İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ (PARAMEDİC)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÖZEL İBNİ SİNA ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ’NE
Advertisements

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ADAY ÖĞRENCİLER TANITIM KATALOĞU.
ACİL MEVZUATLAR DOÇ.DR.DOĞAÇ NİYAZİ ÖZÜÇELİK UZ. DR. AKKAN AVCI
ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ
ANADOLU LİSELERİ TANITIM SUNUSU OKUL REHBERLİK SERVİSİ
TIBBİ TANITIM PAZARLAMA
HEMŞİRELİK Hemşirelik programında;  toplumun her kesimindeki kişilerin bedenen, ruhen ve sosyal bakımdan sağlığının bozulması halinde,  tıbbın gerektirdiği.
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
SAÇ BAKIMI VE GÜZELLİK HİZMETLERİ PROGRAMI
ORTAÖĞRETİM KURUMLARI
A KADEMİ K AÇIK ÖĞRETİM & DGS & KPSS DİKEY GEÇİŞ SINAVI.
YAŞLI BAKIMI DERYA ÖREN.
Tıbbi Laboratuar Teknikeri
MÜGENUR BAŞÇOBAN 162 6/B.
ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜ Çocuk gelişimi ve eğitimi alanı, özellikle okul öncesi eğitim kurumlarını kapsar.
HACI FAHRİ ZÜMBÜL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
FİZİK MÜHENDİSİ TANIM Doğadaki maddelerin yapısını ve
BATMAN ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ
2006 – 2011 STRATEJİK PLAN SUNUMU
ATATÜRK ÇOK PROGRAMLI LİSESİ
STRATEJİK PLAN SUNUMU ME. Ü. SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU SAĞLIK PROGRAMLARI AMBULANS ACİL BAKIM TEKNİKERLİĞİ PROGRAMI STRATEJİK.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI
Sağlık Görevlisi Tanım Görevleri Kulanılan Alet ve Malzemeler
ANESTEZİ TEKNİKERLİĞİ
Muhasebe yardımcı elemanı; kişi, kurum ve kuruluşlarla ilgili yasal defterlerle belgeler hakkında bilgi sahibi olan, bu belgelerle muhasebede kullanılan.
PINAR MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ
WEB PROGRAMCILIĞI.
ATÇA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
OKULUMUZA HOŞ GELDİNİZ
Okulumuz Nallıhan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 6 Kasım 1989 tarihinde 2 şube olarak Hemşirelik Bölümü ile eğitim öğretime başlamıştır.
T.C. MEZİTLİ KAYMAKAMLIĞI DAVULTEPE MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜ 
1. D.G.S. nedir? Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, lisans eğitimine devam edebilmeleri için, yılda bir defa ÖSYM tarafından tek oturumda yapılan.
ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi.
PİLOTLUK Pilot, yolcu veya yük taşıyan hava taşıtını (helikopter ve uçağı) kullanan kişidir.
YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ İAY 103 ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ YÜK.HEM.DAĞHAN AYLANÇ.
ÇANKIRI GAZİ MESLEKİ VE TEKINİK ANADOLU LİSESİ NOT:Bu sunu sitesinden faydalınarak hazırlanmıştır.
FATİH ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ LABORATUVAR BÖLÜMÜ Meslekİ Bilgilendirme ve Tanıtım Sunumu.
KOU Tıp Fakültesi Eğitimini Nasıl İyileştirebiliriz? Dr. Hande SEZER Radyoloji ABD.
Okulumuzda 1 2 Müdür Yardımcısı, 7 Meslek Dersleri Öğretmeni, 4 Kültür Dersleri Öğretmeni, 1 Rehber Öğretmen ve 4 Hizmetli çalışmaktadır.
ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI
KILIÇARSLAN ORTAOKULU MESLEK TANITIM GÜNLERİ
Kimya Teknolojisi Alanı
AİLE VE TÜKETİCİ HİZMETLERİ ALANI
GÜLNAZ İBRAHİM GÜNGÖR TARA KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ.
Trakya Üniversitesi Keşan Meslek Yüksekokulu Elektrik ve Enerji Bölümü Elektrik Programı.
GIDA TEKNOLOJİSİ ALANI TANITIMI ALANIN TANIMI: Gıda teknolojisi alanı, tarım ve hayvancılığa dayalı ham maddeleri modern teknolojileri uygulayarak işleyen.
T.C. BARTIN VALİLİĞİ BARTIN HAYME ANA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
MİSYONUMUZ İNSANİ VE TOPLUMSAL DEĞERLERİ ÖZÜMSEMİŞ, ÖZ GÜVENİ YÜKSEK, SORUMLULUK SAHİBİ, SOSYAL VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLERE KATILAN, DONANIMLI ÖĞRENCİLER.
Dr. Ahmet Haki Türkdemir Ankara 112 İl Ambulans Servisi
2016 – YGS ve LYS SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ!.
ULUDERBNET SABANCI ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ 2016
YGS NEDİR MURAT YAŞAR OKUL REHBER ÖĞRETMENİ.
ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜ Çocuk gelişimi ve eğitimi alanı, özellikle okul öncesi eğitim kurumlarını kapsar.
FEN LİSELERİ.
DÜZİÇİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
2 YILLIK BÖLÜMLERE GİRİŞLERDE YAPILACAK UYGULAMA
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANININ AMACI:
TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
11/5/2000 tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliği (Madde28) MADDE 28 – Ambulans ve acil bakım teknikerleri.
YAŞLI BAKIM TEKNİKERİ KİMDİR? Yaşlı bakımı teknikeri; almış olduğu yaşlı bakımı eğitimi ile yaşlı bakım bilgi ve tekniklerini kullanarak, yaşlı ve bakıma.
MADDE 28 – Ambulans ve acil bakım teknikerleri ile acil tıp teknisyenleri, acil sağlık hizmetlerinde acil tıbbi yardım ve bakım ile sınırlı kalmak kaydıyla,
DOĞUBEYAZIT GEVHER NESİBE MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
ÜNİVERSİTE TERCİH KURSU OCAK 2018.
Mezunlarımızın İş İmkanları Nelerdir?
AD:Ömer Siraç Soyad:Çiçekdağ Sınıf:11/F Numara:341.
ACİL SAĞLIK HİZMETLE Rİ-1 GIRIŞ VE DERSİN TANITıMI ÖĞR. GÖR. YUSUF GÜNER.
Büro Yönetimi ve Yönetici AsistanLIğI PROGRAMI
«Makine Teknikerliği» nedir?
TIBBi LABORATUVAR TEKNiKLERi PROGRAMI
Sunum transkripti:

İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ (PARAMEDİC) HAZILAYAN VE SUNAN KUMSAL GÖKDEMİR

TANIM Acil Sağlık Hizmetleri’nde, yaşam zincirinin anahtarı olarak tanımlanan ve hastane öncesi acil bakımın önemli bir parçasını oluşturan; genellikle kritik durumdaki hastaya yada yaralıya ilk anda müdahale eden bilgi ile donatılmış, her türlü olay karşısında ne yapacağını bilen, etik kurallara göre hareket eden bir sağlık profesyonelidir.

Resmî Gazete 26 Mart 2009 PERŞEMBE Sayı : 27181 TEBLİĞ Sağlık Bakanlığından: AMBULANS VE ACİL BAKIM TEKNİKERLERİ İLE ACİL TIP TEKNİSYENLERİNİN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR TEBLİĞ

Ambulans ve acil bakım teknikeri (AABT): Üniversitelerin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu’ndaki 2 yıllık ambulans ve acil bakım teknikerliği programlarından mezun olmuş kişileri, Acil tıp teknisyeni (ATT): Sağlık meslek liselerinin acil tıp teknisyenliği bölümlerinden mezun olmuş kişileri

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ’NE GÖRE AABT’NİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI

a) Ambulans ve Acil Bakım Teknikerleri, Bakanlıkça yapılacak düzenlemelere uygun olarak; İntravenöz girişim yapmak. 2) Hastaneye ulaşıncaya kadar, kabul edilen acil ilaçları ve sıvıları kullanmak. 3) Oksijen uygulaması yapmak.

