Prof.Dr.M.A.Eyler Prof.Dr.Y.C.Erensal Marmara Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisli ğ i Bölümü Eğitim ve Öğretim Süreçlerinin Yönetiminde.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
STRATEJİK PLAN STRATEJİK PLANLAMA EKİBİ
Advertisements

Performans Göstergeleri
NİĞDE ÜNİVERSİTESİ Hedefler, Faaliyetler, Performans Kriterleri
MUSTAFA YEŞİLADA
Özgür GÜVEN GÜNAY, Prof. Dr. Pars TUNÇYÜREK
 1 Ekim 2010 ile 1 Kasım 2010 tarihleri arasında İ stanbul Haydarpa ş a Numune E ğ itim ve Ara ş tırma Hastanesi Acil Servisine ba ş vuran toplam 985.
ORHAN YÜCEL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Kurumsal Gelişim İçin Araştırma Projesi Hazırlama
İNSAN-MAKİNA SİSTEMLERİNDE PERFORMANSI ETKİLEYEN SOSYAL FAKTÖRLER
Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları.
Araştırma Görevlilerinin Öğrenci Laboratuvarlarına Katılımı
Kurulu ş Misyon Vizyon Amaçlar ve Hedefler E ğ itim-ö ğ retim alt yapısı Fakülte Bina Proje Süreci Akademik Kadro Da ğ ılımı Eylem Planı Stratejik Plan.
DAÜ Do ğ u Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi KKTC Dekan Prof. Dr. Hasan AMCA Aralık
MALİYE SGB.NET Maliye Bakanlığı- SGB-Bilgi Paylaştıkça Çoğalır-2009.
T.C. Yükseköğretim Kurulu Prof. Dr. Hasan MANDAL Bologna Uzmanı AVRUPA YÜKSEK ÖĞRETİM ALANININ FAALİYETLERİ KAPSAMINDA TÜRK YÜKSEK ÖĞRETİM SİSTEMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ.
ÜNİVERSİTELERDE İŞ MÜKEMMELLİĞİ MODELİ 2 MART 2003.
, BURSA MÜKEMMELLİKLE GELECEĞE HAZIRLIK.
Sizin sosyal medya danı ş manınız olarak Markanız için sosyal medya stratejilerinin olu ş turulması ve yönetimini yapıyoruz. Ayrıca kriz durumlarında.
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
YETERLİLİKLER KONUSUNDA BİLGİ NOTU
Sektörler Arası İşbirliği. Amaç: TSM Çalışanlara Yönelik Sağlığın Geliştirilmesi Eğitimi 2 Katılımcıların sa ğ lı ğ ın geli ş tirilmesi müdahalesinde.
TÜRETİLMİŞ VERİLER VE HASTALIK ÖLÇÜTLERİ
ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Uzaktan Eğitim Kuramları
KADINLARIN VE KADIN SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ GÜÇLENDİRİLMESİ HİBE PROGRAMI GÜÇLÜ KADIN GÜÇLÜ TOPLUM PROJESİ STRONG WOMEN STRONG SOCIETY PROJECT TR2009/ /69.
Performans ve performans ölçümü Belediyelerin Performanslarının İzlenmesi ve Değerlendirilmesi Çalıştayı Şubat 2006 Ankara.
İZLEMEİZLEME Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
PLANLAMA VE STRATEJİK PLANLAMA S.Nazik Işık Nisan 2008.
Armand Vallin Feigenbaum
Denizcilik E ğ itiminde Kalite: Türk Denizcilik Sektörünün Denizcilik E ğ itimi Veren Kurumlardan Beklentileri Selçuk NAS, Serim PAKER, Murat YILMAZEL,
Eczacılık Fakültesi Ar ş ivi Olu ş turulmaya Ba ş lanıldı. Ulusal Hastane ve Kurum Eczacıları Kongresi
İnsan Kaynakları İnsan kaynakları yönetimi pek çok stratejik misyon ve vizyonu temsil etmekle birlikte, klasik personel yönetiminin dar kalan idari fonksiyonlarının.
MESLEK SEÇİMİ.
İGEP Performans Yönetimi
STRATEJİK PLAN SUNUMU ME. Ü. SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU SAĞLIK PROGRAMLARI AMBULANS ACİL BAKIM TEKNİKERLİĞİ PROGRAMI STRATEJİK.
Ekinözü Çok Programlı Lisesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisinin etkinlikleri, önleyici ve gelişimsel rehberlik hizmeti anlayışı çerçevesinde;
SAĞLIKTA PERFORMANS YÖNETİMİNİN DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI Haziran 2007 Ankara Dr. Mehmet DEMİR.
İç Hastalıkları Klinik Stajı GİRİŞ DERSİ
Strateji Geliştirme Başkanlığı PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIKLARI VE İZLEME SÜRECİ 25 Kasım 2014 Antalya Coşkun KARAKOÇ İl Planlama Uzmanı.
Ünite Portfolyo Sunumu Serap Karaman
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Akademik Değerlendirme Koordinatörlüğü. Devlet Konservatuvarı Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim Fakültesi Fen Edebiyat Fakültesi Güzel Sanatlar Tasarım ve.
DEÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜDEK BAŞVURUSU Bilgilendirme Sunuşu 2004.
Uluslar arası Dil Eğitimi Konferansı Sonraki Adımlar ve Kapanış Konuşması.
E Ğİ T İ MDE PROGRAM DE Ğ ERLEND İ RME Belgin TOPAL, E ğ timci Hakan AKSOY, E ğ itim Yöneticisi.
İÇERİK Akademik Birimler Bazında Stratejik Plan’da Yer Alan Amaçlara Yönelik Eylemler Devlet Konservatuvarı Fakülteler Meslek Yüksekokulları Enstitüler.
İÇERİK Akademik Birimler Bazında Stratejik Plan’da Yer Alan Amaçlara Yönelik Eylemler Devlet Konservatuvarı Fakülteler Meslek Yüksekokulları Enstitüler.
Süreç Yönetimi.
Konu: Kritik Süreçlerin Belirlenmesi
FAALİYET RAPORLARI ve HAZIRLAMA ESASLARI
Ki ş inin ya ş amı boyunca edindi ğ i i ş e yönelik deneyim ve faaliyetlerle ilgili algıladı ğ ı tutum ve davranı ş lar dizisidir.
T.C. Yükseköğretim Kurulu Hasan MANDAL BOLOGNA SÜRECİ BİLGİ PAYLAŞIMI TOPLANTISI - Bologna Süreci Kapsamında Stratejik Planlama Yaklaşımı ve Kalite Güvencesi.
T.C. KOCAEL İ ÜN İ VERS İ TES İ HEREKE MYO DI Ş T İ CARET BÖLÜMÜ.
05 Kasım 2010, Muş BOLOGNA SÜRECİ ve MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ.
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu YÜKSEKÖĞRETİM KURULU STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
ÖĞRENCİ GÖZÜYLE BOLOGNA SÜRECİ KAPANIŞ ve DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 16 HAZİRAN 2009,ANKARA SULTAN GÜROL BOLOGNA ULUSAL TAKIMI ÖĞRENCİ TEMSİLCİSİ
BARTIN ÜNİVERSİTESİ’NDE BOLOGNA SÜRECİ bologna.bartin.edu.tr.
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
2016/2017 ÖSYS TERCİH HAZIRLIK SUNUMU
İnsan Kaynakları Yönetiminin
Karşılaştırmalı Eğitim
SÜREÇ YÖNETİMİ İNŞAAT ŞİRKETLERİ İÇİN PERFORMANS DEĞERLENDİRME VE YÖNETİMİ.
İnsan Kaynakları Yönetiminin
Yükseköğretim Kalite Kurulu DIŞ DEĞERLENDİRME SÜRECİ
İSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ KALİTE ÇALIŞMA SÜREÇLERİ
KALİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ KALİTE KOMİSYONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
İSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ KALİTE ÇALIŞMA SÜREÇLERİ
2018 Yılı Performans Sunumu
Sunum transkripti:

Prof.Dr.M.A.Eyler Prof.Dr.Y.C.Erensal Marmara Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisli ğ i Bölümü Eğitim ve Öğretim Süreçlerinin Yönetiminde Bir Karar Destek Modeli

Amaç E ğ itim süreçlerinin performansının ölçülmesi arzulanmaktadır. E ğ itim süreçlerinin kalitesini artırma amacıyla, bir stratejik eylemler portföyüne odaklanmak ve bu do ğ rultuda kaynakların daha etkin yönetilmesi hedeflenmektedir.

Girdiler Stratejiler Çoklu kriter/Performans göstergeleri Performans göstergelerinin stratejik amaca uygun tanımlanmı ş a ğ ırlıkları Her performans göstergesine tanımlanmı ş performans ölçütleri Performans ölçütlerinin mevcut ve hedeflenen de ğ erleri Eylem planları, yani faaliyetler Eylem planlarının stratejik göstergelere olan katkı payı de ğ erleri Eylemlerin, faaliyetlerin performans de ğ erleri

Çıktılar Belirlenen strateji do ğ rultusunda yapılan eylemlerle kısa-orta ve uzun vadede katedilen mesafe hakkında karar vericiye bir fikir vermeli Mesafe sadece geçmi ş le kıyaslanarak katedileni de ğ il, hedeflenene yakınlı ğ ı ile de ölçülmeli Teorik de ğ il, gerçekçi,anlamlı ve pratik olmalı Ölçüm “sayısal” kanıt tarzında farklı ölçekli boyutları bir araya getiren bir “indeks” olmalı. Bu indeks hedefinize ne kadar uzak oldu ğ unuzu söylemeli, ya da geli ş tirilmesi gereken zayıf konulara (negatif sapma) ya da gereksiz kaynak yı ğ ılmalarına (pozitif sapma) i ş aret edebilmeli Olu ş turulacak model hedeflenen ile mevcut durum arasındaki mesafeyi kısaltacak “optimum eylemler güzergahını”, yani eylem kombinasyonlarına i ş aret edebilmeli

1.Adım: Strateji-Stratejik Göstergeler Gerçek özerklik yalnızca hesap verebilirlikle de ğ il aynı zamanda yerindenlik (subsidiarity) ile de ba ğ lantılıdır: Her bir üniversitede sorumluluk delege edilmeli, sorumlulu ğ un hangi düzeyde üstlenilece ğ inin tanımı yapılmalı ve hesap verilebilir olmalıdır. Vizyon, Temel Hedefler Ö ğ renci niteli ğ i Strateji Göstergeler Olanaklar, E ğ itim ve Ö ğ retim Alt Yapısı Ö ğ rencinin ba ş arısı ve geli ş imi Ö ğ renci Menuniyeti İş ve Meslek çevrelerinin memnuniyeti Ders planlarının güncelli ğ i Kalite güvencesi çalı ş maları Strateji: Mezunların istihdam edilebilirli ğ inin ve üst düzey temel ve uygulamalı ara ş tırma için itici güç olan e ğ itim ve ö ğ retim kalitesinin etkin yönetimi

1.Adım: Strateji-Stratejik Göstergeler Stratejinin ayak izleri; seçilen performans göstergeleri ve bu performans göstergelerine verilen a ğ ırlık Vizyon, Temel Hedefler Ö ğ renci niteli ğ i Strateji Göstergeler Olanaklar, E ğ itim ve Ö ğ retim Alt Yapısı Ö ğ rencinin ba ş arısı ve geli ş imi Ö ğ renci Menuniyeti İş ve Meslek çevrelerinin memnuniyeti Ders planlarının güncelli ğ i Kalite güvencesi çalı ş maları Strateji: Mezunların istihdam edilebilirli ğ inin ve üst düzey temel ve uygulamalı ara ş tırma için itici güç olan e ğ itim ve ö ğ retim kalitesinin etkin yönetimi Ölçütler Yüzdelik dilimi Kadrolu Ö ğ r. Elm. dü ş en ö ğ renci sayısı Mevcut dönem mezunlarında i ş sizlik % Ö ğ renci memnuniyeti indexi Danı ş man Ö ğ retim elemanı sayısı Seçmeli ders % Ayrılan bütçenin yıllara göre de ğ i ş im oranı Göstergelerin ölçütleri için bilinen Müdek “E ğ itim Ö ğ retim Kalitesi ve Alt Yapısı Performans Alanı Gösterge Ölçütleri”nden faydalanılarak olu ş turulabilir. Ş imdilik her göstergeye ait tek bir ölçütünün oldu ğ u varsayılmı ş tır.

…………………….BÖLÜMÜ. EĞİTİM ÖĞRETİM KALİTESİ VE ALTYAPISI PERFORMANS ALANI GÖSTERGE ÖLÇÜTLERİ GÖSTERGE ÖLÇÜTLER VERİ KAYNAĞI VERİ 1-Kayıt olan öğrencinin niteliği A-ÖSS Sınavı ya da Genel Yetenek Sınavı ile Giren Ö1. Yüzdelik dilimi Taban I.Öğretim ÖIDB II.Öğretim Tavan I.Öğretim ÖIDB II.Öğretim Ö2..Ortalama tercih sırası I.Öğretim II.Öğretim Ö3..% 10 luk ÖSS puan diliminden giren öğrenci sayısının toplam öğrenci sayısına oranı (%) I.Öğretim II.Öğretim Ö4.ÖSS’de ilk 1000 içinde yer alan öğrenci sayısı a ve yüzdesi b I.Öğretim II.Öğretim Ö5.Açılan kontenjan sayısı I.Öğretim II.Öğretim Ö6. Kayıt olan öğrenci sayısı I.Öğretim II.Öğretim Ö7.İngilizce yeterlik sınavını geçen öğrenci sayısı I.Öğretim II.Öğretim Ö8. Irregular öğrenci sayısı/toplam öğrenci sayısı B-yatay Geçiş ile Giren Ö1.Kaydolan öğrenci sayısının müracaat eden öğrenci sayısına oranı (%)Bölüm B. Ö2. Geldiği üniversite türüne göre % dağılımıDevlet ÖIDB Vakıf 1.Adım: Strateji-Stratejik Göstergeler Ölçütler nasıl taşınacak?

2.Adım: Stratejik göstergelerin ayak izi Kriter a ğ ırlıklarının saptanması AHP (preference weight’lerinin) Göstergelere/Ölçütlere hedeflerinin konması (kısa, orta, uzun vade)

2.Adım: Stratejik göstergelerin ayak izi- Ölçüt ilişkisi Stratejik göstergelerin a ğ ırlıkları AHP ile bulunabilir. Her göstergeye bir ölçüt tanımlanmı ş tır. Aslında birden çok ölçüt olabilece ğ inden stratejik göstergeler içerisindeki a ğ ırlık toplamı 1 olsa da ku ş kusuz kendi içerisinde farklıla ş acaktır. Yandaki tabloya bakılacak olursa en önemli ve odaklanılması gereken ölçüt “bütçe kayna ğ ındaki de ğ i ş im oranı”

3.Adım: Eylemlerin stratejik göstergelere katkısı ve performansı

Amaç min.sapma ile stratejik hedefleri tutturacak optimum eylemler-aktiviteler dizisinin belirlenmesi Vizyon, Temel Hedefler Ö ğ renci niteli ğ i Strateji Göstergeler, E ğ itim ve Ö ğ retim Alt Yapısı Ö ğ rencinin ba ş arısı ve geli ş imi Ö ğ renci Menuniyeti İş ve Meslek çevrelerinin memnuniyeti Ders planlarının güncelli ğ i Kalite güvencesi çalı ş maları Strateji: Mezunların istihdam edilebilirli ğ inin ve üst düzey temel ve uygulamalı ara ş tırma için itici güç olan e ğ itim ve ö ğ retim kalitesinin etkin yönetimi Ölçütler Yüzdelik dilimi Kad. Ö ğ r. Elm. dü ş en ö ğ renci sayısı Mevcut dönem mezunlarında i ş sizlik % Ö ğ renci memnuniyeti indexi Danı ş man Ö ğ retim elemanı sayısı Seçmeli ders % Ayrılan bütçenin de ğ i ş im oranı

3.Adım: Eylemlerin stratejik göstergelere katkısı ve performansı Faaliyetlerin performans de ğ erlendirmeleri ı ş ı ğ ında her bir stratejik göstergeye olan katkısı Katkının normalizasyonu Normalize katkının kaynak ederi olan mevcut durum Normalize ve hedeflenen a ğ ırlı ğ ın kar ş ıla ş tırılarak bir sonraki dönem için balans ayar katsayısı b j

4.Adım: Ölçütlerin stratejik göstergelere katkısını değerlendirecek fonksiyonlar (linear utility functions) Farklı boyutlarda taşınan saha verilerinin boyutsuz bir tabloda nasıl toplanacağı : Fonksiyonlar U(x)= 5 şayet x≤Alt sınır y şayet Alt sınır≤ x≤ Üst sınır y= (Üst sınır-x) * 5 (Üst sınır-Alt sınır) 0 şayet x≥ Üst sınır U(x)= 0 şayet x≤Alt sınır y şayet Alt sınır≤ x≤ Üst sınır y= (x-Üst sınır) * 5 (Üst sınır-Alt sınır) 5 şayet x≥ Üst sınır 0 şayet x≤Alt sınır y şayet Hedef ≥ x ≥ Alt sınır 5 şayet x=Hedef z şayet Hedef ≤ x≤Üst sınır 0 şayet x≥ Üst sınır y, z lineer oranlı fonksiyonlar U(x)=

4.Adım: Ölçütlerin stratejik göstergelere katkısını değerlendirecek fonksiyonlar (linear utility functions) Saha çalı ş ması-Veri analizi Gösterge/Ölçüt gerçek verilerle beslenmesi Bu çalı ş mada daha önce vurgulandı ğ ı üzere bir model çatısı sunulmaktadır. Karar vericinin hedeflenen stratejik göstergelere ula ş mada, “eylem planını en etkin nasıl yönetebilece ğ i” konusunda bir “karar destek modeli ile desteklenmesi” için ara ş tırma henüz sürdürülmektedir.

4.Adım: Ölçütlerin stratejik göstergelere katkısını değerlendirecek fonksiyonlar (linear utility functions) ℝ = [0;∞); i=1,2,3...s faaliyetlerin performansını belirleyen x ε ℝ s sx1 vektör; A = {a ij } (i=1,2,3...s) s adet eylemin (j=1,2,3…t) t adet kurumsal göstergelere katkısı Şayet x ={x 1, x 2, x 3 … x s } kurumun s adet faalliyetinin mevcut performans değeri ise (xi ≥ 0), tüm faaliyetin her bir göstergeye kaykısının normalize değeri :

b ε ℝ t (j=1,2,3....) adet kurumsal göstergelye ait tx1 boyutlu hedef vektörü 4.Adım: Ölçütlerin stratejik göstergelere katkısını değerlendirecek fonksiyonlar: Goal Programming n ε ℝ + t hedeflerden negatif sapma ve p ε ℝ + t hedeflerden pozitif sapma; problemin weighted goal programming (WGP) formülasyonu : Minimizasyonu Öyle ki

5.Adım: Toplam Performans Yönetim Modeli Bileşik Indeksinin Yorumlanması Kurumun e ğ itim ö ğ retim süreçlerinin belirlenen göstergeler do ğ rultusundaki bile ş ik performans indeksi Mükemmel-ideal performans %si

Sonuç Belirlenen stratejinin göstergelere tercüme edilmesiyle kısa-orta ve uzun vadede eylemlerle katedilen mesafe hakkında fikir sahibi olunabilir Bu mesafe geçmi ş ve gelecekte pozisyon hakkında kuruma ı ş ık tutabilir ve kaynakların daha etkin yönetimini güvence altına alabilir Teorik de ğ il, gerçekçi ve pratiklik konusunda model anlamlı Ölçüm “sayısal” kanıt tarzında “indeks” sunarak yönetimin “hesap verebilirli ğ i” ve denetimin “izlenebilirli ğ ini” ile güvence altına almaktadır. Sunulan model kurumun zayıf /kuvvetli konularına i ş aret etmektedir.

Sonuç Arzulanan hedef ile kurumun mevcut durumu arasındaki mesafesini kısaltacak optimum “eylemler güzergahının-veya eylemler rotasının” belirlenmesine yönelik sunulan bu model halen devam eden bir çalı ş ma olup önümüzdeki aylarda tamamlanacak ve yayınlanacaktır.