Ertan Deniz Öğretim Görevlisi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BILM454 – XML ve XML Web Servisleri
Advertisements

Geçmişten Geleceğe: Elit Yazılım
XML eXtensible Markup Language
WSDL -SOAP Murat tezgider
BILM454 – XML ve XML Web Servisleri
Savaş YILDIZ
Örnek Web Sitesi Tasarım Dökümanı
Bölüm 3 – Geçerli-XML Belgeleri Oluşturmak
KAVRAMSAL MODEL ikinci aşama.
BTÖ 303 İşletim Sistemleri ve Uygulamaları Dersi
Microsoft Danışman Öğrenci
WEB 2.0 ARAÇLARI SABRİYE ESER TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ.
h/.  XPath bir W3C standardıdır  XPath XML dökümanlarının kısımlarını seçmek için kullanılan bir sintakstır.  XPath sorguları.
agk88.com Google Apps Eğitim Sürümü
Burcu Musaoğlu Data Sistem A.Ş..
Metadata ve Kütüphanelerde Kullanılması
XML TEKNOLOJİLERİ BTP 206. Ders İçin Gerekli Olan Ders Kitabı –XML, Zafer Demirkol, Pusula Yayınları Yardımcı Ders Kitabı –XML How To Program, Deitel.
XML Genişletilebilir İşaretleme Dili (eXtensible Markup Language), hem insanlar hem bilgi işlem sistemleri tarafından kolayca okunabilecek dokümanlar oluşturmayı.
VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ (Database Management Systems)
İSİM UZAYLARI (NAMESPACE)
Veri Tabanı Nedir ?.
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
XML Document Object Model (DOM)
ISO 9001 standardı Maddelerinin Tanıtımı ve Yorumlanması, Kalite Yönetim Sistemlerinde Dokümantasyon 4. Hafta.
Net Class Framework ’ ün en üst yapısına İsim Uzayı denir. İsim uzayları ; pascal programlama dilinde 1990 ve hatta öncesinden beri varolmuş, C’de yer.
Prof. Dr. Asuman Doğaç, Tuncay Namlı, Mustafa Yüksel ODTÜ ve SRDC Ltd.
XML NEDİR? XML platformdan bağımsız veri taşıyabilen işaretleme dilidir. XML datanın tanımıyla ilgilidir. HTML gibi bir işaretleme(Markup) dilidir. Document.
.  HTML gibi işaretleme etiketlerini kullanan, verilerin depolanmasını sağlayan ve bu verileri metin formatında saklayan bir dildir.  HTML ile XML.
OHT 2.1 Griffiths and Wall: Economics for Business and Management, 2nd edition© Pearson Education Limited 2008 Talep, Gelir ve Tüketim Davranışları.
Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi
BTP102 VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1
Microsoft Visual Studio 2010 Kurulum & Tanıtım
BİTİRME TASARIM VE YILİÇİ PROJELERİ SUNUM STANDARTLARI
YMT219: Veri Yapıları Ders Saatleri: Pazartesi 9:15-12, 17:30-20:15
UYARLANABİLİR EĞİTSEL HİPERORTAMLAR
GML (Geography Markup Language)
Veri Tabanı Yönetim Sistemleri I
Ertan Deniz Öğretim Görevlisi.
XML ve XML Teknolojileri
Apache Tika Kutay Yıldırıcı
BİLG 223 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ 1
BTP102 VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1
1 Öğr. B.Aliyeva Öğr. B.Aliyeva Bilgisayar Yazılımı.
BİLG 224 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ II Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ.
İ ÇINDEKILER Web 2.0 nedir ? Eğitimde web 2.0 ‘nin kullanımı Web 2.0 Araçlarının Tanıtımı.
DEFNE ŞARLIOĞLU SELMAN ÇELİK. DEMO COURSE LEARNİNGSPACE 5.0 PROGRAMI LEARNINGSPACE ÜÇ BİLEŞENLİ BİR PROGRAMDIR... Learningspace 5.0 sunucu yazılımı.
DERSİMİZİN ADI NEDİR?.
DBS~Ders Bilgi Sistemi 1.0
BULUTBİLİŞİM.
Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi
ENFORMATİK BÖLÜM BAŞKANLIĞI
Yrd. Doç. Dr. Murat Olcay Özcan
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
KISIM I Matematik Öğretme: Temeller ve Perspektifler BÖLÜM 4 Öğretimin Değerlendirme ile Yapılandırılması.
Yrd. Doç. Dr. Hidayet Takcı. Ders Hakkında Bu ders; veritabanı tasarım ve uygulama işlevi bir yazılım geliştirme görevi olarak ele alınacaktır. Derste.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
İlk Çıkışİkinci ÇıkışÜçüncü Çıkış Lisans Derecesi Doktora derecesi Y.Lisans Derecesi 1. İş Süreci2. İş Süreci3. İş Süreci SÜREÇLER/FONKSİYONLAR 3 İŞ SÜRECİ.
XML ve XML WEB SERVİSLERİ Volkan ALTINTAŞ. XML Bağımsız bir kuruluş olan W3C tarafından tasarlanmıştır. Herhangi bir kurumun tekelinde değildir. Kişilerin.
Metadata, z39.50, FRBR, ve RDA. Ders içeriği Web kaynakları ve web kaynaklarında kimlikleme Derin web – Yüzeysel web Arama Motorları Metadata Kopya Kataloglama.
AMAZON WEB SERVICES HAKKINDA HER ŞEY Amazon Web Services (AWS)
NetOpenX-REST Burak Çelik Uyarlama Araçları Uzmanı.
ENFORMATİK BÖLÜM BAŞKANLIĞI
GÜNGÖRMEZ İLKOKULU SU KAŞİFİ PROJESİ
ENFORMATİK BÖLÜM BAŞKANLIĞI
Yeni Medya Kültürü ve Sanal Kimlik
MBT-303 özel öğretim yöntemleri-ı
ERP Projesinin Aşamaları İzmir. ERP Projesinin Aşamaları SatışSatış - Başlangıç – Kurulum – Analiz – Plan – Uyarlama – Eğitim – Geliştirme.
Ocak, 2013 Akdeniz Üniversitesi
Neden kitap okuyoruz.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Ertan Deniz Öğretim Görevlisi

 XML Şema  Doküman içinde gezinme (Xpath)  Doküman dönüştürme (XSLT)

 Michael P. Papazoglou, Web Services, 1st Edition, © Pearson Education Limited (Kitap sunumundan uyarlandı.)

Michael P. Papazoglou, Web Services, 1 st Edition, © Pearson Education Limited 2008  XML dokümanlarının içeriğini ve yapısını tanımlayan bir dokümandır.  Şema genel olarak, veritabanı sistemlerinde, mantıksal yapıyı ifade etmek için kullanılır.  Şemalar, yapısal ilişkiler, setteki eleman sayısı, geçerli değerler ve verinin tipleri gibi ilave (metadata) veri özellikleri sağlarlar.  Şema içindeki her bir tip, referans verilen XML dokümanı için, veri özelliklerini tanımlayan, kuralları ve kısıtları uygulayan bir metod gibi davranır.  XML şema, şema içindeki elemanları ve öznitelikleri tanımlar ve elemanların doküman yapısı içindeki düzenlenme yöntemlerini belirler.

Michael P. Papazoglou, Web Services, 1 st Edition, © Pearson Education Limited 2008 Sophie Jones 34 “Person.xml” Dosyası <xs:element name="Last“ type="xs:string"/> “Person.xsd” dosyası

Michael P. Papazoglou, Web Services, 1 st Edition, © Pearson Education Limited 2008  Açıklama yazma (Annotation)  Eleman adı, tipi  Basit tipler (Int, String)  Karmaşık tipler  Minimum ve Maximum değerler (MinOccurs,MaxOccurs)  Öznitelik adı,tipi  Elemanların sırası önemli (Sequence)  Herhangi bir eleman seçilebilir (Choice)  Tüm elemanlar gerekli, sıra önemli değil (All)  Genişletme (Extension), Sınırlama (Restriction)

Michael P. Papazoglou, Web Services, 1 st Edition, © Pearson Education Limited 2008 One item of a purchase order with its details Needs to be specified in US$ Elemanlar ve içerikleriElemanlar ve içerikleri

Michael P. Papazoglou, Web Services, 1 st Edition, © Pearson Education Limited 2008 Öznitelikler ve öznitelik grupları

Michael P. Papazoglou, Web Services, 1 st Edition, © Pearson Education Limited 2008

< xsd:schema xmlns:xsd=" xmlns:PO=" targetNamespace=" Michael P. Papazoglo u, Web Services, 1 st Edition, © Pearson Education Limited 2008

Michael P. Papazoglou, Web Services, 1 st Edition, © Pearson Education Limited 2008 <xsd:element name="shippingAddress" type="PO:Address" minOccurs= "1" maxOccurs="1"/> <xsd:element name="billingAddress" type="PO:Address" minOccurs= "1" maxOccurs="1"/> </xsd:complexType BillingAdress ve shippingAdress için, temel Adress tipinin kullanıldığı PurchaseOrder. (Değişik bir tip)

Michael P. Papazoglou, Web Services, 1 st Edition, © Pearson Education Limited 2008 Plastic Products 459 Wickham st. Fortitude Valley QLD 4006 Australia 158 Edward st. QLD 4000 Australia Herhangi bir örnek XML dokümanı, temel “Adress” tipinden türetilmiş herhangi bir tipi, “billingAddress” ve “shippingAddress” tipleri için kullanabilir. “billingAddress” için “AustralianPostalAddress” tipi, “shippingAddress” için “AustralianAddress” tipi kullanılmıştır.

 XML Şema  Doküman içinde gezinme (Xpath)  Doküman dönüştürme (XSLT)

 XML dokümanı içinde bazı bölümleri bulmak için yazılan ifadelerin geliştirme (yazma) standardıdır.  Xpath, XML dokümanının bir ağaç yapısında sorgulanmasını sağlayan bir dildir.  XML dokümanı içinde nodların seçilmesi Michael P. Papazoglou, Web Services, 1 st Edition, © Pearson Education Limited 2008

Kenneth M.Anderson, CSCI 7818 Lecture

 Örnek Xpath ifadeleri  gradebook/student/grade  Tüm “grade” nodlarını seçer.  XPath ile özniteliklerde seçilebilir.   Ek örnekler  //grade “Kök noddan başlarak “grade” nodlarını seçer.”  gradebook/student[2] “2. “student” nodunu seçer.” Kenneth M.Anderson, CSCI 7818 Lecture

 XML Şema  Doküman içinde gezinme (Xpath)  Doküman dönüştürme (XSLT)

 XSLT – XML stil dilidir. Başka biçimlere dönüştürmek için kullanılır. (XML Stylesheet Language, Transformations)  XML veriyi tanımlamak için kullanılır. Aynı zamanda veriyi de içerir. XSLT, XML içeriğini formatlamak ve dönüştürmek için kullanılır. (HTML veya diğer istenen biçimlere. Bu dönüşüm sonucunda, yine XML elde edilebilir.)  XSLT, Xpath ifadelerini kullanarak, XML dokümanın bölümleri seçer. Michael P. Papazoglou, Web Services, 1st Edition, © Pearson Education Limited 2008

 XSLT XML stilleri çalışması kapsamında geliştirilmiştir.  Stil (Stylesheet) nedir ?  Stil, sunum bilgilerini, içerikten bağımsız olarak belirlemek için kullanılan bir araçtır.  HTML’ de stil  Web’te CCS (Cascading stylesheets) adında bir stil dili var.  XML’in diğer tiplere dönüştürülmesini sağlayan mekanizmaları belirler.  XML->XML  XML->HTML  XML->PDF Kenneth M.Anderson, CSCI 7818 Lecture

