ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
AKSARAY Fatih Sultan Mehmet İ.Ö.O.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Eylem Planı Sonraki Adımlar
ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE STRATEJİ ÇALIŞTAYI 08 Kasım 2012 ANKARA
ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
Proje Teknik Toplantısı 9 Ocak 2013 KASTAMONU
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Serdar Yegül & Soner Tümüklü
ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNDAKİ FAALİYETLERİ
Uluslararası Sözleşmeler
UNCCD COP HAZIRLIK TOPLANTISI 8 Eylül New York Toplantısı 20 Eylül 2011 Salı günü New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda “Sürdürülebilir.
Çölleşme ile Mücadele Dairesi Toplantısı
Kazanım 5. Yaşadığı bölgede görülen bir afet ile bölgenin coğrafi özelliklerini ilişkilendirir.
çölleşme: Çölsel alanların, insanlarca kullanılan alanlara yayılımı.
Yüksek Koruma Değerine Sahip Akdeniz Ormanlarında Çok Yönlü Çevresel Fayda Yaratan Entegre Yönetim Projesi.
Capacity Building for Sustainable Management of Mountain Watershed in Central Asia and the Caucasus- GCP /SEC/002/TUR under FAO-Turkey Partnership Program.
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
Musa KAYA Dış Kaynaklı Projeler Şube Müdürü
Türkiye’de Yüksek Koruma Değerine Sahip Akdeniz Ormanları Entegre Yönetim Projesi Nuri Özbağdatlı Ulusal Danışman UNDP Türkiye 27 Nisan 2012 Antalya.
Abdurrahman OLGUN Gökalp KILINÇ.
Türkiye Bilişim Derneği 1 TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ TBMM Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu Ankara 3 Mayıs 2012.
ZUHAL YILMAZ Başmühendis
ARALARINDA ASAL SAYILAR
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
GENÇ MEŞCERELER BAKIM SEFERBERLİĞİ EYLEM PLANININ İLK ALTI AYLIK DÖNEM RAPORU YAYINLANDI
İL KOORDİNASYON KURULU I.NCİ DÖNEM TOPLANTISI
SÜRDÜRÜLEBİLİR HAVZA YÖNETİMİ
HAVZA İLE İLGİLİ HEDEFLENEN ÇALIŞMA (YANSI 13) HAVZA TEŞKİLATLANMASI YOLUYLA YENİDEN YAPILANMA 1.1. HAVZA TEŞKİLATI 2.2. HAVZA YÖNETİM HUKUKU 3.3. HAVZA.
ORMAN HAFTASI MART.
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İzmir Bölge Müdürlüğü 1/25.
KIZILÇAM ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARI
BÖLGESEL KALKINMA PROJELERİ
T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 4. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ÇELTİK – AKGÖL PROJESİ Feyzullah PARLAK ( Planlama Başmüh. ) Metin PEKTAŞ.
ÇEVRE.
T.C ANADOLU ÜNİVERSİTESİ BEDEN EGİTİMİ VE SPOR YÜKSEK OKULU DERS:İLT366 SUNUŞ TEKNİKLERİ HAZIRLAYAN:OSMAN ÖZTÜRK KONU: EROZYON.
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
İstanbul-25 Nisan 2008 “Hayata Artı” GENÇLİK PROGRAMI.
GREEN MARKETING KONFERANSI
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
SEL ÖNLEME ÇALIŞMALARINDA AĞAÇLANDIRMA VE TERASLAMANIN ÖNEMİ
Türkiye’nin Küresel Çevre Fonu(GEF)’na Yaklaşımları ve Beklentileri
DOĞAL AFETLER EROZYON.
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
Hizmetiçi Eğitim Programı Kasım 2012, Antalya
STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ 2.1. Durum Analizi -Bahçe Ziraatı Programında halen 1. Sınıfta 43 öğrenci; 2. Sınıfta 60 öğrenci olmak.
Orman Bölge Müdürlüğü Sn Proje AdıSektörüYeriProjenin Durumu 1 Orman KadastroTarım/OrmancılıkMuhtelifİhalesi yapılmıştır 2 Orman Koruma ve İşletmecilik.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE EĞİTİM PROGRAMI Nisan 2012 Club Sera Hotel – Lara.
ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
AKARÇAY HAVZASI.
ÇÖLLEŞME ve EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
1 ŞEKERBANK BİREYSEL BANKACILIK Kasım/ TÜRKİYE’DE BİREYSEL BANKACILIK-İLKLER.
HAZIRLAYANLAR fethiye sayarer Cansu üçdemir
2011 – EĞİTİM ÖĞRETİM DÖNEMİ BAHAR YARIYILI
EROZYONLA MÜCADELE EYLEM PLANI
ATIK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
DOĞAL AFETLER EROZYON.
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ
Nehir Havzaları Su Kaynakları Modelleme Çalışmaları
YASALARDA ve YASA YAPIMINDA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ 1. İklim değişikliğine uyum (negatif/pozitif uyum) Yasa içeriklerinde iklim değişikliği Milletvekilleri.
ORMANCILIK UYGULAMA PROJELERİNİN ÇEŞİTLERİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük.Müh.
Arazi Tahribatının Dengelenmesi (ATD) Ulusal Hedeflerinin Oluşturulması 1.
Sunum transkripti:

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE DAİRE BAŞKANLIĞI

ÇÖLLEŞME

ÇÖLLEŞME “İklim değişiklikleri ve insan faaliyetleri de dahil olmak üzere çeşitli faktörler yüzünden toprağın doğal özelliklerini yitirmesi.” “Kısaca toprak/arazi bozulumudur.”

