AB UYUM SÜRECİNDE TÜRKİYE KIRMIZI ET SEKTÖRÜ ÖMER ŞENGÜLER İstanbul, 27 Haziran 2007.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞLETMELERİN ÇEVRESİ VE ÇEVRE FAKTÖRLERİ
Advertisements

TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ
AB Sürecinde Türk Veteriner Hekimliği
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU
TÜRKİYE TIBBİ CİHAZ TEDARİKÇİ PROBLEMLERİ
AVRUPA BİRLİĞİ TÜKETİCİ POLİTİKASI
Avrupa Birliği Ortak Tarım Planı -AB OTP-
Bazı Ekonomilere İlişkin Büyüme Tahminleri
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
1 Türkiye Ekonomisinde Mevsimsellikten Arındırılmış GSYH (2008 Ç1=100) Kaynak: TÜİK.
Küresel Büyüme Oranları (%)
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
AB Rekabet Politikası ve İç Pazar
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket YETİŞ’in Takdimi , İstanbul.
Prof. Dr. Harun Raşit UYSAL
Global Hayvancılık Trendleri
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 13 Aralık 2012.
Soru: Ülkemizin sanayi ihracatında, ilk üç sırayı hangi Sektörler alır? Yanıt: Otomotiv( milyon $-%17,3) Hazır giyim( milyon $-%14,6) Kimya(
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 18 Temmuz 2013.
Müşteri-Sektör-Rekabet
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
Mevcut Durum ve Gelecek Vizyonu 18 Temmuz 2012 Sakarya
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
Bulut bilişim için Üniversitelerimizde bilişim personeli yeterlikleri 18 Aralık 2013 – Aksaray Üniversitesi Bilişim Teknik Personeli Yeterlik Ölçeği Toplantısı.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 28 Ağustos 2014.
FİNANS SEKTÖRÜNDE YABANCI SERMAYE ARALIK TSPAKB 2 İSTİKRAR  Siyasi istikrar Uluslararası yatırımcıların güvenini sağlayan tek parti hükümeti 
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
Küresel kriz ve Türkiye ekonomisinin büyüme sorunu
E.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü
Türkiye’de Kayıt Dışılık
 Jean Monnet Burs Programı, AB üyesi bir ülkedeki üniversitede ya da üniversiteye e ş de ğ er bir kurulu ş ta yüksek lisans e ğ itimi veya ara ş tırma.
Tarım Pazarı Ortak Organizasyon Komitesi 16 Nisan 2014 KOYUN&KEÇİ PAZAR DURUMU.
KATILIM MÜZAKERELERİ & TARIM SEKTÖRÜ CEVDET YILMAZ DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI (AB ile İlişkiler Genel Müdürü) Nisan, 2005.
AVRUPA BİRLİĞİNE KATILIM MÜZAKERELERİNİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ ve TÜRKİYE’NİN MÜZAKERE SÜRECİNDEKİ NİHAİ DURUMU Seval IŞIK TOBB- TAIEX Seminer-24 Kasım 2008.
AB MÜZAKERE SÜRECİ Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Uyum Dairesi Başkanlığı Mart 2013, Ankara.
TOBB AB ÇALIŞMALARI : NASIL HAZIRLANIYORUZ? FAALİYETLERİMİZ 23 Şubat 2007.
AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK TARIM POLİTİKASI Ortak Piyasa Düzenleri
Küresel Piyasalardaki Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sistemine İlişkin Değerlendirmeler Hüseyin Aydın Yönetim Kurulu Başkanı 1 Şubat.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 17 Temmuz 2014.
Küresel Kriz Sonrası Türkiye’de Finansal Sistem “Bankacılık Sektörü” Ekrem Keskin Mayıs 2010.
DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ TİCARET POLİTİKALARINI GÖZDEN GEÇİRME MEKANİZMASI TÜRKİYE V. İNCELEMESİ KOORDİNASYON TOPLANTISI 10 ŞUBAT 2012.
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-4 Prof. Dr. Doğan Nadi Leblebici Bu Slaytta Esen Çağlar’ın 2007 yılında tepav’da yaptığı.
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 16 MAYIS AB TOPLAM SIĞIR HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ ARALIK-TOPLAM ÇİFTLİK HAYVANLARI SIĞIR.
DTÖ ve AB’deki Gelişmeler Işığında 21. YÜZYILDA TÜRKİYE TARIMI Erol H. Çakmak ve A. Halis Akder ODTÜ, İktisat Bölümü.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 22 Ekim AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI CANLI HAYVAN May / June SURVEY CANLI HAYVAN May / June SURVEY.
KOYUN&KEÇİ PAZAR DURUMU 22 Eylül DG AGRI C3 Forecast working group 22 Eylül 2014 Ağır ve Hafif Kuzu Karkasları için AB Ortalama Pazar Fiyat Gelişimi.
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
7. büyük tekstil ve hammaddeleri 6. büyük hazır giyim ve konfeksiyon
1 YASED BAROMETRE II 16 EYLÜL 2008 İSTANBUL ULUSLARARASI YATIRIMCILAR DERNEĞİ.
Dünya’da ve Türkiye’de zeytinyağı gündemi
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
Küçülen Dünya, Gelişen Yumurta Sektörü
Soru Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
Soru 8 AB ve ABD arasında imzalanması beklenen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığının Türkiye üzerindeki muhtemel etkileri neler olabilir?
TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü
2010 YILI BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) Mehmet ŞİMŞEK Maliye Bakanı 26 Ekim 2009.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
Küresel Ticaretin Üç Elemanı
TÜRKİYE-AB GÜMRÜK BİRLİĞİNİN GÜNCELLENMESİ
Bakanlıklar ve Bakanlıklara Bağlı Kurum ve Kuruluşlar;   Adalet Bakanlığı Çalışma ve Sosyal Güvenlikler Bakanlığı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı.
Sunum transkripti:

AB UYUM SÜRECİNDE TÜRKİYE KIRMIZI ET SEKTÖRÜ ÖMER ŞENGÜLER İstanbul, 27 Haziran 2007

1-Malların Serbest Dolaşımı 18- İstatistik 2- İşçilerin Serbest Dolaşımı19- Sosyal Politika ve İstihdam 3- İş Kurma Hakkı ve Hizmet Sunumu Serbestisi20- İşletmeler ve Sanayi Politikası 4- Sermayenin Serbest Dolaşımı21- Trans-Avrupa Ağları 5- Kamu Alımları22- Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu 6- Şirketler Hukuku23- Yargı ve Temel Haklar 7- Fikri Mülkiyet Hukuku24- Adalet, Özgürlük ve Güvenlik 8- Rekabet Politikası25- Bilim ve Araştırma 9- Mali Hizmetler26- Eğitim ve Kültür 10- Bilgi Toplumu ve Medya27- Çevre 11- Tarım ve Kırsal Kalkınma28- Tüketicinin ve Sağlığın Korunması 12- Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı29- Gümrük Birliği 13- Balıkçılık30- Dış İlişkiler 14- Taşımacılık Politikası31- Dış, Güvenlik ve Savunma Politikası 15- Enerji32- Mali Kontrol 16- Vergilendirme33- Mali ve Bütçesel Hükümler 17- Ekonomik ve Parasal Politika Kaynak: AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ, AB Müktesebatına Uyum Programı çerçevesinde “Tarım ve Kırsal Kalkınma” ve “Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı” konularının yer aldığı görülmektedir.

AB’ye uyum sürecinde, bir çok alanda sektörümüzün ve ülkemizin AB mevzuatına uyum sağlaması için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğinin bilincindeyiz. AB’deki mevcut Genel Yükümlülükler ve Sektöre İlişkin Yükümlülükler Türkiye’nin adaptasyon sürecinde etkili olacaktır.

AB mevzuatında yasak olan noktalar belirtilirken, Türk mevzuatında izin verilen hususların belirtilmesi, AB ve Türkiye mevzuatlarının en önemli yapısal farkıdır. Bu durum Türkiye’de yeni ürünlerin geliştirilmesi noktasında engel teşkil etmektedir. AB mevzuat yapısı ile Türk mevzuat yapısı bazı farklılıklar göstermektedir;

AB’ye uyum sürecinde bugün sektörümüzün önündeki en büyük engel maliyet unsurlarının yüksekliği ve haksız rekabettir. Türkiye’de, sektördeki kayıtdışılık sorunu nedeniyle AB ile entegrasyonda büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Devletin, denetleyemeyeni yasaklama politikası nedeniyle kayıtlı sektör haksız rekabet koşullarına maruz kalmaktadır.

Örneğin, ülkemizde beyin satışı yasaklanmasına rağmen merdiven altı işletmeler tarafından piyasaya beyin temin edilmektedir. Ayrıca donuk ürünlerde kırmızı et ile hindi etinin karıştırılmasına izin verilmiş ancak tavuk etine izin verilmemiştir. Bu ihtiyacı da denetlenemeyen merdiven altı karşılamaktadır.

Hayvan hastalıkları ile mücadele konusunda yaşanan sorunlar nedeniyle, Türkiye et sektörü dış ticarette büyük engellerle karşılaşmaktadır. Devletin, denetim mekanizmasının yetersizliği konusundaki sıkıntıları gidermesi, ortak piyasa düzeni oluşturması ve uygulamaya koyması entegrasyon süreci sorunları açısından önemli bir adım olacaktır.

AB’ye adaptasyonun, Türkiye’ye bir takım ek maliyetler de getireceği aşikardır. Örneğin, şu anda ülkemizde yasal zorunluluğu olmayan ve alt yapısı bulunmayan BSE analizi, AB uyum süreci sonrasında sektöre ek bir maliyet getirecektir.

AB entegrasyonu ile, Türkiye et sektörünün kendini ortak pazara hazırlaması, tüketim miktarını AB seviyelerinde ön görmesi ve AB standartlarındaki üretimini arttırması gerekmektedir.

AB Sığır Eti Üretim, Tüketim ve Ticareti AB üretim, tüketim, ticaret ve müdahale stokları (milyon ton c.w.e.) UECBV Üretim, Tüketim Ticaret, Stoklar Üretim İhracat İthalat Son stoklar AB-15 AB-25 AB-12 Tüketim AB-27

Et tüketimindeki büyüme nüfus artışı, yaşam standartlarının yükseltilmesi ve kentleşme olmak üzere üç temel etkene bağlıdır: Russia India

AB Kişi Başına Düşen Et Tüketimi Sığır EtiDomuz EtiKanatlı EtiKoyun ve Keçi EtiToplam AB-12 AB-15 AB-25AB-27 AB Kişi Başına Düşen Tüketim (kg/baş, cwe)

SIĞIR ETİ ÜRETİMİ (bin ton) SIĞIR ETİ TÜKETİMİ (kişi/kg) AB (25) ,717,5 ABD ,444 TÜRKİYE ,4 16

ORTA VADEDEKİ SIKINTILAR ULUSLAR ARASI MÜZAKERELER / DTÖ / DOHA GELİŞİM GÜNDEMİ SIĞIR ETİNE ETKİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ İthalatlar (ton) İhracatlar (ton) Üretim (ton) Fiyatlar (AB ortalama, €/100kg ) 1,300,00093,0006,900,000 t231, %- 50 % %- 14 % Source: EU Commission - DG AGRI

Çok Büyük bir yurt içi sığır eti pazarı Kaynak: DPT Türkiye Sığır Eti Sanayi Türkiye’de sığır etine olan talep küresel tüketimin %1’i kadardır Uluslararası sığır eti ticaretinin eksikliği, canlı hayvan ithalatları ile kompanse edilecektir Türk Sığır Eti Projeksiyonu TüketimÜretimNet Ticaret 1000 ton

Sonuç ve Değerlendirme

AB mevzuatı baz alınarak, Türk mevzuatının uyumlaştırma süreci hızlandırılmalıdır. AB - TKB - SEKTÖR

Türkiye et sektörü, AB’nin mevcut düzeyini ve projeksiyonlarını göz önünde bulundurarak, AB pazarına gerek rekabet düzeyi ve gerekse üretim ve tüketim miktarları bakımından, gerekli girişim ve gelişim politikalarını belirlemelidir. TKB - STÖ

Türkiye’nin AB’ye uyum sürecinde üretimini AB standartlarında arttırması gerekmektedir. UCUZ YEM BİTKİSİ, DOĞRU IRK

İzlenebilirlik mümkün olmalıdır BAŞ VE ÜZERİ ÇİFTLİKLER

Kurban bayramı kesimleri ve hayvan pazarları kontrol altına alınmalıdır. KONTROLLÜ HAYVAN HAREKETLERİ

Rekabet edebilirlik açısından hijyen kriterlerini yükseltmeli, OPD ve müdahale kurumları oluşturmalıdır. AB YE AKREDİTE LABORATUARLAR

AB’ye adaptasyon sırasında yalnız Türkiye değil, AB de bu durumdan etkilenecektir.

Zira Türkiye’nin belli sektörlerdeki gücü dikkate alındığında, AB dengelerini değiştirecek nitelikte nüfus ve toprak büyüklüğüne sahip olduğu unutulmamalıdır. Türkiye’nin, AB üretim ve tüketim dengelerini değiştireceği bir gerçektir

Bu değişim olumlu yönde olacaktır ve AB, Güney Amerika ülkelerinden ithalat yerine kendi üyesi Türkiye’den kaliteli ve uygun fiyata et tedariğini yapacaktır.

TÜRKİYE BUNA HAZIRDIR

Teşekkür ederim…