Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

2015 - ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "2015 - ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi."— Sunum transkripti:

1 2015 - ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi

2 Sınav Sistemi Kaç aşamadan oluşmaktadır: İki aşamadan oluşmaktadır: İki aşamadan oluşmaktadır: 1)Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) 2) Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)

3 1. AŞAMA Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı nedir? Sınavsız geçiş ile girilen programlar dışındaki tüm yüksek öğrenim programlarına gitmek isteyen adayların başvurabileceği bir sınavdır.

4 Yükseköğretim programlarına başvurabilmek için en az kaç puan almak gerekir? *Alan dışı meslek yüksek okulu ön lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili YGS puan türünde en az 140 puan almak gerekir. * Alan dışı açıköğretim ön lisans programlarını tercih edebilmek için YGS puan türlerinin en az birinden 140 puan almak gerekir.

5 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Puanları Nasıl kullanılacak? Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) puanlarından en az birinden 180 ve daha fazla puan alan adaylar Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) girme hakkı kazanacaktır.

6 * Özel yetenek gerektiren lisans programlarına ön kayıt yaptırabilmek için ilgili YGS puan türünde en az 140 veya 180 puan almak gerekir.

7 * Yerleştirmede meslek lisesi çıkışlı adayların ek puan verilen lisans programlarını tercih edebilmeleri için ilgili YGS puan türünde en az 180 puan alması gerekir. * Yerleştirmede meslek lisesi çıkışlı adaylara ek puan verilen programlar dışındaki lisans programlarını tercih edebilmeleri için ilgili YGS puan türünde en az 180 puan almaları gerekir.

8 Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi aday alımları LYS sınav sonuçlarına göre yapılacaktır Astsubay Meslek Yüksekokulları, Polis Yüksek Meslek Okulları’na aday alımları YGS ya da LYS sınavının çeşitli puan türleriyle olacaktır. Başvuru detayları 2015 ÖSYS Kılavuzu’nda ve kurumların internet sayfalarında yer almaktadır.

9 II. AŞAMA LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI (LYS) A) LYS sınav sistemi nedir? Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) puanlarından en az biri 180 ve daha yüksek alan adaylar isterlerse LYS’ye başvurabilirler. Lisans Yerleştirme Sınavı dört, beş veya altı yıllık lisans programlarına öğrenci yerleştirmeyi amaçlayan sınavdır. Lisans Yerleştirme Sınavı dört, beş veya altı yıllık lisans programlarına öğrenci yerleştirmeyi amaçlayan sınavdır.

10 2014-2015 Eğitim-öğretim Yılı Bandırma Rehberlik Araştırma Merkezi Yükseköğretime Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) YGS-LYS Çalıştay programı

11 II.Gün 16 Haziran Salı 2015 09.00-11:00 Oturum- I - Meslek Yüksek Okulu ve mesleki teknik ortaöğretim kurumları programlarına sınavsız geçiş usul ve esasları -Sınavsız Geçiş İle İlgili Tabloların Yorumlanması -Önlisans ve Açıköğretim Programlarına Geçiş -Açıköğretim Programlarına Yerleştirmede Kullanılacak Puanlar -Dikey Geçiş Sınavı ve Özellikleri ( örnekler)

12 Meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş usul ve esasları (2014 ÖSYS KILAVUZU) 2015 ÖSYS başvuru kılavuzunda sınavsız geçiş yerleştirme öncelikleri aynı şekilde belirtilmiştir.(S.25

13 MESLEKÎ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDAN MESLEK YÜKSEKOKULLARI İLE AÇIKÖĞRETİM ÖNLİSANS PROGRAMLARINA SINAVSIZ GEÇİŞ SINAVSIZ GEÇİŞ

14 SINAVSIZ GEÇİŞ YERLEŞTİRME ÖNCELİKLERİ: 1- Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir. 2-Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre 2- Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre 1.sırada Anadolu Teknik Lisesi, 2.sırada Teknik Lise ve Anadolu Meslek Lisesi, 3.sırada Meslek Lisesi ve 4.sırada çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.

15 Okul kodları 2014 ÖSYS kılavuzundan alınmıştır (Okul türleri 2015 ÖSYS başvuru kılavuzunda aynı isimle belirtilmiştir.)

16 3- Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan METEB içinde olanlara öncelik verilir. 4- Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi – METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara öncelik verilir. 4- Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi – METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara öncelik verilir. 5- Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir. 5- Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

17 Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) ortaöğretim mezunları da sınavsız geçiş için tercih yapabilirler.

18 Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan veya mezun olabilecek durumda olan adayların kendi alanları dışındaki meslek yüksekokulu ve açık öğretim programları ile tüm lisans programlarına yerleştirilmelerinde, bu adayların 2015-ÖSYS puanları kullanılacaktır.

19 SINAVSIZ GEÇİŞ İLE İLGİLİ TABLOLARIN YORUMLANMASI

20 (2014 ÖSYS KILAVUZU)

21

22 Meslek yüksekokulu ön lisans programlarını tercih edebilmek için (sınavsız geçişten boş kalan kontenjanlar dahil) ilgili YGS puan türünde en az 140 puan almak gerekir.

