Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yrd.Doç.Dr. Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yrd.Doç.Dr. Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD"— Sunum transkripti:

1 Yrd.Doç.Dr. Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
SELÇUKLU TIBBI Yrd.Doç.Dr. Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD

2

3 Selçuklu Tıbbı (11-13 yy) Tıp felsefesi ve uygulaması, zamanın İslam dünyasında kabul gören öğretilerden farklı değil 4 unsur (hıltlar kuramı) en sık kullanılan yaklaşım

4 Selçuklu Tıbbı Selçuklu uygarlığında tıbbın toplumsal boyutuna ve halk sağlığına önem verilmiş ve kurumsal yapılaşma ön plana çıkmıştır. Bu amaçla Anadolu’da sağlık kuruluşları (Darüşşifalar) kurulmuştur.

5 Darüşşifalar Alparslan tarafından ilk Nişabur’da
Melikşah Bağdat’ta Bimaristan-ı Tutuşi Selahaddin Eyyubi Kahire, Fustat ve Akka’da Nureddin Zengi Halep ve Şam’da hastaneler yaptırmıştır.

6 Darüşşifa/Darüssıhha/Bimaristan
Hekimler Kehhaller (göz hast. uzm) Cerrahlar Eczacılar

7 Sivas Darüşşifası

8 Sivas Darüşşifası Planı

9 Selçuklu uygarlığında Anadolu’da kurulan Darüşşifalar
Gevher Nesibe Darüşşifası (Kayseri) İzzeddin Keykavus Darüşşifası (Sivas) Turan Melek Darüşşifası (Divriği) Pervaneoğlu Ali Darüşşifası (Kastamonu) Muineddin Pervane Darüşşifası (Tokat) Anber b. Abdullah Darüşşifası (Amasya) Necmettin İlgazi Maristanı (Mardin)

10 Divriği Darüşşifası

11 Konya / Ilgın Kaplıcası

12 Selçuklu Tıbbı Tıp eğitimine de önem verilmiş ve usta-çırak modeliyle yürütülmüştür. Üniversitelerin (Medrese) kuruluşu da bu uygarlığın en önemli katkılarından biridir. Gevher Nesibe Darüşşifası (Kayseri) hem hastane hem de eğitim kurumu (tıp medresesi) olarak hizmet vermiştir.

13 Selçuklu Eczanesi

14 Dönemin Önemli Hekimleri
Ekmeleddin Nahçuvani (Sarayın ve Mevlana’nın hekimliği) Hekim Bereke (Anadolu’da Türkçe ilk tıp kitabı) Mutatabbib el Konevi Gazanfer Tebrizi Hubeyş et Tiflisi

15 Ekmeleddin Nahçuvani

16 Konuyla İlgili SORU/CEVAP
Selçuklu medeniyetindeki tıp hangi yönde gelişim göstermiştir? Cevap 1: Darüşşifalar kurulmuştur. Soru 2: Selçuklu medeniyetindeki tıbbi uygulamalardaki bilgi kaynağı neydi? Cevap 2: İslam dünyasında kabul gören öğretiler ve 4 unsur (hıltlar) kuramı kullanıldı.

17 Kaynaklar A. Selim ATAY, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, çeviri
Tolga GÜVEN, Marmara Üniversitesi Tıp Tarihi ve Etik AD ders notları Ali Haydar BAYAT, Tıp Tarihi Emine ATABEK, Şefik GÖRKEY, Başlangıcından Rönesansa Kadar Tıp Tarihi Çağlar Boyu Tıp, Roche Yayınları


"Yrd.Doç.Dr. Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları