi

1. Organik Kirlenme ve Ötrofikasyon daha fazla üretim için daha fazla ve yoğun üretim malzemelerinin kullanımı birim alanda daha fazla balık yetiştirilmesi ve bunların atıkları yetersiz bilgi yanlış yer ve derinlik seçimi

Ötrofikasyon çözünmüş oksijen miktarında azalma bulanıklıkta artma ölü bölgelerde artma deniz yosunlarının ve mercanların etkilenmesi balık ölümleri aşırı alg üremesi balıkçılığın ve turizmin etkilenmesi

2. Kimyasal Kirlenme Kafeslerle İlgili Girdiler ve Çıktılar Kimyasal Atıklar Kimyasalların İnsan Sağlığı Üzerine Etkisi Kimyasalların Ekosisteme Olan Etkisi

Kafeslerle İlgili Girdiler ve Çıktılar Yem, yavru, ilaç Balık Kafes Deniz ortamı Atıklar (dışkı, yenmeyen yem vs.)

Kimyasal Atıklar

Kimyasalların Ekosisteme Olan Etkisi Balık çiftliklerinde pestisitlerin ender olarak kullanılması Bazı herbisitlerin kullanılması Balık çiftliklerindeki ağların bakır içeren boyalar ile boyanması Çoğu herbisitlerin yeme katılması ya da banyo işlemlerinde uygulanması Yeme katılan pestisitlerin yenmemesi ve dipte birikim yapması Zehirli içerikte olan bu ilaçların doğrudan denize salınması

Kimyasalların İnsan Sağlığına Etkisi Kullanılan kimyasal maddeler ile balıkların iştahı düşmekte İlaçlı yemler balıklar tarafından yenmemekte, deniz dibine inmekte Dip çökeltide yer alan antibiyotikli yemlerin büyük kısmı diğer balık ve omurgasızlar tarafından yenmekte ve dokularında birikmektedir. Avlanan balıkların sofraya kadar gelmesi, insan sağlığını olumsuz etkiler.

3. Biyolojik Kirlenme Balık çiftliklerinden kaçan balıklar Ülkemizdeki balık çiftliklerine ayrılan alanın oldukça geniş olması

Balıklar Çiftlikten Nasıl Kaçar? Küçük ölçekteki kaçışlar Büyük ölçekteki kaçışlar Bu kaçışların nedenleri ve çevreye etkileri

Denizde kurulan balık çiftliklerinin ülkemizde kapladığı alan 474 Denizde kurulan balık çiftliklerinin ülkemizde kapladığı alan 474.000 hektara ulaşmaktadır. Bu kadar geniş alan kaplayan balık çiftlikleri, diğer avcı türleri çekerek denizel yaşamı etkileyebilmektedir

4. Çevreye Olan Diğer Etkiler Balık çiftliklerinde değişik amaçlarla kullanılan tekne, motor ve diğer araç-gereçler Küçük ve bol miktarda bulunan doğal balık türlerinin olumsuz etkilenmesi

"ÇALIŞMADAN, YORULMADAN, ÜRETMEDEN RAHAT YAŞAMAK İSTEYEN TOPLUMLAR ÖNCE HAYSİYETLERİNİ, SONRA HÜRRİYETLERİNİ VE DAHA SONRA DA İSTİKLAL VE İSTİKBALLERİNİ KAYBEDERLER“ Mustafa Kemal ATATÜRK

Bizleri Dinlediğiniz İçin Teşekkür Ederiz