Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZIRLAYANLAR NURTAÇ ÜNLÜ DERYA DEMİR GÜLŞAH BAŞARAN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZIRLAYANLAR NURTAÇ ÜNLÜ DERYA DEMİR GÜLŞAH BAŞARAN"— Sunum transkripti:

1 HAZIRLAYANLAR NURTAÇ ÜNLÜ DERYA DEMİR GÜLŞAH BAŞARAN
DAVRANIŞ YÖNETİMİ HAZIRLAYANLAR NURTAÇ ÜNLÜ DERYA DEMİR GÜLŞAH BAŞARAN

2 Gelişim evrelerinin getirdiği doğal zorluklara yakın çevreninin olumsuz etkileri katıldığında çocukta bunlara tepki olarak çoğunlukla davranış bozuklukları görülebilir. Bu olumsuz davranışların kontrolüne DAVRANIŞ YÖNETİMİ denir.

3 DÜRÜST OLUN Dürüstlük sonradan öğrenilen bir davranış ve düşünme biçimidir. Her konuda anne babasını örnek alan çocuk dürüstlük anlayışını da ailesine bakarak geliştirir.

4 Siz hiç çocuğunuzu doktora götürürken “Seni doktora götürüyorum
Siz hiç çocuğunuzu doktora götürürken “Seni doktora götürüyorum. İğne olman gerekiyor dediniz mi?” Eğer yanıtınız “Evet” ise çocuğunuzu dürüst bir yaklaşımla yetiştiriyorsunuz demektir. Unutmayın ki, durumu kurtarmak adına masum olduğuna inandığınız küçük yalanlar söyleyerek çocuğun dürüstlük anlayışını etkilemektesiniz.

5 TUTARLI OLUN Tutarlı olma davranışı insanlarda güven yaratır. Aksi durumda belirsizlik söz konusudur ve belirsizlik herkes için yorucudur.

6 Anne baba çocukla ilgili konularda mutlaka aynı görüşte olmalı ve birbirlerini desteklemelidirler. Eğer aynı düşüncede değillerse çocuğun olmadığı ortamda tartışıp ortak bir karar almaları gerekir.

7 İLGİSİZ ve DUYARSIZ OLMAYIN
İlgisiz ve duyarsız aile modeli çocuğa zarar vermekte ve kişilik gelişimini olumsuz etkilemektedir.

8 İlgi ve sevgiden yoksun çocuklar,
İnsanlarla sağlıklı iletişim kuramazlar. Başkalarının ilgisini çekmek için olumsuz davranışlar sergileme eğilimleri vardır. Gergin ve tedirgindirler. İlgi odağı olmak isterler ve gerekirse bunun için saldırganlaşırlar.

9 SALDIRGANLIK Bireyin gerek sözlerini gerekse davranışlarını kontrolsüzce kullandığı, çoğunlukla üzücü sonuçlara neden olan bir davranış biçimidir.

10 Çocuğun saldırgan davranışlarını önlemek için,
Ona model olun, Bu davranışın yanlış olduğunu uygun bir dille anlatın, Çocuğun sesini bastırma ve susturma yöntemini denemeyin, Sakinleşmesini bekleyin, Eşinizle aranızda yaşanan bu tür sorunlarda aynı yöntemleri belirlemenizde yarar vardır.

11 Sonunda “Evet” diyeceğiniz “Hayır”lar söylemeyin
Çocuğunuzun isteklerini her zaman yerine getirmeniz mümkün değildir. Çocukta her istediğini her zaman kavuşamayacağı bilincinin oluşmasında fayda vardır.

12 Çocuğunuz sizden bir şey istediğinde hemen hayır demek doğru bir yaklaşım değildir. Çocuğun istediği şeyi düşünün. Biraz düşünelim diyerek zaman isteyin. Eğer hayır diyorsanız gerekçelerini söyleyin ve geri adım atmayın. Çünkü sonunda evet diyeceğinizi tahmin eden çocuğa hiçbir yaptırım uygulayamazsınız.

13 ÖDÜL ve CEZA Çocuğa ağır ceza vermek doğru davranışları geliştirmek anlamında yararlı değildir. Çocuğa verilecek ceza yaptığı davranışla bağlantılı olmalı, cezalar çocuğun kişiliğine değil yaptığı davranışa yönelik olmalıdır.

14 Çocuğunuzun hoşuna giden bir davranışı nedeniyle onu ödüllendirmek davranışı pekiştirmek anlamında yararlıdır. Ancak ödülün ne olacağına çok iyi karar vermek gerekir.

15 SEN DİLİ, BEN DİLİ SEN DİLİ ÇOCUK BEN DİLİ Koşup durma
Neden koşmamı istemiyorlar Koşmanı istemiyorum, düşüp bir yerini incitmenden korkuyorum Benim için endişeleniyorlar dikkatli olmalıyım.

16 Çocuğu tanıyarak onun ihtiyaçlarına duyarlı, tutarlı bir yetişkin davranışı zengin uyaranlarla dolu bir ev ve okul ortamı, sağlıklı ilişkiler kurabileceği çocuk ve yetişkinlerden oluşan uyumlu bir dünya, çocuğun sağlıklı bir birey olarak yetişmesinde önemli bir etkendir.

17 ÇOCUKLAR GELECEĞİMİZDİR HEP BERABER GELECEĞMİZE SAHİP ÇIKALIM

18 SUNUM BİTMİŞTİR TEŞEKKÜRLER


"HAZIRLAYANLAR NURTAÇ ÜNLÜ DERYA DEMİR GÜLŞAH BAŞARAN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları