Yrd.Doç.Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HASTA HAKLARI Temel Kavramlar ve Temel Yanılgılar Uzm. Dr. Gülsüm GÜRSOY İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü.
Advertisements

Mütekaip Görüşme (Follow Up)
Meslek Hastalıkları Hastanesi
Hasta – Doktor İlişkileri ve Sorumluluklar
HASTA HAKLARI.
Özel Güvenlik Görevlisi ve Hasta İlişkisini Düzenleyen Temel Kurallar
MODÜL 10 Müşteri Hizmetleri.
HASTA HAKLARI.
HASTA HAKLARI VE SORUMLULUKLARI
Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü
HASTANE ETİK KURULLARI
Hasta Mahremiyeti (Gizlilik)
İLETİŞİM & HASTA MEMNUNİYETİ
HASTA HAKLARI GELİŞİMİ VE TEMEL İLKELERİ
HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ DESTEK HİZMETLERİ ŞUBESİ
ÇOCUK HAKLARI.
HAYDARPAŞANUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
Yrd.Doç.Dr. Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
Hekim Hekim İlişkisi Sağlığın Temel İnsan hakları Evrensel Bildirgesi’nde bir hak olduğunu vurgulayarak sözlerime başlamak istiyorum. Her meslek grubu.
Yrd.Doç.Dr. Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
SAĞLIK HİZMETİNDE GERÇEĞİN SÖYLENMESİNE İLİŞKİN ETİK SORUNLAR
TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NDE TIP EĞİTİMİNİN MODERNİZASYONU
ANKARA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
YAŞAMIN SONUNDA YAŞANAN ETİK İKİLEMLER
Antik Hindistan Medeniyetinde Tıp
KAPSAMLI SAĞLIK BAKIMI
Antik Mezopotamya Tıbbı
Yrd.Doç.Dr. Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
MAHREMİYET VE TIBBİ GİZLİLİK
İSLAM MEDENİYETİNDE TIP
Yrd.Doç.Dr. Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
Yrd.Doç.Dr. Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
HAZIRLAYANLAR NURTAÇ ÜNLÜ DERYA DEMİR GÜLŞAH BAŞARAN
9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
AİLE İÇİ İLETİŞİM VE AİLE YAKLAŞIMLARI
Bilgilendirme Teknikleri
MESLEK ETİĞİ Öğr. Gör. Alev UYSAL.
HASTA HAKLARI ;.
Sağlık Slaytları
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi
KİŞİLERARASI İLETİŞİM
KLİNİK ARAŞTIRMALAR VE BİLİM ETİĞİ
ORGAN NAKLİNE İLİŞKİN ETİK SORUNLAR
INFORMED CONSENT Assist.Prof.Dr. Mehmet KARATAS Dept. of History of Medicine & Ethics.
INTRODUCTION TO HISTORY OF MEDICINE Assist.Prof.Dr. Mehmet KARATAŞ Department of History of Medicine and Ethics.
İnsan, sadece insan olmasından dolayı doğuştan bazı hakları kazanarak dünyaya adımını atmaktadır. Hak kavramı evrensel bir kavramdır. Kısaca hak; ‘hukuk.
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
Klİnİk öğretİmde etİk.
ETHICAL ISSUES IN HEALTH SERVICES ABOUT TELLING THE TRUTH Assist.Prof.Dr. Mehmet KARATAS Dept. of History of Medicine & Ethics.
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
Tıpta Örselenebilir Gruplar Hekim Tutumu
Etkili İletişim Beden Dili Yrd. Doç. Dr. Kenan TAŞTAN Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile hekimliği Ana Bilim Dalı.
ETİK Davranış ve karakterle ilgili olarak neyin doğru ve iyi olduğunu araştıran sistematik bir çalışmadır ve ’’Ne yapmalıyız?’’,’’Bunu niçin yapmalıyız?’’
İNSAN HAKLARININ TARİHSEL SÜRECİ Prof. Dr. Ayten DEMİR
DEONTOLOJİ Eski Yunanca “deontos” “gereklilik, zorunluluk”
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
SAĞLIK HİZMETİNDE GERÇEĞİN SÖYLENMESİNE İLİŞKİN ETİK SORUNLAR
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
Prof. Dr. Süheyla Ünal İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
ÖĞRENME KAZANIMI Hasta Hakları Yönetmeliğine uygun olarak hasta haklarını koruyabileceksiniz. mustafa gedikli.
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE TEMEL ÖZELLİKLERİ. AMAÇ Bu oturum sonunda katılımcıların; Aile Hekimi ve Aile Hekimliğinin tanımını yaparak bugünkü durumunu.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
HASTA HAKLARI H GAMZE DEMİRTEPE EĞİTİM HEMŞİRESİ.
MUHAMMET EMİN PİŞKİN. HASTA HAKLARI NEDİR? T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Hasta Hakları Şubesi.
İnsan, sadece insan olmasından dolayı doğuştan bazı hakları kazanarak dünyaya adımını atmaktadır. Hak kavramı evrensel bir kavramdır. Kısaca hak; ‘hukuk.
Sunum transkripti:

Yrd.Doç.Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD HEKİM/HASTA İLİŞKİSİ Yrd.Doç.Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD

Hekim/Hasta İlişkisinin Unsurları İletişim kurabilmek Hastaya uygulanacak tedaviye aydınlatılmış onam Hastaya insanca yaklaşım Yararlı olmak, zarar vermemek Eşit hizmet sunma Mahremiyet/gizlilik

Buyurgan hekim davranışı Hekim merkezli, otoriter ilişki modelidir. Hekim emir kipi ile konuşur. Hekim çoğunlukla birinci tekil şahıs üzerinden konuşur. Örnek olarak; şikayetin ne, soyun, yat, aç, öksür. Hekim, söylediklerinin, tedavi tercihlerinin, uygulamalarının sorgulanmasını ya da itiraz edilmesini istemez.

Buyurgan hekim davranışı Hekim davranışı, ben bu işi bilirim, ben ne dersem o olur şeklindedir. Hasta uysal olmalı, soru sormamalı ya da itiraz etmemelidir. Hekim: Ameliyat olmanız lazım. Hasta: Ne zaman doktor bey? Hekim: Hemen.

Buyurgan hekim davranışı Hasta: Başka bir tedavi şekli yok mu? Hekim: Hayır. Hasta: Ameliyattan korkuyorum doktor bey! hazır değilim, başka şekilde bir tedavi… Hekim: Yok kardeşim, karar senin nasıl istersen öyle yap.

Danışman hekim davranışı “Bu benim değil, senin sorunundur, kararı sen vereceksin, ben sadece sana yol gösteririm” anlayışı vardır. Aktif olan taraf hastadır. Hekim fazla sorumluluk üstlenmez. Hastanın sorduğu sorulara yanıt verir. Hasta neyi ne kadar isterse, doktor da o kadarını verir.

Danışman hekim davranışı Hasta: Doktor bey, bendeki bel fıtığı olabilir mi? Hekim: Olabilir. Hasta: Ameliyat mı olmam gerekiyor? Hekim: Evet gerekebilir.

Danışman hekim davranışı Hasta: Acaba fizik tedavi yaptırsam, belki bir yararı olabilir, ne dersiniz? Hekim: Evet fizik tedavi denenebilir. Hasta: Siz ne dersiniz, acaba benim için hangisi uygun olur? Hekim: Her ikisi de olabilir, karar sizin.

Katılımcı yaklaşım modeli Doğru olan yaklaşım budur. Hastanın amacı iyileşmek, hekimin ise iyileştirmektir. Bilgiler birlikte toplanır, birleştirilir, sorunlar ortaya konulur, çözüm için birlikte hareket edilir. İki taraf da kendilerine düşen sorumluluğu alır, sorumluluk paylaşılır.

Katılımcı yaklaşım modeli Karşılıklı saygı ve güven ilişkisine dayanan bir ilişki biçimidir. Hekim empati yapar, hastanın soru ve taleplerine cevap vermeye çalışır. Tıbbi karar ve tedavi sürecine hastanın aktif katılımı sağlanır.

Katılımcı yaklaşım modeli Hekim: Şikayetlerinizi dinledim, ancak daha fazla bilgiye ihtiyacım var, bunun için izninizle sizi muayene etmek istiyorum. Sizi şu şekilde muayene edeceğim. Size tanı koyabilmem için, şu tetkiklere ihtiyacım var. Röntgen incelemesi yapmamız gerekiyor, bunun için bir engeliniz var mı?

Katılımcı yaklaşım modeli Sizin için şöyle bir tedavi düşünüyorum. Bu tedavinin şöyle yan etkileri olabilir. Bu tedavi süresince benim de sizden bazı isteklerim olacak, tedaviyi birlikte uygulayacağız gibi.

Bir hekimin hasta ile doğru ve başarılı bir iletişim kurabilmesi için; Genel görünümünün düzgün olması, İlk hitap, selamlama, Hastayla göz teması kurarak konuşma, Yüz ifadesi, Ses tonu, Üslup (Hastanın sosyokültürel durumu, yaşı, duygusal durumu, mental durumuna göre seçilmelidir)

Hastaya ait sorunlar İstemeden, planlamadan, zorunlu olarak kurulan bir ilişki olması. Herhangi bir hastalığı olan kişinin ruhsal açıdan da etkilenmiş olması Hastalığı nedeniyle, korku, panik, utangaçlık, hayal kırıklığı içinde olması. Başından geçen olumsuz olaylar nedeniyle, öfke, kızgınlık, hatta düşmanlık duygusu içinde olabilir.

Hekime ait sorunlar Ağır iş yükü, ağır nöbetler, uyku sorunları, fiziksel ve mental yorgunluk. Olumsuz çalışma koşulları, Hastalanma riski Ücret Özel sorunlar

Hastalar ne ister? Hekimin kendisine yeterli süre ayırmasını ister. Temiz ve çağdaş sağlık tesisi ister. Hekimle arasına parasal konunun girmesini istemez. Tıbbi gelişmeleri izleyen hekim ister. Sevgi, saygı, şefkat ve güvenmek ister. Saatlerce poliklinik kapısında beklemek istemez.

Hekimler ne ister? Hastasına yeterli süre ayırmak ister. Temiz ve çağdaş sağlık tesisinde çalışmak ister. Hastası ile arasında parasal konunun girmesini istemez. Bilimsel gelişmeleri yakından izlemek ister. Kendisine saygılı davranılmasını ve güvenilmesini ister. Kapısında hastaların yığılmasını istemez.

Hekim/Hasta İlişkisi Vekalet sözleşmesi Eser sözleşmesi

Yasal Dayanak Cenevre Bildirgesi İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi Uluslararası Tıp Etiği Kuralları Tababet Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun Tıbbi Deontoloji Tüzüğü Hasta Hakları Yönetmeliği

Cenevre Bildirgesi Yaş, hastalık ya da engellilik, inanç, etnik köken, cinsiyet, milliyet, politik düşünce, ırk, cinsel seçim ya da toplumsal konuma göre değerlendirmeler hekimin göreviyle hastası arasına girmemeli

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi “Tüm insanlar özgür doğar; onurları eş, hakları eşittir.”

Hasta Hakları Yönetmeliği Irk, dil, din ve mezhep, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç ve ekonomik ve sosyal durum farklılıkları dikkate alınamaz

Hastanın Yapması Gerekenler Hekimin reçete ve önerilerine uymak Anlayamadığı konuları sormak Hastalığıyla ilgili bilgileri tam ve eksiksiz vermek Başvurduğu sağlık kuruluşunun kurallarına uymak

Bergama Asklepionu

İkilem Yaşanan Durumlar Hastanın kendine zararlı olanı tercih etmesi Çocuk/karar verme yetisi olmayan hastalar Yaşamın başlangıcına ilişkin kararlar Yaşamın sonuna ilişkin kararlar

Hekim/Hasta İlişkisinin Bitmesi Hastanın başka bir hekimi istemesi Hekimin hastayı istememesi Hekimin diğer bir branşa yönlendirmesi

Kaynaklar F. Başak ÇAKMAK/Bilal GÜNENÇ, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, çeviri Tolga GÜVEN, Marmara Üniversitesi Tıp Tarihi ve Etik AD ders notları Gürkan SERT, Hasta Hakları Robert M VEATCH, Medical Ethics Emine ATABEK, Mebrure DEĞER, Tıbbi Deontoloji Konuları Hasta Hakları Yönetmeliği, 1998 Klinik Araştırmalar Hakkında Yönetmelik, 2011 Çağlar Boyu Tıp, Roche Yayınları http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page