Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü - ÇEM UNCCD 10 YILLIK STRATEJİSİ VE UEP UYUMLAŞTIRILMASI Erdoğan Özevren Çölleşme ile Mücadele Daire Başkanı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PROJE HAZIRLARKEN DİKKAT EDİLECEK ADIMLAR
Advertisements

Çölleşme İle Mücadele Ulusal Eylem Programı (ÇMUEP) Yapılan Çalışmalar
KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Kamu idarelerinde stratejik planlamaya ilişkin usul ve esaslar hakkında.
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
COP 10’a Hazırlık Amaçlı Kuzey Akdeniz Bölgesel İstişare Toplantısı -BONN Ülkemizin etkin olduğu Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesinin.
Milli Emlak Genel Müdürlüğü Performans Sözleşmesi
Eylem Planı Sonraki Adımlar
ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Proje Teknik Toplantısı 9 Ocak 2013 KASTAMONU

Seite 1 Page Seite 1 “MENA Bölgesinde Ormancılık Politikalarının İklim Değişikliğine Adaptasyonu” Silva Mediterranea Bölgesel Projesi.
PERFORMANS ESASLI BÜTÇELEME (PEB) (YAPI-REHBER-PİLOT UYGULAMA)
Serdar Yegül & Soner Tümüklü
Uluslararası Sözleşmeler
UNCCD COP HAZIRLIK TOPLANTISI 8 Eylül New York Toplantısı 20 Eylül 2011 Salı günü New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda “Sürdürülebilir.
Çölleşme ile Mücadele Dairesi Toplantısı
ORTA ASYA VE KAFKASLARDAKİ DAĞ SU HAVZALARININ SÜRDÜRÜLEBİLİR YÖNETİMİ İÇİN KAPASİTE İNŞA ETME PROJESİ Erdoğan Özevren Bölgesel Proje Koordinatörü.
ULUSAL HAVZA YÖNETİM STRATEJİSİ (UHYS) ÜZERİNE DEĞERLENDİRMELER
ORTA ANADOLU KALKINMA AJANSI (ORAN) ABUDYK TOPLANTISI SUNUMU
T.C. ORMAN GENEL MÜDÜRLÜ Ğ Ü E Ğİ T İ M DA İ RES İ BAŞKANLI Ğ I “ULUSLARARASI VE BÖLGESEL KURULUŞLARLA İ L İ ŞK İ LER Eylül-Ekim 2010” Gülşen DURSUN Bilgisayar.
Yüksek Koruma Değerine Sahip Akdeniz Ormanlarında Çok Yönlü Çevresel Fayda Yaratan Entegre Yönetim Projesi.
10. TARAFLAR KONFERANSI HAZIRLIK TOPLANTISI
Capacity Building for Sustainable Management of Mountain Watershed in Central Asia and the Caucasus- GCP /SEC/002/TUR under FAO-Turkey Partnership Program.
Kurum misyon ve vizyonunu, net bir biçimde paydaşlara odaklanmış bir strateji ve bunu destekleyen uygun politikalar, planlar, amaçlar, hedefler ve süreçler.
“Kümelenme ve Uluslararasılaşma”
Gölcük Vizyon 2023  Kocaeli Üniversitesi bulunduğu kentle bütünleşmek adına, Gölcük Belediyesi ve Gölcük Kent Konseyi ile bir işbirliği içine girerek,
STRATEJİ Strateji, örgütlere geleceği tahmin etme, çalışmalara belirli yön verme ve kendini bir bütün olarak görebilme olanağı veren araçtır. Örgütler;
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE YEREL KALKINMA
SÜRDÜRÜLEBİLİR HAVZA YÖNETİMİ
5018 Kapsamında Stratejik Planlama
AVRUPA BİRLİĞİ VE KAMU SAĞLIĞI. YASAL ÇERÇEVE Roma Antlaşması’nın 3. ve 152. maddelerine göre kamu sağlığı politikalarının genel amacı: Roma Antlaşması’nın.
Support to Local Administration Reform 1 Yerel Yönetimler için Ulusal Eğitim Stratejisi.
Bölgesel Gelişme Politika ve Uygulamaları
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
İL DÜZEYİNDE KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ YÜRÜTTÜKLERİ FAALİYETLERİN STRATEJİK PLAN VE PERFORMANS PROGRAMLARINA UYGUNLUĞUNA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME RAPORU.
2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİNE YÖNELİK URGE PROJE YÖNETİMİ EĞİTİM PROĞRAMI T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü.
Türkiye’nin Küresel Çevre Fonu(GEF)’na Yaklaşımları ve Beklentileri
15 Ekim 2012 Afyonkarahisar ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR.
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
Yedinci Bölüm İşletme YÖNETİMİNİN FONKSİYONLARI.
IPA II Dönemi Hazırlıkları
ORTA ASYA VE KAFKASLARDAKİ DAĞ SU HAVZALARININ SÜRDÜRÜLEBİLİR YÖNETİMİ İÇİN KAPASİTE İNŞA ETME PROJESİ Erdoğan Özevren Proje Koordinatörü KASIM 2012 ANKARA.
ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ULUSAL HAVZA YÖNETİMİ STRATEJİSİ
KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK ATİLLA BACAK İNSAN KAYNAKLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM UZMANI.
ÇÖLLEŞME ve EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ERASMUS+ GENEL TANITIMI Celil YAMAN Erasmus+ LdV Programı Koordinatörü 20 Ocak 2014.
BİLGİ BAZLI YENİLİKÇİ GELİŞME STRATEJİSİ BAĞLAMINDA TÜRKİYE’NİN KURUMSAL DÖNÜŞÜM İHTİYACI Prof. Dr. Hüsnü ERKAN DEÜ İİBF İktisat Bölümü Yrd. Doç. Dr. Canan.
Strateji Geliştirme Başkanlığı PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIKLARI VE İZLEME SÜRECİ 25 Kasım 2014 Antalya Coşkun KARAKOÇ İl Planlama Uzmanı.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI KIRKLARELİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA ve GELİŞTİRME BİRİMİ KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR.
AB MALİ İŞBİRLİĞİ ULAŞTIRMA OPERASYONEL PROGRAMI
ÖNCELİK 6 : HAYAT BOYU ÖĞRENME İZLEME ve DEĞERLENDİRME SİSTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİ
T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI
STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLARININ BOLOGNA SÜRECİNDEKİ ROLÜ Sabancı Üniversitesi 22 Ekim 2010.
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİS PLANI HAZIRLANMASI PROJESİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Güney CAN Uzman Havza Yönetimi.
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN.
1 Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı.
Arazi Tahribatının Dengelenmesi (ATD) Ulusal Hedeflerinin Oluşturulması 1.
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
TÜRKİYE’DE KIRSAL KALKINMA POLİTİKALARI VE UYGULAMALAR
Afetlerde Sağlık Hizmetleri ve Yönetimi Açısından Sendai Çerçeve Eylem Planının ( ) Getirdikleri Arş. Gör. Hüseyin KOÇAK ÇOMÜ Sağlık Yüksekokulu.
Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı ( ):
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
STRATEJİK YÖNETİM SİSTEMİ
Yükseköğretim Kalite Kurulu DIŞ DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Sunum transkripti:

