SPOR PSİKOLOJİSİ KAYGI VE KORKU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SINAV KAYGISI.
Advertisements

NESLİHAN AKÇER PSİKOLOG STRESS & BAŞETME YÖNTEMLERİ
SINAV KAYGISI ve BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
Prof.Dr.Füsun ÖZTÜRK KUTER”
SPOR PSİKOLOJİSİ KİŞİLİK
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SPOR BİLİMLERİ DERNEĞİ
Prof.Dr.Füsun Öztürk KUTER
PSİKOLOJİK TEMELLER Dr. Fatih DERVENT.
Prof.Dr.Füsun ÖZTÜRK KUTER”
“Yüksek Performansa Ulaşmada Psikolojinin Rolü”
KAYGI-KAYGI İLE BAŞ ETME YOLLARI
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI
AŞIRI SINAV KAYGISI.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikoloji Bölümü
Acil Durum Yönetimi Eğitimleri
Öğrenme ve Bazı Duyuşsal Değişkenler
Sınavlara Hazırlanan Öğrencilerde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Travma nedir? Travma sonrası tepkiler nelerdir?
SINAV KAYGISI VE BAŞ ETME YOLLARI
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI.
SINAV KAYGISI KAYGI KAYGI; üzüntü, sıkıntı, korku, başarısızlık duygusu, sonucu bilememe ve yargılanma gibi heyecanların birini veya çoğunu içerebilir.
SINAV KAYGISI SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ
SINAV KAYGISI
“Stres ve Başa Çıkma Yöntemleri”
SINAV KAYGISI DENİZLİ REHBERLİK ve ARAŞTIRMA MERKEZİ.
SINAV KAYGISI İLE NASIL BAŞEDEBİLİRİM?
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI.
Öğrenme ve Bazı Duyuşsal Değişkenler Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
MOTİVASYON.
Egzersiz ve Spor Psikolojisi
MÜSABAKA STRESİ ve KAYGISI İLE BAŞA ÇIKMA YOLLARI
SINAV KAYGISI  Kaygı, herhangi bir stresli durumda yaşanan doğal bir duygudur ve yaşamın doğal bir parçasıdır.  Bizler saksıdaki bir çiçek veya herhangi.
KAYGI-UYARILMIŞLIK VE UYARILMIŞLIK KURAMLARI
STRES.
ÖFKE NEDİR? Bireyin haz alma dünyasını engelleyen herhangi bir durum, olay veya kişi ile karşılaştığında oluşan duygudur. İstediğini alamama, haksız davranışlara.
KONTROL ETMEK YA DA KONTROL EDİLMEK !
TÜRK HALK OYUNLARINDA ANTRENMAN
Uyarılmışlık, Stres ve Kaygı
STRES YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN.
Spor Psikolojisi. Sporda insan davranışları ile ilgili sorulara yanıt bulmaya çalışma ve spor biliminin bir alt dalı (Gill, 1986) Psikoloji biliminin.
Engelli çocuğun kardeşlerinin tepkileri
EGZERSİZ VE SPOR PSİKOLOJİSİ 2. KONU: KİŞİLİK ve SPOR
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
BEDEN EĞİTİMİ VE SPORUN TEMELLERİ
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
Spor Psikolojisi Sporda Uyarılmışlık, Kaygı ve Stres.
Nuran E. KORKMAZ A.Ü.İ.F./Güz Dönemi 8. Hafta
Sınav Kaygısı.
Fiziksel hastalıklara ruhsal tepkiler
Dr. İhsan Bozanoğlu Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi
Ezel Nur KORUR1 Erman ÖNCÜ2
SPORDA KAYGI Prof Dr Süheyla Ünal.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
Spor Psikolojisi Psikolojik Beceri Antrenmanı.
PDR 1.Sınıf öğrencisinde kavram eksikliği
STRES YÖNETİMİ
Bir psikolojik yapı olarak "kaygı" ve madde geliştirme süreci
BSÖ 101 (2 0) 2 Beden Eğitimi ve Sporun Temelleri
BSÖ 101 (2 0) 2 Beden Eğitimi ve Sporun Temelleri
UYARILMIŞLIK Organizmanın derin uyku halinden yoğun heyecan noktasına kadar olan süreci kapsayan ve bu süreç içinde değişik düzeyler sergileyen genel fizyolojik.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
Madde Örnekleri Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu.
SPOR VE STRES.
Sunum transkripti:

SPOR PSİKOLOJİSİ KAYGI VE KORKU “ Prof.Dr.Füsun ÖZTÜRK KUTER”

KAYGI (ANXIETY) “Algılanan tehdit” (Anshel) “Artmış fizyolojik uyarılmışlık ve subjektif bir endişe” (Cox) “Vücudun uyarılmışlığıyla birlikte bulunan sinirlilik, endişe ve sıkıntı duygularıyla ilgili duygusal durum” (Weinberg ve Gould) “Algılanan tehdit” (Anshel)

“Uyarılmışlığın bilişsel boyutu ya da duygusal etkisi” (Horn) “Nedeni açık olmayan korku ya da giderilemeyen isteklerden doğan sıkıntı. Güvensizlikten doğan tedirgin edici duygu. Tasa ve kuşku deyimleriyle anlamdaş. Hekimlik dilinde yürek darlığını doğuran sıkıntı” (Hançerlioğlu)

KORKU (FEAR) Tehlikeli ya da hoş olmayan bir uyarının bulunması ya da sezilmesi sırasındaki duygusal durum

KORKU İLE KAYGI ARASINDAKİ FARKLAR Korkunun kaynağı bellidir. Korku kaygıya göre daha yoğun ve şiddetli yaşanır. Korku süre olarak daha kısayken kaygı daha uzundur. Korku var olan bir tehlikeye karşı tepkiyken, kaygı sezilen ya da düşünülen bir tehlikiye tepkidir.

KORKUDAN SAKINMA, AZALTMA VE ORTADAN KALDIRMAYA YÖNELİK TEDBİRLER Korkuyu itiraf etme Küçük gruplar halinde çalışma Beden teması Tanışıklık ve güven Bilgi Duygusal yakınlık-gevşeme Ürkek olan ve olmayanlar Görevlerin anlaşılır ve net olması Zorluk derecesi Yönelmenin korunması

KAYGI ÇEŞİTLERİ DURUMLUK KAYGI SÜREKLİ KAYGI Bireyde gerginlik ve endişe yaratan durumlarda orta çıkan kaygı. SÜREKLİ KAYGI Çevrelerindeki doğal uyaranları genelde sanki tehdit edici bir durum gibi algılama eğilimi.Bu tutum kişiliğin bir parçası olmuştur.

KAYGI ÇEŞİTLERİ BİLİŞSEL KAYGI BEDENSEL KAYGI Kaygının zihinsel bölümüdür. Kişinin kendi negatif değerlendirmeleri veya başarıyla ilgili olarak negatif beklentileri tarafından ortaya çıkmaktadır. BEDENSEL KAYGI Doğrudan otonom uyarılmadan gelişen ve kaygı üzerinde etkili olan fizyolojik parametreleri göstermektedir. Süratli kalp atım oranı, kısa ve kesikli nefes verme, nemli eller, karında sancı ve gergin kaslar gibi reaksiyonlarla kendisini gösterebilmektedir.

ANKSİYETE ya da KAYGI bireyin sebebini bilmediği ama tehlikeli ve tehdit edici olarak kabul ettiği olaylar karşısında duyduğu huzursuzluk, bir çeşit korku hissidir.

KAYNAKLAR TAVACIOĞLU, Leyla. (1999). “Spor Psikolojisi- Bilişsel Değerlendirmeler”. ANKARA: Bağırgan Yayınevi. KONTER, Erkut. (1995). “Sporda Motivasyon”. İZMİR: Doğaşan Matbaası. KONTER, Erkut. (1998). “Sporda Psikolojik Hazırlığın Teori ve Pratiği”. ANKARA. Bağırgan Yayınevi. BİÇER, Turgay. (2000). “Kazanmak Beyinde Başlar”. İSTANBUL: Beyaz Yayınları. SUINN, R. (Ç: Tanju BAĞIRGAN).(1996). “Zihinsel Antrenman-Yüksek Verim İçin 7 Aşama”. ANKARA: Bağırgan Yayınevi. KUTER, Murat ve ÖZTÜRK, Füsun. (1998). “Sporda Risk Faktörleri”. BURSA: Özsan Matbaası. BAŞER, Ergun. (1998). “Uygulamalı Spor Psikolojisi-Performans Sporunda Psikolojinin Rolü”. ANKARA: Bağırgan Yayınevi. SYER, John ve CONNALLY, Christopher. (Ç: F. Umur ERKAN) (1998). “Zihinsel Antrenman Rehberi”. ANKARA: Bağırgan Yayınevi. MARTENS, Rainer. (1982). “Sport Competition Anxiety Test”. ILLINOIS: Human Kinetics Publishers. KUTER, Murat ve ÖZTÜRK, Füsun. (1999). “Antrenör ve Sporcu El Kitabı”. ANKARA: Bağırgan Yayınevi. (2000). Gazi Üni. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Kongresi Bildirileri. ANKARA: Sim Yayınları. ÖZBAYDAR, Sabri. (1983). “İnsan Davranışının Sınırları ve Spor Psikolojisi”. ANKARA: Altın Kitaplar Yayınevi. MARTENS, Rainer. (1978) . “Joy and Sadness In Chıldren’s Sports”. ILLINOIS: Human Kinetics Publishers. KOÇ, Şevki. (1994). “Spor Psikolojisine Giriş”. İZMİR: Saray Medikal Yayıncılık. BALTAŞ, Acar ve BALTAŞ, Zuhal. (1988). “Stres ve Başa Çıkma Yolları”. İSTANBUL: Remzi Kitapevi. BAUMANN, S. (Ç: İKİZLER, Can ve ÖZCAN, Ali Osman). (1994). “ Uygulamalı spor Psikolojisi”. İSTANBUL: Alfa Basın Dağıtım. KONTER, Erkut. (1996). “Sporda Stres ve Performans”. İZMİR. Saray Medikal Yayıncılık. ÖZTÜRK, Füsun. (1991). “Sporda Stres- Spor Müsabakaları Anksiyete Testi”. BURSA: Özsan Matbaacılık. TİRYAKİ, Şefik. (2000). “Spor Psikolojisi-Kavramlar, Kuramlar ve Uygulama”. ANKARA: Eylül Kitap ve Yayınevi. (1997). Mersin Üniversitesi 1. Uluslar arası Spor Psikolojisi Sempozyumu Bildirileri . ANKARA: Bağırgan Yayınevi. MARTENS, Rainer. (Ç: BÜYÜKONAT, Tuncer). (1997). “Başarılı Antrenörlük”. İSTANBUL: Beyaz Yayınları. İKİZLER, Can ve KARAGÖZOĞLU, Cengiz. (1997). “Sporda Başarının Psikolojisi”. İSTANBUL: Alfa Basın Yayın Dağıtım.