Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Prof.Dr.Füsun ÖZTÜRK KUTER”

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Prof.Dr.Füsun ÖZTÜRK KUTER”"— Sunum transkripti:

1 Prof.Dr.Füsun ÖZTÜRK KUTER”
TAKIM RUHU SPOR PSİKOLOJİSİ Prof.Dr.Füsun ÖZTÜRK KUTER”

2 Sinerji ,mükemmel bir şekilde işleyen birimin enerjisi ve bireysel enerjilerinin toplamından daha büyük bir enerjidir. Takım olmanın ilk amaçlarından birisi , istenilen hedefleri gerçekleştirmek ya da o hedeflere yakın sonuçlar almaktır.

3 Takım ruhunun bir miktarı , kısmen bilinçli bir çaba olmadan oluşabilir.
Aynı formayı giymek , yapılan antrenmanlar , seyahat ve maçlar gibi .

4 Ancak bu yeterli değildir
Ancak bu yeterli değildir. Ve iş şansa bırakıldığında , sık sık antrenörle ya da takım arkadaşlarıyla çatışan sporcular ortaya çıkabilir. Bunlar daha sonra takımdan uzaklaşabilir ve çok yetenekli olsalar bile takım başarısına katkı sağlamaz hatta engel olabilirler.

5 Takım olmanın büyük zorluğu insan doğasıdır.
Farklı kişilik , karakter , zihinsel , duygusal yapıları olan sporcu ve teknik adamların bir arada tek bir vücutmuş gibi olabilmesi imkansız gibidir.

6 Herkes kendine özgü ve kendi algıları doğrultusunda kendi gerçeklerini oluşturur.
Bu anlamda kimse bir başkası değildir. Yani insan doğası aynılık değil farklılık üzerine inşa edilir.

7 Takım ruhunda amaç , aslında farklılıkları bir araya getirerek bir bütün oluşturmaktır.
Çünkü bütün olmakla aynı olmak faklı kavram ve eylemler bütünüdür. Dolayısı ile takım ruhunu oluşturmak bir dizi süreç , çaba ve bilginin ürünüdür.

8 Takım oluşturan her birey görevi ne olursa olsun ( Sporcu , antrenör , masör vs.) değerlidir.
Vardır ve eşittir. Önce sporcular sonra diğerleri ya da önce antrenör sonra diğerleri diye bir yaklaşım yoktur.

9 Takım bütünlüğü içersinde sorumluklar açıktır.
Başarı veya başarısızlıkta herkesin sorumluluğu bulunmaktadır. Takımda bir kişi bile kendini değersiz , işe yaramaz görüyorsa veya değerinin verilmediğini hissediyorsa o takım , takım olma bilincinden yoksundur. Takım ruhu yoktur. Başarı varsa bile süreklilik arz etmez. Başarısızlık durumunda ise yıkım çok tehlikeli olur.

10 Takımlar teknik , fizik , zihinsel ve
Takımlar teknik , fizik , zihinsel ve duygusal yönden gelişmiş bireylerden oluşmalıdır. Özellikle de zihinsel ve duygusal açıdan gelişmiş bireyler takım olma bilincine sahip olabilir.

11 Sporcu yaşamını dengelemelidir
Sporcu yaşamını dengelemelidir. Yalnız basketbolcu kimliği ile kendini kabul etmesi veya ettirmesi yetmez. Basketbol dışında da bir yaşam vardır ve önemlidir. Normal ve herhangi biri olarak da bu gerçekliği yaşabilmesi çok önemlidir. Bireylerin yaşamlarında çok şey dengede ise uyum söz konusudur. Sinerjik takımlar böyle bireylerden oluşur , takım ruhu böyle sporcularla gerçekleştirilir.

