BÜYÜK BRİTANYA (BİRLEŞİK KRALLIK)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NEREDE VE NASIL YAŞIYORUZ
Advertisements

İspanya.
Ukrayna Ukrayna.
ÖZBEKİSTAN KIRGIZİSTAN KAZAKİSTAN
Avusturya.
Çek Cumhuriyeti.
TÜRKİYE’NİN COĞRAFİ BÖLGELERİ.
HAZIRLAYAN : BUSE DANIŞMAN 6-B
COĞRAFİ BÖLGELER.
Türkiye’nin Coğrafi Bölgeleri
Nerede, Nasıl Yaşıyoruz?
Portekiz.
Doğu Anadolu Bölgesi.
Danimarka.
ÜLKEMİZDE NÜFUS Rasitgokhansucu.com.
Okullarda Arkeoloji Kulüpleri Kurma ve Avrupa Kültürünü Tanıtma K1 PROJESİ Kaman Endüstri Meslek Lisesi.
MARMARA BÖLGESİ Marmara Bölgesi yurdumuzun kuzey batısında bulunur.
ÜLKELER NEDEN FARKLI GELİŞMİŞLERDİR
İZMİR COĞRAFYASI Genel Bilgiler Yüzölçümü: km²
AVUSTRALYA.
Belçika.
İNGİLTERE.
İngiltere.
LONDRA.
Fransa.
NEVŞEHİR COĞRAFYASI HAZIRLAYANLAR BAHAR KİRŞAN
Finlandiya.
Coğrafi Bölgeler.
İsviçre.
AMERİKA. AMERİKA Amerika Birleşik Devletleri, kısaca ABD, Kuzey Amerika kıtasında yer alan, 50 eyaletten oluşan federal bir devlet. ABD Anayurdunun komşuları,
5.SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM “AKDENİZ BÖLGESİ”
İsveç.
GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ.
ÇİNİN DÜNYA ÜZERİNDE Kİ YERİ
No Konu Ürettiklerimiz
ÜLKEMİZDE NÜFUS ÖZGÜR GÜVERCİN 7.Sınıf SOSYAL BİLGİLER.
BÖLGEMİZİ TANIYALIM.
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Avrupa’nın en batısında yer alır. Ülkenin batısında Atlas Okyanusu, doğusunda Kuzey Denizi, güneyinde Manş Denizi bulunur. Büyük Britanya’nın oluşturduğu.
Norveç.
Almanya.
«Hafif düzeyde zihinsel engelli
İtalya.
Macaristan.
TOKAT Tokat,uygarlıkların merkezi olan Anadolu' da, zengin doğal kaynakları, jeostratejik konumu nedeni ile, beyliklerin, devletlerin ve imparatorlukların.
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ
RUSYA Devletin Adı: Rusya Federasyonu
Lüksemburg.
İTALYA.
Dünyanın En Zengin 15 Ülkesi
Konu: Hindistan ve Nijerya’nın Ekonomik Özellikleri
MARMARA BÖLGESİ.
Selin Çal 11/D 1545  Sanayisi gelişmiştir. Elektronik aletler, kimyasal madde, gemi yapımı, elmas işletmeciliği oldukça gelişmiştir. Enerji kaynağı.
Küresel Ticaretin Üç Elemanı
NEREDE, NİÇİN YAŞIYORUZ? NEREDE, NİÇİN ÜRETİYORUZ?
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Dağılışı
ÜLKEMİZDE EKONOMİK FAALİYETLER
İtalya Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Roma Önemli şehirleri :Napoli, Milano, Torino, Venedik, Cenova Dili:İtalyanca.
Almanya Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Berlin Önemli şehirleri :Hamburg, Münih, Köln, Essen, Frankfurt Dili:Almanca.
Portekiz.
DANİMARKA DANİMARKA KRALLIĞI.
Almanya Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Berlin Önemli şehirleri :Hamburg, Münih, Köln, Essen, Frankfurt Dili:Almanca.
Fransa Yüzölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Paris Önemli şehirleri :Marsilya, Lyon, Nantes Dili:Fransızca Dini:Hıristiyanlık.
Almanya Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Berlin Önemli şehirleri :Hamburg, Münih, Köln, Essen, Frankfurt Dili:Almanca.
Almanya Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Berlin Önemli şehirleri :Hamburg, Münih, Köln, Essen, Frankfurt Dili:Almanca.
Hollanda Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Meşruti Krallık Başkenti:Amsterdam Önemli şehirleri :Rotterdam, Groningen, Eindhoven Dili:Hollandaca.
Almanya Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Berlin Önemli şehirleri :Hamburg, Münih, Köln, Essen, Frankfurt Dili:Almanca.
DANİMARKA. DEVLETİN ADI: Danimarka Krallığı BAŞŞEHRİ: Kopenhag YÜZÖLÇÜMÜ: km2 NÜFUSU: RESMİ DİLİ: Danca DİNİ: Hıristiyan (Protestan)
Almanya Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Berlin Önemli şehirleri :Hamburg, Münih, Köln, Essen, Frankfurt Dili:Almanca.
Sunum transkripti:

BÜYÜK BRİTANYA (BİRLEŞİK KRALLIK)

BÜYÜK BRİTANYA (BİRLEŞİK KRALLIK)

İki büyük Ada (Büyük Britanya ve İrlanda) ve birkaç takımada (Hebrid, Orkney, Shetland) ile küçük adalar topluluğundan meydana gelmiştir. Birleşik Krallık Kuzey İrlanda, İskoçya, Galler ve İngiltere’den meydana gelir. Yüzölçümü 244 100 km²’dir (5100 ada). Denizaşırı toprakları; Bermuda, Cayman, Falkland, Cebelitarık, Hint Okyanusu’ndaki İngiliz adalarıdır.

XI.yy’da kısa süre Danimarkalıların egemenliğinde kalmıştır. XIII. ve XIV. yüzyıllarda Fransa ile yüzyıl savaşlarına tutuşmuştur. Coğrafi keşifler döneminde çok sayıda yeni sömürge elde etmiştir. Kanada, Hindistan, Malta, Mısır, Kıbrıs bunlardan bazılarıdır.

KELT’LER

Fiziki Coğrafya Özellikleri Büyük Britanya adası Paleozoik’te Avrupa Kıtası’ndan ayrılmıştır. Kıta Avrupa’sı ile arasında Manş Denizi ve Dover Boğazı vardır. Büyük Britanya’da Arkeen arazileri İskoçya ve Hebrid adalarında yaygındır. Alp oluşumu Britanya’yı çok az etkilemiştir. Kıyıları genellikle sarp ve diktir. Çok sayıda körfez vardır.

Ülkenin en yüksek yeri İskoçya’da Grampian dağlarının KB’sında 1343m ile Ben Nevis tepesidir. Ülkedeki dağlar çok eski devirlerde oluştuğundan önemli ölçüde yassılaştırılmışlardır. Büyük Britanya’nın K’i ve B’sı dağlıktır. Ülkenin % 47’si 100m’nin altındadır. Ovalar geniş yer kaplar. % 48’i ise 100-500m yükseklikleri arasındadır. Sadece % 5’i 500m’nin üzerindedir.

Ben Nevis Tepesi

Klimatik özellikler çoğunlukla denizin yumuşatıcı etkisi altındadır Klimatik özellikler çoğunlukla denizin yumuşatıcı etkisi altındadır. Bu durum özellikle kışın Kuzey Atlantik akıntısının (Gulf Stream) meydana getirdiği ılıklıkla daha belirgin olur. Yağışlar bütün yıla düzenli olarak dağılmıştır. Yıllık ortalama yağış 1000mm’dir. En düşük 500, en yüksek 3000mm yağış alır. Yüksek yerler kar yağışı alır. Güney İngiltere’de kar yağışı yılda 5 gün civarındadır.

Thames ve Severn ırmakları önemlidir. Kuzey İrlanda’da yer alan Lough Neagh en büyük Gölü’dür. Ormanlar ülke yüzölçümünün % 8’ini kaplar. Özel mülklerde ağaçlandırma ve yeşillendirme fazla yer tutar. Çayır ve mera alanları geniştir.

İngiltere, Kuzey, Orta ve Güney olmak üzere 3’e ayrılır. Kuzey İngiltere’de Karbon devrinde oluşan Penin dağları yer alır. Kömür madeni bakımından zengindir. Otlaklar geniş yer tutar. Manchester ve Liverpool en gelişmiş ticaret ve sanayi merkezlerdir.