23 Tablo 3A,Tablo 3B veTablo 4 ile ilgili açıklamalar YGS Sonucuna Göre Merkezi Yerleştirme İle Öğrenci Alan Yükseköğretim Ön Lisans Programları Açıklamalar En Küçük Puan sütununda; a) 2013-ÖSYS Ek Yerleştirmede veya 2014-ÖSYS’de yeni açılan yükseköğretim programlarının En Küçük Puan sütununda (- - - -) işareti bulunmaktadır. b) 2014-ÖSYS'de puan türü değişen yükseköğretim programlarında (* * * *) işareti bulunmaktadır. c) 2013-ÖSYS'de kontenjanı merkezi yerleştirme ile dolmayan yükseköğretim programlarında ise En Küçük Puan sütununda hiçbir işaret bulunmaz.

24 Başarı Sırası sütununda, a) 2013-ÖSYS Ek Yerleştirmede veya 2014- ÖSYS’de yeni açılan ya da 2014-ÖSYS'de puan türü değişen programların başarı sırası sütununda (---) işareti bulunmaktadır. b) 2013-ÖSYS'de kontenjanı merkezî yerleştirme ile dolmayan programların başarı sırası sütununda hiçbir işaret bulunmaz.

25 Sınavsız geçiş hakkı bulunan adayların yerleştirilmeleri yapıldıktan sonra Tablo-3A'daki boş kalan kontenjanlara genel lise mezunları ile meslek liselerinden kendi alanları dışındaki programları tercih etmiş olan adayların yerleştirilmeleri yapılacak, bu yerleştirmelerde adayların programın puan türündeki Y-YGS puanları esas alınacaktır.

26

27 TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ/SANAT VE TASARIM FAKÜLTESİ/TURİZM FAKÜLTESİ LİSANS PROGRAMLARI Teknoloji Fakültesi/Sanat ve Tasarım Fakültesi/Turizm Fakültesi Lisans Programlarının M.T.O.K kontenjanlarına mesleki ve teknik öğretim kurumlarının ilgili bölümlerinden mezun olan adaylar yerleştirilecektir. M.T.O.K kontenjanlarını,genel lise mezunları ile mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının diğer alanlarından mezun olan adaylar tercih edemezler.

28 3.4. EK YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAKTIR? Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecektir. Yükseköğretim programlarının 2014-ÖSYS sonuçlarına göre (sınavsız geçiş dâhil) yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ve varsa yeni açılan yükseköğretim programlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacaktır. Sınavsız geçiş dâhil merkezî yerleştirmede (açık öğretimin kontenjansız programları dışında) bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacaktır (Merkezî Yerleştirmede bir örgün yükseköğretim programına yerleştirilmiş adaylar ile kontenjan sınırlaması olan açık öğretim programlarına yerleştirilmiş olan adaylar, kontenjan sınırlaması olmayan açık öğretim ön lisans programlarına Ek Yerleştirme için başvuru yapabileceklerdir.)

29 Ek Yerleştirmede Tablo 4'teki lisans programları ile Tablo 3B'deki ön lisans programlarına, merkezî genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında aday yerleştirilmeyecektir. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacaktır. Tablo 3A'daki sınavsız geçiş programlarının genel yerleştirme sırasında dolmama veya kaydolmama nedeniyle boş kalan kontenjanlarına da Ek Yerleştirme yapılacaktır. Bu yerleştirmede de önce kendi alanlarında tercih yapmış meslek lisesi öğrencileri yerleştirme işlemine alınacak, meslek lisesi öğrencilerinin kendi alanlarındaki sınavsız geçiş ile yerleştirilmelerinden sonra boş kalan kontenjanlara genel lise mezunlarının ve meslek liselerinin diğer alanlarından mezun olanların ilgili puanlarına göre yerleştirilmeleri yapılacaktır.

30 MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM KURUMLARI PROGRAMLARINA YERLEŞTİRME USUL VE ESASLAR (TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ/SANAT VE TASARIM FAKÜLTESİ/TURİZM FAKÜLTESİ LİSANS PROGRAMLARI) )

31 AÇIKÖĞRETİM ÖNLİSANS PROGRAMLARINA SINAVSIZ GEÇİŞ (2014 ÖSYS KILAVUZU)

32 Açık öğretim önlisans ve lisans programlarını tercih edebilmek için herhangi bir YGS puan türünde en az 140 puan almak gerekir.Açık öğretim önlisans ve lisans programlarını tercih edebilmek için herhangi bir YGS puan türünde en az 140 puan almak gerekir.

33 AÇIKÖĞRETİM PROGRAMLARINA (ÖNLİSANS–LİSANS) YERLEŞTİRMEDE KULLANILACAK PUANLAR (2014 ÖSYS KILAVUZU)

34 AÇIKÖĞRETİM PROGRAMLARINA (ÖNLİSANS–LİSANS) YERLEŞTİRMEDE KULLANILACAK PUANLAR (2014 ÖSYS KILAVUZU)

35 DİKEY GEÇİŞ SINAVI VE ÖZELLİKLERİ YERLEŞTİRME USUL VE ESASLARI

36 DİKEY GEÇİŞ SINAVI VE ÖZELLİKLERİ

37

38 DİKEY GEÇİŞ SINAVI VE ÖZELLİKLERİ YERLEŞTİRME USUL VE ESASLARI (2014 ÖSYS KILAVUZU)

39

40

41

42

43

44

45 DİKEY GEÇİŞ SINAVI VE ÖZELLİKLERİ YERLEŞTİRME USUL VE ESASLARI www.dikeygecis.org

46 İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ.


"2015 - ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları