PROBLEME DAYALI ÖĞRENİMDE DEĞERLENDİRME

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Esin Kulaç, Erol Gürpınar, Meral Öncü
Advertisements

ÖZKAN BİRER BEYKENT OKULLARI EDİRNE BEYKENT OKULLARI
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
İşbirliğine Dayalı Öğrenme
/ 191 EğitimYöntemleri Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitici Eğitimi Kursu 27 – 31 Mayıs 2013.
Probleme Dayalı Öğrenme -İki Yıllık Deneyim-
ÖĞRETİM PROGRAMLARINDA ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Ölçme Düzeyleri Ölçeklerin Kullanılması
ROL OYNAMA.
SORGULAMAYA DAYALI ÖĞRENME
Ünite Ürün Dosyası Sunumu
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Probleme Dayalı Öğrenme Modeli
ÖĞRETİCİ PROGRAMLAR.
Problem Çözme Becerileri
İLKÖĞRETİMDE EĞİTİM PROGRAMLARI
Fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programının Vizyonu İlk öğretim mezunu her öğrencinin fen ve teknoloji okur- yazarı olmasıdır
Konuşma Becerisini Geliştirici Yöntem ve Teknikler
MEB HİZMET İÇİ EĞİTİM SEMİNERİ
EGIT 450 Öğrenci Merkezli Eğitim
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
Öğrenme Kuramları ve Nasıl Öğretmeliyiz?
PROBLEME DAYALI ÖĞRENME
Yrd Doç. Dr. Cenk Akbıyık Öğretim İlke ve Yöntemleri
Proje, Performans Değerlendirme
Bilgisayar Destekli Eğitim
PEDAGOJİK ALAN BİLGİSİ
ÖĞRETİM STRATEJİLERİ Murad TİRYAKİOĞLU.
İçerik Öğrenme Öğrenme Teorileri
PROJE TABANLI ÖĞRENME. Proje tabanlı öğrenme, öğrenci merkezli bir öğretim modelidir.
Probleme Dayalı Öğrenme Dr. Betül Kalender 3 Ocak 2009.
PROGRAM YETERLİLİKLERİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ. YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ 1.Belli bir alanda genel ortaöğretimde kazanılan bilgi, beceri ve.
Araştırma Yoluyla Öğretim Stratejisi
ÖĞRETİMDE STRATEJİ Ali ÇELiK (Biyoloji).
ELEŞTİREL DÜŞÜNME BECERİLERİ VE DAVRANIŞLARI
BEDEN EĞİTİMİNDE İŞBİRLİĞİNE DAYALI(EŞLİ) ÖĞRENME YÖNTEMİ
KEŞFEDEREK ÖĞRENME (BULUŞ YOLUYLA ÖĞRENME)
20 - PSİKO-MOTOR DAVRANIŞLARIN ÖLÇÜLMESİ
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNDE AKTİF EĞİTİMDE MESLEKSEL BECERİLERİN KAZANILMASI T. Çiçek, A. Seyrankaya, İ. Cöcen, H. Yenice, U. Malayoğlu, A. H. Onur, B. Kahraman,
Öğrenme Düzeyi Araştırması 3:
GÜNÜMÜZDE ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME
EĞİTİM BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Eğitim Psikolojisi -Eğitim Psikolojisinin Kapsamı-
ÖLÇME DEĞERLENDİRME Yard. Doç.Dr. Deniz Özcan.
1EROL YETER BUGÜNKÜ ÖĞRETİM ŞEKLİ ESKİ ve YENİ YAKLAŞIMLAR.
AMAÇ, İÇERİK VE AKADEMİK YAKLAŞIM UYGULAMA SÜRECİ BEKLENEN SONUÇLAR.
SERCAN ERTÜRK GÜNÜMÜZDE ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME. Ölçme ve Değerlendirmenin İlkeleri Amaçlar ilkesi Devamlılık ilkesi Genişlik – kapsamlılık ilkesi Kendi.
Beyin için Zenginleştirme. Beyin ile ilgili yapılan araştırmalar ortamın beyin gelişimi üzerinde etkisinin olabileceğini ortaya koymuştur. Daha iyi bir.
Klinik Yetiştiricilik ve COACH’luk Modeli Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Eğitici Eğitimi Kursu Eylül 2015 / 221.
KÜÇÜK GRUP EĞİTİMİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Seminerleri / 151.
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Zeliha Cansever Tıp Eğitimi ve Bilişimi Anabilim Dalı Ölçme-Değerlendirme Modul 1.
Eğitim Psikolojisi Yrd Doç. Dr. Cenk Akbıyık
SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
Yapılandırmacılık (Oluşturmacılık / Constructivism)
Hülya Aybek*, Nural Cevahir**
Yapılandırmacı Öğrenme
Deney Bilimsel bir gerçeği kanıtlamak için yapılan deneyler, bilimsel olayların çocuklar tarafından somut bir şekilde yapılmasını sağlamakta ve çocukların.
Eğitimde Teknoloji Kullanımı
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
Bir Öneri… 5E Modeli 1. Girme 2. Keşfetme 3. Açıklama 4. Derinleştirme
YAPILANDIRMACI YAKLAŞIM
Fen Öğretiminin Genel Amaçları Prof. Dr. Fitnat KAPTAN Arş. Gör. Dr
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ÖĞRETMENLERİNİN İLETİŞİM BECERİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ Emine Ayça CEYLAN Didem KILIÇ MOCAN.
İlköğretime Hazır Bulunuşluğun Değerlendirilmesi
ARGÜMANTASYON.
Üst Düzey Zihinsel Özellikler
21. YY BECERİLERİ.
Sunum transkripti:

PROBLEME DAYALI ÖĞRENİMDE DEĞERLENDİRME Dr. Esin Kulaç

Tanımlar Ölçme Değerlendirme Bir niteliğin gözlenerek, gözlem sonuçlarının sayı ya da sembollerle gösterilmesi Değerlendirme Ölçme sonuçlarını bir ölçüte vurarak bir değer yargısına varma işi

Ölçme Değerlendirme Öğretimin önemli bir parçasıdır Öğrenciler üzerinde önemli bir etkisi vardır Öğrenme sürecinde önemli bir yer tutar Öğretme-Öğrenme-Ölçme birbirinden ayrılamaz

Beklenen kazanım Öğrencilerin edindikleri bilgi, beceri ve davranışlarla programı bitirdiklerinde neler yapabilecekleri

Miller Piramidi Davranışsal Bilişsel Uygular Mesleki Yeterlilik Gösterir Bilişsel Nasıl olduğunu bilir Bilir Miller, 1990

Mesleki Yeterlilik Performans değerlendirme in vivo Uygular Performans değerlendirme in vitro Gösterir Klinik testler Nasıl olduğunu bilir Yazılı testler Bilir

Ölçme ve Değerlendirmede Öğrenci performansına; Yeterlilik kararı vermek (summatif) Gelişimini değerlendirmek (formatif) için bir dizi uygun ölçüm tekniklerinin kullanılması önerilmektedir. (Kocabaşoğlu 1999; Nendaz & Tekian 1999)

PDÖ’ DE FORMATİF DEĞERLENDİRME Öğrenci geribildirimleri Eğitim yönlendiricileri (6 ana başlık, beşli likert)

PDÖ’ DE FORMATİF DEĞERLENDİRME 1- ÖĞRENME SÜRECİNE KATKISI  Eğitim Yönlendiricisi sorular sorarak; Konuların her yönüyle (klinik, preklinik, psikolojik, sosyal) tartışılmasına yardımcı olur. Önceki bilgi ve deneyimlerin konuyla ilişkilendirilmesine, tartışmalı noktaların belirlenmesi ve konunun açıkça anlaşılmasına yardımcı olur.

2- ELEŞTİREL DÜŞÜNCENİN GELİŞİMİNE KATKISI PDÖ’ DE FORMATİF DEĞERLENDİRME 2- ELEŞTİREL DÜŞÜNCENİN GELİŞİMİNE KATKISI  Öğrencilerin neden ve mekanizmaları açıklarken kanıt ve verileri kullanmalarını teşvik eder. Konuların bilimsel düşünce sırasıyla (sorunun belirlenmesi, hipotezler ortaya konması, hipotezlerin sınanması ve sıralanması) ele alınmasını sağlar.

3- BAĞIMSIZ ÖĞRENME BECERİLERİNİN GELİŞİMİNE KATKISI PDÖ’ DE FORMATİF DEĞERLENDİRME 3- BAĞIMSIZ ÖĞRENME BECERİLERİNİN GELİŞİMİNE KATKISI Bilgi açıklarının ve öğrenme konularının belirlenmesine yardımcı olur. Öğrenme konularının olgu ile ilişkilendirilmesine yardımcı olur. Bilgiye ulaşma yöntemlerinin geliştirilmesine yardımcı olur.

4- DEĞERLENDİRME BECERİLERİNİN GELİŞİMİNE KATKISI PDÖ’ DE FORMATİF DEĞERLENDİRME 4- DEĞERLENDİRME BECERİLERİNİN GELİŞİMİNE KATKISI Grup kurallarının oluşturulması ve sürdürülmesine, öğrencinin kendini rahat ve güvende hissedeceği bir ortam oluşmasına yardımcı olur. Öğrencilere örnek olacak şekilde kendi davranışları değerlendirir. Onların da kendi değer ve önyargılarını tanımlayıp tartışmalarına yardımcı olur.

5- İLETİŞİM BECERİLERİNİN GELİŞİMİNE KATKISI PDÖ’ DE FORMATİF DEĞERLENDİRME 5- İLETİŞİM BECERİLERİNİN GELİŞİMİNE KATKISI Öğrenciler arasında yardımlaşmaya katkıda bulunur. Öğrencileri çizimler, akış çizelgeleri oluşturmaya teşvik eder Etkin dinleme yapar (konuşulanları dikkatle izler, uygun sorularla konunun anlaşılmasına yardımcı olur) İletişim becerilerini etkin biçimde kullanır (açık ve net konuşma, doğru telaffuz, soruları dinleme vb.)

6- MOTİVASYON VE ETKİNLİĞİ PDÖ’ DE FORMATİF DEĞERLENDİRME 6- MOTİVASYON VE ETKİNLİĞİ   Oturumlara katılma ve yönlendirmede isteklidir, oturumlara hazırlıklı gelmektedir. PDÖ basamaklarının sırayla uygulanması konusunda destekleyicidir (basamakları sırayla uygulatır, içeriğe ait bilgi vermeyip sorularla grubu yönlendirir, hipotezlerin listelenmesinden sonra tartışmayı başlatır, ikisinin birbirine karışmasını önler)

PDÖ ÖĞRENCİ DEĞERLENDİRME fORMU

Öğrenci değerlendirme formları 1. Oturum Oturuma katılan, molalar sonrası zamanında gelen, tartışmalara grubun geneline göre daha az katılan, gruba karşı saygısız davranışlarda bulunmayan, fikirlerini düzgün olmayan cümleler ve güç işitilen bir ses tonuyla ifade eden, grubun öğrenme hedeflerine ilerlemesinde az da olsa katkıda bulunan öğrenci

Öğrenci değerlendirme formları 2. Oturum Oturuma katılan, molalar sonrası zamanında gelen, tartışmalara grubun geneline göre daha çok katılan, gruba karşı saygısız davranışlarda bulunmayan, fikirlerini, düzgün cümlelerle ve iyi işitilemeyen bir ses tonuyla ifade eden, grubun öğrenme hedeflerine ilerlemesinde yeterli katkıda bulunan, bağımsız çalışma döneminde öğrendiklerini yeterince aktaran öğrenci

Öğrenci değerlendirme formları 3. Oturum Oturuma katılan, molalar sonrası zamanında gelen, tartışmalara grubun geneline göre daha çok katılan, gruba karşı saygısız davranışlarda bulunmayan, fikirlerini düzgün ve iyi işitilen güvenli bir ses tonuyla ifade eden, bağımsız çalışma döneminde öğrendiklerini yeterince aktaran öğrenci

SDÜTF PDÖ Ölçme değerlendirme sistemi Ağırlık Yöntem Alan PDÖ ağılığı kadar ~% 5 ÇSS test Bilgi Modül Sonu Değerlendirme ~% 5 PDÖ değerlendirme formu Davranış ve beceri Modül sonu değerlendirme PDÖ ağılığı kadar ÇSS test Bilgi Yıl Sonu değerlendirme Dönem 1-3 (Probleme Dayalı Öğrenim)

ÖZETLE…

PDÖ de Değerlendirme Bileşenleri Bilgiyi, gerçek yaşam problemlerini çözmede kullanma becerisi Kendi kendini değerlendirme becerisi PDÖ yöntemiyle öğrenmenin başarıdaki etkisinin test edilmesi PDÖ de değerlendirme Sorgulama becerisi Bir grupta İşbirliği ve bağımsız olarak çalışabilme becerisi Geniş/farklı kaynaklara dayalı olarak verilen kararı değerlendirme becerisi

PDÖ de Değerlendirme Yazılı ve uygulama sınavları, Kendi kendini, Akran, Yönlendirici, Grup sürecinin, Yazılı raporların ve sözlü sunumların, Portföy değerlendirilmesi yaygın olarak kullanılan değerlendirme yöntemlerindendir. (Alavi 1995;Nendaz&Tekian1999).