Liverpool

Orta İngiltere, tarım ve sanayi faaliyetleri bakımından gelişmiştir. En gelişmiş kenti Birmingham’dır. Güney İngiltere, Birleşik Krallık’ın merkezidir. Başkent Londra burada yer alır. Londra Romalılar döneminde kurulmuştur. Southampton diğer önemli kenttir.

Galler, Severn Halici ile Liverpool Körfezi arasında kalır. Birleşik Krallığa 1536 yılında katılmıştır. İrlanda’dan St. George Kanalı ile ayrılır. Önemli bir kömür çıkarım alanıdır. Başkenti Cardiff’tir.

İskoçya, Büyük Britanya Adası’nın kuzeyinde yer alır. Kuzeyde Highland Grampian dağlık bölgesi, güneyde ise plato alanı Southern Uplands yer alır. Bu iki bölüm Lowland çukuru ile birbirinden ayrılır. Kuzeydeki dağlık kütle Glen More Kanalı ile ikiye ayrılır. 1707 yılında İngiltere ile birleşmiştir. Glasgow ve Edinburgh (başkent) önemli kentlerdir.

Kuzey İrlanda (Ulster), 1921 yılında İrlanda’nın bölünmesi ile Birleşik Krallığa bağlanmıştır. Son derece nemli bir iklime sahip olduğundan daha çok patates ve yulaf yetiştirilir. Başkent Belfast endüstri gelişmiştir. Çok sayıda tersane bulunur.

Beşeri Coğrafya Özellikleri Nüfusun büyük kısmı kentlerde oturur (% 85). Nüfusu 60 milyondur. Ülke dışında 6 milyon İngiliz yaşamaktadır. Nüfus yoğunluğu fazladır (240 kişi). Buğday, arpa, yulaf, patates, şekerpancarı ve hayvan yemi başlıca yetiştirilen ürünlerdir. Morina ve Ringa balığı avcılığı önemlidir. Ulaşım sistemi gelişmiştir.

Morina Balığı

Ringa Balığı

Saray, şato, sur, katedral, kilise, manastır gibi pek çok tarihi esere sahiptir. Stonehenge, Hadrianus Duvarı, Vestminster Sarayı ve Manastırı gibi Dünya doğa ve kültür mirası içerisinde yer alan turizm değerleri vardır. Ülkeye 25 milyon civarında turist gelirken, dışarıya 40 milyon turist gönderir. Özellikle eski sömürgelerinden çok sayıda göçmen almıştır. Hindistan, Pakistan ve Antil adalarından gelenler fazladır.

Stonehenge Çemberi

Hadrianus Duvarı

Westminster Sarayı

Westminster Manastırı

Westminster Manastırı

Son yılarda Kuzey Denizi’nden elde edilen petrol ve doğal gaz önemlidir. Demir çelik sanayisi gelişmiştir. Ham demiri Brezilya ve Kanada’dan ithal eder. Gemi inşa, demir yolu ve karayolu araçaları sanayisi, Dokuma ve tekstil sanayi, kimya ve ilaç sanayileri ve bilişim teknolojileri oldukça gelişmiştir.

Birmingham

LONDRA

Londra Metrosu(Underground(yeraltı))

londra

Cardiff

Cerdiff

Cerdiff

Cerdiff

Edinburgh, St Giles Katedrali - ana Presbiteryen kilisesi

Edinburgh Park'ta BT (British Telecom) Şirketi binalar

Edinburgh Şehiri Hükümet Konağ

Belfast

Belfast Sehir Konagi onunde Titanik Anitı

Belfast Satosu

Belfast Arması

Oxford Oxford Üniversite Koleji'nin ana avlusu],Oxford Üniversitesi içinde en eski kolej

Oxford'daki Ah Çekme Köprüsü

Pitt Rivers Müzesi

Elizabeth Alexandra Mary

ІІ Elizabeth bir grup Bakan ve Başbakan Winston Churchill ile, 1950

BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM. ABDULMUTTALİB DURDU , COĞRAFYA NÖ, 51337503344