DOĞAL NEDENLER Toprak aşınımı (su ve rüzgar erozyonu, kumul hareketleri). Toprak verim kalitesinin bozulması. İklimsel değişimler.

TEKNİK NEDENLER Orman alanlarının ve doğal bitki örtüsünün yok edilmesi. Tarım ve Orman arazilerinin amaç dışı kullanımı. Hatalı tarım uygulamaları. Meraların yanlış, düzensiz, kontrolsüz ve ağır biçimde otlatılmaları. Plansızca ve yanlış yapılan sulamalar. Toprak kirlenmesi.

SOSYOEKONOMİK, YÖNETİMSEL VE YASAL NEDENLER Yasal mevzuattan kaynaklanan sorunlar Göç Eğitimsizlik

DÜNYA’DA ÇÖLLEŞME

Dünya nüfusunun hızla artmasına paralel olarak gıda ihtiyacındaki açığın büyümesi çölleşme ve arazi bozulmalarının bir sonucudur. Çölleşme ve buna bağlı olan arazi bozulmalarının nedenleri; aşırı otlatma, iklim değişikliği, ormanların tahribi, sağlıksız sulama yöntemleri ve toprağın aşırı kullanımıdır. DÜNYA’DA ÇÖLLEŞME

DÜNYA’DA ÇÖLLEŞME Çölleşme ve kuraklık 4 milyar ha alanı ve 110 ülkede yaşayan 1,2 milyar nüfusu doğrudan tehdit etmekte. 1960-1990 yılları arasında 450 milyon ha orman alanı yok olmuştur. Dünya’da her sene 6 milyon ha alan çölleşmektedir. FAO verilerine göre Dünya’daki orman varlığı yılda yaklaşık 7.3 milyon ha azalmaktadır. BM Çevre Programı UNEP’e göre; küresel düzeyde, çölleşmeden doğrudan etkilenen bölgelerde yıllık gelir kaybı 42 milyar dolarken, çölleşme ile mücadelenin yıllık bedeli sadece 2,4 milyar dolardır.

DÜNYA’DA ÇÖLLEŞME Afrika’nın Sahel kuşağında, 1968-1973 yılları arasında meydana gelen kuraklık sonucu bu bölgede büyük bir insanlık dramı yaşanmıştır.

DÜNYA’DA ÇÖLLEŞME Birleşmiş Milletler 1974 yılı genel kurulunda; çölleşmeyle savaş eylem planı hazırlamak üzere, Birleşmiş Milletler Çölleşme Konferansının toplanması dahil, çölleşmeyle savaş için uluslararası işbirliğine gidilmesi çağrısında bulunmuştur.

DÜNYA’DA ÇÖLLEŞME Bu çağrıyla, 1977 de Kenya’nın başkenti Nairobi’de Birleşmiş Milletler Çölleşme Konferansı toplanmış, ulusal, bölgesel ve uluslararası seviyelerde çölleşmeye karşı alınabilecek işbirliğini içeren Çölleşme ile Mücadele Eylem Planı görüşülerek kabul edilmiştir.

BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesinin Tarihçesi DÜNYA’DA ÇÖLLEŞME BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesinin Tarihçesi 5 Haziran 1972 Çevre Konferansı 1977 Çölleşme Konferansı-Eylem Planı 1992 Sözleşmenin Hazırlanması 17 Haziran 1994 Sözleşmenin Kabulü 15.10.1994 Türkiye’nin İmzalaması 16 Mayıs 1998 Sözleşmenin Resmi Gazetede yayınlanması 9 Mart 2005 Ulusal Eylem Programının Resmi Gazetede Yayınlanması

TÜRKİYE’DE ÇÖLLEŞME Dünya Çölleşme Tehlikesi Haritasında, Türkiye’nin önemli bir bölümü çölleşmeye hassas olarak gösterilmektedir. USDA-NRCS, Soil Survey Division, World Soil Resources, Washington D.C ( Birleşik Devletler Tarım Bakanlığı, Doğal Kaynakları Koruma Dairesi )

TÜRKİYE’DE ÇÖLLEŞME Türkiye; uzun yıllar boyunca yanlış arazi kullanımı, hatalı tarım uygulamaları, mera ve orman sahalarında tahribat, iklim ve topografik yapı, toprakların erozyona karşı hassas olması sebepleriyle, erozyona maruz ülkeler arasındadır.

TÜRKİYE’DE ÇÖLLEŞME Erozyon Ormansızlaşma Mera alanlarında bozulum DÜZELTİLEBİLİR ÇÖLLEŞME SORUNLARI Erozyon Ormansızlaşma Mera alanlarında bozulum Toprakların organik madde kaybı Arazilerin fiziksel bozulumları Yanlış arazi kullanımı Kullanılabilir suyun azalması Çoraklaşma Sulanan topraklarda tuzluluk sorunu Tarım ilaçları Toprak kirlenmesi Doğal vejetasyon ve Bioçeşitliliğin bozulumu

TÜRKİYE’DE ÇÖLLEŞME Yanlış arazi yönetimleri nedeniyle ortaya çıkan en önemli sorun Erozyondur.

TÜRKİYE’DE ÇÖLLEŞME Tarım Alanları Mera alanları Orman Alanları

TÜRKİYE’DE ÇÖLLEŞME Kurak ve yarı kurak alanlar: Trakya, İç Anadolu Bölgesi,Orta Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun doğusu.

TÜRKİYE'DE ORMAN VARLIĞI Ülke alanı : 78.3 milyon hektar Orman alanı : 21.5 milyon hektar (%27,6)

TÜRKİYE'DE ORMAN VARLIĞI %30 Orman Varlığı hedefine ulaşmak için 2008 – 2012 yıllarını kapsayan “Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği Eylem Planı” uygulamaya konmuştur.

TÜRKİYE'DE ORMAN VARLIĞI

TÜRKİYE'DE ORMAN VARLIĞI

YAPILAN ÇALIŞMALAR Ağaçlandırma Rehabilitasyon Erozyon Kontrolü Yeşil Kuşak Ağaçlandırması Suni Gençleştirme Enerji Ormanı Tesisi Mera Islahı

YAPILAN ÇALIŞMALAR

YAPILAN ÇALIŞMALAR Eylem programı kapsamında ilgili kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen faaliyetler; Konya Ereğli havzasının projelendirme çalışmaları ilgili kurumlarının katılımı ile devam etmektedir. Avrupa Uzay Ajansının koordinasyonunda Portekiz ve İtalya ile birlikte Çölleşmeyi İzleme Projesi yürütülmektedir. Ormanların planlanması çalışmalarında odun üretimi temeline dayanan planlama yaklaşımı terk edilerek, ormanların fonksiyonlarını ön plana çıkaran fonksiyonel planlama metodu uygulanmaya başlanmıştır. Sulak alan yönetim planları hazırlanmış, toprak koruma ve arazi kullanımı kanunu uygulamaya girmiştir. Toprak kirliliği kontrol yönetmeliği çıkarılmıştır.

YAPILAN ÇALIŞMALAR Hava kirliliğinin ormanlar üzerine etkisini azaltmak amacıyla ormanların izlenmesine yönelik bir proje başlatılmış ve uygulanmaktadır. Mera arazilerinin kabiliyet sınıflarına uygun olarak kullanılmasını sağlaması amaçlı ve TÜBİTAK destekli “Ulusal Mera Kullanım ve Yönetim” projesi çalışmaları devam etmektedir. Su havzalarının korunması amacıyla muhafaza ormanları tesis edilmektedir. Bu yerlerde arazinin bozulmasına yönelik herhangi bir faaliyete müsaade edilmektedir. Birleşmiş Milletler Çevre Programı; Birleşmiş Milletler Çevre Programının dünya çapında başlatmış olduğu 1 milyar ağaç dikim kampanyasına 200 milyon adet ile destek verilmiştir. Kamuoyunun bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesi çalışmaları devam etmektedir.

Her yılın Nisan ayında ilgili kuruluşlardan, FAALİYETLERİN TAKİBİ Her yılın Nisan ayında ilgili kuruluşlardan, Türkiye Ulusal Eylem Programı kapsamında yaptıkları faaliyetler hakkında bilgi talep edilmektedir. Bu bilgiler Daire Başkanlığımızca derlenip, değerlendirilmeye alınmaktadır.

ÖNERİLER İyi tarım uygulamaları teşvik edilmeli, Su kaynaklarının kaybı ve toprak tuzlanması önlenerek kuraklık etkileri azaltılmalı, Ağaçlandırma teşvik edilirken, mümkün olduğu kadar orman yangınları ile mücadele edilmeli ve önlenmeli, Erozyon ve kumul birikimiyle mücadele edilmeli, Özellikle çiftçilerin büyük baş hayvan yetiştiricilerinin ve diğer ilgili sosyal grupların konu hakkında bilinçlenmeleri sağlanmalı ve problemin halkın katılımı ile çözümü hedeflenmeli.

TEŞEKKÜRLER