4) Endotrakeal entübasyon uygulaması yapmak. 5) Kardiyo-pulmoner resüsitasyon ve defibrilasyon yapmak. 6) Travma stabilizasyonu yaparak hastanın nakle hazır hale gelmesini sağlamak.

7) Uygun taşıma tekniklerini bilmek ve uygulamak. 8) Monitörizasyon ve defibrilasyon uygulamak. 9) Kırık, çıkık ve burkulmalarda stabilizasyonu sağlamak.

10) Yara kapatma ve basit kanama kontrolü yapmak. 11) Acil doğum durumunda doğum eylemine yardımcı olmak.

HASTANE ÖNCESİ ACİL GİRİŞİM EKİBİNİN EN ETKİN ÜYESİ AMBULANS VE ACİL BAKIM TEKNİKERLERİDİR.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER Ambulanslar, Ambulans içindeki her türlü sağlık ekipmanı,

BOYUNLUKLAR

HAVALI ATELLER

TRAKSİYON ATELİ

C.A.D ATELİ VEYA KED TELEĞİ

DOĞUM SETİ

SIRT TAHTASI

KAŞIK VEYA FARAŞ SEDYE

ANA SEDYE

DEFİ-MONİTÖR

ENTÜBASYON SETİ

DEFİBLATÖR

AMBULANS İÇ DONANIMI

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELİKLER Ambulans ve acil bakım teknikeri olmak isteyenlerin; - Fen bilimlerine, özellikle biyolojiyle ilgili bu alanda başarılı, - Hasta ve zayıf insanlara yardım etmekten hoşlanan - Bedence sağlıklı ve güçlü - Çabuk ve doğru karar verebilen,

- Ellerini ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, - Dikkatli, soğukkanlı ve sorumluluk duygusu güçlü, - Başkaları ile iyi iletişim kurabilen kimseler olmaları gerekmektedir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Ambulans ve acil bakım teknikerleri ile acil tıp teknisyenleri, acil yardım ve hasta nakil ambulanslarında sağlık personeli, komuta kontrol merkezlerinde çağrı karşılama personeli olarak ve hastane acil servislerinde sağlık personeli olarak çalışırlar. İlk ve Acil Yardım teknikeri gerektiğinde ambulans aracının sürücüsü olarak görev yapar. (Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliği Madde: 28. Başlığıyla birlikte değişik: RG- 15.03.2007- 26463)

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKALARI Mesleki eğitimin az sayıda üniversitede verilmesi ve öğrenci kontenjanlarının düşük olması nedeniyle mezun olan öğrenciler Devlet kurumlarına atanma ve iş bulma konusunda fazla zorlanmamaktadır.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Acil bakım teknikerliği mesleğinin eğitimi üniversitelere bağlı Sağlık Hizmetleri Meslek yüksekokulları bünyesinde “İlk ve Acil Yardım Teknikerliği” bölümünde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Meslek liselerinin Acil Tıp Teknisyenliği, ilk ve acil bakım teknisyenliği ve yaşlı hizmetleri, hasta ve yaşlı hizmetleri bölümlerinden mezun olanlar “Ambulans ve Acil Bakım Teknikerliği” önlisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gerekli koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.

Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden yada liselerden mezun olanlar yada olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa, ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirileceklerdir. Bunun için ÖSYM Başkanlığınca yapılan ÖSS ye girmeleri yeterli “Sayısal-2” puanlarını almaları gerekir.

EĞİTİM SÜRESİ VE İÇERİĞİ Bölüm önlisans düzeyinde iki yıldır. Eğitim teorik ve pratik olarak sürdürülür. Ayrıca 1. sınıfın sonunda bütünlemelerden sonra 1,5 ay yaz stajı vardır. Stajlar 112 Komuta Kontrol Merkezleri, hastane ve sağlık kurumlarında yapılır. Bölümden mezun olan herkes mutlaka sürücü belgesi almak zorundadır.

Dikey Geçiş Yapılabilen Bölümler Programımızdan mezun olan öğrenciler “Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri, ” bölümlerine dikey geçiş ile geçebilmektedirler.???????????????

İLK VE ACİL YARDIM TEKNİKERİ BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ AHMET ERDOĞAN SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEK OKULU İLK VE ACİL YARDIM TEKNİKERİ