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü - ÇEM UNCCD 10 YILLIK STRATEJİSİ VE UEP UYUMLAŞTIRILMASI Erdoğan Özevren Çölleşme ile Mücadele Daire Başkanı

Bu sunumun kapsadığı konular 1.UNCCD 10 YILLIK STRATEJİK PLAN  VİZYON  STRATEJİK HEDEFLER VE BEKLENEN ETKİLER  MİSYON  OPERESYONEL HEDEFLER VE BEKLENEN ÇIKTILAR 2.ULUSAL EYLEM PROGRAMLARININ UYUMLAŞTIRILMASI NEDENLERİ 3.UEP-TR İLE 10 YILLIK STRATEJİNİN-UNCCD KARŞILAŞTIRLMASI 4.ULUSAL STRATEJİNİN HAZIRLANMASI VE EYLEM PROGRAMININ UYUMLAŞTIRILMASI

VİZYON Yoksulluğu azaltmak ve çevresel sürdürülebilirliği desteklemek amacıyla çölleşmede etkilenmiş arazilerdeki kuraklık etkilerini azaltmak çölleşme/arazi bozulmasını engelleyip geriye döndürmek için küresel bir ortaklık kurmaktır.

SH 1. Etkilenmiş Nüfusun Yaşam Koşullarının İyileştirilmesi Beklenen Etkiler; – Alternatif geçim kaynakları, SAY – Sosyo/ekonomik ve çevresel kırılganlığı azaltmak Göstergeler; – Etkilenen insan sayısındaki düşüş, – Yoksulluk sınırı üzerindeki insan sayısındaki artış, – Beslenemeyen insan sayısında azalış

SH 2. Etkilenmiş Ekosistemlerinin Rehabilitasyonu Beklenen Etkiler; – Arazi verimliliği ve ekosistem ürün ve hizmetleri artırmak, – Kırılganlığın azaltmak, Göstergeler; – Etkilenen etkilenen alandaki azalma, – Verimlilikte artma,

SH.3 Küresel Faydalar Oluşturmak Beklenen Etki; – SAY, Çöl ile mücadele, iklim değişikliğinin etkilerinin hafifletilmesine ve bio-çeşitliliğin sürdürülebilir kullanımına ve korunmasına katkıda bulunmak, Göstergeler; – Karbon stoğundaki artış, – Orman, tarım ve mera alanlarının sürdürülebilir yönetimi

SH.4 Ulusal ve Uluslararası Aktörler Arasında Etkili bir Ortaklık Oluşturarak Kaynakları Harekete Geçirmek Beklenen Etkiler; – Kaynaklar etkilenen ülkeler için harekete geçirildi, – Politika geliştirildi, Göstergeler; – Finansman çeşidi ve seviyesinde artış, – Kalkınma politikalarında çölleşme ile mücadeleye yer verilmiştir,

MİSYON Bilim ve teknolojide mükemmellik, kamuoyunu bilinçlendirme ve standart belirleme, kaynakların mobilizasyonu ile arazi bozulumunu tersine çeviren, kuraklığın etkilerini azaltan ulusal ve bölgesel politikaları, programları ve tedbirleri geliştirmeyi ve uygulamayı destekleyen ve dolayısıyla yoksulluğun azaltılmasına katkıda bulunan küresel bir çerçeve sunmak.

Operasyonla Hedefler Savunuculuk, Bilinçlendirme ve Eğitim, Politik Çerçeve, Bilim, Teknoloji ve Bilgi, Kapasite Geliştirme, Finansman ve Teknoloji Transferi

Uyum için ihtiyaç esasları Amaç/Pratik 1.DLDD sürecinin dinamikleri 2.Değişen şartlar (GEG) 3.Strateji’nin talepleri 4.Eylemlerin etkilerini ölçebilmek 5.Etkili uygulamaya duyulan ihtiyaç Örnek olarak 1.Sözleşme 2.Strateji 3.COP9 Kararları

Eylem programlarının uyumu e 1.Eylem Programlarını oluşturmak için UNCCD Madde 9’dan 11’e: a) DLDD’yle mücadelede strateji için hayati önem taşımaktadır b) Devam eden katılımcı bir süreçle güncellenmelidir c) Değişen şartlara göre değişikliklere izin vermek d) Düzenli olarak gözden geçirilmesi gerekmektedir 2. Strateji (Karar:3 COP 8), Paragraf: 5 & 45 sevk eder ve tanır: “Tarafların eylem planlarını uyumlaştırmaları” 3. Karar:2 COP 9 “Eylem planlarının Stratejiyle uyumu.”

NAP uyumunun başlatılması  Evrensel bir anketin tasarlanması  Uyum konusunda Sec/GM JWP, Karar.1 COP 9. A.V  Ulusal düzeyde UNDP’yle küresel işbirliği programı Karar.1 COP 9 Ek. IV  Uyum’a yardım için küresel bir programın tasarlanması  Uyum konusunda tatbikata katılmak  Bazı ülkelere yardım için Secretarya/GM’nin ilk uygulaması (appr.12 to 14)

Uyuma yardımcı olacak mekanizma

Uyuma ihtiyaç vardır çünkü: Sözleşmenin etkin uygulanmasına ihtiyaç vardır. Bu sadece NAP’ın etkin ve verimli uygulanmasıyla sağlanabilir. Bu şekilde elde edilecek özel hedefler varsa, bu hedeflere ulaşmak için belirli eylemleri ve bu başarıları ölçmek için ölçütler varsa saptayabiliriz, dolayısıyla da uyumun önemini. Sonuç

İlkelerin amacı  Strateji’nin beş operasyonel hedefini gerçekleştirmeye yönelik faaliyetlere öncelik veren NAP’leri ve uygulama süreçlerini uyumlaştırmaya yönelik bir araç olarak kullanılmak için  Beklenen sonuçlar  NAP’lar açıkça ulusal kalkınma öncelikleriyle özdeşleştirilmiş ve ilgili sektörel planlama, bütçeleme ve uygulama çerçevelerine dahil edilmiştir  NAP’ler SLM yaklaşımları ve uygulamalarının tanıtımı için entegre bir yatırım çerçevesinin oluşturulmasına yönelik önlemler alır.

İlgili ülkelerde NAP durumunun gerçekliği

Gerçek uyum süreci Ülkedeki NAP sürecinin durumuna bağlıdır Üç yol:  NAP’lerin hazırlanması ve sonuçlandırılması (gruplar 1 & 2)  Uygulamanın sınırlı veya durduğu yerlerde NAP’lerin revizyonu (grup 3)  Halihazırda uygulanan NAP’lerin Strateji’ye uyumu (grup 4)