 XSLT’nin anlaşılması için, XML dokümanları ağaç yapısında görülmelidir.  XSLT, bir ağaç yapısının, başka bir ağaç yapısına dönüştürülmesini sağlayan kuralları sağlar.  Stil dokümanında belirtildiği gibi kaynak ağaç gezilir ve stil dokümanı içindeki kurallara göre hedef ağaç üretilir. Kenneth M.Anderson, CSCI 7818 Lecture

 XSLT, stil dokümanlarını kullanarak dönüştürme işlemini yapar. Stil dokümanları da, XML dokümanlarıdır.  Tüm XSLT stil dokümanları, aşağıdaki formdadır : <xsl:stylesheet version="1.0" xmlns:xsl=" Şablonlar ve dönüştürme kuralları buraya yazılır. Kenneth M.Anderson, CSCI 7818 Lecture

 Stil dokümanında, kaynak XML’in nodlarının “match” edildiği şablonlar vardır.  Her bir şablon, hedef ağaç yapısında ne üretileceğini belirler.  Match="/" Şablonu, XML dokümanın Kök elemanı ile ilişkilendirir.  Bir şablon aşağıdaki gibidir : Grade Book Kenneth M.Anderson, CSCI 7818 Lecture

Aynı XML dokümanı, farklı stil dokümanları kullanılarak XML,HTML,PDF e dönüştürülebilir.

 XSLT işlemcisi, XML dokümanı ve stil dokümanını alır.  Kaynak ağaç üzerinde, gezinmeye kök noddan başlar ve uyan bir şablon olup olmadığı kontrol edilir :  Varsa, şablon uygulanır ve “xsl:apply-templates” elemanı aranır : Böyle bir eleman varsa, gezinmeye devam eder. Böyle bir eleman yoksa, gezinme durur.  Uygun şablon yoksa, uygun bir şablon için ağaç içinde aşağı doğru gezinmeye devam eder. Kenneth M.Anderson, CSCI 7818 Lecture

 “apply-templates” işaretleme elemanı, XSLT işlemcisinin, uygun bir şablon bulunduktan sonra, gezinmeye devamını belirler.  “apply-templates” elemanı, “select” özniteliği içerebilir. Bu öznitelikte, yer alan Xpath ifadesi ile, belli çocuk elemanlara gezinme devam eder.  Tüm çocuklar gezilir.  “name” özniteliği “HW4” değerine eşit olan tüm “grade” nodları gezilir. Kenneth M.Anderson, CSCI 7818 Lecture

Do something here...  “Select” özniteliği, döngü içinde gezilecek nodları seçen, bir Xpath ifadesidir. Kenneth M.Anderson, CSCI 7818 Lecture

Grade Book Grade: Kenneth M.Anderson, CSCI 7818 Lecture

Grade Book Grade: 10 Grade: 7 Grade: 6 Grade: 10 … more grades here... Kenneth M.Anderson, CSCI 7818 Lecture Grade Book  Grade: 10  Grade: 7  Grade: 6  Grade: 10 HTML Result

Kenneth M.Anderson, CSCI 7818 Lecture  <xsl:when test = “position()=last()”> Son eleman için işlem... <xsl:when test = “position()=first()”> Do something for first element Diğer elemanları için işlem...

Kenneth M.Anderson, CSCI 7818 Lecture  Tüm “student” nodları seçilir, “name” kolonuna göre sıralanır ve tümüne şablon uygulanır.

 Standartlar geniş – Genel bir giriş sunuldu. –  Xpath Standard  XSLT Standard Referans  XSLT Genel  XSLT örnek atalog&xsltfile=cdcatalog atalog&xsltfile=cdcatalog  XSLT Referans html Kenneth M.Anderson, CSCI 7818 Lecture

 Michael P. Papazoglou, Web Services, 1st Edition, © Pearson Education Limited (Book Slides)  Kenneth M.Anderson, CSCI 7818 – XSLT Overview overview.pdf overview.pdf  XSLT ve Xpath resources .NET XML Tools Tutorial .NET Xpath Sample (Code Project)

İlginize teşekkürler...