12 Takım ruhu, takım bütünlüğünü sağlayacak tutkaldır.
Takım ruhu yaratmayı sağlayacak temel çalışmaların bir çoğu takım toplantılarında yapılır. Ayrıca her bir sporcuda takım ruhunu en iyi şekilde ortaya çıkartmak için tek tek ilgilenme ve görüşme çalışmaları da ihmal edilmemelidir.

13 KAYNAKLAR TAVACIOĞLU, Leyla. (1999). “Spor Psikolojisi- Bilişsel Değerlendirmeler”. ANKARA: Bağırgan Yayınevi. KONTER, Erkut. (1995). “Sporda Motivasyon”. İZMİR: Doğaşan Matbaası. KONTER, Erkut. (1998). “Sporda Psikolojik Hazırlığın Teori ve Pratiği”. ANKARA. Bağırgan Yayınevi. BİÇER, Turgay. (2000). “Kazanmak Beyinde Başlar”. İSTANBUL: Beyaz Yayınları. SUINN, R. (Ç: Tanju BAĞIRGAN).(1996). “Zihinsel Antrenman-Yüksek Verim İçin 7 Aşama”. ANKARA: Bağırgan Yayınevi. KUTER, Murat ve ÖZTÜRK, Füsun. (1998). “Sporda Risk Faktörleri”. BURSA: Özsan Matbaası. BAŞER, Ergun. (1998). “Uygulamalı Spor Psikolojisi-Performans Sporunda Psikolojinin Rolü”. ANKARA: Bağırgan Yayınevi. SYER, John ve CONNALLY, Christopher. (Ç: F. Umur ERKAN) (1998). “Zihinsel Antrenman Rehberi”. ANKARA: Bağırgan Yayınevi. MARTENS, Rainer. (1982). “Sport Competition Anxiety Test”. ILLINOIS: Human Kinetics Publishers. KUTER, Murat ve ÖZTÜRK, Füsun. (1999). “Antrenör ve Sporcu El Kitabı”. ANKARA: Bağırgan Yayınevi. (2000). Gazi Üni. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Kongresi Bildirileri. ANKARA: Sim Yayınları. ÖZBAYDAR, Sabri. (1983). “İnsan Davranışının Sınırları ve Spor Psikolojisi”. ANKARA: Altın Kitaplar Yayınevi. MARTENS, Rainer. (1978) . “Joy and Sadness In Chıldren’s Sports”. ILLINOIS: Human Kinetics Publishers. KOÇ, Şevki. (1994). “Spor Psikolojisine Giriş”. İZMİR: Saray Medikal Yayıncılık. BALTAŞ, Acar ve BALTAŞ, Zuhal. (1988). “Stres ve Başa Çıkma Yolları”. İSTANBUL: Remzi Kitapevi. BAUMANN, S. (Ç: İKİZLER, Can ve ÖZCAN, Ali Osman). (1994). “ Uygulamalı spor Psikolojisi”. İSTANBUL: Alfa Basın Dağıtım. KONTER, Erkut. (1996). “Sporda Stres ve Performans”. İZMİR. Saray Medikal Yayıncılık. ÖZTÜRK, Füsun. (1991). “Sporda Stres- Spor Müsabakaları Anksiyete Testi”. BURSA: Özsan Matbaacılık. TİRYAKİ, Şefik. (2000). “Spor Psikolojisi-Kavramlar, Kuramlar ve Uygulama”. ANKARA: Eylül Kitap ve Yayınevi. (1997). Mersin Üniversitesi 1. Uluslar arası Spor Psikolojisi Sempozyumu Bildirileri . ANKARA: Bağırgan Yayınevi. MARTENS, Rainer. (Ç: BÜYÜKONAT, Tuncer). (1997). “Başarılı Antrenörlük”. İSTANBUL: Beyaz Yayınları. İKİZLER, Can ve KARAGÖZOĞLU, Cengiz. (1997). “Sporda Başarının Psikolojisi”. İSTANBUL: Alfa Basın Yayın Dağıtım.


"Prof.Dr.Füsun ÖZTÜRK KUTER”" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları